Így válassz kivitelezőt a lakásod felújításához
2021. augusztus 28. írta: I Love Buda

Így válassz kivitelezőt a lakásod felújításához

Rengeteg kókler próbálja magát szakemberként eladni neked, ha velük dolgoztatsz rossz vége lesz minden esetben, így elkerülheted őket

 

 

the_singles_party.jpg

 

Nyáron elég sokat utaztam és kisebb nagyobb falvak is útba estek. Nagyon bírom a falusi kocsmák hangulatát, tehát amikor nem én vezetek be szoktam ugrani egy sörre, biliárdozni, ilyesmi. Feltűnt, hogy egyre kevesebb a vendég. Már nem is annyira igazak Petőfi sorai. A de a kocsma bezzeg hangos, kitételre gondolok.

Hova tűntek a kocsma törzsvendégei?

Nem hinném, hogy a covid tizedelte volna meg a közönséget, de abban sem reménykedem, hogy a magyar lakosság elgondolkodott és visszavett a tüske sör fogyasztásából. Kiderült, hogy jól gondolom, ezen a fronton tartjuk az első helyünket Európában. (mi munka van benne) Egy Veszprém megyében található település kocsmájának a tulajdonosát régóta ismerem és tőle is megkérdeztem, hogy mi lehet az oka a vendég létszám drasztikus csökkenésének. Pesten vannak, dolgoznak építkezéseken lakásfelújításokon. Jött a válasz. Összeálltak, generálkivitelező brigáddá és csak két három hetente jönnek haza. Szerencsét próbálnak. Látásból ismerem a szóban forgó brigádot. A jószerencse óvjon mindenkit az ő munkájuktól. Tudom, mit beszélek.

Ők vállalkoznak (bármire is)

Szóval az történt, hogy miután vidéken ugye kevés a munka, Budapesten viszont a munkaerő hiánya nyomasztó, meg is született egy sokadikai csendesebb napon a vállalkozás alapításának ötlete. Az isteni szikrát még pár sör és némi rövid követte, de ahogy azt mondani szokták, a felkelő napot nem lehet megállítani, tehát céget alapítottak. 

Az idén adtam el már pár olyan lakást, ami felújításra szorult. Volt szerencsém találkozni felújítást vállaló brigádok képviselőivel, illetve később az ő munkájukkal is. Azt nem mondhatom, hogy akármelyik tulajdonos maradéktalanul elégedett lett volna, mert ilyennel viszont nem találkoztam. A közhiedelem szerint, a jó brigádok két három hónapra be vannak táblázva, nem lehet megkapni őket. Naná, hogy másnapra nem. De aki komolyan gondolja itt is hosszútávra tervez, van referenciája és garanciát is vállal. Tudja, hogy vége lesz egyszer a nagy pörgésnek és utána is szeretne vállalkozóként megélni, tehát így dolgozik. Higgyétek el, nem csak legenda, mint az egyszarvú, létezik a vállalkozóknak ez a típusa is, persze nem ők vannak többségben. A kép első látásra gyászos, mert nem akarsz félalkoholista idiótákkal új otthont építeni. Megértem.

 Így szerezz szakembereket (mert igen is léteznek)

Már régóta nem veszek lakást felújításra, de amennyiben szeretnék, így állnék neki. Az amerikai ingatlan vásárlásokkor gyakran készítenek un. állapotfelmérést, amiben rögzítik az ingatlan javításra szoruló hibáit. Ez nem csak arra jó, hogy lásd a javítanivalókat, hanem adott esetben az ár alkudat is megalapozottá teszi. Tehát referenciák és ajánlások alapján kiválasztanám a kivitelezőt még a vásárlás előtt és a célingatlanomnál vele együtt készíteném el az állapot felmérését is. Ő látni fogja, hogy mik a hibák, azt is tudja majd, hogy neked mekkora felújítási költséggel kell kalkulálnod. Ebből az következik, hogy nem lesz meglepi, illetve az alkud is abszolút megalapozott lesz. Egy ártárgyaláskor biztosabban tudsz érvelni és szívfájdalom nélkül el tudod engedni az egészet, ha a tulajdonos ragaszkodik az irreális elképzeléseihez. Ha mindenféle hitelek átfutását nézzük, akkor az első ajánlat tétel és a birtokbaadás között eltelik másfél két hónap, szinte biztosan, tehát a három hónapos várakozás, amíg a kivitelezőre várnál, lecsökken egy hónapra. Itt megoldhatod az anyagok beszerzését, a látványelemek kiválasztását, mindent.

Aztán pikk-pakk eljön a pillanat, amikor a mester becsenget az ajtódon és a brigáddal elkezdik újjávarázsolni az otthonodat a te elképzeléseid alapján. Nyugodtan alhatsz, hiszen tudod, hogy mekkora összeggel kell számolnod, azt is tudod, hogy mikor tartjátok a visszafogott lakásavató bulit. Azért visszafogottat, mert nem néz ki jól a vörösbor a tükörsima fehér falon. Tudom, hogy ez csak akkor lehet így, ha megbízható brigádot sikerül hadrendbe állítanod, de ha így jársz el erre bőven van esélyed.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2516672682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tso 2021.08.29. 23:58:45

csak azt elfelejtetted leírni, hogy hogyan kell kivitelezőt választani...

Első mohikán 2021.08.30. 02:58:40

@tso: Végülis csak a lenyegről nem volt szó, ami a címben is van....

DFK 2021.08.30. 07:43:08

@I Love Buda: szerintem nem. Mert hol lehet ilyet itthon találni? A mesében?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 08:22:02

@DFK: Nekem többször működött, persze a te hozzáállásoddal nehezebb. Javaslom, hogy legyél türelmes, konzekvens és menni fog.

Quas! 2021.08.30. 09:08:34

Nincs egyetlen normális szakember se, mindegyik kókler, nagypofájú és nem ért semmihez se. Valószínűleg még végzettségük sincs. Sajnos évek óta szakember hiány van, ezért ezek a senkiháziak abból akarnak meggazdagodni, hogy minden munkát elvállalnak, jó drágán, mintha az árszabása a hozzáértését tükrözné. Hiába vársz rá heteket, hónapokat, át fog verni. Vagy az anyagot spórolja ki, vagy összecsapja, mert már menne a következő balekhoz, vagy a munkának csak egy részét végzi el... Évek óta végzek különböző felújításokat mezítláb se tudom megszámolni, hány, magát szakembernek nevező tag fordult meg nálam, szinte az összes munkát kétszer-háromszor kellett elvégeztetnem vagy nekem kijavítanom, mert egy okádék jött ki a kezük alól. Csodák nincsenek, a szakképzés megszünt, az értelmesebbje kivándorolt, az idősebbek meg már annyira szétcseszték a testüket, hogy dolgozni se tudnak.

gigabursch 2021.08.30. 09:19:41

@I Love Buda:
Baromira nem.
De legyen meg a hited szerint.
Az a bekezdés nettó szófosás.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 09:24:26

@Quas!: Ok, akár egyet is érthetnénk, de nézzünk téged. Te igényes jó munkát végzel, ezek szerint időre. Szerintem nem vagy egyedül, vagytok még páran, ami szerintem okot adhat optimizmusra. Te holnap tudnál kezdeni? Gondolom nem. Két-három hónappal későbbre adnál időpontot? Gondolom igen. Átvernéd őket? Gondolom nem. Értem én, hogy sok a tróger, de nagyon nem mindenki az amikor velük arcoskodik a megrendelő, mosolyogva arrébb állnak és igazuk van.

Quas! 2021.08.30. 09:33:42

@I Love Buda: Elnézést ha félreérthető voltam, nekem nem ez a foglalkozásom. Pont ezért bosszant fel, mert nem én akarom elvégezni a felújítási, építési munkákat, de kénytelen vagyok belefolyni minden egyes alkalommal, kivétel nélkül.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 09:54:35

Köszönöm, de ebből nem tudtam meg semmit.
Továbbra is kérdés, honnan szerezzek megbízható kivitelezőt?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 10:00:47

@Frady Endre:Szívesen.
A bejegyzés címe szerintem nem az volt, hogy hol keress kivitelezőt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 10:05:59

@Quas!: Egyébként most a covid alatt felújíttattam a fürdőszobánkat a nappalit és a konyhát. Teljesen új kivitelezővel, soha nem dolgoztunk együtt. Megbeszéltünk mindent, már decemberben. A kialkudott ár annyi volt, amennyit megbeszéltünk, majdnem egy héttel hamarabb befejezték és egyszer visszajöttek javítani valamit, szó nélkül.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 10:08:25

@gigabursch: Az a baj, hogy tudom, hogy felesleges neked válaszolnom, de hátha..... Egyébként most a covid alatt felújíttattam a fürdőszobánkat a nappalit és a konyhát. Teljesen új kivitelezővel, soha nem dolgoztunk együtt. Megbeszéltünk mindent, már decemberben. A kialkudott ár annyi volt, amennyit megbeszéltünk, majdnem egy héttel hamarabb befejezték és egyszer visszajöttek javítani valamit, szó nélkül.
Biztosan szófosás, de itt a lényeg neked, csak neked mégegyszer. Előre megbeszéltem vele időpontot, árat mindent, korrekt voltam, azt is kaptam.

gigabursch 2021.08.30. 10:50:11

@I Love Buda:
Tehát akkor az "így válassz" kérdésre egy "hogyan" lenne az elvárt válasz.

Nagyjából a kommentek felé ezt kérdezi.
Esetleg nem tűnik fel neked valami?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 10:53:06

@I Love Buda: Az "így válassz?" és a "hol keress?" elég hasonló kérdések... A fő probléma, hogy honnan tudom, hogy egy kivitelező jó-e, megbízható-e; ill. hol és hogyan találhatom meg?
A cikk ilyen cím mellett segíthetne abban, hogy a lakásfelújító ember hogyan kezdhet neki egy megbízható kivitelező felkutatásának... Van-e fórum, honlap, bármi, ahol valóban érdemes elkezdeni a kutatást?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 11:00:12

@gigabursch: Hát akkor most sem egyértelmű, úgy keress, hogy előre gondolkodsz és kiválasztod akivel dolgozni akarsz és előre megbeszélsz mintent, tartod magad hozzá, ebben a mai helyzetben, amikor jönnek mennek cégek, kivitelezők ez a legfontosabb, had ne súgjam már meg, hogy lehetőséged van az éppen folyó munkájába is így betekintést nyerni. Odamész, megnézed, beszélsz a megrendelőjével. ilyenek senki nem fog felelősen gondolkodni helyetted, bár ahogy nyitottál a kommentben és nekem így nyitnál szemtől szembe, nem lennél az ügyfelem. Talán az is egy szempont az hogyanra, hogy ne alpári, tapló módon nyiss és lehet, hogy jófej reakciót kapsz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 11:11:26

@I Love Buda: Nem, ez a link sem segít. Itt se derül ki, hol és hogyan lehet megbízható kivitelezőt találni.
Ha én értenék hozzá és nem csak a levegőbe beszélnék, akkor azt mondanám, hogy itt van ez a www.megbizhatokivitelezo.hu és/vagy www.ittlelszjomesterre.hu esetleg a www.tutitipp.hu oldal. Ezeken valóban leellenőrzött, bevált, jó értékeléseket kapott kivitelezők vannak. Ilyen információ hiányában a többi csak mesebeszéd... ;-)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 11:42:38

@Frady Endre: Tényleg nem értek hozzá és a levegőbe beszélek. Van pár olyan felújítás mögöttem, ami befektetés volt, bejött. Ingatlanosként birtokbaadáskor meg előtte szerintem 100 ilyet biztosan láttam. Az van, hogy a szerintem legfontosabbat írtam le. Nincs olyan oldal, ahol megbízható mestert találsz, ennyi. ( ezzel is segítettem) Neked kell keresned, senki nem fog helyetted. Ha nem segített, azzal sincs semmi baj, attól te még segíthetsz magadon. Én gy csináltam működött, te ne csináld így, csináld jobban. Ha bevált segíts másokon írd meg.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 12:01:11

@I Love Buda: Értem. Csak akkor ne az "Így válassz kivitelezőt!" legyen a cím! Nem azzal van bajom, hogy kiderül, te sem tudod, honnan kell jó kivitelezőt leakasztani, hanem az, hogy a cím számomra azt sugallta, hogy igen. Mivel jövő nyáron-ősszel szeretnénk felújítani a panellakásunkat, gondoltam, itt szerezhetek némi információt...
Mindegy, az én hibám, hogy elbeszéltünk egymás mellett.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 13:02:15

@Frady Endre: Figyu, most nem azért, de szerintem pont neked segítettem.
Azzal, hogy előre, már hónapokkal megkeresed a kiviteleződet és tudod a munkáját, akár folyamatában egy másik felújításnál megfigyelni, beszélni a megbízójával, stb, nos az neked később, amikor a tiédet csinálja sokat fog érni.
Én azért sem ajánlgatok itt senkit, mert ez egy kétoldalú dolog. Tehát a jó kivitelezőnek, akinek minden perce be van osztva, nem közvetítek olyat, akit én nem ismerek, nem bízom benne. Az ő ideje sem végtelen.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 13:10:31

@I Love Buda: Oké! Még nem tudom teljes egészében, hogy miben segítettél, de majd rájövök. Kösszy! :)

tejfel 2021.08.30. 13:13:12

TL, DR: Hívd el a referenciákkal rendelkező kiviteleződ a megvásárlásra kiválasztott ingatlant szemlézni.

Ebben az egy modatban sikerült összefoglalni a csudálatos és informatív szófosás "tippjét".

Szívesen :-) (hátha másnak megspórolok ezzel 3 elveszett percet)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 13:15:26

@tejfel: Csak mondom, hogy mindig így csináltam, ja működik. Gondolom jobban tudod, mert ......

tejfel 2021.08.30. 13:28:42

@Frady Endre: Elmondom, én hogy csináltam - eddig elégedett vagyok a csapattal, aki nálam dolgozik:

1. Feltettem egy részletes hirdetést a FB megfelelő csoportjába (tudom, ez sokaknak kuka, de próba-szerencse alapon), illetve volt pár telefonszámom ismerősöktől is.
Egy rakat ember jelentkezett, cégek, EV-k vegyesen.
2. Első kör: aki annyit böffentett, hogy "ment a privi" vagy a telószámát, esetleg helyesírási hibáktól hemzsegő, alapból kuka.
3. Maradt pár, aki kulturáltan be tudott mutatkozni, cégnévvel, profillal, egyebekkel. Ezeket felhívtam, megkérdeztem tőlük cégnevet, elkezdtem őket lecsekkolni.
4. Eljöttek felmérésre, részletesen átbeszéltünk, egyeztettünk. --> Itt első próba: időben jön-e, telefonál-e, ha késik stb.
5. Megkaptam az ajánlatokat (5 csapatból végül 4 adott be). Ezután elkezdtem túrni utánuk mindenütt megint. Cégtörténet, referenciák, stb.
6. Második kör: technológiák, megoldások átbeszélése, szakmai felkészültség. Itt is kiesett egy.
7. Az összbenyomás, minőség, referencia, és nem utolsó sorban az árképzés összehasonlítása után választottam ki a megfelelő csapatot, leszerződtünk, fixáltuk a részleteket.

Még a napi kezdés volt a kérdőjel, ezért direkt részfeladatokra bontottam: ha bármelyik, bármikor nem jön/nem hív/nincs ott megbeszélt időre/nem hozza amit ígért stb., már mehet is és viszlát.

Szorongatom a töküket rendesen, de szépen dolgoznak, ott vannak minden nap időben, takarítanak maguk után. Én meg pontosan fizetek feltermelt, bedolgozott anyag után számla ellenében, munkát pedig átvétel után. Szerződéssel, garanciával, ugyan nem a legolcsóbb, de minőségi anyagokkal, nem horror áron.

Nekem így sikerült, remélem, ez segít (ha már a bejegyzésből nem derült ki).

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.30. 13:33:25

@tejfel: Ezek az evidens dolgok, a blogomon megtalálod bejegyzésekben. Ami viszont visszataszító, az az arrogáns uninteligens stílus. szorongattam a töküket.stb ha tudsz más embereket tisztelve hozzászólni teheted, ha nem akkor nem kitiltom a hozzászólásaidat, illetve téged is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2021.08.30. 13:35:59

@tejfel: Köszönöm, ez valóban segítség! Az FB csoport jó kiindulási alapnak tűnik. Rájöttem, hogy tudok is egy építőiparral foglalkozót. :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2021.08.30. 23:34:57

Tényleg nem derül ki a lényeg: a HOGYAN.
Amúgy jó gondolatok vannak a posztban, de a "régóta nem veszek lakást felújításra" felütés azért bekapcsolta nálam a vészjelzőt.
Merthogy mi derül ki belőle?
1. Nem éri meg. A piac jelenlegi állapotában nem hozná vissza a felújítást az árkülönbözet.
2. NEM alszol nyugodtan a költségek ismeretében. Ha pár nap alatt pikk-pakk felmegy az OSB ára 7000-ről 27000-re, akkor az elég ébresztő hatású.
3. Ugyanez igaz a határidőre is. Nem számolhatsz előre semmit. Mert ha nincs anyag, akkor nincs.
4. A poszter ezek szerint nem a mostani helyzetet ismeri, hanem a korábbit. Jaaaa, akkor még én is tudtam a megoldást. De most? Itt már nem csak az a gond, hogy a brigád csak 3 hónap múlva tud jönni. Hanem az is, hogy nem is jön ki. Merthogy a lakóhelyük 10km-es körzetében is bőven van jól fizető meló, nem fognak Jászkarafe-szentjenőre utazni, ahol a házad áll. Meg ugye nem is fizetsz olyan jó, mint az exkluzív-lakópark építés, nem is vagy annyira kiszámítható. Szóval nem jönnek. Ilyenkor mi van?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.31. 07:33:24

@Papírzsepi: Szia, az előző egyik válaszban leírtam, hogy év elején csináltam egy fürdőszoba, nappali felújítást, szóval friss az élmény. Most is bejött, hónapokkal előre megbeszéltünk mindent. Természetesen vannak tényezők, amivel nem lehet mit kezdeni. Áremelkedés, ilyesmi. Annyit hozzátennék, hogy végig partnerként kezelték őket. A tisztelet itt is megtérül.Ha úgy álltam volna hozzá, ahogy valaki írta, hogy a tökére lépek meg ilyenek, szerintem nem lett volna ennyire sima ügy. Szóval lehet nézni a munkásokat, de itt is igaz az amilyen az adjon isten...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.31. 07:37:56

@Papírzsepi: Még annyi, hogy nekem más a fókusz, nem érdekel a felújítás. Csináltam, jó volt. Ok a második lakás amit megcsináltuk a legjobb kis lakás díját nyerte valamelyik újságban. Én bíztatnék mindenkit, akinek van affinitása, hogy csinálja. Egy jó lakást mindig el lehet adni. Abból meg kevés van a piacon.

para_noir 2021.08.31. 07:40:21

A posztból tényleg nem derül ki, hogy kell választani, de majd én megmondom. Ismerőst, vagy ismerősön keresztül, akinek vannak referenciái, nem csak képek a telefonon, hanem felhívható ismerősök, emberek. És még így sem garancia, hogy normálisan dolgoznak, mert vagy az van, hogy ismerősnek szépen dolgozok, vagy az, hogy ismerős, úgyhogy belefér a kókány, úgyse szól. És mindennek az alapja a papírozás, persze a papír sem garancia, de ha van egy részletes szerződés árakkal, ütemezéssel, akkor legalább utólag be lehet hajtani ezt-azt a kókleren. Budapest melletti kisvárosban lakom, itt mindenre van helyi szaki, akivel eddig dolgoztattam, az mind jó volt, jelentősebb minőségi panasz senkire sem volt, igaz sokkal nyűgösebb egy átfogó felújításnál egyesével összeszedni a különböző mestereket, meg leszervezni, hogy ne két hónapig tartson az egész, cserébe mindenki ténylegesen szakember, és valóban értékelhető munkát végeznek. Ismerek nagyon-nagyon jó generálkivitelezőt is, őt meg sem kérdeztük, mert úgyis kb egy évvel későbbi időpontot mondott volna.

para_noir 2021.08.31. 07:47:54

@I Love Buda: kicsit feleslegesen húzod fel magad tejfel kommentelő "szorongattam a töküket" kifejezésén, ami nyilván annyit jelent csak, hogy felügyelte, ellenőrizte őket, nem pedig odadobta a kulcsot kedden, hogy találkozunk jövő hét csütörtökön, szevasztok. Manapság egyszerűen nem lehet máshogy csinálni, mint hogy az ember árgus szemekkel figyeli, hogy mi zajlik, és ha látja, hogy gáz van, közbelép. A fb-on van több építőiparis csoport, rengeteg a felrakott kép, amin csúnyán elb*szott melók vannak, és megy a sápítozás, erre tök jogosan írják mindig, hogy és te hol voltál, hogy nem láttad, hogy van az, hogy csak a napok alatt megcsinált kész melót láttad utoljára? És igazuk van, ki az a botor, aki mondjuk kicsempéztet egy fürdőt, és nem nézi legalább az elejét, hogy lássa, hogy szépen megy, vagy full kókány? Na ezt jelenti szerintem a "tökükre lépek" (meg mondjuk azt, hogy kiderüljön, hogy a brigád délre már fejenként hat sörön van túl, de ez már egy másik téma).

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.31. 09:09:45

@para_noir: Dehogy húzom fel magam. Csak gondoltam rávilágított arra, hogy az ilyen szóhasználat mögött milyen hozzáállás található. Megint csak van ugye az az oldal, ha valaki ilyen stílust közvetít felém, azzal nem dolgozom. A másik pedig mi van akkor, ha a megbízó nem megbízható. Tehát a kivitelező sem tud tervezni. Ezek mind emberileg kezelhető dolgok, de amennyiben így indít valaki, ezt a lehetőséget el is vesztette.
süti beállítások módosítása