3+1 hiba, így lesz drágább a lakásfelújítás, kerüld el őket!
2021. június 27. írta: I Love Buda

3+1 hiba, így lesz drágább a lakásfelújítás, kerüld el őket!

Mi is mellényúltunk, de tanultunk belőle

A jelek egyértelműen azt mutatják, hogy az építőipar lassan magához tér a covid által okozott sokkból. Ennek a  biztos jeleivel a héten találkoztam.többször is. Háromszor is.

Első jelzés

Sokat közlekedem tömegközlekedéssel és újra feltűntek a délutáni járatokon az elcsigázott, dobozos sört szorongató, kicsit festékfoltos 3-5 fős, vidéki, erdélyi, ukrán társaságok, illetve az ülve bóbiskoló munkásruhás srácok. Gondolom a szállásukra mennek, nem nehéz kiszúrni őket.

A második jel:

Természetesen az építőanyagok árának ugrásszerű növekedése is ebbe az irányba mutat. Erről nekem az első hullám jutott eszembe, amikor a csirkemell ára, egy nap alatt 30-40 %-os áremelkedést mutatott. Szerencsétlen idősek pedig, a számukra biztosított bevásárlási időben, sokkos állapotban kóvályogtak a piacokon. Azt hitték rosszul látnak. Onnan jutott eszembe, hogy nem értem, hogy hogyan jutottunk odáig, hogy ezt természetesnek vesszük. Mindent a lehető legmagasabb áron adni, maximalizálni a profitot minden áron, mindenen keresztül, ez lett természetes. Csirkemell, építőanyag, szaniter, zöldség, fluxuskondenzátor, teljesen mindegy. 

Harmadik, legdurvább jel, ami ellen te is tehetsz:

Összefutottam egy sráccal, aki tőlem vett lakást, amit éppen újjávarázsolnának. Kicsit megviseltnek tűnt. Nem is gondoltam, hogy a felújítás a probléma, hiszen nemcsak átbeszéltünk egy csomó dolgot, hanem kérésére találkoztam az egyik kivitelezővel, aki szerintem hozzáértőnek és korrektnek tűnt. Tényleg azt hittem, hogy itt aztán semmi baj nem lehet. Pedig lett. Mint kiderült nem igazán fogadta meg a tanácsaimat. De akkor miért kérte őket?

Elkövette a három legnagyobb hibát, te ne tedd!

 

nevtelen_terv_2.jpg

 

1.hiba:

Azzel kezdődött, hogy a szimpatikusnak tűnő generálkivitelező már nem tudta elvállalni a munkát, mert miután az új tulajdonosok késlekedtek a megbízással, ő továbblépett. Ők nagyon elhúzták a lehetséges kivitelezők kiválasztását. Ez nem lehet hetek kérdése, hiszen mindenki felelős a válllalkozásáért, az embereiért és a nem biztos megbízásra nem fog várni. 

2.hiba:

Mindent megbeszéltek a kiválasztott kivitelezővel, szóban. Semmi  szerződés, csak egy pár szó leírva. ( megbízunk egymásban ) A munkafázisok nem lettek beárazva. Ebből következett, hogy a bontáskor leverték a csempét, majd jelezték, hogy ők erre a minőségű falra, ennyiért nem tudják az újat felrakni, mert ...blah, blah, bla. Sokkal több és nehezebb munka, mint ahogy ők gondolták. A fürdőszoba, emlékeim szerint jó esetben 3 négyzetméter. A szakemberek ezt nem tudták felmérni. Jelzem, hogy üres, felújítandó ingatlanról beszélünk, semmi nem volt titok előttük. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem köszöni meg az eddigi munkájukat és küldi el szakma művészeit és folytatja a munkát másokkal. Nos azért nem, 

Mert elkövette a 3 hibát, amitől ezerszer óvtam.

Előre fizetett olyan munkáért, amit a mesterek még el sem végeztek, tehát kényszerhelyzetben van és ezt ki is használják. Ne legyen igazam, de nem ez lesz az utolsó áremelkedés a megbeszéltekhez képest. Illetve biztosan lesz olyan, ami nem úgy, nem ott és nem akkor lesz elvégezve. 

Ja, plusz egy melléfogás,

baj, ha magadból indulsz ki. Tehát te úgy cselekszel, ahogy megbeszéltétek és azt gondolod, hogy elég néha, hetente egyszer felugrani és beszélni velük, hiszen a konstruktivitás az egyik legfontosabb dolog egy projektnél. szerinted. 

Mielőtt leírnám, hogy hogyan kerüld el ezeket a buktatókat, egy gyors történet: 

Az első befektetői lakásfelújításunkkor, rengeteget bénáztunk. Megvettük a parkettát, alá lépészajcsökkentő fóliát is. Este felugrottam, hogy mik a hírek. Láttam, hogy a parkettát szinte teljesen lerakták már. Tök jó, gondoltam. Azon a pici részen viszont ahol még nem lettek készen, nem látszott a fólia. A kérdő tekintetemre habogás, hogy nem volt elég amit vettünk. Ok, mondom, akkor a többi részen van. Hát izé, most szedjük fel?  Bólogattam, hogy az lesz a legjobb. Lényeg a lényeg, hogy nem tették le, elfelejtették és amikor eszükbe jutott, már lusták voltak visszaszedni a parkettát. A fólia előkerült, mondtam, hogy hosszú este lesz ez nektek, mert ma meg kell csinálni. Tehettem, hiszen nálam volt a pénzük, amit nyilván nem fizettem ki az el nem végzett munkáért. Ha nem megyek mindennap, akkor ezt biztosan nem tudom meg.

Legfontosabbak:

Ha már tudod melyik lakást, házat,  veszed meg, amilyen gyorsan csak tudod, kérj árajánlatokat a felújításra, hiszen a jó brigádok be vannak táblázva, így nem kell olyan sokat várnod rájuk a szerződésed után.

Hallgass meg pár napon belül, amennyit lehet a kivitelezők közül és dönts gyorsan. Tarts meg egy b opciót, ha valami közbejön. Tedd egyértelművé, a kiválasztottnak, hogy számíthat rád, te őt választottad. Te is számítasz rá.

Minden leírva emailen, külön mappába gyűjtve, kinyomtatva, átadva a kivitelezőnek alap. Ne sajnáld az időt, beszéljétek át mindent Simán lehet, hogy lesznek jó ötletei, kezeld partnerként.

Mi úgy kértük az árajánlatot, hogy ami látszik, tehát burkolat, szaniter, parketta, tehát a látványt befolyásolja, az mi költségünk, mi vásároljuk meg. Ami nem látható, tehát vezeték, ragasztó, ilyesmi pedig legyen beleszámolva az árajánlatba.

Nem fizetünk el nem végzett munkáért. Minden befejezett munkafázist kifizettünk, mikor átvettük, de így nem voltunk kényszerhelyzetben, ők pedig motiváltak voltak, mert látták, hogy számíthatnak ránk. Azonnal fizettünk.

Ne felejtsd el, hogy neked kell ott élned, otthon érezned magad, nézned a ferdén felrakott konnektort (tudom, mert ezt én is benéztem). Szóval, legyél nagyon körültekintő és következetes, de lehetőleg jófej is. Ma már találhatsz olyan kivitelezőket, akik abszolút jó munkát végeznek. Keresgélhetsz Facebook csoportokban, leinformálhatod őket. Szóval utánajárással, illetve átgondolva az előbb olvasottakat simán jól is járhatsz, tehát vágj bele bátran!

 

Milovecz Laci ingatlanközvetítő

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9416604998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása