Kerüld el a lakásbérlés buktatóit, az öt legfontosabb pont
2024. június 28. írta: I Love Buda

Kerüld el a lakásbérlés buktatóit, az öt legfontosabb pont

 

nevtelen_terv_30.jpg

Fedezd fel az ingatlanbérlés buktatót, hasznos tippek, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket, mikor ne béreld ki az ingatlant!

Hamarosan megérkeznek a felvételi ponthatárok, rengetegen megkönnyebbülve, kíváncsisággal és izgalommal várjátok az új életet. Egyetemista lettél. Ez remek, viszont mielőtt az első világmegváltó, hajnalig tartó beszélgetésbe merülnétek, érdemes megoldani a lakhatást. A kollégiumi férőhelyek száma limitált, így albérletet kell találnod. Ebben a blogbejegyzésben öt olyan fontos pontról lesz szó, ami gyakran eszetekbe sem jut, pedig tényleg nagyon fontos, hogy rákérdezzetek

1.Ki az ingatlan tulajdonosa?

Amennyiben ingalantossal nézitek meg az adott lakást, házat, ez elvileg nem lehet gond, hiszen ő a megbízáskor ellenőrizte a tulajdoni viszonyokat. Rá tudtok kérdezni, hogy a tulajdoni lap alapján, ki lesz a bérbeadó? Amennyiben nem közvetítővel néztek ingatlant, fontos ellenőrizni, hogy az illető, akivel tárgyalsz, valóban a tulajdonos-e. Kérdezd meg, hogy a tulajdoni lapon is ő szerepel tulajdonosként, ha nem akkor hogyan tudtok a tulajdonossal közvetlenül tárgyalni, mikor elérhető.. Ezzel elkerülheted, hogy valami furcsa közvetítőbe fuss bele, aki nem is jogosult kiadni a lakást. Meglepő, de nem mulatságos, hogy a mai napig vannak, akik megpróbálják ilyen módon félrevezetni a leendő bérlőket.

2.Havi rezsi költség

A havi rezsiköltség kérdése nem elhanyagolható, érdemes számolni vele és eléggé komoly eltérés lehet két azonos alapterületű ingatlannál. Egy viszonylag új építésű, modern lakás rezsije és egy régi, elavultabb ingatlan fenntartási költségei között, sok tízezer forint különbség is lehet. Kérdezd meg, hogy az előző lakó mennyit fizetett, hányan használták az ingatlant, fontos információ lehet.. Ez segít abban, hogy reálisan tervezd a költségeidet.

3.Szomszédok és lakóközösség

A szomszédok és a lakóközösség is nagyban befolyásolja az életed minőségét. Kérdezd meg, kik laknak a szomszédban, és milyen a lakóközösség. Van-e bármi fontos tudnivaló velük kapcsolatban? Például, ha valaki hangos bulikat tart, te éppen csendes, nyugodt környezetre vágysz, jó előre tájékozódni. Érdeklődd meg, hogy a lakóközösség az szmsz-ben milyen szabályozásokat vezetett be. Lehet, hogy a bérbeadónak nincs kifogása az ellen, hogy a lakásában állatot tarts, de a lakóközösség ezt megtiltotta, akkor neked is alkalmazkodnod kell.

4.Penészedés, várható felújítások 

A penészedés nagy ellenség, főleg ha allergiás vagy rá. Kérdezd meg, volt-e penészedés a lakásban, és ha igen, mit tettek ellene, sikerült e megszűntetni. Ezen kívül, milyen felújítások történtek az ingatlanban és a házban?

Van-e valami nagyobb felújítás kilátásban, ami esetleg megzavarhatja a nyugalmadat?Képzeld csak el, hogy egy belvárosi bérház udvari nézetű lakását bérled. Az udvaron csend, nyugalom, árnyas fák, szóval idilli környezet. A lakóközösség viszont eladta a tetőteret, ennek fejében a ház udvarát, belső homlokzatát, függőfolyosóját, lépcsőházát, felújítják. Ülsz a szobádban, készülsz a vizsgádra, ám az ablakod alatt, előtt, vidám munkások fúrnak, faragnak, vakolnak, szóval dolgoznak. Jelzed ezt a tulajdonosnak, ő a vállát vonogatja, hogy a szerződés szerint neked még van pár hónapod, amire elköteleződtél. Persze elköltözhetsz, felmondasz, de őt akkor megilleti a kaució és nem igazán tehetsz semmit. Nehéz vizsgaidőszak elé nézel, szóval inkább tájékozódj előre.

5. Költözés és különleges kikötések, bérleti szerződés, mikor jelezzen a vészcsengő?

Mikor költözhetsz be, és van-e a tulajdonosnak bármi különleges kikötése, ami nem szerepel a bérleti szerződésben? Ezeket is érdemes előre tisztázni, hogy ne érjenek meglepetések. Amennyiben van ilyen, akkor a bérleti szerződésben valahol, érdemes ezeket rögzíteni.

Ne feledd, mindig legyen írásos bérleti szerződésed, anélkül soha, de soha ne költözz be! Legyen az egy intő jel, egy vészcsengő, ha a bérbeadó megemlíti, hogy adóoptimalizálás miatt, nem szeretne veled szerződni, ezért elenged esetleg pár ezer forintot a bérleti díjból.Ma a lakóingatlanok bérbeadása utáni adózás egyszerű és tényleg nem taszítja mély nyomorba a bérbeadókat. Ha csak megemlíti, nyújts kezet és köszönj el, nem a te embered.


Ez a bejegyzés remélhetőleg segít abban, hogy felkészülten vágj neki a lakásbérlésnek. Sok sikert, és élvezd az egyetemi éveidet!

Milovecz Laci
Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2618437113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása