Így használd az érzelmek erejét az ingatlan értékesítésekor
2024. március 23. írta: I Love Buda

Így használd az érzelmek erejét az ingatlan értékesítésekor

Budai ingatlanközvetítő tanácsai alapján

 

 

_ec4ef55a-e8c2-404c-b140-13f4fc4aaa6f.jpg

 

Ma már szinte közhelyszámba megy, hogy a vásárlók az esetek többségében az érzelmekre hallgatnak, amikor meghoznak egy döntést, megvásárolnak egy autót, üdítőt és igen, ingatlant is. A témával foglalkozó pszichológusok szerint, leegyszerűsítve:  beleszeretsz, majd később mindenféle logikai érvekkel alá is támasztod a döntésed helyességét. Így vagyunk egyensúlyban. Számtalan példát lehetne felsorolni, de legyen elég a legnagyobb üdítőital gyártó cég. Az összes reklámmal jókedvet, boldogságot jelenítenek meg, nem valami fekete cukros löttyöt, pedig valójában azt árulnak. Haverok, buli, nyár.

Ritkán kezdik azzal, hogy adásvételi szerződést, albérleti szerződést kellene kötni, illetve van itt néhány rejtett hiba is.

Alkalmazd a legjobbak stratégiáját

Ha ők ezzel a stratégiával, ennyire a többi üdítőgyártó elé tudtak kerülni, akkor lehet, hogy volna értelme adaptálni ezt a módszert a lakásod, házad értékesítésére is. Nem azt akarom mondani, hogy estleg titkolj el egy rejtte hibát, sőt, miután a rejtett hibákért is szavatosságot kell vállalnod, nem lenne jó ötlet. 

Érdemes kicsit megpiszkálni a vevő érzelmeit, magyarán vágyat kelteni benne arra, hogy a te ingatlanodból ne is akarjon kimenni, ő innentől kezdve itt szeretne majd élni.
Abszolút egyszerű teendőkre gondolok, de előtte megemlítenék pár dolgot, amivel szinte biztosan az ellenkezőjét váltod ki.



Így biztosan elmenekül a vevőd

Szerinted, ha te nem dohányzol és bemész egy viszonylag szűk helyiségbe, ahol nem látsz a füsttől és a tulajdonos egy cigivel a kezében lelkesen magyarázza, hogy pár éve kifestették a lakást, (nem látszik, hogy milyenre, mert a sárga nikotin eltakarja) érdekelni fog? Inkább menekülsz, mert nincs levegőd. Ha van a családban, aki dohányzik, akkor sokkal többet kell szellőztetnetek, illetve jobb, ha nem a lakásban, zárt helyen teszi mindezt. Az sem segít, ha a hetven kilós szobakutya ront elő a szobából, ahol hetek óta nem volt takarítva. A konyhában zsíros edények halmozódnak, a kutyatál mellett és még érződik a tegnap esti hagymás rántotta illata, mert senki nem szellőztetett. Persze ez így a szélsőség, de budai ingatlanközvetítőként rengeteg ilyet láttam. A nagyi aludt a szobában, mellette a pohárban műfogsor mosolygott.

Szerintem Te is érzed, hogy nehéz lesz így generálni, a meglátni és megszeretni érzést.



Nézzük, hogy mit tehetsz helyette

Egyszerű, gyorsan elvégezhető teendőkre gondolok, de miután kevesen veszik a fáradtságot, hogy el is végezzék őket, így vonzóbb lehet a te ingatlanod az érdeklődők számára, pedig simán elképzelhető, hogy az ingatlanközvetítői díj így megspórolható lenne. Értelemszerűen minden érzékszerv szempontjából ideális helyzet megteremtése a cél.Erre biztosan nem gondoltál, de az ingatlanos sem mondta

Nagyon sokan elfelejtitek, hogy amikor valaki ingatlant vásárol, az a környéket is megkapja hozzá. Ha az érdeklődő a lépcsőházban, egy szeméthegyen átmászva érkezett a lakásajtódhoz, elképzelhető nem örül a cipőre tapadt tejfölös doboznak. Szóval, ha társasházban élsz, nyugodtan veheted a fáradtságot és felsöpörhetsz, rendet tehetsz a lépcsőházban amikor várod az érdeklődőket. Ha nehéz parkolni, akár parkolóhelyet is foglalhatsz nekik. Remek érzés úgy megérkezni valahová, hogy úgy érzed, hogy vártak téged.

 

Így hathatsz az érzelmekre

A lakást természetesen kitakarítottátok, ablakokat lemostad, redőnyt felengedted, illetve ki is szellőztettél. A konyhában mindent elmosogattatok, elpakoltatok. Ja igen és a televízió is ki van kapcsolva. Akkor is, ha valamelyik török szappanopera hőse készül szerelmet vallani a szerény, csendes, ámde kimondottan vonzó szolgálólánynak. Borzasztó zavaró, ha folyamatosan szól háttérzajként a tv, illetve nem akarsz lemaradni a nagy pillanatról és folyton odasandítasz beszélgetés közben, hogy féltérdre ereszkedett e már a hős.

Az emberek általában tisztelik mások munkáját, ezért nem mászkálnak be sáros cipővel a nappaliba, kimondottan feszélyezi őket, ha utánuk kell takarítani. Ok, vegye le a cipőjét, mondhatnád, de csak részben van igazad. Tedd a szívedre a kezed, neked is volt már olyan, hogy reggel kikaptál egy zoknit a fiókból, nem figyeltél és egy pici ködlámpa mosolygott a lábujjaknál, mikor este levetted. Magyarul ki volt szakadva. Illetve vannak emberek, akik kicsit erősebben izzadnak így nem szívesen veszik le a cipőjüket idegen helyen. Percek alatt kényelmetlen helyzetbe kerülnek és legszívesebben azonnal elköszönnének tőled.
Pár száz forintért vásárolhatsz gyógyszertárban lábzsákot és meg is oldottad a problémát.

 

Nem kell loholnod utána, nem tűnik el a Herendi étkészlet

Amikor bemutatod az ingatlant, figyelj arra, hogy ne állj bele az ő intim szférájába. Rejtett hibát kereshet az inatlanban, kicsit bizonytalan, ne zavarjuk.Az öt négyzetméteres konyhában simán körül tud nézni akkor is, ha nem álltok meg ketten az ajtóban.
Általában is igaz, hogy a bemutatás után érdemes jelezni, hogy te elmondtál mindent, amit fontosnak gondolsz, ha van kedve sétáljon körbe még egyszer, te nem zavarod, amennyiben van kérdése, persze szívesen válaszolsz. 

Ha minden jól megy, itt adtad el neki az ingatlant.
Ezt a részét az ingatlanosok egy része is kihagyja a prezentációnak, pedig legalább annyira fontos, mint a takarítás.
Gondold csak el: van egy vevő, aki látott húsz ingatlant, egyik sem volt jó valamiért, nem érezte jól magát bennük és itt van a te tiszta, kényelmes lakásod, ahol friss a levegő, ne adj isten sütiillat árad, (persze, mert felkészültél és sütöttél) ilyet keresett és jól is érzi magát.
Dehogy akar ő innen elmenni, akár már ma is itt aludna, maga mögött hagyva az ingatlanhirdetések scrollozását, az időpont egyeztetéseket, a csalódásokat, hogy tetszett, de elkelt. Neki itt és most a tiéd kell. Nincs alku az árban? Ha nincs, akkor nincs, ő intézné az ügyvédet, akár holnap is.

Érdemes felkészülni erre a helyzetre, tehát lehetőséget teremteni arra, hogy hellyel tudd őt kínálni és leülhessetek egy rövid egyeztetésre, ártárgyalásra.

Pár hete írtam arról, hogy hogyan érdemes elkészíteni egy ingatlanhirdetést. Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy az adott hirdetésben kell felkelteni a vágyat az érdeklődőben, itt pedig maximálisan kiszolgálni azt.

Milovecz László

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2818361507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása