Itt bukhatsz nagyot ingatlanvásárláskor, ha nem tájékozódsz
2023. szeptember 11. írta: I Love Buda

Itt bukhatsz nagyot ingatlanvásárláskor, ha nem tájékozódsz

Osztatlan közös tulajdon? Fontosabb mint gondolod.

 

nevtelen_1940_x_1088_keppont_1.png

 

 

Mit vásárolsz, ha ingatlant veszel?

A kérdésre a válasz nem is annyira egyszerű, mint amennyire elsőre gondolnánk. Nem arra az aspektusra gondolok, hogy nem egy tárgyat, szolgáltatást vásárolok, hanem egy más, remélhetőleg jobb életminőségre adom ki a pénzemet, amit a megvásárolt tárgy vagy szolgáltatás fog biztosítani a számomra.

A társasház közös tulajdona a te tulajdonod is

Ebben a bejegyzésben inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy egy, elsősorban társasházi lakás megvásárlásakor a vevők többsége simán elsiklik afelett, hogy neki a társasházi alapító okiratban az ingatlanhoz rendelt osztatlan közös tulajdonhoz is köze lesz,ez pedig ne adj isten anyagi felelősséggel is jár.  

Az osztatlan közös tulajdon jogi értelmezésébe nem szeretnék most belemenni. Úgy tudnám ezt megvilágítani, hogy egy társasházban vannak lakások, amik a tulajdonosok tulajdona. Ez egyértelmű, nincs kérdés. 

Ezeket a lakásokat lépcsőházon keresztül tudjuk megközelíteni, ha szerencsénk van, akkor a lift is segíti a közlekedést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lakásban, legalább is a legfelső szinten, azért nem kell esernyő alatt tévét nézni, mert tető van a fejünk felett, ami szintén a társasház, tehát a mi tulajdonunk. Szó lehet itt még közös tárolóról, a társasház udvaráról, autóbeállóiról és ki tudja még mi mindenről. Ezeknek a fenntartása, adott esetben javítása, állagmegóvása, a lakóközösség, tehát a mi feladatunk. Igen, anyagi felelősséggel is tartozunk. 

Valakinek egyszer meg kell fizetni az olcsó lakás árát 

A kilencvenes években nem volt ritka, hogy az akkori önkormányzati-tanácsi lakásokat, szinte gombokért megvásárolhatták az ott lakók. Lett is lakása mindenkinek, mindenféle állapotú társasházban. Az ezt az időszakot megelőző rendszer, nem a magántulajdon szentségére épült,így nagyon kevesen gondolták végig az ingatlan megvásárlásának későbbi esetleges következményeit. Család összedobta a pénzt, a nagyi lakását is kifizették, kipucolva ezzel a családi kasszát. Ha nem volt szerencséjük, akkor már a közeli jövőben el kellett végezni valamilyen sürgős javítást a házon, tehát másodszorra is mélyen zsebbe kellett nyúlni, ahol már morzsákon kívül semmi sem volt. Hitel a banktól, rokonoktól, de meg kellett oldani. Az egy megcáfolhatatlan életigazság, hogy amit nem ápolunk, nem törődünk vele, az romlásnak indul. Legyen szó egészségről, autóról, de akár társasházról. Miután azok a családok akik így jutottak saját ingatlanhoz nem tudtak az állagmegóvásra komoly összegeket fordítani, így a társasházak állapot egyre csak romlott. Akinek mázlija volt, el tudta adni a tetőteret, ahol lakásokat alakítottak ki, jellemzően a társasház felújításért cserébe. Ha szerencséjük volt, akkor be is fejezték ezt a felújítást, de láttam olyat, ahol a cserepeket leszedték a tetőről, a vállalkozó valamiért csődbe ment, aztán hagyta a francba az egészet.

Olcsó a lakás, de drága a társasház

Jelenleg több olyan társasházról tudok, ahol sürgős felújításokat kell elvégezni, de a lakóközösség ezt nem tudja saját erőből finanszírozni. Akár életveszélyessé is válhat a helyzet, de a közös képviselet is csak vonogathatja a vállát, mert nincs kihez fordulni, ígéreteken kívül más nem érkezik. Itt csendben megjegyezném, minden cinikus felhang nélkül, hogy az olcsó lakáshoz egy nagyon drága épületet, társasházat sikerült megvásárolni.

Itt jön a képbe, akár az ingatlanközvetítők szerepe. Minden bizonnyal akkor gondolkodunk felelősen, ha ezeket a problémákat feltárjuk, a tulajdonossal ezt megtárgyaljuk és éreztetjük vele, hogy ennek árbefolyásoló hatása lehet, illetve ezt közöljük az érdeklődővel, vevővel is, még abban az esetben is, ha fennáll annak a lehetősége, hogy ő nem akarja a lakást megvásárolni.
Az eladó természetesen jól teszi, ha utána jár ezeknek az esetleges problémáknak és ezt közli a vevővel, illetve a vevő ingatlan vásárlása előtt kifaggatja a közös képviselőt ezekről a dolgokról. Milyen javítások várhatóak a társasházban, mennyire akut a probléma, van e a háznak annyi megtakarítása amiből ezt fedezni tudják, illetve amennyiben nincs, miből gondolják előteremteni az ehhez szükséges összeget.
Nagyon fontosak ezek az információk, mert senkinek sem lesz őszinte a mosolya, ha berendezkedett az új lakásba, a gyerek még össze se firkálta a tapétát, de a közös képviselő már jelezte, hogy egy pár százezres, esetleg milliós kis önrészt be kellene fizetni a tető javítására, mert a legfelső emeleten Kovácsék esernyőben tudják nézni a televíziót. 

Tehát amennyiben te ingatlan vásárlás, értékesítés előtt állsz, mindenképpen tájékozódj ezekrőla dolgokról, hiszen ennek tudatában tudod eldönteni, hogy mekkora összeget vagy hajlandó áldozni az adott ingatlan megvásárlására. Tulajdonosként, eladóként pedig elemi érdeked, hogy ezeket az információkat megszerezd.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1818211627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása