Gyors emlékeztető, az ingatlanbérlés 4 aranyszabálya
2023. július 28. írta: I Love Buda

Gyors emlékeztető, az ingatlanbérlés 4 aranyszabálya

nevtelen_terv_18.png

 

Ismerjétek meg az albérletkeresés 4. legfontosabb szempontját, amik alapján megtalálod, kibéreled és nem utolsó sorban, élvezed a bérelt ingatlant.

Költségvetés

Amikor pörgeted az albérlet hirdetéseket és levegő után kapkodsz a bérleti díjtól, érdemes figyelembe venned, hogy az ott megjelent összegnél többet fogsz költeni a lakhatásra. Vannak evidens dolgok, mint a rezsiköltség például. A tulajdonosnak biztosan lesznek információi róla, amiket meg is tud neked mutatni. Fontos tudnod, hogy az adott fogyasztási mennyiséget, hányan hozták össze, tehát hányan éltek az ingatlanban. Amennyiben évek óta nem lakott senki a lakásban akkor nem lesz releváns a pár száz forintos víz, villany, fűtés számla.                Várható e a közös költség emelkedése, illetve lesz esetleg olyan felújítás a házban, ami zavarhatja az ott lakókat? Hallottam olyat is, hogy a felújítás célbefizetését, amivel megemelkedett a közös költség, a tulajdonos ráterhelte az albérlőkre.


Környék, lokáció


Szorosan kapcsolódik a költségvetéshez, hiszen vannak drága és sokak számára megfizethetetlen környékek. Amikor kiszámolod, hogy mekkora összeg áll rendelkezésre a lakhatásra, ne felejtsd el, hogy el is kell jutnod a suliba, vagy a munkahelyedre, illetve, hogy adott környéken a kávézók, éttermek, konditerem és egyéb szolgáltatások ára magasabb lehet, mint egy kevésbé fancy környéken. Az pedig nem baj, ha elfelejtettél bevásárolni, leugrasz a francia pékségbe egy sajtos croissant-ért és nem taszít mély nyomorba annak megvásárlása. Nem hagyod ott az egész hónapi kajapénzedet egy mindenmentes valamiért.
Persze ugyanilyen fontos a környék biztonsága is, bár ma már azért közel sem annyira rossz a helyzet, mit a      90-es években, de azért van olyan része a városnak, ahova éjszaka kalandosabb hazaérkezni. Érdemes körülnézni, azokban a városrészekben, amiben majd élni szeretnél.



Döntsd el, hogy mit keresel


Hány szobára, milyen helyiségekre van szükséged, hányan költöznétek? Barátok, esetleg párok vagytok e. Emeleti vagy földszinti megoldásban gondolkodtok? Egy túlsúlyos barátod sem fog örülni, ha belvárosi házban találsz egy remek lakást, a harmadik emeleten, lift pedig nincs. Úgy fogja érezni, mintha a Himalája valamelyik komolyabb csúcsát kell megmásznia minden bevásárlás után. Mennyire fontos, hogy napfényes legyen, hogy zöldre nézzen, hogy legyen terasz, kert, udvar, van e kisállat, akit vinnél magaddal, nyitott ablaknál is hallható legyen a tücskök ciripelése, vagy a villamos, teherautó, leszakadt kipufogóval közlekedő autó combója sem zavar.
Milyen felszereltségre van szükségetek? Csak egy fogkefével költöznél, vagy kizárólag a saját bútoraid és tárgyaid között érzed jól magad?
Amikor ezeket átgondoltad, fogod látni azt is, hogy mik azok, amikben nem tudsz engedményeket tenni, illetve miben vagy kompromisszumkész.


Írjatok bérleti szerződést


Annyi, de annyi olyan történet van, ami egy mindkét fél által megismert, aláírt, szerződéssel elkerülhető lett volna. Ha a tulajdonos közli veled,hogy mi megbízunk egymásban, itt az én becsületes tenyerem, csapj bele, mert a kézfogásnál nincsen erősebb szerződés, akkor érdemes elköszönni tőle. Semmi nem fog téged megvédeni, ha ő úgy dönt, hogy holnaptól egy másik hasonlóan balek bérlőnek adja ki a lakást, a házat. Amennyiben nincs szerencséd, felfedez egy helyet, ahol a fal lemállott,( tudta hol keresse, évek óta ott van, nem te leszel az első aki fizet érte) esetleg a hűtőt rontottad el, de az is lehet, hogy az ablak nem záródik rendesen. Egy biztos, a kauciódat sajnos erre kell költenie. Az előrejelzések, illetve a tapasztalatok szerint, az idei most az a szezon lesz, ahol bérbeadók válogathatnak majd a leendő bérlők között és közülük sem mindenki grál lovag.

Plusz egy fontos tudnivaló, ne hagyd átverni magad

Csak akkor fizess ingatlanosnak előre azért, hogy albérletet keressen neked, ha nem tudod a négy -öt ingatlankereső oldal hirdetéseit végigböngészni. Tőlük is ezeket fogod megkapni emailben, rosszabb esetben ezt sem.
Ha figyelembe veszed az itt leírtakat, akkor olyan lakást bérelhetsz, ahol akár évekig is jól érezheted magad. Ehhez kívánok sok sikert Neked!

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő



A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3118180923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása