Az ingatlan sikeres bérbeadásának öt titka
2024. augusztus 23. írta: I Love Buda

Az ingatlan sikeres bérbeadásának öt titka

 

th.jpg

Ingatlanod bérbadásán gondolkodsz? Ez a blogbejegyzés 5 kulcsfontosságú szempontot emel ki, amelyekre mindenképpen figyelni kell a sikeres és problémamentes kiadás érdekében.

Az ingatlan bérbeadása remek lehetőséget kínál a passzív jövedelemre, de nem mentes a kihívásoktól. Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ingatlanából és elkerüld a kellemetlen meglepetéseket, számos szempontot figyelembe kell venni. Ebben a cikkben 5 kulcsfontosságú területet emelünk ki, amelyekre mindenképpen érdemes figyelni a sikeres bérbeadás érdekében.


1. A megfelelő bérlő kiválasztása

A megfelelő bérlő megtalálása fontosabb mint azt az első pillanatban gondolnád. Ez igazából akkor lesz szembetűnő, amikor ez kicsit félrecsúszik és egy olyan bérlőt találsz, aki távolról sem felel meg az elképzeléseidnek. Egy megbízható bérlő időben fizeti a bérleti díjat, vigyáz az ingatlanra, és hosszú ideig, akár évekig marad.                                                                                                                                                         Ezzel szemben egy problémás bérlő késéseket, károkat és akár jogi vitákat is okozhat, ezekkel rabolva az idődet, energiádat.
Vannak lehetőségeid minimálisra csökkenteni a tévedés lehetőségét, nézzük mik ezek:
Kérhetsz referenciákat korábbi bérbeadóktól. Az nekem nagyon meggyőző, ha az előző albérletének bérbeadója abszolút pozitívan nyilatkozik róla.

A másik lehetőség, hogy ránézhetsz a közösségi média felületeire. Ma már szinte mindenki jelen van valamelyiken egy profillal. Nyilván más az életritmusa annak aki hetente orbitális buliról posztol, mint annak, aki reggelente az uszodában kezd és erről látsz fotókat.
Az ismerkedős beszélgetéseteken érdemes tisztáznod minden számodra fontos dolgot. Az sem baj, ha a az általa elmondottak összhangban vannak azokkal az információkkal, amiket te találtál róla.


2. A bérleti díj helyes meghatározása

A bérleti díj meghatározásakor tudod bevonzani azokat a bérlőket, akik közül válogathatsz, hogy kinek adod ki a lakásodat. A legfontosabb cél, hogy olyan ajánlatot hirdess meg, amire nagyon sokan jelentkeznek. Ma úgy néz ki, hogy sokkal kevesebb bérbeadásra szánt ingatlan, mint a bérlő, tehát a bérbeadók válogathatnak közülük. Ez a kitétel csak addig igaz, ameddig a célcsoportod tagjai ki tudják, ki akarják fizetni az általad kért bérleti díjat. Ne felejtsd el, hogy azok akik igazán jó albérlők lesznek, ők megfontolt döntést hoznak és a legjobb ajánlatot keresik. Ha nem ilyennel vagy jelen a piacon, sokkal kevesebb lehetőséged lesz velük találkozni. Maradnak azok, akikkel valamilyen oknál fogva nem kötöttek mások szerződést. Minél tovább tart a bérlő keresése, annál kevesebb lesz az a bérlő, akinek szívesen adnád ki a lakásodat.

Piackutatás: Nézd meg, hogy mennyiért hirdetik a hasonló ingatlanokat a környéken, és vegye figyelembe az aktuális piaci trendeket. Egy felújított, modern ingatlan magasabb bérleti díjat is elérhet, de a felújítást érdemes olyan szempontból is átgondolnod, hogy az esetleges amortizáció nem csökkenti majd annyival az ingatlanod értékét, hogy a végén nem jön ki a matek és akár veszíthetsz is az üzleten.

Rugalmasság: Azt javaslom, ha egy olyan bérlőbe futsz bele, aki mimden szempontból megfelel az elképzeléseidnek, de egy kicsit alkudna, akkor gondold át, hogy megérheti rugalmasnak lenned. Amennyibe több évről beszélünk, akkor pláne.


3. Az ingatlan karbantartása és javítása

A bérlők általában nem ezermesterkedni szeretnének egy általuk kibérelt ingatlanban. Kényelmesen élni, esetleg tanulni, dolgozni otthon. A te dolgod, hogy ennek a hátterét megteremtsd. Nem gondolok nagy dolgokra, csak hogy a lakás műszaki berendezései működjenek és ellássák a feladatukat. Nem várhatsz el pontos, korrekt együttműködés olyan bérlőtől, akinek a téli hónapokban nagykabátban kell aludni, az energiatakarékosságot pedig az jelenti, hogy ki is kapcsolhatja a hűtőt, mert olyan hideg van a konyhában, hogy szükségtelen bepakolni.
Talán ide tartozik az is, hogy ma már elég nehéz bérbe adni a nagyi poros bútoraival, levendula illatú kétajtós szekrényeivel berendezett ingatlant. Még mindig sokan vannak, akik azt gondolják, hogy megúszhatják a lakás kiürítését, esetleg berendezést, felújítását. Nagyon nagy tévedés azt gondolni, hogy az örökölt lakásban bent maradt rozoga bútorokkal berendezett ingatlan bérleti díja akár még több is lehet, mert ugye bútorozott. Nézz körül a hirdetési oldalak fotói között és láthatod, hogy milyen remekül berendezett, szépen fotózott ingatlannal kellene versenyezned.


4. A jogi szabályozás ismerete

A bérbeadás számos jogi aspektussal jár, amelyeket fontos ismerni és betartani. A jogszabályok ismerete segít elkerülni a jogi vitákat és biztosítja, hogy a bérbeadás zökkenőmentesen menjen. A bérleti szerződés minden részletét rögzítsétek írásban, beleértve a bérleti díjat, a fizetési határidőket, a kauciót, a felmondási időt és a felek jogait és kötelezettségeit.
Bérleti szerződés: A bérleti szerződésnek meg kell felelnie a hatályos jogszabályoknak, és tartalmaznia kell minden fontos részletet, elvileg több mintát is találhatsz egy Google kereséssel. Érdemes azt használni, ami mindkettőtöknek komfortos és szívesen alá is írjátok.
Adózás: A bérbeadásból jövedelmed származik és mint minden jövedelmednek, ennek is, bizonyos része az államot illeti meg.
Kaució: A kaució kezelésére és visszafizetésére vonatkozó szabályokat is be kell tartani.
Érdemes ezt belefoglalni a szerződésbe, csakúgy mint a felmondással kapcsolatos szabályokat.

5. Biztosítás

Az ingatlan megfelelő biztosítása elengedhetetlen a bérbeadás során felmerülő kockázatok kezeléséhez. A biztosítás fedezetet nyújthat többek között tűz, víz, betörés vagy bérlői károkozás esetén. Azt javaslom nézz utána, hiszen amennyiben valamilyen gond adódik csökkentheted a károdat, ami akár milliós tétel is lehet.

Az ingatlan bérbeadás jövedelmező lehetőség lehet, de fontos, hogy felkészülten vágj bele. A megfelelő bérlő kiválasztása, a bérleti díj helyes meghatározása, az ingatlan karbantartása, a jogi szabályozás ismerete és a biztosítás mind kulcsfontosságúak a sikeres és problémamentes bérbeadáshoz. Ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, minimalizálhatod a kockázatokat és maximalizálhatod a bevételeidet.

Ne feledjtsd: Ha bizonytalan bvagy ármilyen kérdésben, kérj szakértői segítséget! Egy ingatlanügynök vagy jogász segíthet eligazodni a bérbeadás útvesztőjében és biztosítani, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Remélem ez a bejegyzés hasznos volt, amennyiben elakdtál fordulj hozzám kérlek bizalommal.

Milovecz Laci

Budaiingatlanközvetítő



A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7318472055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása