Tényleg ennyire béna a magyar ingatlanos?
2020. február 29. írta: I Love Buda

Tényleg ennyire béna a magyar ingatlanos?

Meglepő a kép, de borítékolható volt az eredmény

 

 

canva_close-up_of_a_person_hand_with_card.jpg

A blogbejegyzések hozzászólásai között, illetve sok más fórumon is olvasom, látom, hogy laikusok, nem ebben a szakmában dolgozó, az ingatlanközvetítőkkel csak érintőlegesen kapcsolatba kerülők, mennyire rossz véleménnyel vannak erről a szakmáról, illetve ennek a szakmának a képviselőiről. Amikor kialakul egy vita, akkor biztosan előkerül két karakter. Az egyik az éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos, a másik, aki bezzeg ebben vagy abban az országban, mennyivel képzettebbek, empatikusabbak, jobban csinálják az ingatlanosok a munkájukat,  típusú hozzászólást tesz közkinccsé. Az entellektüell hozzászóló, hozzáadott értékről filozofál, a kevésbé cizellált, hiénákat emleget. 

Arra gondoltam, hogy a magam szerény eszközeivel (internet, személyes tapasztalatok, olvasmányok) körülnéznék, hogy tényleg szégyellnünk kellene e magunkat. Természetesen nem reprezentatív a felmérés, de amit láttam, tapasztaltam számomra elég egyértelmű képet fest.

Ingatlanirodák:

Pár éve Balláék azt gondolták, hogy jó ötlet, egy piacon elhelyezett konténerben fogadni az ügyfeleket. Nekem itthon ez volt a legrosszabb, amit láttam, ám ez sem vetekszik a Rómában látottakkal. Nem messze a vasútállomástól, ahol az ingatlaniroda ajtaja előtt, vidám afrikai srácok szólítgatták le a járókelőket, nem legális cuccokat kínálgatva. Nehezen írom le, de akkor inkább a konténer. Viszont remek példák vannak a szép, igényes irodákra, gondolok itt az A1(első kép) Top3 (második kép) belvárosi irodái is kimondottan jól néznek ki, de voltam már igényes Dh irodában is, de szerintem nekünk sem kell szégyenkeznünk. Szóval ezen a fronton felvesszük a versenyt a külföldiekkel szerintem, illetve amint látszik, itt is van igényes és igénytelen megoldás, mint gondolom mindenhol.

57484805_600804610438518_7504814373135712256_o.jpg

 

 

top3ingatlan_hu_top3_molnar_vezetoi.jpg

 

Ingatlanos cégek internetes megjelenése, hirdetései:

Gyakran halljuk itthon, hogy Szlovákia megelőzött minket, magyarokat. Hát az a helyzet, hogy ezen a fronton is simán álljuk a versenyt, van itt is aki remek képekkel dolgozik, de lényegesen kevesebb mint itthon, illetve, ami feltűnő, hogy ott kevésbé jellemző az alaprajz elkészítése.  Itt egy hirdetés északi szomszédunk egyik irodájától. Az olasz kollégák sem lehetnek mindig büszkék magukra Ez egy nagy cég hirdetése. De menjünk egészen messze, a Egyesült Államokba. Nos a világ legnagyobb ingatlanos oldalán, hamar látunk példát a pongyola, béna hirdetésekre, de természetesen a remek fotókkal, igényes megjelenéssel is hamar találkozunk, csak úgy mint itthon.

 A legnagyobb különbség az amerikai és az európai hirdetések között, az átláthatóság. Amikor az ember az USA legnagyobb ingatlan hirdető portálját nézi, olyan adatokat talál, ami itthon elérhetetlen. Többek között megtudhatja, hogy az adott ingatlan, milyen összegért cserélt gazdát az évek alatt. Azt is láthatja, hogy pontosan hol található, természetesen azért, mert a tulajdonos és a kolléga között 100% bizalmi viszony van, tehát amikor a 90-es évek hőse meglátogatja, hogy megkerülve az ügynököt, megvenné olcsóbban, okosba, akkor a tulajdonos legjobb esetben is kiröhögi, de szerintem, ott ez nem nagyon jut eszébe senkinek. Aztán olvasható egy becslés, hogy milyen árat lehet piaci árnak belőni, (ez egy tól-ig összeg) ami elég viccesen néz ki a tulajdonos esetleges álomára mellett. De a környező sulikat is minősítik, de számtalan szolgáltatás van ezeken kívül is, de mindegyik az átláthatóságot könnyíti.

Mint említettem, tényleg szubjektív a nézőpont, de nekem arra jó volt, hogy körülnézzek kicsit itt is és elégedetten konstatáljam, hogy semmivel nem vagyunk rosszabb szakemberek, mint a külföldi kollégáink, illetve vagyunk jók, rosszak egyaránt. Gondoltam egyébként, hogy ez lesz az eredmény, de örülök, hogy megerősítést nyert.

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6415497832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 09:57:11

@gyongyi70: Kedves Gyöngyi 70! Mikor leírtam a éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos kifejezést, reménykedtem abban, hogy elmaradnak az ilyen sikertörténetek. Nem jött be. Nem mintha irigyelném, csak semmi köze a bejegyzés témájához.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 09:59:14

@Karika333: Mikor leírtam a éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos kifejezést, reménykedtem abban, hogy elmaradnak az ilyen sikertörténetek. Nem jött be. Nem mintha irigyelném, csak semmi köze a bejegyzés témájához.

pushup 2020.03.02. 09:59:31

nézed az ingatlan hirdetéseket és
- kaputelefonnal készült 150*300 pixeles fotót találsz,
- le van fotózva a tálaló szekrény (amit nyilván elvisznek), de a helyiségről, ahol a bútor van, nincs több fotó,
- egycsilliárd fotó készült a félcsilliárd lyuk méretű kuckóról (szobáról), de alaprajz az smafu,
- a konyhában halomban áll a mosatlan, a nappaliban a kiteregetett mosott ruha. ez van lefotózva,
- szeptember közepén a házról csak olyan fotó van, amin minden havas-latyakos, a fák kopaszak. a képek hangulata alapján inkább felvágnád az ereidet,
- hirdet egy téglaépítésű lakást újhegyen a tizediken ...

eladnád a lakást és szívesen hagynád az ingatlanosra a dolgot. aláírat veled egy kizárólagos szerződést, de nem gond, mert nem akarsz a dologgal sokat foglalkozni. két hét után senki, pedig már előtte tanulmányoztad a környék hirdetéseit, nem szálltál el az árral. rákeresel ingatlan.comon, meg jófogáson (nem nehéz a szűkített keresés, hiszen a lakás minden paraméterét ismered), de nem találod meg. a jobbágy nem hirdeti az ingatlanodat, így nem is nagy csoda, hogy 3 hónap alatt 0 érdeklődő jön. szerződést felmondod.
csinálsz fotót, feladsz hirdetést az ingatlan.comon. két héten belül aláírva a szerződés (igaz, ehhez 3-szor is meg kellett jelenned az ingatlant bemutatni)

manapság egy lepukkant havannai panel sem áll meg 20milla alatt, aminek a 2-4%-a 4-800ezer ft (+áfa). és ezekhez a lakásokhoz nem kell olyanokat tudni, amiket Kőműves Kelemen írt. a házaknál már persze igen, de ott arányaiban a gempa is több, ami leesik.
szóval nem, nem hatódtam meg.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:00:28

@Karika333: Mikor leírtam a éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos kifejezést, reménykedtem abban, hogy elmaradnak az ilyen sikertörténetek. Nem jött be. Nem mintha irigyelném, csak semmi köze a bejegyzés témájához.

gyongyi70 2020.03.02. 10:02:54

@I Love Buda: Nem jöhet be, mert a magyar ingatlanosokkal nem az az alapvető baj, hogy ehhez vagy ahhoz az országhoz képest vmit rosszul csinálnak, hanem hogy egy olyan szolgáltatást nyújtanak, ami az ingatlan vásárlók-eladók számára túl drága, ráadásul megoldható nélkülük is. Hasonló "szakma" még az esküvőszervező, a középiskolai felvételi manager, stb. Léteznek, de józan paraszti ésszel kikerülhetők.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:04:07

@pushup: Tehát aláírtad a kizárólagos szerződést, amit sikerült felmondanod. Milyen kizárólagos szerződést? Én sem hatódtam meg.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.03.02. 10:04:23

@KömKel: Nem nézem mert nem érdekel, és a tényeken amiket írtam nem változtat.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:07:29

@KömKel: Miután te idejöttél, erre a blogra ingatlanost becsmérelni, majd megkapod valakitől a véleményét, akkor személyeskedés a válaszod neki?

Karika333 2020.03.02. 10:20:03

@I Love Buda: Sajnálom ha úgy gondolja nincs köze ennek a történetnek a Magyarországi ingatlanos társadalomhoz. Ha kívánja törlöm.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:21:18

@gyongyi70: akkor megint a józan észre apellálnék, az ingatlanos ellentétben az Ön által említett szakmákat sikerdíjért dolgozik, ha nincs rá szükség, nem végzi jól a munkáját nem keres pénzt. Vagyunk páran,akik ezt a szakmát tíz évnél régebbóta űzzük, ha nem lennénk jók abban amit csinálunk, illetve nem lennénk korrektek, már régen lehúzhattuk volna a rolót. De önt a tények sem győzik meg, ez nem baj, de tényleg unalmas arra válaszolni,ami két perces gondolkodás után le sem íródna. Mi is azokkal a kimondottan jó kollégákkal is versenyzünk egymással és az adott ingatlannál csak a legjobb kap jutalékot. Nem tudom, hogy önnek mi a foglalkozása, de csak reménykedni tudok benne, hogy legalább olyan színvonalon végzi, hogy akár jutalékért másokkal versenyezve is végezni tudja.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:25:44

@Karika333: Nem gondolom, hogy törölni kellene, az Ön véleménye. Tényleg maga a történet érdekes, bár a legjobb tudomásom szerint egy kizárólagos szerződés nem felbontható, pontosan ez a lényege, igazából ez volt furcsa, de bármi lehet.

gyongyi70 2020.03.02. 10:31:24

@I Love Buda: Persze, hogy működnek, mert mindig ki lehet fogni gazdag ügyfelet, akit nem érdekel a pénz, sznobot, aki ezt fontosnak érzi (mint az esküvőszervezést és a középiskolai felvételi menedzsert: meg fog lepődni, de erre is van kereslet - persze korlátozott számban), ki lehet fogni butuska ügyfeleket és balekokat. Abban az országban, ahol a betelefonálós nyereményjátékok és boszorkányok is megélnek, persze, hogy ez is menni fog - egy szűk körnek. Ha Ön sikeres benne, akkor fölösleges erről írogatni, ezt bizonygatni, folytassa sikerrel a szakmáját - minden irónia nélkül. Én szerencsére nem szorulok rá, hogy jutalékrendszerben dolgozzak, rendes állásom van, rendes fizetéssel, persze ehhez nem volt elég egy okj tanfolyamot végezni.

Tsteinar 2020.03.02. 10:37:16

Biztos nekem nem volt szerencsém, de vmiért mindig olyan ingatlanosba botlottam, aki pár hónappal előtte még raktáros vagy droid volt szalag mellett egy gyárban. Nulla hozzáadott értékük van, rájuk adtak egy inget és annyit tanítottak meg nekik, hogy "tegyen ajánlatot".
Ahogy van "kulcsos" lakás, ez a fajta közvetítő a "kulcsos" ember. Ezért 4-5%+Áfát elkérni a hiéna kategória.
De lehet csak engem büntetett a sors velük.

pushup 2020.03.02. 10:42:01

@I Love Buda: már hogy a pék faszába ne lenne felbontható???
két egyenrangú fél között létrejött szerződés miért ne lenne felbontható az egyik fél kezdeményezésére???
akartam írni, hogy hát persze-persze, van ilyen is, olyan is, az olvasó meg döntse el tapasztalatai alapján, hogy a saját személyes statisztikája szerint melyikből van több ...
... de ha a mundér becsületét is ilyen profin védik, akkor én már csak egy popcornt kérek nagy kólával :D

Karika333 2020.03.02. 10:43:53

@I Love Buda: Egy pesti ingatlanom eladásánál elkövettem a kizárólagos szerződés kötés hibát.....senki nem hívott az ingatlannal kapcsolatban, 1 éves szerződés lejártakor az ingatlan iroda egyik alkalmazottja keresett meg ,hogy megvenné a lakást. Mondván egy év alatt senkinek sem kellett. A neten értékesítettem ezt is 20% drágábban, egy hét alatt.

Nehéz szakma ez , sokkal nehezebb mint azt kívülről látni, ezt megértem.
Nem az ingatlanos munkadíjával van a probléma, hanem azzal amikor nem dolgozik meg érte, felkészületlen. Időnként rossz indulatú.
Nem általánosan ,minden ingatlannal foglalkozó ilyen, de felhígult ez a szakma is , mint szinte az összes.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:44:00

Látom a lényeg nem ment át, nem baj.
Nekem nem kell semmit bizonygatnom, kimondottan szeretem amit csinálok, a helyemen vagyok, jól érzem magam benne. Maga a blog is azért indult, mert vannak olyan gondolataim, amiket szívesen osztok meg másokkal. Szerencsémre sokakat érdekel, hiszen a bejegyzéseimnek eddig 250 000 olvasója volt, erre kimondottan büszke vagyok. Próbálok a kommentekre is válaszolni, ritkán tiltok ki valakit. Viszont amikor valaki nem a témába vágóan fogalmaz meg egy véleményt, majd, figyelmen kívül hagyja a válaszomat, annak szerintem nem kell örülnöm. ( Igen önnek sem)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:46:44

@pushup: Határozott időre megkötött szerződésről, nem hallottunk?
popcorn nagy kóla megy

Karika333 2020.03.02. 10:47:57

@Tsteinar: 4-5%+Áfa? az az alap!!! Volt .hogy 8+áfát kért!
És volt olyan aki havi 30 ezret, amíg el nem adja a lakást és akkor 2.5%+áfát!!!

10 évvel ezelőtt!!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:51:10

@gyongyi70: És ön jobban ért a jog ezen részéhez is mint a nagy hálózatok ügyvédei.

2020.03.02. 10:52:01

@I Love Buda: a poszt egy önvállonveregetés volt, miszerint máshol se jobb, akkor mi is jók vagyunk. Holott a jó definíciója nem az, hogy a szomszéd rosszabb. A blog meg egy olyan műfaj, hogy hozzászólhat az ember, olyat ami neki tetszik, legfeljebb te kitörölgeted vagy kitiltod, vagy lezárod a kommentelést, csak akkor meg minek blogolsz. Érdemes tisztában lenni a blog műfajával. Én készséggel elhiszem, hogy te jó ingatlanos vagy, nem mindenki tudatlan kókler, de a többség igen. Kár úgy próbálni presztízst meg létjogosultságot adni az ingatlanos szakmának, hogy azzal mentegeted a kutyaütő hazai állapotokat, hogy szlovákba' meg olaszba' se jobb. Ráadásul az, hogy megnéztél pár külföldi hirdetést, nem igazán reprezentatív, tehát a metodika meg a mintavételi arány is erősen hibás. Az ingatlanos olyan, mint a taxis, mindenki tudja, hogy van köztük rendes, csak még senki nem találkozott velük :) Ha javítani akarod a szakma renoméját, akkor pont nem azt kéne írni, hogy minden frankó, mert a szlovákoknál se jobb (két hirdetés alapján...), hanem arról kéne írni, hogy mik azok a pontok, amiken egy átlagos ingatlanos elvérzik, ellenben mondjuk te nem, és akkor ezt ajánlanád a többinek is, az ügyfeleknek meg javasolhatnád, hogy mit figyeljen az ingatlanosnál, és mikor meneküljön a kókler elől.

gyongyi70 2020.03.02. 10:52:30

@I Love Buda: Hogy a manóban nem a témába vágó volt, amit írtam? Ön a szakma színvonalát hasonlította össze más országokéval. Én meg azt írtam, nem azért kapják úgy általában az ingatlanosok a sok kritikát, mert vamit jobban vagy rosszul csinálnak, hanem mert a magyarországi kereslet kicsi erre a szolgáltatásra, viszont sokan próbálnak ebből megélni, ezért próbálnak egyesek erre-arra ráakaszkodni, van, aki először elhiszi, hogy szüksége van erre, később rájön, hogy nem, ekkor dörgölik az orra alá a kizárólagos szerződést, stb-t, ezért keserű szájízzel tekint vissza erre a tapasztalatra az ügyfél.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 10:52:33

@Tsteinar: Idézet a bejegyzés elejéből,

Az entellektüell hozzászóló, hozzáadott értékről filozofál, a kevésbé cizellált, hiénákat emleget.

gyongyi70 2020.03.02. 10:54:03

@I Love Buda: éppenséggel jogász is vagyok.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:02:48

@Karika333: Elég sokat keresnek meg, hogy akár vidéken is segítsek eladni valamilyen ingatlant, mivel ezeket alapból nem vállalom, a következő kérdés, hogy akkor hogyan keresse meg azt az ingatlanost,aki segíthet neki?
Ezt szoktam elküldeni neki.
www.youtube.com/watch?v=3uQ4V6aK0Rg&t=224s

dani740 2020.03.02. 11:08:18

Néhány apró, de annál bosszantóbb észrevétel a hazai ingatlanosok által közzétett hirdetésekkel kapcsolatban:
- helyesírás, különös tekintettel a szenvedő szerkezet divatszerű használatára (pl. internet lett bevezetve, a közeljövőben vezetékes gáz kerül bevezetésre stb.), ennél már rosszabb csak a rendőrnyelv :/
- pongyola fogalmazás (pl. Kőbánya Rózsadombja)
- a saját maguk által készített fotók és alaprajzok igényessége - no, itt például lenne hová fejlődni

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:11:30

@shitgun:
Ezt a szakmát, foglalkozást elég sokan minősítik jobbára olyanok,akiknek fogalmuk sincs róla, látnak egy szeletet belőle és véleményt alkotnak. Én nem fogom a kollégáimat minősíteni. Nem célom.
A blog elején láthatod, hogy az egyik ilyen minősítés az összehasonlítás, szintén olyanoktól, akiknek arról is csak halvány képük van. Ezért választottam ezt a témát. Nem volt jobb ötletem, mint ezt a két szegmenst összehasonlítani( irodák minősége, illetve a hirdetések minősége), de ez így visszanézhető, ezért a példa. Azzal kezdem a mondanivalómat, hogy nem reprezentatív, tehát nem biztos, hogy szerencsés ezt számon kérni. Ha van jobb ötleted az összehasonlításra, nosza, oszd meg velem.

Tsteinar 2020.03.02. 11:14:34

@I Love Buda: Elnézést, ha sérti a mimóza lelkedet a kollégáid 99%-ra illő hiéna kifejezés, akik a munka nélküli pofátlanul magas pénzkeresés elkötelezett hívei.
Ha visszaolvasod amit írtam, azzal kezdtem nagyon entellektüell módon, hogy a hozzáadott érték vs 4-5%+Áfa arányát kerestem abban, hogy kinyitja az ajtót és beenged a lakásba, amiről semmit sem tud az ár és nm-en kívül. Illetve még tud ajánlani nagyon jó ügyvédet "olcsón", amiből még csepeg vissza neki pár fillér. Bocsánat, még fotót is csinál, amit a rendszer feltölt neki egyszerre 10 portálra.
További jó duzzogást az elefáncsonttornyodban.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:15:41

@gyongyi70: ebben a bejegyzésben értelmeztem ezt a cikket, írást. Ha valóban jogász lenne és tényleg ingatlanokkal foglalkozna, akkor tudná, hogy igazam van. Ez a bejegyzés pontosan azokat kívánta megvédeni, akik azt gondolták, hogy egyes ingatlanos cégek ennek tudatában nem verhetik át őket.

ilovebuda.blog.hu/2020/02/02/eladhatod_a_lakasodat_de_az_ingatlanosnak_is_jar_a_jutalek

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:20:42

@Tsteinar: Miért duzzognék?
Csak el akartam kerülni a tudoménhogyhogymegyez okoskodásokat, hiénázást, ami addig sikerült,amíg nem írtál.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:22:03

@dani740: Ebben tökéletesen egyetértünk, egyébként megérne egy blogbejegyzést, azt hiszem szórakoztató lenne.

gyongyi70 2020.03.02. 11:22:13

@I Love Buda: e mondat miatt idéztem be az oldalt: "Ellentétes a jogszabályokkal az is, hogy a vállalkozás a szerződést bármikor felmondhatja, miközben a fogyasztó ugyanerre nem jogosult."

2020.03.02. 11:24:03

@I Love Buda: nincs jobb ötletem, szerintem eleve értelmetlen az összehasonlítás. Minden országban kismillió ingatlanos/iroda van, sokszor eltérő jogi környezetben, más szokásokkal, egyszerűen nem lehet hasonlítgatni, ezáltal a hasonlítgatással értékítéletet hozni sem. Szóval attól, hogy béna egy szlovák ingatlanos, még nem változik semmilyen irányban sem a magyar ingatlanosok megítélése.

"Ezt a szakmát, foglalkozást elég sokan minősítik jobbára olyanok,akiknek fogalmuk sincs róla, látnak egy szeletet belőle és véleményt alkotnak." - ezzel viszont egy nagyon lényeges pontra tapintottál! Mi, ügyfelek, laikusok egy szeletet látunk belőle, azt amit a velünk kapcsolatba kerülő ingatlanos mutat. Ha ez alapján az általános vélekedés nem éppen hízelgő, akkor bizony nem az ügyféllel van baj, hanem azzal, aki a képet mutatja. nekem nem kell, hogy átfogó képem legyen az ingatlanos szakmáról, a lényeg az, hogy az ingatlanosnak legyen átfogó képe az ingatlanos szakmáról. Ha ez utóbbi hiányzik, az elég jól látható laikus szemmel is, és akkor bizony a hiba nem az ügyfélnél van. Hadd egyszerűsítsem le: ha egy étteremben a kaja pocsék, akkor nem az a baj, hogy nincs átfogó képem a szakács szakmáról, hanem az a baj, hogy rossz a szakács.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:42:03

Nézd, ha te és most direkt nem magamat mondom, találkozol valamelyik kollégámmal az irodánkból, valószínűleg jó tapasztalatokkal távozol, ha elfogadod a véleményét, kevesebb ősz hajszállal lehetsz túl a lakásod eladásán. Itt pedig az elfogadod a véleményét kitételen van a hangsúly. Most írjam le azt, hogy orvos ismerősöm meséli, hogy úgy megy be hozzá a beteg, hogy kiguglizta a betegségét és arra ezt a gyógyszert írja fel az orvos. Ha ezt a szaktekintélyt sem ismeri el valaki, akkor egy ingatlanosban hogy bízna meg? Pont ma kaptam egy emailt képekkel, leírással, illetve iránymutatással, hogy foglalkozhatok egy ingatlannal. Miután visszaírtam, hogy olyat,amit nem látok, nem én fotózok biztosan nem fogok ajánlani, nyilván én voltam a hozzánemértő, pedig ő leírt mindent. Tehát neki én nem leszek jófej, de, ha a vevőmet viszem ki egy ilyen helyre és mégsem ott van az ablak, ahol ő írta,akkor meg neki. A legnagyobb gáz az ilyen hozzászólásokban, mint a tiéd is, hogy ezt a tendenciát erősíti. a tulajdonos próbálta, nem sikerült eladni, felkeres engem, valószínűleg, mert látja a munkámat, majd ő megmondja, hogy hogyan végezzem. És erre az ilyenekkel ráerősítetetek, tulajdonképpen mindenkinek ártva ezzel. Valószínűleg el tudnám adni a lakását, de nem szeretnék küzdeni vele, inkább keresek olyan lakást a vevőmnek, ahol elfogadnak szakértőnek.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 11:52:36

@gyongyi70: Tavalyról tudnék olyat mutatni, ahol a bíróság nem így döntött. Leírom neked jogásznak a történetet. Villalakás idősebb házaspár. Megtaláltak ismeretség útján leülünk, átbeszélünk mindent. említik, hogy van egy nagy hálózat akikkel van szerződés, nekem ez nem gond. Hirdetem, ajánlom, jön a negyedik érdeklődő, ajánlat, megegyezés, advét. Nekem jutalék kifizetve. Pár nap múlva csörög a telefonom, arrogáns hang a hálózattól, hogy én olyan ingatlant adtam el, amire nekik kizárólagos megbízásuk volt, a jutalékom nagyobbik részére igényt tartana. Egyébként is együttműködési megállapodásunk van. Mondtam, hogy juti nincs, megállapodásunk pedig mégúgysem, hiszen mi erre direkt figyelünk, hogy ne dolgozzunk hálózatokkal. el is felejtettem a történetet, de pár hónap elteltével a tulajnéni lányával összefutottam és elmesélte nekem, hogy a bíróságon nem csak a jutalékot ítélték meg nekik, hanem ezen felül még egyéb juttatásokat is. Szóval erről ennyit. Ez személyes tapasztalat.

2020.03.02. 11:52:41

@I Love Buda: ha ezt nekem írtad, akkor nagyon elbeszélünk egymás mellett. Én értem, amiről írsz, csak az más téma, mint amit én mondok. Értem, hogy ez egy szakma, és aki űzi, az elvileg szakmabeli, és ezért meg kéne bíznom benne, nem pedig magamnak intézkedni, vagy nekem okoskodni az ingatlanos felé, csak tudod a gyakorlat azt mutatja, hogy az ingatlanosok többsége egyszerűen nem szakmai. Amit írsz, az egy ideális elvi állapot. Én mint végzett pedagógus, akinek az épületekhez semmi köze, bemegyek egy ingatlanoshoz, aki ugye szakmabeli a téren, megbízom benne, rá hagyatkozom, és jól járok. Ez az elmélet. Csakhogy ez a valóságban nem így megy, millió példa van rá, nekem is sok saját, adtam is el, vettem is már ingatlant, nem is egyet. A valóság az, hogy az ingatlanos vagy tudatlan a témában (egy egyszerű "milyen téglából készült" kérdésre sem tudnak sokan válaszolni, hová helyezzem így a bizalmamat?) vagy egyenesen becsapja a vevőt/ügyfelet, félreinformálja, hamis dolgokat állít. Ez a többség. Ha ez egy szakma, akkor bizony kevés benne a szakmaiság a legtöbb művelőjénél. És továbbra is elhiszem, hogy te máshogy csinálod, de attól még tényleg felesleges a mundért védeni, elég ha rólad terjed el, hogy jól csinálod, nem kell a sok más ingatlanost bevédeni, mikor tudjuk jól, hogy a többség kutyaütő.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 12:05:25

@shitgun: Nem beszélünk el egymás mellet. A bejegyzésnek pontosan az volt a konklúziója, hogy nálunk is, illetve a példaként elénk állított országok kollégáinak a szaktudásában is van kimondottan remek szakember, meg ügyetlen is. De egy szakmát minősíteni egy egy találkozó alapján nem szerencsés. Ha már mundér és példa, akkor legyen az is. Az én gyerekem ötödikesként egy kimondottan erős gimibe jár, felvételizett, tanult küzdött érte. Ide a kitűnő bizi nem volt elég. Persze rontott ahhoz képest, amilyen volt, de lassan neki köszönhetően, ismét összejön majd a kitűnő bizi, de eközben a szintén volt kitűnő tanuló, ám az akadályokat kicsit nehezebben abszolváló gyerekek szülei, ott tartanak, hogy a tanárokat próbálják meg számon kérni a módszereik miatt, mindezt olyan suliban, ami évek óta az ország legjobbjai között szerepel. Nos itt a párhuzam, hiszen ebből is látszik, hogy őket sem fogadják el szakértőnek, pedig nem akármit tettek le az asztalra. Te hasonló esetben megvédenéd e a mundér becsületét, tudva azt, hogy igen, van olyan tanár,aki alkoholista, aki esetleg kiabál a gyerekekkel stb.

2020.03.02. 12:14:11

@I Love Buda: nem védeném. A tanárok többsége ultragáz, ott is hagytam a pályát. Az a logikai bukta benne, hogy ha elfogadom, hogy a szakmabelieket egységesen kezelik, holott tudom, hogy a "szakma" javarésze kutyaütő, akkor magamat is közéjük rakom. Dehogy védeném a mundért, sőt mondanám, hogy mennyire gáz figurák vannak, és elhatárolódom tőlük. Hát engem össze ne mossanak már a masszával :)

" De egy szakmát minősíteni egy egy találkozó alapján nem szerencsés." - a helyzet viszont az, hogy egy átlagember életében általában 2-3-4 ingatlan adásvételében vesz részt, és abból kell ítélnie, amivel/akivel ez alatt találkozik, ha pedig ezen 2-3-4 adásvétel tapasztalata az, hogy az ingatlanosok nincsenek a topon, akkor bizony ez egy érvényes tapasztalat. Nem beszélhetek 50 ingatlanossal, hogy átfogóbb kép alakuljon ki bennem, hiszen nincs rá se módom, se alkalmam, hogy több tucat ingatlanossal beszéljek, találkozzak, alakítsak ki kapcsolatot, abból kell főzni, ami van, és igen, az nagyon kevés kontaktus. Ha pedig ezek negatívak, akkor máris megvan a valid, tapasztalati alapú vélemény. Szóval a labda az ingatlanosoknál pattog, mert ők viszont kismillió ügyféllel találkoznak, nekik kéne azon dolgozni, hogy a róluk kialakuló kép pozitív legyen.

gyongyi70 2020.03.02. 12:20:12

@I Love Buda: És a néni lánya azt is elmesélte, hogy előtte szabályosan felbontották a szerződést és mégis azután kérték a jutalékot? Nem hiszem. A szerződés felbontható, ha nem, utólag semissé tehető bizonyos körülmények esetén.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 12:22:13

Nekem a gyerekem tanárairól teljesen más a véleményem, nagyon bírom, hogy ő egy csomót rontott, de megfeszül, javít és imád suliba járni. Ja az elsőtől negyedikig tartó időszakban őt tanító tanár is egy kitűnő pedagógus volt. Akkor ismét egy párhuzam. Mi tájékozódtunk, először ugye elsős beíratás előtt, majd negyedikben, hogy hova menjen tovább. A párhuzam ott van, hogy te is tájékozódhatsz, interneten az ingatlanosok munkájának minőségéről. Ha már itt tartunk, én azzal kezdtem a bejegyzést, hogy leírtam azt ami nekem nem tetszett egy magyar cégben, tehát nem elvtelenül védem a mundér becsületét.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 12:24:37

@gyongyi70: Tényleg, bocs,hogy csak ilyet tudtam hozni tavalyról, ezret tudnék mesélni, de nincs értelme ennek a beszélgetésnek, így lezárnám, ha nem baj.

2020.03.02. 12:24:58

@I Love Buda:
Igen, de továbbra is etikai minimumról van szó, amit a hazai ingatlnosok többsége nem halad meg.

gyongyi70 2020.03.02. 12:26:47

@I Love Buda: beszélgetésünk második szála arról indult, felbontható-e az ingatlanközvetítői szerződés. Mondom igen. Szerinted nem. Szerintem igen. De tényleg hagyjuk...

2020.03.02. 12:27:05

@I Love Buda: viszont ha én mondjuk szeretnék egy ingatlant venni Kecskeméten, akkor ezzel nyilván nem kereshetlek meg téged, hanem meg van kötve a kezem, mert vagy a kinézett ingatlant kezelő ingatlanossal kell bizniszelnem, vagy egy helyi ingatlanost kell megbíznom, hogy keressen nekem. Szóval nincs szabad választás, ha lenne, nyilván a szakma krémje maradna fenn, mert a kutyaütőt senki nem bízná meg, de ez ugye technikailag lehetetlen. Akikkel engem összehozott a sors, azokról sok jót nem tudok mondani, az egyik konkrétan olyan szinten akart átverni, ami milliókba került volna, ah az ügyvédem nem lát át a szitán. Mindegy, én értelek, láthatóan te is érted, amit én írok, csak nem egyezik a véleményünk, ez természetes és nem gond.

2020.03.02. 12:27:33

@Színes Géza:
"az ingatlanosok többsége úgy tud megbízást szerezni, hogy felhívja az ingatlan.com-on hirdetőket.
A hirdetők 99%-a beklikkeli az ingatlanosok ne keressenek rubrikát.
Mégis, nagy számban be lehet kötni őket."

Az, hogy akadnak közöttük olyanok, akiket aztán mégis rá lehet beszélni, mennnyiben teszi etikailag elfogadhatóvá azt, hogy olyat hívsz fel, aki kifejezetten kérte, hogy ne hívjad, a hirdetése potenciális vevőknek szól, és nem ingatlanosnak?

Günther von Kastenfrosch 2020.03.02. 12:35:15

Lássuk, milyen szolgáltatásokat mennyiért lehet ma Magyarországon kapni:

1. Jól felszerelt budai sebészeti klinikán, azonnali bejelentkezéssel egy extrém kellemetlen helyen lévő tályogot kimetszett egy sebész orvos nekem, jópárszori utólagos kezeléssel, kötözéssel, ultrahangos visszaellenőrzéssel: 150 ezer Ft
2. Jól felszerelt fogászati rendelőben a teljes fogsorom rendbetétele (csak tömések voltak) előtte panorámaröntgennel, kb 5-6 alkalmas orvoslátogatással, legalább 10 töméssel, fogkőeltávolítással: 250 ezer Ft.
3. Húsz négyzetméteres pince utólagos vízszigetelése, tégláig visszabontott, és újravakolt falazattal, szabadalmaztatott technológiával, 3 napos kemény brigádmunkával: 700 ezer Ft
4. Öreg kerékpárom szétszerelése, homokszórás, váz szinterező festés, krómok felpolírozása, összeszerelés, több alkatrész cseréje: 70 ezer Ft
5. Gyermekem sikeres felkészítése a középiskolai matek felvételire, jó pedagógiai érzékkel, személyre szabott oktatással: 80 ezer Ft.
6. Család 10 napos nyaraltatása 5* szállodában, félpanzióval, repülős közlekedéssel trópusi tengerparton: 950 ezer Ft

Talán nem kell tovább ecsetelni, hogy amilyen szolgáltatást egy átlag lakást eladó átlag ember egy átlag ingatlanostól annak az átlag árán kap, az mennyire brutálisan túlárazott minden más szolgáltatáshoz képest...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 12:49:53

@Zabalint: Én erről azt gondolom, hogy látok egy hirdetést, komolyan veszem az eladó szándékát, mármint,hogy szeretné eladni az adott ingatlant. Tudom, hogy mindenki el tudja adni a lakását, legalább is ezt gondolja egy két hétig. Az persze rejtély, hogy akkor miből él az ingatlanos, de mindegy is. Szóval látom második, harmadik hete a hirdetést, tudom, hogy tudok neki segíteni, sőt azt is, hogy nem is emlékszik, hogy a hirdetésében ez a kitétel szerepel. Miért ne kérdezhetnék rá? Főleg úgy, hogy tudom, hogy az egész történet végén ő fog a legjobban örülni ( persze remélhetőleg én is) Ha hiszed, ha nem 10-ből 8 ember ilyenkor már kimondottan örül, ha valaki felajánl egy korrekt együttműködést.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 12:58:01

@Günther von Kastenfrosch: Június környékén, már látható volt, hogy vége a mindent bármennyiért el lehet adni időnek. Volt olyan eladónk, több is, aki minimális árcsökkenéssel eladta a lakását, ha nem lépte volna meg ezt a tanácsunkra,akkor ma jóval alacsonyabb áron hirdethetné és nem biztos, hogy lenne rá komoly érdeklődés, hiszen lassan mindenki árat csökkent. Tehát egy átlagos, 50Mft körüli budai lakásnál( konkrét példa, de nem az egyetlen) csökkentettünk, nem többet, mint 1,75 mft-ot, ma 4-4,5Mft-al halacsonyabb áron hirdetik a hasonlókat. Tehát megspóroltuk a
tályogműtét, bringajavítás, gyerek felkészítés, a fogorvos, illetve a nyaralás árát. szerintem megérte nekik.

gyongyi70 2020.03.02. 13:37:33

@I Love Buda: én nem vagyok benne olyan biztos, hogy jól jártak az eladóid. Bp-en 45% befektetési céllal vesz ingatlant. Az infláció nő, 340 ft 1 euro, kamatot még mindig sehol sem fizetnek rendesen... nem is beszélve a külföldi befektetőkről, akinek egyre olcsóbbá válik, ahogy romlik a ft.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 13:41:37

@gyongyi70: Akkor most jogász, vagy ingatlanbefektetési szakember? Azt jól értem, hogy Ön szerint az ingatlanvásárlók 45% befektetésnek vásárol?
Azért ez elég nagy butaság, akárhonnan is ollózta.

gyongyi70 2020.03.02. 13:46:44

@I Love Buda: jogász-közgazdász vagyok. Nem butaság, nézzen utána.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 13:51:00

Szerintem ez az az adat,aminek nem kell utána néznem.

Günther von Kastenfrosch 2020.03.02. 14:04:24

@I Love Buda: Volt egyszer egy eladó, aki azt hitte, hogy van egy 50 mFt-ot érő lakása. Nem volt ilyen neki, csak egy 48,25-öt érő lakása (most tegyük félre, hogy mennyi volt ebből az alku, és hogy csak az ingatlanlufi tetőpontján sikerült ennyiért eladni). Ti nem szóltatok neki, hiszen éppen "mindent bármennyiért el lehet adni" időket élünk, ilyenkor nem számít a szakmaiság, hanem kötöttetek vele ingatlanközvetítői szerződést. Persze nem ment el a lakás, így jött a bölcs tanács, hogy akkor adjuk olcsóbban. És végül, immár piaci áron, elment a lakás, ami után fizetett Nektek kb. 2 mFt jutalékot.
Az egyenleg: az eladó képzeletbeli 50 mFt-jából (amire még a neves budai ingatlanos is azt mondta, hogy érdemes ezzel megpróbálni) lett a végén kb. 46 mFt (jóárúsítás+jutalék levonása). Ezt, az eladó helyében, én nem érezném sikernek utólag akkor sem, ha egyébként később még lejjebb mentek az árak.
Mit kellett volna tenni az eladónak: látva, hogy az ingatlanos nem tudja kitermelni még a saját jutalékát sem, 1-2 hónap sikertelen próbálkozás után felmondani a szerződést, a jutalék összegével olcsóbban adni a lakást, és máris lett volna 48 mFt-ja, a végül kezébe pottyant 46 helyett. Úgyhogy szegény eladónk most két évig nem mehet nyaralni, sem fogászatra, sem a gyerekét nem taníttathatja, mert Nektek 2 mFt-ot fizetett egy olyan "fantáziadús" tanácsért, hogy "próbáljuk meg olcsóbban".

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 14:16:29

Nézzünk egy másik forgatókönyvet: Miután találkozom az eladóval, jelzem neki, hogy ennek a lakásnak a piaci ára nem 50 MFt, hanem némileg alatta van, de tegyük fel, hogy valaki pont itt, pont ezt keresi, lehet, hogy magasabb összeget is hajlandó fizetni érte. Tudom, hogy nem ez az ára, el is mondom, ettől függetlenül foglalkozom az értékesítéssel, keresem azt,akinek többet érhet. Ő mindent tud az első perctől kezdve, tájékoztatom folyamatosan, ezért bízik meg bennem és én nem élek vissza vele. Az ár csökkentése után viszonylag gyorsan érdemes újra felkeresni a régi ügyfeleket, akik jelezték, hogy tetszik nekik, de magas az ár. Ők azok az ügyfeleim, akik nem keresgélnek comon, bazáron, itt ott, mert miután jól kiszolgálom őket szintén bíznak bennem, kapnak ajánlatokat, tehát nem kell böngészniük a netes tartalmakat, megspórolva esetleg egy jó edzésre szánt időt. Miután mindkét fél megkapja az összes tájékoztatást, viszonylag hamar dönt, nem marad le a lakásról az egyik, a másik pedig lépéselőnyben van a többi árcsökkentő ingatlantulajdonossal szemben. Ez az én olvasatom. Mindketten hálásak, kaptam tőlük ajánlást, illetve csak a vevőtől bocs és én ezt pénzért csinálom, de komolyan kimondottan jó érzéssel tölt el az is,amikor két jófej családdal jót teszek.

Mez1414 2020.03.02. 14:25:28

Kedves László!

Mivel a kommentekre adott válaszaidban folyton személyes tapasztalatra hivatkozol, nekem kissé visszás, hogy a másik félen meg számonkéred, amiért a személyes tapasztalata alapján fogalmaz meg kritikát.

Én azt gondolom, az ingatlanos szakmára lenne igény. Csak sajnos nem abban a formában, ahogyan az itthon zajlik. A probléma szerintem ott gyökerezik, hogy az ingatlanos alapvetően az eladót képviseli, tőle kapja a fizetségét is. Ezért nem lehet rajta számon kérni, hogy a megbízója érdekében az ingatlant minél előbb és minél magasabb áron el kívánja adni.

Miben látom ma egy ingatlanos előnyét?
1. Rábízhatom az ingatlannal kapcsolatos feladatok intézését, nem nekem kell napi x hívást, komolyat-komolytalant kezelni akár munka-, akár szabadidőben. A személyes megtekintések szervezéséről és lebonyolításáról nem is beszélve.
2. Egy jó ingatlanos ismeri a környéket, az ottani ingatlanok általános állapotát, a reális piaci árakat, ezért tud segíteni a megfelelő áron történő meghirdetésben, stb.
3. Bizonyos adminisztratív terheket le tud venni az ember válláról (tulajdoni lap lekérése, energetikai tanúsítvány,stb.), és adott esetben még az irodával kapcsolatban álló ügyvéd ajánlásában is közreműködik.
4. Az eladó és a lehetséges vevő között közvetít a tárgyalás során.

Ez kétségkívül segítség, de ti kvázi kartellezve, az ingatlan értékének 2-4-5%-áért dolgoztok, márpedig az általatok elvégzett munka minősége szerintem teljesen független az ingatlan értékétől. Ha nem az általatok meghatározott százalékos árakon, hanem a piac által kialakított bérezés mellett dolgoznátok, akkor derülne ki igazán, hogy a munkátoknak mennyi a hozzáadott értéke.

Mi az, amit hiányolok?
1. A tapasztalatom szerint az ingatlanosok döntő többsége sem statikai, sem épületgépészeti, sem egyéb alapismeretekkel nem rendelkezik. Az ingatlan tényleges állapotáról, a szigetelésről, a nyílászárókról semmilyen érdemi információval nem rendelkeznek.
2. Nem ismerik sem az ingatlan tulajdoni lapján szereplő adatokat, sem az adott település/kerület helyi építési szabályzatát, pedig ezek nyilvánosan elérhető adatok. Fogalmuk sincs, hogy lakóövezeti (azon belül melyik) vagy egyéb besorolású, hogy mekkora a beépíthető terület, mihez milyen engedélyre van szükség, stb.
3. Fogalmuk sincs a tényleges tulajdonosi körről, az ingatlanon bejegyzett jelzálogról, mindkettő friss tapasztalat. Öcsém és a barátai által, ingatlanirodán keresztül bérelt lakásba két héttel beköltözés után bekopog a férfi, hogy a fele lakás az övé, mit keresnek ott? Felhívom az ingatlanost, hogy kért-e az iroda beleegyezést a férfitól. Ő, hát nem is tudta, hogy két tulaj van. Mondom és a tulajdoni lap? "Hát, ő, mi azt nem szoktuk lekérni..." A másik, a házon a 33 ezer CHF jelzálog, amiről az ingatlanos nem tudott.
4. Az ingatlanosok egy részének nincs meg a kellő jogi alapismerete, amivel érdemben tudna segíteni egy-egy felmerülő kérdésben.

Mi lehetne a megoldás - szerintem?

1. Az ingatlanos szakma krémjének tömörülnie kellene valamilyen érdekképviseleti szervbe vagy kamarába, és kilobbizni a politikusoknál,
hogy jogszabály alapján csak a tagok dolgozhassanak ingatlanosként.
2. Ennek a szervezetnek ki kellene dolgoznia egy szakmai alapismereteket tartalmazó tantervet és hozzá kapcsolódó képzést, illetve egy etikai kódexet, a képzés elvégzése nélkül pedig ne lehessen tagságot nyerni a szervezetbe. Valamint fontos lenne egy etikai kódex megalkotása, aminek a megsértőit ki lehetne zárni a tagok közül.

Kinek a felelőssége mindez?

A hozzád hasonló ingatlanosoké, akik tisztességgel és megfelelő elismertséggel szeretnék űzni ezt a hivatást.

gyongyi70 2020.03.02. 14:27:27

@I Love Buda: jogász-közgazdász vagyok. Nem butaság, nézzen utána.

Mez1414 2020.03.02. 14:30:05

+1 Kinek az érdeke mindez?

A tiétek, hiszen
1. Tisztul a piac a kóklerektől, a szakmabelieknek több megbízása lenne.
2. Javulna a szakma megítélése.
3. Lenne egyfajta belépési küszöb az ingatlanos szakmába, ami a munkátok minőségét garantálná.

gyongyi70 2020.03.02. 14:34:31

@I Love Buda: Minket is kerestek ingatlanosok, és kötöttünk is nem kizárólagos szerződést. Az egyiket sosem láttuk többet. A másik azzal indított, hogy lejjebb beszélje az árat. Nem mentem bele. Végül eladtam magam annyiért, amennyit eredetileg terveztem. Hozzáteszem, sosem hittem azt, hogy ez 1-2 hetes történet, de megtalált az a vevő, aki beleszeretett a lakásba és elvitte.

gyongyi70 2020.03.02. 14:47:00

@Mez1414: Nagyrészt egyetértek azzal, amit írtál. De a személyes megtekintést nem tudod megúszni. Vagy rábíznád a kulcsot az ingatlanosra, hogy pá, azt viszel fel a lakásra, akit akarsz?

Mez1414 2020.03.02. 15:04:55

@gyongyi70: Igen, lehet olyan élethelyzet. Plusz az ingatlanos kiszűri helyettem a komolytalanokat. A komoly érdeklődőnél ott kell lenni, persze.

De nem is ez volt a hozzászólásom elsődleges célja :) Arra akartam rávilágítani, hogy a blogger és a kollégái érdeke és felelőssége lenne az ingatlanos közeg szabályozása, mert annak hiányában nem beszélhetünk szakmáról, és csak a vak szerencsén múlik, hogy egy korrekt vagy egy kókler lesz velünk szemben.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 15:05:02

@Mez1414: Komolyan, az ilyen hozzászólásokért érdemes blogolni. Nagyon köszi.
Lehet, hogy rosszul fogalmazok, nem szeretnék számon kérni senkin kritikát, inkább próbálom más nézőpontba helyezni az adott véleményt.

Amikor azt írod, hogy az eladót képviseli az ingatlanos, kicsit az jut eszembe,amikor azt mondják az ügyfelek, hogy az ügyvéd pedig a vevőt. Szerintem mindkettőnek, (ingatlanosnak, ügyvédnek) mindkét felet kell képviselnie és ez szerintem így van. Akkor képviselem jól az eladót, ha vevőt prezentálok, egy nézelődőből csak akkor lesz vevő, ha úgy tudok neki bemutatni egy ingatlant, hogy az felkeltse az érdeklődését és az esetleges problémáira megoldást nyújtok. Ekkor lesz vevő a nézegetőből. Most akkor ez esetben kit képviseltem? Szerintem mindkettőt, ráadásul engem csak akkor vizet ki az eladó, ha a vevő fizetett neki, tehát az én pénzem az ő zsebében van még. Egyébként ennél ez hidd el egyszerűbb. Az a tapasztalat, hogy az esetek többségében, mikor eljutunk egy ártárgyalásig, (eladó, vevő, ingatlanos) akkor mindkét fél abszolút emberként néz a másikra és alapvetően feszültségmentes megegyezéssel végződő beszélgetések ezek mindhármónk között, ahol az én dolgom általában az, hogy a végén mindkét fél elképzeléseit sikerüljön megvalósítani.

Tulilap ilyesmi:
Megbízás megkötésekor én belenézek, már csak azért is, mert nem dolgoznék feleslegesen, márpedig, ha kiderül, hogy a tulaj nem a tulaj,akkor nincs miről beszélni. Amikor eljutunk a vételi szándéknyilatkozatig, akkor szoktam lekérni az aznapit, ennek az az oka, hogy egy ingatlan értékesítési ideje lehet akár fél egy év is, addig pedig simán lehet hitelt felvenni rá,ami látszik is rajta, tehát a megbízás napján lekérttel pont nem vagyok beljebb. De amit írtál, az abszolút védhetetlen.
Statikai gépészeti ismeretek:
Szerintem ez nem kell, hogy az ingatlanosnak alapszintnél magasabb formában is meglegyen.

A konklúzió: Az etikai kódexben, illetve kamarában igazad lehetne, DE. Ne felejtsd el, hogy mi egymás konkurensei is vagyunk. Etikai kódexre volt már próbálkozás, azok is aláírták, akik kéthetes ingatlanos tanfolyam után elvárták az értékesítőiktől, hogy erőltessék a kizárólagos szerződéseket, de tudnék most olyan hirdetést küldeni, ahol otthon centrumos értékesítők a fényképeimről levágva a logót, lenyúlva az alaprajzot hirdetnek lakást, ja ők ezt aláírták, mármint az etikai kódexet. Szóval ez nem panasz, de nyilván nem akarsz velük egy platformon szerepelni.

Azt gondolom, hogy ez túlnő rajtunk, viszont a kormány helyett a piac ezt rendbe teszi szépen lassan.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 15:07:34

@gyongyi70Az egyik az éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos:

onlame 2020.03.02. 15:13:23

Én nekem az lenne a kérdésem, hogy az általános piaci gyakorlattal, amit az ingatlanosoktól többnyire tapasztalhatunk, és ezzel az árréssel, valójában ki az ingatlanközvetítői szolgáltatás célközönsége?

Miért éri meg nekem, mint eladónak, vagy a vevőnek (ugye ez nézőpont kérdése) a 4% körüli jutalék felárát kifizetni egy a piacon "átlagosnak" számító, zuglói másfél szobás felújított lakás esetén? Mire fizetünk ki 1 millió forint feletti összeget?

Sajnos nagyon sok a rossz tapasztalat, és kevés a jó. A legtöbb esetben az ingatlanközvetítő inkább "szűk keresztmetszetnek" bizonyult, mintsem tranzakciót elősegítő személynek, mert ingatlanbérbeadás esetén a tulajdonos is jelen szeretne lenni, adás-vételnél meg többnyire az ingatlanban él (vagy ő, vagy a bérlő). Így már nem csak velük, hanem az ingatlanossal is kell időpontot egyeztetni.
Mindemellett az online hirdetések nagy része ugyanúgy hiányos, pontatlan, vagy gyatra minőségű, mintha olyasvalaki készítette volna el, akinek nem ez a fő tevékenységi köre.

Még esetleg az szokott felmerülni bennem, hogy erősebben képviseli az egyik fél érdekeit, de többször találtuk magunkat szemben azzal, hogy igazából csak a saját érdekeit képviselte, hiszen neki mindegy volt, hogy 1 millióval többért, vagy kevesebbért, csak legyen már meg a szerződés, hogy hozzájusson a jutalékhoz. Végül miatta hiúsult meg az adás-vétel.
Korábban pedig, amikor elvileg a vevő volt az ügyfél - neki keresett lakást - végül mégis az eladó pozícióját erősítette egy ingatlanos.

Az a baj, hogy egy eleve kényes üzleti tranzakciót, amiben eleve két ellenérdekelt fél szerepel, többnyire csak még komplikáltabbá tesznek az ingatlanosok. Bár mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy nem minden ingatlanos egyforma, ez sajnos lutri. Tudjuk, az életben sokminden más is az, de pont ezért próbáljuk elkerülni az ilyen drága lutrikat, amikor csak lehet.

Nyilván a "prémium" meg az "vállalati/befektetői" szegmens kiszolgálása egy tök más témakör, de amikor Józsi el akarja adni a lakását, Gizi meg pont egy olyan lakást keres, akkor ők bizony az online piactéren meg fogják találni egymást ingatlanközvetítő nélkül is.

gyongyi70 2020.03.02. 15:25:03

@Mez1414: én biztos nem tenném, hacsak nem vmi távoli nagynénitől örökölt lakatlan ingatlanról lenne szó. Az otthonomba még a barátok is csak előre egyeztetve, cipőlevételt ellenőrizve. :-)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 15:25:46

@onlame: Amennyiben van kedve,ideje is engedi, nézzen rá az oldalunkra, remélem a hirdetéseink tetszeni fognak Önnek, egyre többen másolják a szövegeink tagolását, tehát annyira nem lehet rossz.

Szerintem egy ingatlanügyletnél nem ellenérdekeltek a felek, hiszen mindenkinek az üzlet létrejötte a célja, persze a feltételekben lehetnek különbségek, de ez egy jó ingatlanos dolga többek között, hogy úgy rendezze el, hogy win win helyzet legyen.

Mez1414 2020.03.02. 15:26:27

@I Love Buda:

Szerintem a piac ezt csak válságidőszakban tudja magát helyretenni, mert ha leszűkül a kínálat, csak a legjobbak maradnak majd talpon. Egy felfutó/stagnáló piacon erre magától nincs lehetőség, és bárki be tud lépni újként, mert nincsenek egységesen elvárt ismeretek és képzettség.

Amikor alapismereteket írtam, tényleg alapismeretre gondoltam, mert azok is külön szakmák, amiket említettem :) de ha valaki valamit értékesít, alapvető elvárás lenne, hogy az alapvető termékjellemzőkkel tisztában legyen.

Az etikai kódex meg a belső szabályozás akkor ér valamit, ha van egy olyan szervezet, ami ki is tudja kényszeríteni a betartását, mert enélkül csak "önkéntes" elköteleződések vannak, ami sajnos sok esetben nem ér semmit.

Szerintem ti vagytok érdekeltek benne, hogy szabályozzátok/aktívan részt vegyetek a saját szakmátok sztenderdjeinek a kidolgozásában, mert amivel az ember a politikusokra vár, hát, abban a végén kevés a köszönet! :)

Abban is egyetértek, hogy elméletben - és végeredményét tekintve - nektek is érdeketek a vevőt segíteni, éppen ezért lenne fontos, hogy tudjatok érdemi segítséget adni az ingatlannal kapcsolatos legfontosabb információkról.

A tulajdoni lap: ha jól tudom, ti ingyenesen/fillérekért tudjátok lekérni, egy online adatbázisból. Szerintem saját magadat biztosítod be vele, ha szerződéskötéskor és értékesítéskor is lekéred, egyrészt ha csak 100-ból egy esetben is beleszaladsz valami kellemetlenbe, rontod a saját megítélésed, plusz ha a kettő között valami történik az ingatlannal, te tudod bizonyítani, hogy nem akartál becsapni senkit, szerződéskötéskor még nem az volt a tulajdoni lapon, ami.

gyongyi70 2020.03.02. 15:31:17

@Mez1414: szerződéskötés az ügyvéd dolga és az ügyvéd gondosan fogja ellenőrizni a tulajdoni lapot.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 15:37:25

@Mez1414: Ahogy írtam mindig belenézek, innen a lényeget látom, lekérni meg takarnetről.

Mez1414 2020.03.02. 15:38:01

@gyongyi70: tudom, hogy ez az eset egy csalás, sok-sok apró hiba és egyéb szerencsétlen helyzet összessége, de rengeteget lehet tanulni belőle. Vásárlóként, ingatlanosként, jogászként is ;)

www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2019/11/07/elado_telek_atveres_csalas_ausztria_hamis_szemelyi_ingatlaniroda/amp

onlame 2020.03.02. 15:38:14

Egy-két saját tapasztalat.

Kezdjük a "pozitívval". Hívtam egy ingatlanost, még egyetemi éveim alatt, albérletet keresve, egy konkrét hirdetéssel kapcsolatban. Sajnos az már nem volt elérhető (aztán később sokszor belefutottam ebbe, hogy egy jóárú, jól kinéző, jó lokációjú lakás már pont elkelt, de szerencsére van egy másik, "majdnem ugyanolyan", csak nem ott, nem annyiért, és nem olyan), de felvette az adataimat, és utána küldött még olyan lakásokat, elég sokat, amik hasonló adottságokkal rendelkeztek, és végül találtunk is nekünk megfelelőt az ő kínálatában, ha nem is volt annyira szuper, mint ami miatt eredetileg felhívtuk.

Semleges:
Ingatlanost hívom, egyeztet a tulajjal, oké mehetünk, odamegyünk, a tulaj bemutatja a lakást, az ingatlanos meg se szólal végig, a tulajjal megbeszélünk mindent, az ingatlanos meg tartja a papírt, hogy ott írjam alá, hogy engem "ő vitt oda". Valóban, ő tette fel ingatlan.com-ra a hirdetést. Mindegy, a tulaj fizetett neki ezért, ő dolga, de hogy minek, az jó kérdés. Itt leginkább a tulajt nem értettem, az ingatlanosnak ez kvázi ingyenpénz.
Ugyanez a sztori albérlet kereséskor és lakásvásárláskor is lezajlott. Az albit kivettük amúgy.

Akkor néhány negatív:
1. Szintén albérlet, felhívom, időpontot egyeztetek, odamegyek, hívom, de már soha többet nem vette fel a telefont. Azért egy hét múlva volt pofája felhívni, hogy sajnos elkelt, ami érdekelt volna, de van egy "majdnem ugyanolyan". :D :D
2. Hirdetem a lakást, egyszer csak látom, hogy még hárman hirdetik a lakásomat rajtam kívül. :D :D :D Felhívom, hogy mégis hogy gondolják, és még ők voltak felháborodva, meg kikérték maguknak a hangnemet. És ilyenkor az ingatlan.com csapat se segít, leszarják, mert nekik ő nagyobb ügyfél, mint én.
3. Hirdetem a lakást, szemét módon kiírom, hogy köszi, nem kérek ingatlan közvetítői megkeresést. Ketten hívtak fel csak azért, hogy elküldjenek a kurva anyámba, hogy mi az, hogy én azt képzelem magamról, hogy el tudok adni egy lakást ingatlanos nélkül. Vagy húszan hívtak fel azzal, hogy bekötnék az ingatlant, csak úgy, mert miért ne? Meg néhányan, hogy nekünk van VEVŐJÜK az én ingatlanomra, mondom akkor beszéljünk, de aztán persze végül a jutalékot én fizettem volna, hiába nem én vagyok az ügyfél.
4. Ház vásárlás. Volt egy 29 milliós ajánlatunk, az eladó nem akart 30 alá menni, az ingatlanos behazduta mindkét félnek, hogy a másik belement a 29 illetve a 30 millió forintba, majd kiderült, hogy nem is, de ő azt gondolta, hogy ha már odamegy mindenki, és leülünk, akkor biztos kiegyezünk 29,5-ben. Konkrétan hazudott.
5. Családtag eladná a lakást, de nem akar vele nagyon foglalkozni, nem is túl sürgős, hagyja, hogy nagy ingatlanoscég közvetítője bekösse az ingatlant. Az kijött egy előre nem egyeztetett időpontban, hogy akkor ő jött fotózni. A 4 megapixeles kompakt fényképezőjével, és feltöltötte a hirdetést, amin a képeken csak a lakás lényegi részei nem látszottak, de cserébe az alaprajz aránytalan volt, és az adatok is pontatlanok voltak... Persze ekkor már megvolt a 6 hónapos kizárólagos szerződés. Mondanom se kell egy érdeklődött sem vitt. Lejárt a hat hónap, családtag megköszönte, meghirdette, két hónap múlva eladta a lakást. Jó hát nem volt egy nagyon értékes ingatlan, biztos volt néhány olyan lakás, amit fontosabb volt eladni a közvetítőnek, meg a jutalék is jobb volt.

Tehát van pozitív meg "meh" tapasztalat is, csak amikor ezek az arányok, meg ezek a tapasztalatok, és mondjuk szeretném hamar eladni a lakást, akkor nem biztos, hogy arra akarom bízni a szerencsémet, hogy az ingatlanos mennyire korrekt/profi, vagy inkább a gyengébbek közé tartozik-e.

comblog 2020.03.02. 15:40:37

Ezeknek az önfényező cikkeknek sok értelme nincs, sőt az, hogy a szerző ilyenformán megnyilatkozott azért jelzi, hogy van azért probléma, sőt nemcsak nálunk.
Adtam ill. vettem is már ingatlanossal és nélküle is és látok pár esetet amikor lehet az ingatlanosnak hozzáadott értéke, de messze nem annyi mint amilyen arányban ott vannak a piacon és messze nem olyan értékben.

Első és legfontosabb kérdés tőlem mint eladótól miért számít fel jutalékot a teljes értékesítési árért? A piaci ár feléért bármikor el tudom adni nagyon rövid idő alatt az ingatlant (ehhez nem kell ingatlanos) azaz ez sávos kellene legyen. Minél többért adja el, annál több jutalékot kap...

Nyilván amikor bármilyen okból távol van a vevő/eladó a veni/eladni kívánt ingatlantól van értéke a felesleges körök szűrésének. De ez ugye azt jelenti, hogy önállóan tud dolgozni, sok információt feldolgozni. Sajnos tisztelet a kivételnek erre szinte teljes egészében képtelenek. A képek nem arról készülnek amiről kellene. Persze tudom jobban mutat 1 szépen bútorozott lakás, de alapvetően ingatlant veszünk, adunk. Alaprajz, tájolás, műszaki állapot, közművek, környékbeli infrastruktúra, lehetséges birtokbavételi időpont stb. Nem érdekel a bútorozás, az úgyis elvitt csillárok stb, de érdekel a lépcsők (és szintugrások) ha vannak, a nyílászárók a burkolatok a vizesblokkok állapota és a konyha. Ha van nagyobb méretű kép akkor esetleg meg tudok spórolni magamnak felesleges köröket azzal (meg az ingatlanosnak is), hogy belenagyítok. Ott esetleg egyből látom, hogy kuka az egész nagyon szép állapotú (retro csempés) fürdőszoba a kád fölé applikált kazán (ami nem kondenz és csere esetén megbukik a gázterven) stb.
Sok esetben persze részben a tulajdonos hibája is akinek sokszor fogalma sincs a műszaki tartalomról vagy szándékosan hallgat róla palimadárra várva. Ilyenkor kellene talpraesett ingatlanos aki helyettem (mint vevő) is látja ezeket. Nem mindegy, hogy gépészetileg rendben van-e lakás vagy régi a fűtési rendszer (amit cserélni teljes nagyfelújítás jelent) vagy alu vezetékek vannak (megint teljes csere), csempére csempézve vagy úgy általában ilyen-olyan burkolatok egymásra gányolva amíg csak lehet. A hőszigetelt ablak csak első generációs 2.8-as (ami lényegében kuka), vagy a modernebb 1 körüli vagy esetleg a legmodernebb háromrétegű 1 alatti.
Eleve alapból kellene legyen energetikai tanúsítvány, hogy hasonlítható legyen, nem utólag csak az adásvételhez.
Értem én, hogy ez pénzbe kerül, komoly felkészültséget igényel stb., de ettől van a dolognak hozzáadott értéke.

Ezek nélkül nem is tudom mi alapján becsül az ingatlanos. Az, hogy elkattingat néhány fotót, meg felvesz néhány tényleg totál alapadatot aztán felteszi valami ingatlanos portálra (cégesként olcsóért) egy kicsit kevés...legalábbis ahhoz a milliós összeghez ami 20M és 5% esetén már becsorog.

onlame 2020.03.02. 15:46:35

@I Love Buda: Körül fogok nézni, köszönöm. A nagyobb, franchise rendszerben működő cégekben, meg jónéhány ismertebb névben már nem fogok megbízni, az tuti...

Az eladó minél magasabb áron szeretné értékesíteni az ingatlant, a vevő pedig minél alacsonyabb áron szeretne hozzájutni. Itt azért van némi érdekellentét.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 16:07:08

@Mez1414: Ahogy írtam mindig belenézek, innen a lényeget látom, lekérni meg takarnetről.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 16:36:28

@comblog:
Hát az önfényező cikkeknek valóban annyi értelme van, mint egyes kommenteknek. Nem hiszem, hogy talál egy olyan mondatot, amivel fényezni szeretném magamat.

Első és legfontosabb kérdés tőlem mint eladótól miért számít fel jutalékot a teljes értékesítési árért? A piaci ár feléért bármikor el tudom adni nagyon rövid idő alatt az ingatlant (ehhez nem kell ingatlanos) azaz ez sávos kellene legyen. Minél többért adja el, annál több jutalékot kap...

Nem értem a paci ár fele, hogy jön ide, a sávos rendszert értem, több okból nem kivitelezhető. Természetesen azért számít fel jutalékot, mert ön megbízta egy értékesítéssel. Valahogy a világban nem terjedt el a vevői jutalék, én egyébként támogatnám, hogy egy ügylet minden résztvevője megosztozzon a költségeken, de valamiért ez nem így alakult ki. Egyébként a Technocasa próbálkozott régen vele. Nem jött be.

Az én fényképezőgépemhez 10-18-as objektívet használok, ez az a méret,ami nem torzít, visszaadja a helyiség méreteit 1600X-os méretre kicsinyítem le a képeket. Csak mosolygok, mikor az ügyfél de tudnak ám fotózni az ingatlanosok mondatait hallom, ez nagyobbnak tűnt a képeken.
Minden hirdetésünk tagolva van ( nem önfényezés) Helyszín, ház, lakás, műszaki paraméterek, parkolás, költségek. alaprajz archicad-del szóval, ez nem önfényezés, bár úgy hangzik, de tény is.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 16:45:13

@Carlsbad:

Carlsbad2020.03.02. 16:29:30
ingatlan.com/3129

Kíváncsi vagyok hányan nem olvassák el, vagy ha igen mégis jelentkeznek.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy egy ingatlanos blogján maradhat ez a link vagy nem. Akasztják a hóhért. Ígérem később megosztom az eredményt.

Az ingatlanos blogján miért maradhatna? Vannak a gerillamarketingnek számomra szimpatikus formái, mondjuk ez nem az.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 17:13:08

@Carlsbad: Te használnál egy felületet reklámozásra, amit én kezelek. Én pedig nem szeretnék neked felületet biztosítani. Az alábbi válaszoddal sem lettél szimpatikusabb. A két dolognak semmi köze egymáshoz.

Erre a megmozdulásra számítottam. Elolvastam a válaszaidat és ez a komment kezelés is azt mutatja, hogy a közvetítő zaklathatja azokat is, akik külön kérik a megkeresés mellőzését, de ha ide linkelek egy hirdetést azonnal gerillamarketing. A GDPR sem szabályozza ezt a kérdést?
a hirdetés számának a vége :)

GDPR-sajnos a trollokat sem szabályozza, annyi más mellett.

Carlsbad 2020.03.02. 17:38:27

4 ingatlanközvetítő hívott a hirdetés miatt. Erről mi a véleményed?

vénkujon 2020.03.02. 19:17:03

-születésipar
-halálipar
-esküvőipar
-ingatlanipar

bűnözők, és egyéb aljas (ámde tanult) gazemberek és cinikus férgek gyűjtőhelye mind. :-D

vénkujon 2020.03.02. 19:18:29

az idióta magyarok meg hajigálják be a feneketlen kútba a lóvét. :D

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 19:25:42

@Carlsbad: Pár hét elteltével, még lehet az is, hogy örülsz neki.

Gyárfás 2020.03.02. 19:54:45

A magyar ingatlanos annyit csinál, hogy felad helyettem egy 10.000 forintos ingatlan.com hirdetést 3%-ert. Most adtam el gy házat( nem két hét alatt hanem egy hónap alatt). Fogalmam sincs, hogy mi az ingatlanos hozzáadott értéke.
Biztosan van az a prémiumszegmens ahol képzett ingatlanosoknak van szerepük, de az eladások 90%-ban csak a markukat tarják a semmiért.

dddoni 2020.03.02. 19:58:52

Egy kis esettanulmány a részemről.

Eddig kb. 20 ingatlanossal dolgoztam együtt, mindegyik a kiadó lakásom hirdetésére jelentkezett. Egyiket sem zavarta hogy a hirdetésem első mondata az volt, hogy "ingatlanosok kíméljenek".

Egyik sem kötött velem szerződést, egyik sem jött el megnézni vagy lefényképezni a lakást mielőtt hirdeti. Az ingatlan.com már hirdetésem képeinek ellopására is lehetőséget ad. A legtöbbnek saját honlapja sincs, kizárólag az ingatlan.com, alberlet.hu és facebook szolgáltatásait használja.

Az egyik hozott egy unszimpatikus jelöltet, aki másnap foglalózott volna és egy hét múlva költözne. Én másnap reggel felhívtam, hogy nem volt szimpatikus a jelölt, mondja le. Természetesen rábeszélt hogy milyen megbízható a bérlő, ő már nem tudja lemondani. Velem ekkor még mindig nem volt semmilyen aláírt szerződése egyikőjüknek sem, de ő átvette a foglalót. Jött volna a szerződéskötés napja, én végül nem teljesítettem a szóban vállalt feltételeket. Később sírva hívott az ingatlanos hogy halálos fenyegetést kapott a "megbízható" bérlőjelölttől.

Az egyetlen ingatlanos akivel végül sikeres ügyletet bonyolítottunk le meglepődött mikor számlát kértem. Természetesen semmilyen számlatömb nem volt nála, végül rábeszélt hogy jobb lesz nekem ez ÁFA nélkül.

Van egy ingatlanos aki évek óta azzal hív fel, hogy van egy megbízható fogtechnikus pár, nekik keres lakást. Az első évben rábólintottam, de a párt sose láttam csak a hirdetését ingatlan.com-on. Mikor harmadik évben jött ugyanezzel a szöveggel, már elküldtem. Vajon hányan dőlnek be neki?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 20:09:26

@Gyárfás:

Így kezdődik a bejegyzés

Az egyik az éneladtamkéthétalattnemkelletingatlanos, a másik, aki bezzeg ebben vagy abban az országban, mennyivel képzettebbek, empatikusabbak, jobban csinálják az ingatlanosok a munkájukat, típusú hozzászólást tesz közkinccsé. Az entellektüell hozzászóló, hozzáadott értékről filozofál, a kevésbé cizellált, hiénákat emleget.

csak mondom.

vénkujon 2020.03.02. 20:14:00

@I Love Buda: le bizony. '08-'09-'10 környékén azér' nem volt ekkora a mellény, mi?:) a szarviharban máshogy kellett kuporogni.:D

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.02. 20:20:22

@vénkujon: Az helyzet, hogy akkor talán egyszerűbb volt. Viszont most jelzem, hogy vagy megy a hozzászólás trágárság nélkül, vagy nem beszélgetünk.

vénkujon 2020.03.02. 20:28:07

@I Love Buda: mesélj akkor pár szóban azokról az egyszerűbb szitukról kérlek. (csak pár tanmesét, esetleg egyet). a "szarvihar" volt a trágár?

Carlsbad 2020.03.02. 20:44:34

@I Love Buda: Minek örülök majd? Megtanulnak olvasni? Eddig nem sikerült, a remény meghalt.

Balambér Kovács 2020.03.02. 23:12:58

@ I Love Buda · budai-ingatlankozvetito.business.site/:
Jellemző, hogy arra vagy büszke: lehagytad a mögötted lévőt, pedig akkor dülleszthetnéd a melled, ha kijelentheted: utólérted, sőt lehagytad az előtted lévőt!
Idő hiányában egyszer bíztam meg ingatlanost egy jó lokációjú (ez a kedvenc szava járásotok!) távfűtéses ingatlan eladásával. Első alkalommal én is - a háttérbe húzódva - ott voltam, mikor a közvetítő a bemutató 5. percében hozzám fordul suttogva:
- Hol is a kazán?
Ha azt hiszed ez vicc volt nagyon tévedsz!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.03. 06:39:04

@Balambér Kovács: Most írjam azt, hogy jellemző a figyelmetlen hozzászólóra, hogy olyan kifejezést használ, amit én nem írtam le? Kit előztem meg? Düllesztem a mellem? A mögöttem lévőt pedig lehetetlen megelőzni, szerintem.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.03. 06:46:15

@Carlsbad: Nem arra gondoltam, hanem te kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy szükséged lesz rá. Ebben most semmi élcelődés nincs.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.03. 07:02:49

@vénkujon: Igen a szarvihart mi itthon ritkán használjuk egymás között, nekünk nem fér bele. Nem fogok neked mesélni, nem vagyunk haverok. Viszont, ha belegondolsz, mióta pörög (pörgött) a piac nagyon sokan próbálkoztak vele és mivel nem volt nehéz eladni, nekik is volt tranzakciójuk. A válság alatt viszont ők vagy meg sem próbálták ezt a szakmát, vagy a sikertelen 1-2 hónap után abbahagyták. Egyébként mindenféle bántás nélkül, a negatív megítélésben vastagon benne vannak ők, akiket a cégük arra presszionált, hogy kössenek kizárólagos megbízásokat. Szóval nem mondom, hogy ez a pörgés ártott nekünk, de vannak bőven negatív hozadéka. Ja és ez nem mese.

comblog 2020.03.03. 12:12:03

@I Love Buda:
Ha az a 10-18-as obi a Canon APS-C/STM obiját jelenti ahol ugye 1.6 a gyutáv szorzó (FF ekv 16-29mm) az bizony egy ultranagylátó-nagylátó, ami a nagy látószög miatt sokkal nagyobb teret mutat mint valójában. Ez pedig azért gáz, mert a legtöbb érdeklődő hatalmasat csalódik amikor meglátja, hogy minden ami a képen hatalmas volt csupán egy luk.
Persze roppant kényelmes az ingatlanosnak, hiszen "minden belefér a képbe" és ha mégsem jön be a vevőnek akkor "tudok egy másikat" és már meg is van fogva a naiv vevő.

Egy ilyen obi a hozzá való vázzal meg nagyságrendileg kb. 100k, ami az első sikeres adásvételnél visszajön.
Az ingatlanosnak meg ugye az ingatlanhoz nem kellett sokat értenie, elég volt az egészhez néhány teret megnyújtó ultranagylátós kép. Marketing 90% fölött, a többi a maradék hozzáadott érték.

@vénkujon
Ezt tényleg nagyon szépen összegyűjtötted. A legtöbb embernek erre futja, mert erre futnia kell (bár talán már az esküvőipar is lefutóban van).

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.03.03. 12:42:34

@comblog: Tehát így sem jó és úgy sem. Mondjuk az kimondottan szerencse, hogy neked nem kell megfelelni.

Te írod:
Ha van nagyobb méretű kép akkor esetleg meg tudok spórolni magamnak felesleges köröket azzal (meg az ingatlanosnak is), hogy belenagyítok. Ott esetleg egyből látom, hogy kuka az egész nagyon szép állapotú (retro csempés) fürdőszoba a kád fölé applikált kazán (ami nem kondenz és csere esetén megbukik a gázterven) stb.

Miért olvasol ingatlanos blogot az rejtély, illetve nem az. Halkan megsúgom, hogy nem jön ki 100-ból, de te okos vagy. Ez az objektív kicsi, az nagy
Hát van baj tényleg.

Mivel azt gondolom, hogy a csak kötekedő trolloknak nem biztosítok felületet, itt szólok, hogy minden amit írsz ettől kezdve törlésre kerül.
Az a helyzet, hogy annyi normális jófej emberrel van lehetőségem beszélgetni, hogy az ilyet mint te, inkább kizárom. Nem, nem azért, mert kritikával élsz, amint látod,az nem zavar, hanem mert nem vagy alkalmas ilyen jellegű kommunikációra az én megítélésem szerint.
süti beállítások módosítása