Eladhatod a lakásodat, de az ingatlanosnak is jár a jutalék
2020. február 02. írta: I Love Buda

Eladhatod a lakásodat, de az ingatlanosnak is jár a jutalék

Mikor tisztességes egy kizárólagos megbízási szerződés?

 

nevtelen_terv_5.png

Pár napja több internetes hírportálon is  megjelent egy cikk, miszerint a bíróság ismét elmarasztalt egy ingatlanközvetítő céget a kizárólagos megbízása miatt, a következő címmel.

A bíróság szerint az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén is eladhatja ingatlanát a tulajdonos.

Mióta megjelent az alábbi cikk, naponta ketten hárman felhívnak, hogy milyen remek, már a bíróság is kimondta, hogy....... de mit is? Nézzük a cikket és kicsit elemezzük az itt megjelenteket, mert az ördög hol máshol, mint a részletekben bujkálna. A konkrét esetet nem ismerem, viszont a cikket elolvastam, pár dolgot pontosítanék ennek fényében.

Cikk:

Az ingatlanközvetítő kizárólagos megbízása esetén nem teszi lehetővé, hogy a tulajdonos az ingatlanát maga is értékesíthesse, vagy az ingatlanközvetítő jelenléte nélkül, belátása szerint közvetlenül tárgyaljon az érdeklődővel.

Tények:

A kizárólagos mb szerződés nem akadályozza a tulajdonost abban, hogy eladja a lakását, sem abban, hogy közvetlenül tárgyaljon, de amennyiben értékesítésre kerül az adott ingatlan, úgy jutalékjogosulttá válik a közvetítő.

Cikk:

Ezért tisztességtelen, ha a megbízási díj abban az esetben is jár a közvetítőnek, amikor megbízó és kiközvetített személy között nem kerül sor a szerződés megkötésére

Tények:

Az biztos, hogy tisztességtelen. Akik ilyet kötnek, nem sikerdíjat kérnek sikertelen közvetítés után, hanem pld. marketing hozzájárulást, meg ki tudja mit.

Cikk:

Tisztességtelen azonban megbízási díjat követelni minden esetben, attól függetlenül, hogy a fogyasztó milyen okból utasította vissza ajánlatot. Úgyszintén tisztességtelen a fogyasztó díjfizetésre kötelezése, ha a megbízó a kiközvetített személlyel olyan másik ingatlanra köt szerződést, amelyre nem adott megbízást.

Tények:

Olyan nincs, hogy a tulajdonosnak bármilyen ajánlatot el kell fogadnia, de egy irányáras egyösszegű kifizetésre tett ajánlat nem elfogadása esetén, szerintem egy per minimum kétesélyes, hiszen a szerződésben elvállalt munkáját elvégezte a közvetítő, hozta azt a vevőt, aki a kért árat kifizetné.

Mikor van létjogosultsága a kizárólagos szerződésnek?

Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy a kizárólagos szerződést az esetek 99%-ában  kimondottan rossz dolognak tartom, több bejegyzést is írtam róla és soha nem a pozitív oldaláról. Azt viszont végképp nem értem,  aki  aláírta, miért perel utána? Elolvasta értelmezte, aláírta, ennyi. Vegyünk egy esetet, amikor a  kizárólagos megbízásnak lehet, sőt van létjogosultsága. Természetesen csak  valódi prémium szolgáltatás lehet az ok. Itt nem arról beszélek, hogy kimennek egy fotóssal, a társas házi lakásba és lőnek öt fotót, majd berakják abba a rendszerbe, ahol még száz ingatlanos hozzáfér és tele szemetelik a hirdető oldalakat.  De mi van akkor, ha közvetítő csinál a házról, ma már nem ritkán drón videót, fotókat, leírást alaprajzot. Saját költségén publikálja, rengeteget dolgozik vele majd jön a 90-es évek hőse, mert látja a hirdető portálokon, a csináljukokosba figura és bekopog, megegyeznek, közvetítőnek meg nincs hozzáadott értéke? Számtalan szebbnél szebb drónvideót találhatunk ma már a különböző oldalakon, például itt egy tőlünk.  Ezek elkészítésének természetesen akkor van értelme, ha a ház, a környék is látható, beazonosítható. Halkan megjegyzem ára van a drónnak, a hirdetőportálon a felületnek, a fényképezőgépnek, tehát amennyiben a közvetítő egy szerződéssel nem védi le magát simán kikerülhetik, ő pedig nemhogy  ingyen dolgozott, de komolyabb deficitet is elkönyvelhet. Ebben az esetben teljesen elfogadhatónak tartok egy korrekt feltételekkel megkötött kizárólagos megbízási szerződést és gondolom így van ezzel,a független magyar Bíróság is.

 

Milovecz László

budai inagtlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2615425212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eFBéPé 2020.02.03. 10:44:34

@I Love Buda:
Bocs a tegezésért! Viszont el kéne olvasnod, amit írtam. Két azonnal fizető vevő saját magától (nem én provokáltam ki) elkezdett felfelé alkudni. Írtam, hogy többért adtam el, mint a meghirdetett ár. Akkor higy nem hoztam ki belőle a maximumot? És ha ingatlanos adja el hónapokkal később plusz 1 millióért, amit rögtön oda is adhattam volna neki, az nekem miért is jó?
Az intellektuális fölénykedéshez: én is tudok olyan kónyvet ajánlani, amit Ön nem olvasott, és nem is fog elolvasni.
Az ingatlanosok léte akkor is szinte védhetetlen abban a mértékben, ami ma Mo-on van. Nyilván luxusingatlanok esetében kell egy megbízható közeg, de egy 2 szobás panel esetén semmi létjogosultságuk nincsen. Talán max akkor, ha a tulajdonos nem ér rá mutogatni, pl. messze lakik. Akkor is kellenének az alapdokumentumok, amiket eddig még egyetlen ingatlanosnál sem láttam. Mindig nekem kellett utána járnom a részleteknek. Akkor mire is fizetek? Arra a 15-20 percre? Nem sok azért az a sokszázezer, vagy millió Ft? Értem én, hogy az ingatlanos nem csak nekem mutatja meg a lakást, de ha én veszem meg, akkor miért is én fizessem ki mások nézelődését? Most akkor az a válasz jön, hogy a tulajdonos fizeti ki az ingatlanost :) Persze, mert a vevőre ez nincs áthárítva, mi!? :)
Az ingatlancégek ma Magyarországon maffia módon működnek, ez tény, nem pedig elvi vita kérdése. Ha nem így lenne, akkor nem kaptam volna másfél nap alatt több tucat erőszakos telefont ingatlanosoktól arra a hirdetésemre, amiben nagy betűvel az állt: INGATLANOSOK NE HÍVJANAK

illiberális 2020.02.03. 10:49:57

@I Love Buda: Nem azzal van poblémám ha egy ingatlanos intelligensen konkrét példákkal alátámasztva próbál meggyőzni arról hogy túláraztam az ingatlant. A gond azokkal az ingatlanosokkal van akik nem értik meg azt hogy egyenlőre olyan döntés született hogy nem engedünk az árból. Hiába van neki 50MFt-ért tuti vevője ha mi csak 60MFt-ért vagyunk hajlandóak eladni. Persze pórul járhatunk de ez a mi kockázatunk nem az övé. Az egész szakmát lejáratják az ilyen erőszakos közvetítők, gondolom Ön is látja a sok negatív véleményt. De én meg is védem az ingatlanosokat ugyanis azt ne felejtse el senki hogy az a 3-4-5% csak és kizárólag sikerdíj, tehát csak akkor jár az ingatlanosnak (hacsak nincs egyedi szerződése) ha valóban hozza a vevőt, azaz gyakran hiába melózik, még ha ez sokak számára könnyű munkának tűnik. Az egyedi szerződések jellemzően éppen ezért alacsonyabb sikerdíjjal kalkulálnak és határozott időre szólnak, a baj akkor van ezzel ha ingatlanos aztán semmit sem tesz az értékesítésért hátradől nyugodtan aztán várja a vevőt, a konkurrenciától már nem kell félnie. Ne felejtsük el a trükkös vevőket sem akik pl. álnéven mutatkoznak be megtekintéskor majd "hátulról" megkeresik eladót így próbálnak alacsonyabb árat elérni hiszen eladót nem terheli az értékesítési jutalék. De senkinek sem kötelező ingatlanost megbízni de ha már egyszer aláírta a megbízásit és ingatlanos hozza a vevőt akkor utólag ne panaszkodjon hogy mennyi pénzt kell kifizetnie ezért a "semmi munkáért"

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 10:53:21

@fda: Az internetet azért hoztam fel példának, mert amikor azzal érvel valaki, hogy ő is tudja hirdetni, akkor ott megtalálhatja azokat a fórumokat, ahol ezt megteheti. De ez a munkánknak egy kicsi szelete, hogy nem váltja ki az ingatlanközvetítői tevékenységet.
Amennyiben szeretne megbízni a háza értékesítésével, természetesen szívesen megválaszolom a kérdését is. Mivel budai kerületekben dolgozom, így akkor tudok érdemben segíteni, ha az említett ingatlan itt található.

na ki? 2020.02.03. 10:59:02

Akár festményt is készíttethetsz Leonardo da Vinci-vel a lakásról, ha végül nem te adod el (hanem mondjuk a tulaj egyik kollegája értesül róla, kimegy, megnézi és aztán megveszi) akkor nem jár egy fillér se. Ez a lényege a sikerdíjnak.

A drónvideó ktg-e meg a kockázat. Néha bejön, néha nem, ilyen ez a popszakma.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 11:06:41

@eFBéPé: A könyv említése nem intellektuális fölény akart lenni, hanem mert tényleg jó, készült film is és sorozat is belőle. Nem vagyok maffiózó a szó semmilyen értelmében. Megbíznak egy értékesítéssel, elvállalom, ha megoldom kifizetik az előre megbeszélt jutalékomat. Tehát csak akkor, ha sikeres voltam, jól teljesítettem, nincs más lehetőség. Nincs kávészünet, kiscsevej, fizetett szabi, üzemanyaghozzájárulás stb. Nem panasz, én akartam így és nagyon szeretek így élni. Soha be nem pereltek, soha nem kellett senkinek úgy fizetnie, hogy ne akart volna. De az árral kapcsolatban nem értett meg, úgy látszik. Akkor is kevés az egy nap, ha két ember alkudozott és valamelyik elengedte. Van egy pár bejegyzésem arról, hogy miért ne próbálná meg valaki a társasházi lakását egyedül eladni, ha van kedve ideje. Miért ne, sőt van rá szolgáltatásunk is.

www.budaiingatlankozvetito.hu/ingatlan-management/

A tulajdoni lapról, annyit, hogy én is az ajánlattételkor kérem le, nem minden megtekintéskor, hiszen az a nap, amikor teszik az ajánlatot a releváns időpont és a kettő között akár hetek is eltelhetnek, addig pedig bármilyen bejegyzés is rákerülhet.

eFBéPé 2020.02.03. 11:15:22

@I Love Buda:
Én még nem hallottam olyat, hogy valaki jól adta volna el a kecót azért, mert ingatlanosra bízta. Vagy ha igen, az csak az ingatlanos saját díját hozta ki pluszként.

Alapdokumentumok és alap infók: Vevőként hogyan tehetnék ajánlatot olyanra, amiről nem tudom, hogy az mi? Pl. egy társasházban nem egy lakást veszek csak, hanem minden mást is, ami a társasház negatívuma, vagy pozitívuma. Mi van, ha a társasház jelentős mértékben eladósodott? Vagy teszem azt, van egy kutyám, de a házszabály nem engedi a tartását. Vagy a tulajdoni lapon meg van terhelve a kecó majd akkora összeggel, mint az ára, amit nyilván az eladó nem tudott fizetni. Egy adásvételi szerződésben van elállási jog. Mi van, ha kifizetek sokmilliót arra, hogy az eladó eltüntethesse a széljegyet, majd amikor kifizette a hitelt az általam adott előlegből, visszalép az eladástól? Akkor se pénzem, se lakásom, mehetek pereskedni évekig. Persze az ingatlanos ekkor már rég megkapta a jutalékát az első pénzmozgásnál, őt ez már nem érdekli.
Szóval, még mindig nem maffia, ugye? :) de, az!

báró Csekonics 2020.02.03. 11:24:24

Rokonaim adtak el lakást nem olyan régen, ők simán fogták és az ingatlanos által eléjük tolt - persze rém előnytelen - szerződésből egyszerűen kihúzták azokat a részeket, amikkel nem értettek egyet. (Miután persze megvolt a szokásos "akár ma hozok több vevőt is rá" duma).
Egyből megnyúlt a manus képe, de mondták, hogy vagy úgy írják alá, vagy sehogy. Aztán, mikor letelt az az időszak, ami alatt vevőt kellett volna találnia (naná, hogy nem volt sehol a duma szerinti), akkor simán elzavarták, végül saját maguk adták el.

A gond inkább az, hogy sokan engednek a piócáknak, akik akármit írsz a saját hirdetésbe, hogy nem kell ingatlanos, akkor is felhívnak és erősködnek. Aztán sokszor ez a kényelem kerül több százezerbe, de akár milliós tételbe a végén.
A leggusztustalanabb, mikor X érdeklődő után is jár már valamennyi pénz neki... Persze, elhozza egyenként a komplett rokonságot, meg a haveri kört és fizetek érte.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 11:24:38

@funfun: Ha nem baj, akkor egyben válaszolnék a hozzászólásaihoz.
Az egész, amit leírt annyira életszerűtlen, a 10 perces megtekintés, meg, hogy miután jelezte, hogy érdekelné a lakás de megnézné másodszor is és kp-ban fizetne, de a kolléga nem hívta többet, hogy nagyon sok dolognak kell összejönni, hogy igaz legyen, de elhiszem. A gunyoros stílust is a szememre veti, miután ez első hozzászólásában az egyik beénekelte magát kifejezést használja. Legyünk őszinték, ön egyedül akart megbirkózni az eladással és miután önnek nem ment, elfogadta a közreműködését. Gondolom jól sejtem. Ezt hívja ön beénekelte magát-nak. Arra kínosan ügyelek, hogy hasonló stílusban válaszoljak mindenkinek a hozzászólásaira, de az alaphangot nem én határozom meg. Ráadásul ennek a blogbejegyzésnek semmi köze az ön által felvetett témához, de jó volt valahol kicsit becsmérelni valakit.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 11:28:03

@na ki?: Ezt mondtam, de amikor valaki azt mondja, hogy megcsinálom tökéletesen, tehát pluszt teszek bele, akkor el tudom fogadni, hogy kizárólagos mb-t kössön. Csendben megjegyzem, hogy az irodánknál nincs kizárólagos szerződési forma, ez az én véleményem.

Ez a név már foglalt! 2020.02.03. 11:55:21

"Tények:
A kizárólagos mb szerződés nem akadályozza a tulajdonost abban, hogy eladja a lakását, sem abban, hogy közvetlenül tárgyaljon, de amennyiben értékesítésre kerül az adott ingatlan, úgy jutalékjogosulttá válik a közvetítő."

Haver, ez nem tény, hanem fakenews...

A tény ez:
ugyeszseg.hu/pernyertes-ugyeszi-fellepes-egy-ingatlankozvetito-ceggel-szemben/
"A sikeres ügyészi fellépés nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy az ingatlan eladáskor önmagában a címmel, képpel, esetleg helyrajzi számmal történő hirdetés nem járhat automatikusan a fogyasztó teljes munkadíj kifizetésére kötelezésével, ehhez ugyanis a közvetítés és az értékesítés közötti okozati összefüggésnek is kimutathatónak kell lennie.

A jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az a szerződéses rendelkezés, amely arra kötelezi a fogyasztót, hogy irányítsa az ingatlanközvetítőhöz az esetlegesen nála jelentkező ún. ajánlatkérőket, tehát a potenciális vevőket. Ez ugyanis megakadályozza, hogy a fogyasztó saját maga kísérelje meg ingatlanát eladni, amely nyilvánvalóan tisztességtelen kikötése a szerződésnek. Ugyanígy tisztességtelen, tehát érvénytelen feltétel a bánatpénz megfizetése mellett külön kötbért is, illetve a megbízási díj mellett költségtérítést is kikötni. A fogyasztó jogi úton történő igényérvényesítési lehetőségét korlátozó, tehát szintén érvénytelen az olyan szerződési feltétel, amely az esetleges jogviták elbírálására egy adott város járásbíróságát kizárólagos illetékességgel kiköti. A konkrét ügyben a bíróság jogerősen túlzott mértékűnek minősítette az évi 10% késedelmi kamatot is."

Ez az első "tényed", ami kamu, innentől kezdve a többit elolvasni sem érdemes. Annyit persze meg lehet tudni ebből a cikkből, hogy nincs új a nap alatt, ingatlanosok kérem továbbra is kíméljenek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 12:00:34

Engem a Duna House NEM-kizárólagos szerződés miatt is beperelt, mert szerintük kötelességem lett volna az ő általuk hozott ügyfélnek eladni az ingatlant, s miután nem ezt tettem (betartva a szerződést), ki kellene fizetnem nekik a jutalékot.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 12:02:13

@báró Csekonics:
Gyors kérdés, mi köze ennek a bejegyzéshez, amit éppen kommentelt?
A hangvételt nem minősítem, az valószínűleg ilyen önnél általában. De nézzük a történetet ingatlanos szemmel.
Mondjuk én dolgozom eseti megbízással, tehát nem elsősorban magamra gondolok a következőkben, de amikor valaki a megbízási szerződésemet ki tudja milyen feltételekkel akarja átírni, akkor én is arra gondolnék, hogy a vevőimnek keresek másik megoldást. Miért ne feltételeznénk, hogy az ingatlanos igazat mondott és voltak vevői, de nem akarta egy ilyen stílusú emberrel tárgyalni, hagyta a francba az egészet és eladott nekik mást. Hogyan zavarták el, arra még kíváncsi lennék.

Az alábbi idézet öntől nettó butaság, nincs ilyen szerzódés ma önmagát komolyan vevő irodánál.

A leggusztustalanabb, mikor X érdeklődő után is jár már valamennyi pénz neki... Persze, elhozza egyenként a komplett rokonságot, meg a haveri kört és fizetek érte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 12:05:55

@Bafana:

Az USA-ban 5 % alatti jutalék nem is létezik. Sokszor 10 %, üzleti ingatlannál 15-20 % is előfordul, de ha "csak" 6-7 %, az már nagyon olcsó ingatlanosnak számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 12:07:05

@I Love Buda:

Tegeződjünk, s mindjárt le is írom. Csak munkahelyen vagyok, s van épp egy kis munkám, De 1 órán belül beírom.

Mankel 2020.02.03. 12:25:51

Az ahelyzet, hogy a számonkért házirend, tulajdoni lap, közösképviselő elérhetősége mind könnyen hozzáférhető információ. Ha társasházi lakást óhajtok venni nem spórolhatom meg a házi feladat elvégzését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 12:35:40

@I Love Buda:

2006-ban, januárban hirdettem meg egy Pest megyei, agglomerációs családi házat.

Jelentkezett egy dunás ember is. Kizárólagos hirdetést eleve nem akartam kötni, de az ügynök mondta, nem gond. Szóval lett fél-kizárólagos: magánszemélynek eladhatok szabadon, de más közvetítőt nem használhatok. Nekem rendben volt így, eleve volt időm magánszemélyt keresni.

2 hónap múlva hoztak a dunások egy vevőjelöltet, lett kötve előszerződés is. A megállapodás szerint március 31-ig alá kell írni a végleges szerződést.

Március 20-án megjelent egy ember, aki meg akarta venni azonnal a házat. Mondtam neki, szerződésem van a hónap végéig. Mondta, oké, de felhív április 1-jén reggel, hátha a vevőm mégis visszalép. Megbeszéltük: oké.

Március 25-én szól a dunás: a vevőjüknek problémai vannak, hosszabbítsuk meg az előszerződést április 30-ig. Mondtam: van másik biztos vevőm, ezért nem hosszabbítok. Erre jött a fenyegetőzés, mondtam "anyáddal fenyegetőzz, buzi". Küldtek ügyvéd által aláírt fenyegetést ímélben, válaszoltam "le vagy szarva".

Április 1-jén telefonál amésik vevő. Mondta: akkor 3-án reggelre fáradjak az ügyvédje irodájába. Fáradtam, aláírtam, pénzt átvettem, április 15-re kiköltöztem.

Augusztusban perelt be a Duna, hogy rosszhiszemű voltam, direkt nem vártam, nem hosszabbítottam, hogy kibújjak a jutalékuk alól, s fizessek nekik 1,5 millió Ft jutalékot. Az első felszólításra még válaszoltam, kifejezetten udvariasan leírva a jogi helyzetet. Azt mondták, ezt nem fogadják el. Válaszom "leszarom", s soha többé nem válaszoltam nekik. A bírósági idézésre nem mentem el. Több idézés nem jött, ill. nem tudok róla, mert külföldre költöztem pár hónappal később.

Közben eladtam a másik 2 ingatlanomat is. Ekkor már óvatos voltam, előtte tájékozódtam, melyik iroda megbízható. Jött egy csaj az Otthon Centrum nevű cégtől, itt már semmi gond nem volt, az egyik ingatlant rajtuk keresztül adtam el, a másikra magam találtam vevőt (az ingtalan bérlője megvette tőlem, miután jeleztem, el lesz adva), itt a cégnek eszébe se jutott jogosulatlan jutalékokat kérni, pedig ez a második ingtalan is meg volt hirdetva náluk.

2020.02.03. 12:40:53

@I Love Buda:
De nem is kell szerződésben foglalni, ha nem megy el annyiért, akkor még mindig lehet szerződést módosítani, vagy amennyiben az eladó elégedetlen, szerződést bontani. Kizárólagos szerződésnek, bár azt gondolom amúgy sem érdemes kötni, csak akkor van értelme, ha rögzítve van a minimum ár.

2020.02.03. 12:44:53

@I Love Buda:
Ami a Duna House-t illeti, a többi naggyal együtt (pl. Otthon Centrum) számomra hiteltelenek, mivel a médiában papolnak az etikus ingatlan közvetítésről, aztán ha felteszek egy hirdetést, amiben szerepel, hogy ingatlanosok ne keressenek, az ő ügynökeik az elsők, akik zaklatnak (igen, amennyiben bejelölöm ingatlan.com-on és a szövegbe is beleírom, hogy ingatlanosok ne, akkor ha mégis felhívnak, az zaklatás).

báró Csekonics 2020.02.03. 12:46:52

@I Love Buda: nem értem a hangvételre vonatkozó megjegyzést, de sebaj.
Hogyan zavarták el? Hát pont úgy, hogy nem írták alá azt a szerződést, amit elsőre eléjük tett... Csak a kizárólagosság nélkülit és határozott időre.
Valóban, elképzelhető, hogy az ingatlanos eladott inkább valami mást (akár úgy is, hogy nem az volt az ideális) a lehetséges vevőnek, ahol megvolt a tuti jutaléka.
Bár 10-ből 9 ilyen esetben ez a van rá vevő dolog hasonló, mint a már más is bejelentkezett az eladó kocsira című nepper-duma.

haXXor 2020.02.03. 12:54:58

@Cnere: szerintem az ingatlanos munka hozzaadott erteke az ido ami felszabadul szamodra egy megbizas utan, es amivel te hozhatsz letre magasabb hozzaadott ertekkel biro produktumot.

Egri2 2020.02.03. 13:01:51

MAXVAL: és mit ítélt a bíróság? Az, hogy nem mész el a tárgyalásra, csak arra jó, hogy nem képviseled magad. A tárgyalást lefolytatják nélküled is. Mi lett az eredménye? Te nyertél, v. a Duna House? A leírásod alapján neked kellett nyerni...

Tsteinar 2020.02.03. 13:07:17

@I Love Buda: Sajnos egy részük csak arra megy, hogy ő vigye be a rendszerbe és vki majd eladja, ami után igy is megkapja a maga kis %-át.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 13:13:19

@báró Csekonics: Tehát nem elzavarták, hanem nem írták alá a szerződést.
Ennyit a hangvételről.
Miért nem az ideális? A vevő azt veszi meg, ahol élni szeretne. Az a helyzet, hogy szerintem ön fordítva ül a lovon. Miután egy ingatlanközvetítő időt, energiát, pénzt előlegez meg egy értékesítésre, hadd döntse el ő, hogy melyik ingatlan értékesítésére teszi. Miután egy önmagát komolyan vevő ingatlanos egy viszonylag szűk területen dolgozik, bőven igaz, hogy adott ingatlanra akár több vevőt prezentálhat és nyilván ott teszi meg, ahol értelmes beszélgetés előzi meg a megbízást és nem az ön szavaival élve elzavarják.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 13:19:44

@Zabalint: Ennek a szakmának ma itthon több mint 20 éves múltja van. Kialakult egy rendszer, ami alapján dolgoznak a közvetítők, működik ez a piac. Azért azt ne felejtsük el, hogy ebben a szegmensben a közvetítőknek van inkább tapasztalatuk. Nyilván van mit javítani rajta, de az ön javaslata is kicsit egyoldalúnak tűnik nekem. Elvileg egyébként akár javasolhatja is annak a közvetítőnek akit megbízna a lakása eladásával, de lehet, hogy ő meg nem szeretne így dolgozni, az pedig szíve joga. Tényleg a legfontosabb a konszenzus a három fél eladó, vevő, közvetítő között és akkor szinte minden megoldható.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 13:24:13

@MAXVAL bircaman közíró:
Több dolog nem áll össze nekem.
1 előszerződéskor foglaló fizetés meg szokott történni ingatlanos pedig ki van fizetve pont itt a vége.
2 Ha ők kértek időt,akkor hogyan lettél volna te a rosszhiszemű? Mi lett a foglalóval?

2020.02.03. 13:34:08

@I Love Buda:
Teljesen mindegy, hogy milyen rendszer alakult ki. Ha a kizárólagos szerződés lejárata előtt az ingatlanos egyoldalúan csökkentheti az árat, vagy kijelentheti, hogy csak akkor foglallkozik az ingatlannal, ha az eladó hajlandó belemenni az árcsökkentésbe, de a kizárólagosság attól még továbbra is él, az tisztességtelen.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 13:55:06

@Zabalint: Ebben igazad van, hiszen egy szerződésnek a két fél konszenzusán kell alapulna. De mi az, hogy egyoldalúan csökkenti az árat? Azzal alapból megszegi a szerződést, ennyi.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.02.03. 13:59:15

Az ingatalnozás tényleg egy szakma, és sok országban így is működik. Nálunk ezt tényleg nem tapasztaltam, ezért a poszt írója nem értem miért csodálkozik, amikor szembesítik a valós tapasztalatokkal. Az egyesült államokban is hasonló százalékok vannak, de ott ezért a pénzért egy nagyon komoly szolgáltatást kapsz, aminek része hogy az ingatlanos valóban elképesztő profi képeket, videót, akár honlapot, táblákat is készít , alaprajzot profi programmal, 3d belső cuccokat, finanszírozási ajánlatokat gyűjt az ingatlanoz stb. stb. stb.. egy nagyobb értékű ingatlannál ezek mindegyike akár, nem pusztán a szokásos felületekre teszi fel, továbbá vannak befektetői kapcsolatai, hírnevet akar magának szerezni, ezért profi szakemberekkel - alvállalkozókkal veszi körül magát - profi módon tárgyal és értékesít, valójában képben van az ingatlanokkal kapcsolatban (általános műszaki tartalomig is bezárlólag) , a piaccal kapcsolatban pedig teljesen naprakész. Folyamatosan elérhető, az összes szomszédot végigkérdezi hogy számukra érdekes lehet-e stb stb. Tehát az általam hazánkban megismert ingatlanosokhoz képest sokszorosan több energiát és szakértelmet fordít. Lakást adnánk el, megkérdeztem az ingatlanost, miért szerződjek vele, azt mondta bekerülünk egy nagy rendszerbe, ahol a kollégái is keresni tudják majd az ingatlant, most a telefonjával készít képeket, majd feltölti az internetre, és heti egyszer összegyűjtve a jelentkezőket, meg fogja mutatni az ingatlant. Ezzel keresne kb 1 hónap alatt 1,5 millió forintot. A saját költsége ezen kb 100e HUF. Ez tényleg mi?
A legtöbb helyen a haszonkulcs olyan 30-40% körül van a világban ami még így is elképesztően magas, de mivel a fenti szolgáltatásokra be kell előre fektetni, hát persze hogy az. Nálunk az ingatlan piacon ennek sokszorosa a HK, de a legtöbb esetben egyáltalán nem függ az ingatlanostól hogy meg akarják venni a lakást vagy sem. Amikor dübörög a piac, akkor sincs különbség hogy én csinálom vagy ingatlanosra bízom, mert egyszerűen nem veszem észre hogy mi az amit csinálna amit én nem tudok, de ennyit meg egyszerűen nem ér meg, hiszen a kb150e órabér akármit is dolgozom akkor sem éri meg. Ha felveszek egy embert egy hónapra és kizárólag napi 8 órában az ingatlanommal foglalkozik, akkor is jobban járok. Ezért vannak felháborodva az emberek javarészt, mert az ingatlanosok jelentős része ezt csinálja, azokat vegzálja akik kiírják hogy nem akarnak velük dolgozni, majd a piac organikus kereslet kínálatában keresnek pénzt. Az ő hírdetésére jelentkezett valaki? Akkor ő adta el. Nevetséges, miközben valóban a legtöbb esetben csak nehezítő tényező az adásvétel során, mert semmilyen módon sincs felkészülve az ingatlannal kapcsolatban, nekem ez a személyes tapasztalatom, nagyon nagyon ritka kivételtől eltekintve. (szolgáltatás ott sem volt, de legalább profi kommunikáció és elérhetőség, sok információ stb.) Szívesen veszem ha megírja, mi az a szolgáltatás amivel érdemes lenne megbízni, mert az több mint amit magának tudna csinálni egy átlag budapesti lakástulajdonos. Szerintem egyértelmű hogy az USA példában aki ingatanost bíz meg meg, hatalmas előnnyel indul azokkal szemben, akik maguk szeretnének értékesíteni. Sőt verseny van közöttük. Nálunk mi ez az előny?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 14:08:00

@I Love Buda:

A foglaló az ingatlanosnál maradt mint a jövőbeli jutalékba beszámítandó pénz, én nem kaptam belőle egy fillért se.

A továbbiakban nem is foglalkoztam ezzel a kérdéssel, hiszen magamat harmadik félnek tekintettem annak vonatkozásában, hogy ezt a foglalót hogy rendezi egymás közt az iroda és a vevőjelolt,

Azt is mondhattam volna hogy ez pénz jár nekem, de nem akartam senkit megkárosítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 14:09:49

@Egri2:

Nem akartam az üggyel foglalkozni.

S mivel tudtam, ha el is vesztem a pert, nem tudnak tőlem semmit se behajtani, így mindegy volt nekem.

Nem tudom mi lett a perrel. Nem értesültem az eredményről.

Mankel 2020.02.03. 14:19:42

@MAXVAL bircaman közíró: Igazából de. Vicces a dolog egy cégnek legyen bármekkora is bedőlni 2 nap egy magánszemélyt a zartozásával üldözhetnek amíg él

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 14:29:50

@Mankel:

Elévül.

S ha az elévülési idő alatt nem képesek semmi anyagi aktívát találni rólam, lesz a kezükben egy papír, hogy tartozom nekik, de nem fognak soha pénzhez jutni.

Az én esetem az volt, hogy nem volt már semmilyen ingatlanom az országban, se bérem, csak 1 darab bankszámlám, rajta minimális összeggel.

Az összes ingatlaneladásból befolyt pénzt átutaltam időben feleségem külföldi számlájára, majd magam is elmentem az országból.

Jó ügyvéd tudja: ilyenkor reménytelen kutatni a tartozót, mert sose lesz belőle pénz.

Aki ekkor gazember, mint ez a cég, az eleve nem fog pénzt költeni ilyesmire.

Még az is simán el tud bújni, aki ellen büntető ítélet van, ez az én ügyem pedig normál polgári peres ügy.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 14:37:34

@Legelő Őse:
Nagyon szívesen válaszolnék, de tényleg hosszú lenne egy laikusnak, mint ön is, az alapoktól kellene kezdenem és annyi időm nincs. Pár szóban azonban reagálnék: Magyarországon jelen van az amerikai piac meghatározó ingatlanközvetítő irodahálózata, aki a világ legnagyobb ingatlanközvetítő hálózatával rendelkezik. Éppen pár napja ültem le velük tárgyalni egy értékesítési vezetői pozícióról és nem vállaltam el, mert hiszi vagy sem, a mi munkánk minősége lényegesen jobb, ráadásul ők csak kizárólagos szerződésben gondolkodnak. Persze adódik a kérdés, hogy miért írta ön ezt a megjegyzését, pont ehhez a blogbejegyzéshez? Ön bizonyára képben van az amerikai ingatlanpiaccal, akkor azt is tudja, hogy minden adat publikus, tehát az is, hogy mennyiért adták vették az elmúlt alkalmakkor az ingatlant, illetve a környék az iskolák, a lakóközösség és egyéb paraméterek alapján minősítve van, ami szintén publikus. Most gyorsan rápillantottam a világ és az USA legnépszerűbb ingatlanhirdetési oldalára és nagyon ritka, szinte nincs is alaprajz. Halkan jegyzem meg, hogy mi a világ legjobb alaprajzkészítő progiját használjuk, ami persze egy lebutított dolog, viszont Magyarország szintén büszke lehet rá. A képekkel valóban semmi gond, bár nekem is szokták mondani, hogy hú az ingatlanosok csalnak a képekkel, mert jobb mint a valóság. 3d- Az ilyen formátumot egyik hirdetőportál sem kezeli, tehát az ingatlanoson számon kérni vicces. Amikor dübörög a piac, akkor is jó, ha van egy szakértő,aki segít kimaxolni a vagyontárgyainkból kapható összeget, amikor meg, mint az mostanában is történik, lelassul a piac, akkor méginkább. Természetesen fogalmam sincs, hogy milyen szolgáltatást vár el egy ingatlanostól, de egy szóbeszéden, legendákon alapuló elképzelés, aminek köze nincs a tényekhez nem biztos, hogy előre visz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 14:37:56

@Mankel:

Apámat átverte egy építési vállalkozó 1997-ben, elsikkasztott tőle 5,5 milliót. Az embert letöltendő börtönre ítélték, le is töltötte.

Szerinted apám kapott pénzt? Nem.

A vállalkozó teljes vagyona felesége és 2 fia nevén volt. Még egy egyszerű bankszámlája se volt.

Pedig az büntetőügy volt.

Egri2 2020.02.03. 15:17:15

ElévülHET. Ha azonban 4 és fél évente egyszer a VH ír neked egy felszólítást, akkor sohasem évül el. Mert a felszólító levél végrehajtási cselekmény, és az elévülést megszakítja. Szóval elvileg bármeddig elhúzható az ügy, más kérdés, hogy egy idő után nem foglalkoznak többé vele. Persze, ha nem akarsz hazajönni, a tartozásod meg nem akkora, hogy megérje külföldre kutakodni érte, akkor esélyesen nem fognak csesztetni.

báró Csekonics 2020.02.03. 15:25:17

"Ha felveszek egy embert egy hónapra és kizárólag napi 8 órában az ingatlanommal foglalkozik, akkor is jobban járok. Ezért vannak felháborodva az emberek javarészt, mert az ingatlanosok jelentős része ezt csinálja, azokat vegzálja akik kiírják hogy nem akarnak velük dolgozni, majd a piac organikus kereslet kínálatában keresnek pénzt."

Ennyi a lényeg a magyar ingatlanos piaccal kapcsolatban. Tisztelet a kevés kivételnek!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 15:39:42

@báró Csekonics: Ha ez így lenne, gondolom sokkal többen választanák ezt a megoldást, de nem.

2020.02.03. 15:42:18

@I Love Buda:
Erről a részéről mi a véleménye:
"Ezért vannak felháborodva az emberek javarészt, mert az ingatlanosok jelentős része ezt csinálja, azokat vegzálja akik kiírják hogy nem akarnak velük dolgozni"

Mert saját tapasztalat is, hogy eddig ha én vagy valamely családtagom, ismerősöm feltettünk egy eladó lakást valamely online hirdetési felületre, beállítva az opciót, hogy ingatlanosok ne keressenek, mindig rengeteg ingatlanos telefonált. Ezt mennyire tartja ön etikusnak?

Cosmo 2020.02.03. 15:50:32

@Ez a név már foglalt!: pontosan ugyanezt gondoltam én is. Miféle ferdítés már megint ez az egész bejegyzés? Csak a tisztánlátás kedvéért, mert szemmel láthatóan a blogolónak a "tisztességtelen" szó használata a jelen esetben csak annyit jelent, hogy nem fair, de alkalmazható. Tehát:
" A szerződés azon pontjai, melyek az uniós jog alapján tisztességtelennek minősülnek jogilag nem kötelezőek a fogyasztóra nézve".

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2020.02.03. 15:54:06

@I Love Buda: sokszor az szolgáltató lánc aki terjeszkedik nálunk, az ide való szolgáltatási színvonalat hozza, mert annyira alacsony a belépési korlát, hogy nem fog mást csinálni...ezt csk óvatosan jegyzem meg. Sőt a tömegre megy.
Az átlag amerikai "tömeg" ingatlanoknál tényleg ez a helyzet, ahogy a hazai panellakások esetén is, vagy néhány vidéki kisváros vagy budapesti külváros esetében is tényleg. Szinte mindegy. De a fővárosban a belvárosban és akár a budai nagy értékű ingatlanok, az ottani nagyobb értékű ingatlanoknak felelnek meg, ahol véletlenül sem ez a helyzet mint amit említ, és az hogy a két ingatlan piac nyilván teljesen más, az persze nyilvánvaló, de hogy ahol lenne értelme a plusz szolgáltatásnak az ott megjelenik, itthon pedig én ezt nem látom. Az hogy egy külvárosi panelház értékesítése és egy akár 10x annyit érő 5. kerületi ingatlan esetén is ugyanazt a szinte semmit kapnám, engem elgondolkoztat, de most megtudtam hogy annyira sokat , hogy nincs is ideje leírni....
Nem értem hogy egy "laikusnak" miért nem lehet elmondani pár egyszerű érvet, amely arról szól, hogy mi az az szolgáltatás amiért fizet? Egy New York / Manhattan belvárosi, ingatlanpiaci szempontból Budapest belvárosával egál lakás (nyilván nem, de jellegében a példánkban igen) esetén mindig van plusz szolgáltatás, nem csak alaprajz. (A 3d alatt nem egy formátum, hanem egy megjelenítési forma, alaprajz alapján felépített modul, vagy videó ((pl a 3d real estate walkthrough nagyon népszerű, és a tömegingatlanokon kívül mindenhol elérhető, egy youtube keresés, és eldobja a szemét)) és nem, a hirdetési felületeknek nem is kell kezelniük, hanem legtöbbször linkeken érhető el, de ahol elterjed, ott simán beágyazható. Nálunk azért nem terjed el, mert ki fizetne ki érte pár dollárt havonta, ha enélkül is megy a biznisz...)de én nem számonkérem, csak azt mondom hogy a hazai 100 millió feletti ingatlanok esetén is ugyanazok a béna képek vannak, és ugyanazt kapom, egy hirdetést a neten. Vagy nem? Csak laikus vagyok?
Én egész eddig azt hittem ez egy szakmai blog, aminek a lényege, hogy önöket válasszuk esetleg. szerintem ez például olyan dolog, ami megérne ennyit, tehát értem hogy önöknél van alaprajz, de mi az a plusz akkor amiért ne magunknak csináljuk? Egy google keresésé és számtalan filléres alaprajz tervező a neten, kb 10 perc alatt profi alaprajt készíthető. Fent olvastam, az idő. Én értem, de akkor meg nagyon nem arányos ez árban. Egy panel vagy kisebb értékű lakás esetén, lehet hogy simán. Én szívesen megbíznék egy profit, jelenleg is van a családunknak eladó belvárosi ingatlanja, de tényleg nem hittem el kik akartak jelentkezni azért a várható jutalékért. Az a minimum amit elvárnék hogy legalább velünk tárgyalóképes legyen, ne kioktató, és hét elmondja mit tesz három kattintáson és a heti egyszeri 2 órás lakásmutogatáson kívül bele. Találkoztunk 7 ügynökkel, és elképesztő hogy mindegyik géz volt. Szerintem a kérdés jogos lenne minden szolgáltatási területen, mit kapok a jutalékért? Akkor csak annyit, amit írtam?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 15:55:44

Ez most nem lesz szimpatikus, mármint a véleményem, de azt gondolom, hogy annak oka van, hogy ezt a kollégák nem veszik figyelembe, mégpedig az, hogy a hirdetők sem gondolják ezt igazán komolyan az esetek legnagyobb részében. Szóval az első két három hétben tart a lelkesedés és azt gondolja, hogy megoldja az eladást, de utána, szinte kivétel nélkül, ha nem is örülnek, de nincs kifogásuk a közvetítők ellen. De legalább 50 % nem is emlékszik arra és ezt komolyan mondom, hogy bejelölte volna. Egyszer szívesen kipróbálnám, hogy tényleg minden kolléga komolyan veszi az összes ilyet és nem hívja a tulajdonosokat. Szerintem heteken belül ők keresnének ingatlanost. De megértem azt is,amit ön ír, de teljesen más a tapasztalat.

2020.02.03. 15:58:49

@I Love Buda:
Nem az volt a kérdésem, hogy kifizetődő-e, hanem mit gondol ennek az etikai oldaláról? Mert az, hogy van aki közben meggondolja magát, nem hinném, hogy bármire fejlogosítaná az ingatlanosokat.

2020.02.03. 16:06:37

@Legelő Őse:
"sokszor az szolgáltató lánc aki terjeszkedik nálunk, az ide való szolgáltatási színvonalat hozza, mert annyira alacsony a belépési korlát, hogy nem fog mást csinálni..."

Ez egyébként nagyon jellemző más ágazatokban is, gondolok pl. áruházláncokra, mobiltelefon szolgáltatókra.

Egri2 2020.02.03. 16:10:34

I Love Buda: ha bepipálom, hogy ne keressen ingatlanosok, akkor ne keressenek. Ha majd átgondolom, és mégis kell az ingatlanos, majd én megkeresem azt, akit meg akarok bízni.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 16:17:07

@Legelő Őse: Nézze, az nem véletlen, hogy azt írtam, hogy hosszú lenne elmagyarázni egy laikusnak, mert ahhoz, hogy tényleg ő is átlássa, a legelejétől kellene kezdeni, a prekoncepcióval, amivel ön rendelkezik nincs igazán lelkesedésem küzdeni, parttalan vitába bonyolódni. Önnek van egy belvárosi eladó ingatlana, meghallgatott hét céget és egyik sem felelt meg az elvárásainak, biztosan mindenki béna volt. Ok, de akkor miért nem adja el ön, miért pazarolja az idejét ingatlanosokra? Youtube linket sem fog. tudni feltölteni hirdető portálra. Tényleg vannak filléres alaprajz készítő progik, önnek van telefonja, akkor, ha nincs semmi hozzáadott érték egy ingatlanosnál, akkor nem értem miért nem adja el ön? És ez most nem pikírtkedés, hanem konkrét kérdés. Arról meg szerintem és ne bántódjon meg, bár bizonyára cáfolni fogja, fogalma sincs, hogy miképpen működik az amerikai (már ez is mekkora általánosítás) ingatlanpiac. De amennyiben elfogad egy jó tanácsot: Én az ön helyében kinyitnám a nagyobb ingatlanhirdető oldalak bármelyikét, beütném a belvárosi lakásom paramétereit, megnézném, hogy melyik ingatlanosnak van ott a környéken több jó minőségű hirdetése és felkeresném őt. Ő ismerni fogja a környéket, a fotóit leírásait látja, ha tetszik a munkája, akkor ő az ön embere.

www.youtube.com/watch?v=3uQ4V6aK0Rg

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 16:18:28

@Egri2: akkor ön így van ezzel, más pedig nem, ön konzekvens, más meg el akarja adni a lakását.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 16:40:36

@Ez a név már foglalt!: Haver, szerinted, de javaslom elolvasni és értelmezni a kizárólagos megbízási szerződéseket. Az van, hogy pontosan az ilyen hozzánemértő félremagyarázó butaságok miatt lehet embereket belehúzni, akár ilyen szerződésbe is. Mert barátom, ha olvastál volna egy ilyen mb szerződést is, illetve értelmeznéd is, akkor lehet, hogy magadban tartanád a véleményed. Tavaly végig kísértem egy ilyen pert, amit egy elég jó ismerősöm, aki már idősebb, vitt végig és elbukta, ennyi barátom Persze kintről okoskodni viszonylag egyszerű. Emiatt a félreérthető helyzet miatt született a blogbejegyzés és persze elég buták voltunk, hogy sem az ügyvédje, sem ő, sem én nem kerestünk egy ilyen szaktekintélyt, mint te aki azt gondolja, hogy ebben a témakörben több jogi ismerettel rendelkezik, mint a nagy ingatlanhálózatok ügyvédei. Taníts mester!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.03. 17:08:29

@Egri2:

Elévül akkor is, megszűnt a korábbi gyakorlat, amit írsz, hogy a végtelenségig lehet tologatni.

Anyagi elévülés persze soha sincs, de eljárási elévülés igen. Azaz a tartozás nem évül el, de a behajthatósága igen. Azaz ÖNKÉNT fizethet 100 év múlva is aki tartozik, de nem tudsz végrehajtani.

Homo Homini Lupus 2020.02.03. 17:11:35

@Cnere: Pontosan. Eladtam már életemben vagy öt ingatlant, egyszer sem sikerült a közvetítőknek vevőt hozniuk. A legutolsó egy budai ikerház fél volt, azt hittem csak közvetítő útján megy el. Nem. Az utcáról becsengető kínaiak vették meg, azon az áron, amit
az elején megmondtak a közvetítők ármaximumnak. De így mégis jobban jártam, mert a jutalékot megspóroltam. Jöttek már az elején az ötletek, hogy adjam olcsóbban, persze a jutalék maradt volna. A 100M+ árban a 10-20 M csökkenés nekik semmi, nekem egy élet munkája, a 100 M miatt a jutalékuk 6-7 M mindenképp meglett volna.

fda 2020.02.03. 17:16:31

@I Love Buda: Ha már itt reklámozni igyekszik a szolgáltatását, nem értem, miért nem tudja ideírni, mit kíván tenni azokért a milliókért, amit egy értékesebb ház eladásából magának gondol. Csak annyi konkrétumot említett, hogy a hirdetések kezelése csak "egy kicsi szelete" a munkának.

Ha én mondjuk egymillióért elvállalok egy munkát, azt alaposan be is tudom mutatni, hogy mit dolgozok érte.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 17:24:59

@fda: Nézze, ez az én blogoldalam, tehát engedje meg, hogy a témaválasztás az én privilégiumom legyen. Írtam egy blogbejegyzést, aminek az ön kérdéséhez semmi köze nincs, akit viszont érint, annak remélem hasznos lesz. Akitől szeretnék megbízást kapni, annak természetesen én is elmondom, hogy mit ajánlok, de ezt a fórumot nem ezért hoztam létre.

fda 2020.02.03. 17:32:15

@I Love Buda: Joga van bármiről írni. Az "ingatlanosokkal" kapcsolatos általános felvetésem úgy kapcsolódik az Ön témájához, hogy ha az emberek jellemzően nem éreznék úgy, hogy az ingatlanközvetítők hatalmas pénzekért kevés hozzáadott értéket képviselnek, akkor kevésbé fájna a munkájuk után járó jogos díjat megfizetni és nem lehetne tömegével "ingatlanosok kíméljenek" megjegyzéseket találni. Ha pedig az ingatlanosok ténylegesen tömegesen, ténylegesen sokkal jobb kondíciókkal tudnának ingatlanokat értékesíteni mint a laikus magánszemélyek, szinte soha fel se merülne, hogy valaki (az) ingatlanos nélkül akar vevő-eladó keresést és adásvételt intézni, hiszen az ingatlanossal jobban jár. Épp jobb vevőt (többet vagy gyorsabban fizetőt) hozott, mint amilyet én találok? Persze hogy megérdemli a díját, hiszen jól megdolgozott érte.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 18:13:11

@fda: Nem szeretnék az ingatlanosokról általában véleményt megfogalmazni és őszintén szólva, más, másokról alkotott véleménye sem igazán foglalkoztat. Nem vagyok felelős ennek a szakmának az összes képviselőjéért. Az mondjuk igen foglalkoztat, hogy az ügyfeleim elégedettek legyenek velem, ajánljanak, hiszen abból élek. Viszonylag sok bejegyzésem van a blogoldalon és nagyon remélem, hogy párat közülük értéknek lehet minősíteni. Ma volt időm és kedvem elolvasni és válaszolni a kommentekre, nem akarok senkit megbántani, de leginkább az jutott eszembe, hogy van pár ember, akit a környezete nem hallgat meg és témától függetlenül ugyanazt a mantrát gyúrja. ő eladta, jobban mint az ingatlanos, de mindegyik hülye, nem ért a szakmájához, blabala. A témával kapcsolatban egy értelmes szó el nem hangzott, pedig, komolyan mondom, hogy fontos, hiszen a cikk annyira pontatlan és ezek a perek minimum kétesélyesek. Kicsivel több mint 10 000 olvasója volt, remélem egykettőben azért megmaradt, hogy legalább elolvasom és értelmezem a szerződést, amit elém tolnak. Mit jelent a hatalmas pénz? Azt az összeget, amiben megállapodtak a megbízás megkötésekor. Amennyiben ön úgy gondolja, hogy egy jól eladható áru birtokában van, akkor az ingatlanközvetítővel is jó az alkupozíciója a megbízás megkötésekor. Jó feltételekkel el fogja vállalni, nem ellensége önmagának.

funfun 2020.02.03. 18:46:55

@I Love Buda: Na igen, ami kínos az ingatlanos szempontjából, az csak hazugság lehet az ügyfél részéről. Hát ez is egy hozzáállás, ami eléggé érdekes egy szolgáltatótól, aki az ügyfelekből él.

Feltételezel több mindent, de csak feltételezel. Azért van itt pár gond azon kívül, hogy túl erős az önérzeted, és szerinted csak neked lehet igazad. 1.) Hazudok, mert szerinted életszerűtlen, de nagyvonalúan mégis elhiszed. Bár tudod, hogy hazugság. Mert tudod, és kész. 2.) Kifogásolod, hogy a "beénekeltem" kifejezéssel én is gunyoros vagyok. De tudod, mi a különbség kettőnk között? Hahó, én az ÜGYFÉL vagyok, akiből te és a kollégáid élni óhajtotok, és még ha az ügyfél (szerinted) gunyoros, az téged, mint szolgáltatót nem jogosít fel a gunyorosságra. Ha egyáltalán a "beénekel" gunyoros lenne, de ha te úgy érzed, ám legyen az. 3.) Egyedül akartam "megbirkózni" az eladással? Már bocs, mi olyan bonyolult benne, hogy "megbirkózni" kell vele? SZERINTED a végén megszégyenülve elfogadtam az ingatlanos ajánlatát, mert nekem szégyenszemre nem ment az eladás. Aham, És még azt írod, "Gondolom jól sejtem" És miből gondolod, és miből erősíted meg mindjárt, hogy jól sejted? Ja, mert szerinted úgy volt? Ja, akkor biztos úgy volt, hiszen én csak hazudhatok. 5.) A "beénekelte" már csak azért is helyénvaló kifejezés, mert ha kifejezetten leírom, hogy ingatlanosok ne keressenek, mégis felhívnak, és én mégis beadom a derekam, az csak azért lehet, mert beénekelte magát, képességeit ecsetelve. És leírom újból, bár te úgyis tudod, hogy hazudok, hogy nem, nem ingatlanos által adtam el a lakásom. Az utcáról jól látható volt a telefonszámom, forgalmas helyen volt, tehát a vevő könnyen rám talált. Még csak nem is az ingatlan.com-os hirdetésemre jelentkezett, amire az ingatlanos. 6.) Örülök, hogy jólesett neked becsmérelni valakiket, engem és másokat, mert nem csak engem ér ez a megtiszteltetés részedről, ahogy írtam egy másik reakciómban, eléggé lenéző, kioktató stílusban, sértődötten reagálsz. Annak ellenére reagálgatsz hosszasan, hogy írod, ezeknek a felvetett témáknak semmi közük a blogbejegyzéshez. Hát a válaszaidnak? Érdekes, milyen sok időd van, nem csak ingatlanozol, nem csak blogot írsz, hanem még minden felvetésre részletesen válaszolsz is. Szuper!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 19:45:06

@funfun: A végén kezdem, igazad van, nem vagyok annyira jó az időgazdálkodásban. Remélem te is olyan helyen dolgozol, ahol te gazdálkodhatsz az időddel. Tudod, nem fizetik a kávészünetet, a csevejt a kollégákkal stb, tehát amiért megdolgozol, az van. Ez egy kísérlet volt a részemről, mármint, hogy mindenkinek válaszolok. Nagyon kíváncsi voltam, hogy miért írja mindenki, hogy felesleges kommenteket hagyni megjelenni. A blogbejegyzést tegnap írtam, míg a Tücsköm aludt, edzés előtt, vasárnap.
1. Most nem azt írtam, hogy elhiszem, amit írsz?
2. Tévedsz, te nem vagy ügyfél, hanem egy olvasó, aki hozzászól egy bejegyzéshez és méltatlan szavakat használ valakire, aki nincs itt, hogy válaszoljon, ráadásul olyasmiről beszélsz, ami nem volt témája a blogbejegyzésnek.
3. Szerintem nem írtam, hogy hazudsz, sem azt, hogy megszégyenültél.
4. Egy kicsit sem vagyok sem sértődött, szerintem senkit sem becsméreltem, még téged sem.
5. A válaszoknak a kommentekhez van közük, mivel arra válaszolok, mint most is teszem. :)
6. Nem írtam, hogy hazudsz, egyszer sem, bár, ha azt írnám, hogy igazat írsz, amikor azt írod, hogy azt írom, hogy hazudtál, akkor, én hazudnék, de valaki kettőnk közül most hazudik.

funfun 2020.02.03. 20:11:56

Bár nem fogod elhinni, nekem sem fizetik a kávészünetet, csevejt a kollégákkal, ahogy a "Tudod," felütéssel kezdődő mondatodban írod.
1. Írtad, hogy elhiszed, de azt is írtad, életszerűtlen, és nagyon sok dolognak kell összejönnie, hogy igaz legyen, tehát a soraidban ott van, mégsem hiszed el. Bár el nem tudom képzelni, mi az a sok dolog, aminek össze kell jönnie ehhez.
2. Miért nem vagyok ügyfél? A blogírónak a blog olvasója nem ügyfele? És neked, mint ingatlanosnak nem lehet célod, hogy a blogod által ügyfeleket szerezz? Ha már figyelmen kívül hagyjuk, hogy abszolút tudom, köztünk tényleg nem volt jogügylet, így inkább általános alany helyett szerepelt a "te", ami az ingatlanost helyettesíti.
És milyen méltatlan szavakat használok? És ki az az olyan, aki nincs jelen? Virtuális jelenlét adott egy blog kommentszekciójában, nem? Te is írtál olyanoknak, akik a valóságban nincsenek jelen, ráadásul kioktató, lekicsinylő stílusban, melyekből korábban már idéztem is.
3. Írtad, hogy hazudok, pont az a mondataid értelme. És korábban pont te próbáltad általam használt kifejezésként a vérszívót feltüntetni, holott én még körülírva sem utaltam arra, miközben te azzal, hogy " Legyünk őszinték, ön egyedül akart megbirkózni az eladással és miután önnek nem ment, elfogadta a közreműködését. Gondolom jól sejtem." mondatokat írtad, egyfajta bénázás utáni megalázkodást VÉLELMEZEL ("Gondolom jól sejtem.").
5. Hazugnak tartasz, egyértelmű, mivel a szerinted életszerűtlen dologról állítom, hogy megvalósult. Kételkedsz, bár azt állítod, elhiszed. Tehát valaki tényleg hazudik, csak nem én. A szavaid mögé látni.
Ha Tücsköd már alszik, olvasd végig a válaszaidat, és elmélkedj azon, tényleg megfelelő-e a stílus, örülnél-e, ha egy szolgáltató így beszélne veled. Kioktatva, mintha csupa hülye lenne körülötted, akik egy szerződést nem tudnak értelmezni, felfogni, ennél fogva képtelen megmondani, hogy a 3. pontot aggályosnak tartják, azt csak és kizárólag ingatlanirodák felkent alkalmazottjai képesek értelmezni. Ja, és az sem fordulhat elő, hogy valakinek a családi, baráti körében ne legyen ügyvéd, jogász, aki esetleg rápillant egy megbízási szerződésre, mindjárt gunyorosan és lekezelően kell az illető tudomására hozni, úgysem ért hozzá, és még ahhoz is béna, hogy segítséget kérjen.

Egyébként neked nem az jön le, hogy a kommentelők nagyobb része nincs igazán jó véleménnyel az ingatlanosokról? Vajon miért ez a vélemény? Persze ez csak költői kérdés volt, aludj jól a Tücsköddel.

B.Joci 2020.02.03. 20:55:34

@I Love Buda: Kedves László! idézve Öntől: "1. A mi megbízási szerződésünkben nincs apróbetű, bárki értelmezheti, kicsivel több mint 10 éve ezzel dolgozunk, egyszer sem kellett bíróságra mennünk miatta." Ha valóban "bárki" értelmezheti,akkor talán publikussá is tehetné cégük honlapján, szívesen elolvasnám, sőt akár egy linkkel közkinccsé is tehetné a nagy plénum számára, hogy mintaként szolgáljon..

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 21:12:11

Mivel a Tücsök, aki a lányom fürdik van időm válaszolni.
1. Azt írtam, hogy életszerűtlen és elhiszem.
2. Természetesen lehet célom, hogy ügyfelem legyen a blogon keresztül, volt is és valószínű, hogy lesz is, legalább is remélem. Már csak azért is reménykedem benne, mert próbálok úgy írni, hogy látható legyen, hogy van némi fogalmam erről a szakmáról. De nem akarom senkihez beénekelni magam, aki pedig így kezelne mint szolgáltatót, oda végképp nem.
3. Ezt nagyon rosszul értelmezted, nem fordult meg ilyesmi a fejemben.
4. nincs
5. Én mindenképpen örülök neki, ha egy szolgáltató őszinte velem, sőt hagyom magam irányítani, bízom bennük és bejön. Remek autószerelőm van, minden szempontból bízom benne, a közértbe, ahova járok tök jó kedvűen szolgálnak ki, megbízom bennük, hogy a hús tényleg friss, de így van ez azokkal a helyekkel, ahova kajálni járok, elfogadom, amit mondanak, hogy ez vagy az jól sikerült érdemes megkóstolni, de amikor autót vettem,akkor sem akartam okosabb lenni a kereskedőnél, megbíztam benne és bejött.
Nos olvasta eddig majdnem 12 000 ember a bejegyzést, érkezett kb 100 komment, ennek a fele az enyém, tehát 50, ami olyan 20 embertől jöhetett. Nyilván volt 2-3, aki nem az általad említett módon viszonyul hozzánk, tehát 12000 ből vagytok olyan 15-en. Nem rossz ez szerintem, főleg úgy, hogy hárman felhívtak és tanácsot kértek, én pedig szívesen segítettem, ingyen.
6. Az én szavaim mögé nem kell benézni, mert az van, amit mondok és ezért kösz jól alszom.
Neked is jó éjszakát.

Itt befejeztem a válaszokat, ezt a napot szántam erre, tanulságos volt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 21:13:00

Mivel a Tücsök, aki a lányom fürdik van időm válaszolni.
1. Azt írtam, hogy életszerűtlen és elhiszem.
2. Természetesen lehet célom, hogy ügyfelem legyen a blogon keresztül, volt is és valószínű, hogy lesz is, legalább is remélem. Már csak azért is reménykedem benne, mert próbálok úgy írni, hogy látható legyen, hogy van némi fogalmam erről a szakmáról. De nem akarom senkihez beénekelni magam, aki pedig így kezelne mint szolgáltatót, oda végképp nem.
3. Ezt nagyon rosszul értelmezted, nem fordult meg ilyesmi a fejemben.
4. nincs
5. Én mindenképpen örülök neki, ha egy szolgáltató őszinte velem, sőt hagyom magam irányítani, bízom bennük és bejön. Remek autószerelőm van, minden szempontból bízom benne, a közértbe, ahova járok tök jó kedvűen szolgálnak ki, megbízom bennük, hogy a hús tényleg friss, de így van ez azokkal a helyekkel, ahova kajálni járok, elfogadom, amit mondanak, hogy ez vagy az jól sikerült érdemes megkóstolni, de amikor autót vettem,akkor sem akartam okosabb lenni a kereskedőnél, megbíztam benne és bejött.
Nos olvasta eddig majdnem 12 000 ember a bejegyzést, érkezett kb 100 komment, ennek a fele az enyém, tehát 50, ami olyan 20 embertől jöhetett. Nyilván volt 2-3, aki nem az általad említett módon viszonyul hozzánk, tehát 12000 ből vagytok olyan 15-en. Nem rossz ez szerintem, főleg úgy, hogy hárman felhívtak és tanácsot kértek, én pedig szívesen segítettem, ingyen.
6. Az én szavaim mögé nem kell benézni, mert az van, amit mondok és ezért kösz jól alszom.
Neked is jó éjszakát.

Itt befejeztem a válaszokat, ezt a napot szántam erre, tanulságos volt, köszi az összes hozzászólást!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.03. 21:24:33

@B.Joci: Kedves Joci! Nem én vagyok a cég tulajdonosa, tehát nem tehetem, de, ha küld egy emailcímet, szívesen megosztom Önnel.

Etniez 2020.02.03. 22:16:44

@funfun: fideszes trollkommandó tagja, ne várj tőle sokat.

DFK 2020.02.03. 22:29:25

Mi egyszer amikor házat kerestünk, bementünk az OC-ba. Egy hölgy foglalkozott velünk. Vicces volt. A hölgy mellei szó szerint ki voltak csapva a billentyűzetre. Az adatfelvétel során hallva a dr-t megkérdezte, hogy orvos vagyok-e (tegeződve). A nemleges válaszra azt sikerült mondania, hogy "pedig aranyos doktor bácsi lennél". Na ekkor már a feleségem furcsán nézett. 1 ingatlant sikerült megmutatnia, ami rögtön az első paraméterünknek nem felelt meg... Nem is vettünk rajtuk keresztül semmit.

Örömhernyó 2020.02.04. 01:21:39

@I Love Buda: A jogi egyetemről kikerült majd 3 évet ügyvédjelöltként lehúzó, majd szakvizsgát tett ember, tehát normális ügyvéd, ha nem tud megírni egy ilyen szerződést, akkor nem való a pályára és eleve nem él meg, mert pont ez az ügyvédi munkák zöme, az ingatlan adás-vétel.

Az ingatlanforgalmi szakjogász képzés egy kamu képzés, semmi extrát nem ad, papír amit a végén kap a már jogi diplomával rendelkező jogász pont, semmire se jó. Jogi diploma, és jogi szakvizsga, az kell kizárólag. Az ötéves jogi egyetem alatt mindent tanítanak, ami egy ingatlan adás-vételi szerződéshez kell, szakvizsgához szükséges 3 év jelöltködés pedig megadja a tapasztalatot. Az ingatlanforgalmi szakjogász képzés tematikája ugyanaz, mint amit a jogi egyetem 5 éve alatt tanulnak a jogászok különböző tárgyak keretében.
Persze nem csak az ingatlanforgalmi szakjogász képzés ilyen. Az Európa-jogi szakjogász, környezetvédelmi szakjogász és a többi is ilyen. Ugyanazt hallgatják mégegyszer, mint amit előtte 5 évig az alapképzésben különböző tárgyak keretében. Semmi extra. A szakjogászképzés nem olyan, mint a szakorvosképzés, utóbbi ugyanis valóban kell, hogy egy szakterületen dolgozzon az ember.

Általában a szerződésekben nem jogi szempontból nyúlna bele az ügyfél, hanem gazdasági oldalról. Tehát nem az ügyvéd fog ellenkezni, hanem a másik fél, mert neki nem felel meg az új feltétel. Az ügyvédnek jogi ellenvetése nem lenne, csak a felek nem tudnak megegyezni az új feltételben.

Kot Nyeles 2020.02.04. 01:44:12

@eFBéPé: "Minimum nála kéne lennie egy tulajdoni lap másolatnak, társasház esetén alapító okiratnak, házirendnek, közösképviselő elérhetőségének. De ilyen ingatlanossal még soha nem találkoztam."

Bizonyára rossz helyen kerested (mármint azt az "ilyen" ingatlanost). A mi ingatlanirodánk az összes felsorolt dokumentumot beszerzi és be is mutatja az érdeklődőknek.

Kot Nyeles 2020.02.04. 01:47:13

@illiberális: "...3-4-5%..." Nálunk ez csak 2%. Nem attól lesz igazunk, hogy a valóság "felét" elhallgatjuk...

Kot Nyeles 2020.02.04. 01:53:44

@eFBéPé: "Értem én, hogy az ingatlanos nem csak nekem mutatja meg a lakást, de ha én veszem meg, akkor miért is én fizessem ki mások nézelődését?" Pontosan ezt teszed, amikor egy (fizikailag létező s nem webes) áruházban megveszel valamit. A termék árában benne van az áruház üzemeltetésének arányos része - az ott dolgozók munkabére, a világítás, a fűtés, a helyiség bérleti díja stb., amely költségeket akkor is fizeti az áruház, amikor te épp nem nézelődsz, de más vevőjelöltek igen. És ez bizony mind benne van minden termék árában felárként. Az ingatlanos sem csak a te ingatlanoddal kapcsolatos költségeit fizetteti meg a jutalékával, hanem az egyéb, folyamatosan felmerülő működési költségeit is.

eFBéPé 2020.02.04. 02:06:31

@Kot Nyeles:
Nem tudom, nem ismerem a Kotnyeles ingatlanirodát. A “nagyobb” gengszterirodák nem tudták bemutatni az alapdoksikat. A kicsik bizonyára jobbak.

eFBéPé 2020.02.04. 02:21:45

@Kot Nyeles:
Értem én a felmerûlő költségeket, de ha nem lennének ingatlanosok, akkor fel sem merülnének ezek a költségek. És ettől még az emberek el tudnák adni az ingatlanjaikat, meg venni is tudnának. Régen, mikor nem voltak ingatlanközvetítők, akkor is cseréltek gazdát ingatlanok. Ma meg már bárki pár kattintással a világba kürtölheti az ingatlanját.
Fenntartom, hogy nincs szükség magukra, csak a módszereik miatt az emberek egy része beadja a derekát. Az a helyzet, hogy az emberek lusták, illetve van egy olyan érzésük, hogy ha ingatlanos meg ügyvéd van, akkor az olyan hivatalos, és az akkor biztosan tiszta, meg nem átverês. Pedig de még mekkora! Az is árulkodó (pontosabban undorító) hogy az első pénzmozgásból (foglaló) szedik le a jutalékukat, miközben ez még nem egyenlő az eladással. Az eladó vevőt vár, tehát az ingatlanosnak vevőt kell hoznia, a vevő pedig az utolsó vételár kifizetésének a pillanatában válik vevővé.
Lehet, hogy maguk azt, amit művelnek, azt munkának nevezik (hiszen jónnek-mennek, beszélgetnek, jegyzetelnek, dokumentálnak, telefonálnak, stb.) de ennek semmi hozzáadott értéke nincsen, ez egy hiéna szakma. Mármint jelen formájában. Miért nem próbálnak a vevőkből megélni? Teszem azt, bemegyek Önökhöz valami elképzeléssel, Önök pedig vagy tudnak kapásból több olyan ingatlant ajánlani, amilyenre vágyom, vagy felmérik, hogy nem is arra vágyom, amit elképzeltem, és ajánlanak sokkal jobbat. Ez egy szolgáltatás, amiért lehetne pénzt kérni, és lenne valódi hozzáadott értéke. Az, hogy a helyszínen fogad az ingatlanos, aki semmit nem tud, én meg az eladóval beszélgetek, az hol érték? Ennyi erővel a szomszéd gyereket is áthívhatnám, hogy tartson velünk, a végén meg adnék neki egy köteg pénzt, amiért olyan ügyesen követett minket.

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:22:54

@Legelő Őse: "... a fővárosban a belvárosban és akár a budai nagy értékű ingatlanok, az ottani nagyobb értékű ingatlanoknak felelnek meg,.." Azt is említsük meg akkor, hogy azokban az eladó amerikai ingatlanokban olyankor már nem lakik senki, az ingatlanosnál van a kulcs, sőt, az ingatlanosnak lehetősége van bizonyos (az eladóval egyeztetett) költség erejéig az ingatlanon módosítani, csinosítgatni, azaz megnövelni az ingatlan piacképességét. Ez itthon a lehető legritkább esetben történik, történhet meg, mert az esetek túlnyomó többségében az eladó bent lakik az ingatlanban (nyilván használt ingatlanokról beszélek).

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:24:58

@eFBéPé: Nyilván nem Kotnyeles a neve. :-) De, miután ez nem a mi blogunk, nem tartom etikusnak, hogy itt reklámozzam. Csak arra akartam rávilágítani, hogy igen, vannak olyan irodák, akik azt teszik s prezentálják, amit itt felsoroltál...

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:28:35

@eFBéPé: "...ha nem lennének ingatlanosok, akkor fel sem merülnének ezek a költségek. És ettől még az emberek el tudnák adni az ingatlanjaikat, meg venni is tudnának." Nem igazán értem, miért probléma az ingatlanosok létezése. Ha nem akarsz a pékségben vagy a hipermarketben kenyeret venni, hanem te magad akarod megsütni, akkor nem hiszem, hogy bármelyik korlátozna, akadályozna ebben. És azt is kétlem, hogy otthon, kenyér sütés közben a pékséget ekéznéd, hogy az mekkora maffiózó. Az ingatlanos igénybevétele nem kényszer, hanem lehetőség. Én például pékségben veszem a kenyeret, mert magam nem tudnám megsütni. De, ha tudnám, akkor sem akarnám erre pazarolni a kevéske szabadidőmet - látod, most is itt vagyok, alvás helyett... :-)

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:35:55

@eFBéPé: "Lehet, hogy maguk azt, amit művelnek, azt munkának nevezik (hiszen jónnek-mennek, beszélgetnek, jegyzetelnek, dokumentálnak, telefonálnak, stb.) de ennek semmi hozzáadott értéke nincsen, ez egy hiéna szakma". Én úgy gondolom, hogy bár kétségtelenül vannak, akik jártasak a jogi procedúrákban, vannak, akiknek kisujjukban van az, hogy az internetre hol s hogyan kell feltenni valamit úgy, hogy az tényleg el is jusson a potenciális vevők látókörébe, de meglátásom szerint ez a kisebbség kis hazánkban. Az itt fórumozóknak nyilván az internet működése, egy alaprajz készítő letöltése és használata, a megfelelő helyeken történő hirdetés kipublikálása triviális, de állítom, hogy a többség a felét sem tudja önmagától megcsinálni ahhoz, ami az ingatlan "piacra dobásához" szükséges. És igen, nekik szükségük van ingatlanosra. És attól még, mert te (ön) nem találkoztál profi ingatlanossal, csak kóklerrel, attól még léteznek ebben a szakmában is profik. És attól még, mert kézrátéttel meg egymilliószorosára higított "semmivel" gyógyítanak egyesek, még nem írhatjuk le a teljes orvostudományt, mint szükségtelen kóklerséget...

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:44:19

@fda: "Ha én mondjuk egymillióért elvállalok egy munkát, azt alaposan be is tudom mutatni, hogy mit dolgozok érte." Huhh, erre nagyon kíváncsiak lennénk. Megtennéd, hogy leírod - alaposan és részletesen, hogy te mit teszel meg egymillió forint munkadíjért?

Kot Nyeles 2020.02.04. 02:48:00

@funfun: "és még ha az ügyfél (szerinted) gunyoros, az téged, mint szolgáltatót nem jogosít fel a gunyorosságra." Nem mondod! :-) Jogszabályt tudsz erre említeni?

Kot Nyeles 2020.02.04. 03:06:09

@eFBéPé: "Az, hogy a helyszínen fogad az ingatlanos, aki semmit nem tud, én meg az eladóval beszélgetek, az hol érték?" Ezt aláírom. Mármint, hogy ez nem hozzáadott érték. Én csak azt jegyeztem meg, hogy van olyan ingatlanos, ingatlaniroda, aki, akik tudnak is mit mondani az eladásra kínált ingatlanról, esetenként még olyan információval is tudnak szolgálni, amit maga az eladó nem is tudott vagy nem tudta, hogy érdemes/ajánlatos elmondani. Ez viszont igenis hozzáadott értéket képvisel.

HaCS 2020.02.04. 04:57:47

"Azt viszont végképp nem értem, aki aláírta, miért perel utána? Elolvasta értelmezte, aláírta, ennyi."

Na éppen ezért a mentalitásért. Tökéletesen megértem az igazát perben is megvédeni hajlandó állampolgárt minden ilyen esetben.

Ugyanis, minden olyan esetben, mely valóban tisztességes megállapodás, a két fél leül, egyeztetik a közös érdekeket, tisztázzák a vitás dolgokat, megegyeznek, majd ezt (és nem mást) írásba foglalják. Így születik a szerződés.

Ha azonban, (a legtöbb esetben egyébként) az egyik fél önkényesen leírja, majd a másik fél arca elé tolja a saját elképzelését, hogy nesze itt van olvasd el, és írd alá, abban az esetben morális értelemben semmiképp nem beszélhetünk két fél közös megegyezéséről. Teljesen logikus, és érthető az eljárás, illetve a jóhiszeműség hiánya a másik fél részéről. Így, ha a helyszínen a törvénytelen bekezdés javítását kér a magát erőfölényben érző féltől joggal gondolja, hogy a javítás alatt nem az ő elképzelései, ill. a megegyezés szerinti dolgok kerülnek a dokumentumba (tekintve, hogy arról vele eddig sem egyeztettek), hanem a javítás csak az adott passzus törvényessé tételét fogja jelenteni, vagy más módot az erőfölényben lévő fél céljainak eléréséhez.

Nem, nem. Az így szerződő felek inkább higgyék csak magukat nyeregben, a szerződésben szereplő törvénytelen részekre meg inkább egy ügyvéd figyelmét hívja fel az okos ember.

Pontosan.

eFBéPé 2020.02.04. 07:21:40

@Kot Nyeles:
“ bár kétségtelenül vannak, akik jártasak a jogi procedúrákban...”
Pont erről beszélek. Egy ingatlanos hol jártas a jogi procedúrákban. Egyelőre ingatlanos bárki lehet. Pont ez az emberek csőbe húzásának alapja, hogy az ügyvédet már megszokták, hogy kötelező (régen az sem volt) és erre a vonatra ültek rá az ingatlanosok. Szerintem ha megkérdeznénk 100 embert, abból 50 simán azt válaszolná, hogy az ingatlanos kötelező dolog.
Az ingatlanos alkalmazása esetében a jogi procedúrákban jártasság egyetlen célt szolgál, az ingatlanos érdekeinek (hogy minél előbb lehúzhassa pénzzel az eladót) védelmét. Se a vevőt, se az eladót nem védik önök.
Annyira nem, hogy legutóbbi keresêsem alkalmával az ingatlanos eltitkolta azt, hogy a hirdetett lakás osztatlan közös tulajdonú. Gyanús volt pár dolog, ezért rákérdeztem, mire nagynehezen kinyögte, hogy ja. Hát miért kell ilyet csinálni!?

Jó, tehát ön szerint 3-4 fénykép készítése, feldobása a netre idióta, béna szöveggel (pl. “a 28 nm-es lakásból könnyedén tágas lakosztályt alakíthatunk ki a szomszédos 105 nm-es lakás megvásárlásával”) megér a hülyének is megér többszázezres, netán milliós tételt.

“...van olyan ingatlanos, aki több infót tud, mint az eladó...”
Teoretikusan biztosan van ilyen :D Elnézést, de ön valami álomvilágról irkái.

Ön kedvesen ír, rendes fickónak tűnik, de ettől még nem menti meg a mundér becsületét, mert az nem is volt neki soha. Szerintem csukjon be minden ingatlanos, és keressenek inkább valami épkézláb, teremtő foglalkozást.

illiberális 2020.02.04. 07:51:08

@Kot Nyeles: 3-4-5%..." Nálunk ez csak 2%. Nem attól lesz igazunk, hogy a valóság "felét" elhallgatjuk...

Kíváncsivá tettél mivel én 2% közvetítői díjjal legfeljebb többszáz milliós vagy milliárd Ft értékű ingatlan értékesítése esetén találkoztam eddig. De írtad hogy nem akarsz magadnak reklámot így nem fogom megtudni hogy csak blöffölsz vagy épp Te hallgatod el a valóság (értsd sikerdíj) felét....

Kot Nyeles 2020.02.04. 10:56:43

@eFBéPé: "...de ettől még nem menti meg a mundér becsületét, mert az nem is volt neki soha. Szerintem csukjon be minden ingatlanos,..." Dehogy csukunk. :-) Létezésünk legfőbb támogatója az, hogy az ingatlanosok többsége olyan, mint amit az ezen a blogon panaszkodók leírnak. Az, hogy ők "léteznek" s inkorrekt módon ügyködnek, a mi malmunkra hajtja a vizet. mi köszönettel tartozunk a kóklereknek, mert könnyebbé teszik a mi boldogulásunkat. Tudod - vakok között a félszemű a király... :-)

Kot Nyeles 2020.02.04. 10:59:28

@illiberális: "...2% közvetítői díjjal legfeljebb többszáz milliós vagy milliárd Ft értékű ingatlan értékesítése esetén találkoztam eddig..." Első titok: Budapesten és a Balaton környékén egyáltalán nem üzletelünk". Ott elszabadult a pokol, mindenki - értsd: ingatlanosok - azonnal milliókat akar keresni a legkisebb, legszegényesebb ingatlanokon is. Ennek örömét meghagyjuk nekik és a bennük megbízókban. Budapesten kívül is van élet...

Kot Nyeles 2020.02.04. 11:02:28

@HaCS: ".. az egyik fél önkényesen leírja, majd a másik fél arca elé tolja a saját elképzelését, hogy nesze itt van olvasd el, és írd alá,..." Kisarkítva ugyan, de az élet számos területén ugyanígy van. ha párizsit veszel a hipermarketben, akkor "eléd tolják, hogy ennyiért van dekája", és igazából sok lehetőséged nincsen. vagy elfogadod s megveszed, vagy nem. Alkudni igen ritkán lehet...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.04. 11:16:44

@HaCS: Arra a mentalitásra gondol, hogy aláírom, mert akaratommal megegyezőnek találom, majd jön gy ötletem és azt mondom, hogy nem akarom és nem tekintem kötelezővé magamra nézve, azt a szerződést, amit aláírtam? Mi nem fogunk egymással üzletet kötni, ez biztos.
Halkan megjegyzem, hogy a felnőttség szabadsága felelősséggel jár, tehát elolvastam, aláírtam és kitartok mellette, vagy, ha nagy a baj, megegyezek a másik féllel. Nincs harmadik út, mert kötelességeim is vannak.

Kot Nyeles 2020.02.04. 11:17:47

@eFBéPé: "Jó, tehát ön szerint 3-4 fénykép készítése, feldobása a netre idióta, béna szöveggel (pl. “a 28 nm-es lakásból könnyedén tágas lakosztályt alakíthatunk ki a szomszédos 105 nm-es lakás megvásárlásával”) megér a hülyének is megér többszázezres, netán milliós tételt.." Nem, nem ér meg - nekem sem ment el az eszem. Én csak annyit bátorkodtam megemlíteni, hogy igenis vannak korrekt módon dolgozó, és tényleg dolgozó ingatlanosok is. Sőt. Pont emiatt tudnak ők is boldogulni és létezni, mert őket megkeresik az ügyfelek (értsd: eladók), s nem kell ügyfélért kilincselniük. Mert a jó hírük - szerencsére - előbb-utóbb elterjed.
Az említett "osztatlan, közös tulajdon" a minimum, amit egy ingatlannal kapcsolatban megemlítünk. Sőt, a legelsők között van. A - csúnya szóval éve - átbaszás arra a sajnos nem kevés kóklerre vonatkozik, akik nem terveznek üzletileg hosszú távra, s a lelkiismeretük is komoly hiányosságokban szenved. Amúgy valahol az ilyen ingatlanosok megbízói is hibásak. Ugyanúgy, ahogy azok is, akik az aluljárókban akarnak igazi aranygyűrűt venni a "norvégoktól"...

Kot Nyeles 2020.02.04. 11:22:07

@Kot Nyeles: "Ott elszabadult a pokol, mindenki - értsd: ingatlanosok - azonnal milliókat akar keresni a legkisebb, legszegényesebb ingatlanokon is" Természetesen vannak ott is kivételek, mint e blog szülőatyja, I Love Buda. Nem akarok fogadatlan prókátor lenni, de érdemes a weboldalát, weboldalukat is megnézni. Igen korrekt és ritka az ajánlatuk.

illiberális 2020.02.04. 11:22:43

@Kot Nyeles: Pedig feljöhetnétek Budapestre sok ellenséget szereznétek magatoknak az ingatlanosok között, de sok pénzt is kereshetnétek. Persze el is kell adni azokat a fránya ingatlanokat ami egyre nehezebb Budapesten is.

HaCS 2020.02.04. 12:41:07

@Kot Nyeles:

Én is írtam, hogy a legtöbbször így van. Azonban az általad példaként felhozott párizsi esetében kínosan ügyelnek is a törvényességre, ill. ütik is meg a bokájukat a törvénytelenek sűrűn.

@I Love Buda:

Ha törvénytelen, amit általam aláíratni kíván, akkor igen, aláírom, de senki nem állította, hogy azért, mert akaratommal megegyezőnek találom. Hanem, mert meg vagyok győződve róla, hogy az a rész semmis, és anélkül értékelem, az ön gáláns ajánlatát.

Egyáltalán ne legyen meggyőződve, hogy mi nem kötünk üzletet. Lehetek ugyanis senki, akárki, vagy mindenki is. Úgyhogy legyen szíves ügyeljen arra, hogy az ön által hm... felkínált szerződések mindenben megfeleljenek a hatályos jogszabályoknak, és akkor a köztünk létrejött üzletben sem lesz semmi félnivalója.

Kot Nyeles 2020.02.04. 12:57:07

@HaCS: "Hanem, mert meg vagyok győződve róla, hogy az a rész semmis,..."

Szerintem ez nem így működik. Amit aláírtak a felek, az egészen addig "áll", amíg arról egy bíróság ki nem mondja, hogy semmis. Addig a szerződés minden pontja érvényes.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.04. 13:04:34

@HaCS: Annyi korrekt, jófej üzletfelem, megbízóm van, volt, lesz. Születtek barátságok is a munkából. Remélhetőleg van annyi tapasztalatom, hogy elkerüljem az ön karakterét.

2020.02.04. 15:24:09

@I Love Buda:
Nem, mert a kérdés az volt, hogy ez mennyire etikus. Nem az, hogy mennyire célravezető. A lopás is lehet valakinek célravezető, ettől még nem etikus.

Bár amit Egri2-nek válaszolt:
"akkor ön így van ezzel, más pedig nem, ön konzekvens, más meg el akarja adni a lakását."

Ezzel megválaszolta a kérdést, ezek szerint ön etikusnak tartja a telefonos zaklatást.

HaCS 2020.02.04. 16:33:23

@I Love Buda:

Ez is egy megoldása a problémának persze. Én mégis inkább a törvényességet javaslom. De természetesen az ön(ök) döntése.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.04. 18:23:50

@HaCS: 10 éve vagyunk a piacon, kiskétszámú irodaként álljuk a versenyt a megmérettetést a hálózatokkal. Minden tevékenység transzparens, évenre egyszer kapunk valamilyen elkenőrzést átvilágítást. Ön, aki egy szerződésből mosplyogva lépne ki, nem értem, higy miért gondolja, hogyjavasolhat bármit?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.02.05. 04:29:01

@I Love Buda: Csak egy technikai megjegyzés, az ön neve mellett látható linkre kattintva nem jön be az oldal, annak dacára sem, hogy maga a link szövege helyesnek tűnik.
Magában a hiperhivatkozásban hiányzik a https után a kettőspont.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.02.05. 07:49:21

@geegee: Köszi, hogy szóltál, javítom. A focis írás nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása