Szigorodó otthonteremtési támogatások élénkíthetik a piacot
2023. július 14. írta: I Love Buda

Szigorodó otthonteremtési támogatások élénkíthetik a piacot

 

nevtelen_terv_27.jpg

 

Az ijesztően gyengén induló ingatlanpiac mélyrepülése folytatódott, a következő számok megmutatják, hogy mennyire.
A 2021-es év koronavírus miatti lezárásokkal terhelt évében, az első négy hónapban 54 895 ingatlant sikerült értékesíteni, míg az idei év hasonló időszakában ez a szám: 26 680 volt
Azt hiszem ez a két adat sok mindent elárul, ezt nem is kell tovább fejtegetni.
A májusi hónap kicsit jobban sikerült, de ez is jócskán alulmúlta az említett referencia évet. Természetesen elindult a találgatás, hogy a májusi jobb eredmények egy javuló tendencia első jele, vagy valami más az oka?
Ez biztosan ki fog derülni, de van itt más is.

Szigorodnak az otthonteremtési támogatások, de kinek jó ez?

Júniusban jelentették be a kormány döntését, miszerint átalakítják az ingatlan vásárláshoz kapcsolódó család és lakástámogatási rendszereket.
Jöttek jó hírek is, de alapvetően szigorodtak a feltételek. Nem részletezném, hogy pontosan mi változott, azt megtaláljátok más fórumokon, inkább azon elmélkednék, hogy milyen hatása lehet a használt ingatlanok piacára.

Azt gondolom, hogy amennyiben igaz a sokak által emlegetett alapvetés, hogy az ingatlanpiac mozgását a kormány döntései irányítják, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a bejelentést.

 

Sokan kerülhetnek lépéskényszerbe

A szigorítások segítséget jelenthetnek a most piacon lévő tulajdonosok számára, ha olyan ingatlant árulnak, ami célingatlana lehet azoknak, akik ingatlanvásárlást terveznek, valamilyen támogatás igénybevételével. Amennyiben komolyan vesszük a legnagyobb ingatlanhirdető oldal elemzéseit, akkor azt látjuk, hogy az eladó ingatlanok száma folyamatosan növekszik, míg a kereslet csökken.
Az említett rendelkezések, valószínűleg a keresletre lesznek élénkítő hatással. Nem kevesen lesznek, akik még az idén jogosultak valamelyik támogatásra, míg jövőre kiesnek ebből a körből.
Akik a Csok, vagy Babaváró igénybevételével vásárolnának ingatlant és harminc évnél idősebbek lesznek jövőre, mindenképpen meg kell, hogy oldják a vásárlást az idei évben. Ők is meg fognak jelenni a piacon a vásárlók között és biztosan vásárolni is akarnak majd.


Új lehetőséget kaptak az eladók, érdemes élni vele

Eladóként is csak mérsékelt optimizmusra adhat okot ez a lehetőség, nem hiszem, hogy azonnal árat kell emelned. Fogad el. hogy nem a legjobb időben adod el az ingatlanodat, arról már lekéstél, de kaptál egy új lehetőséget. Erre a vevőkörre leginkább a megfontolt vásárlás a jellemző. Koruknál fogva, készségszintű internet felhasználók, akik pillanatok alatt le tudják szűrni a kínálat közül azokat, amik az ő igényeiknek megfelelnek és kb ennyi idő alatt szúrják ki, ha valami drágább, mint a többi hasonló karakterű ingatlan.
Ha elhisszük, hogy ők az a vevőréteg, aki egy kormánydöntés miatt esett be a piacra, akkor feltételezhetjük azt is, hogy miután eljön a kedvezményük igénybevételének határideje, el is fognak tűnni onnan. Ebből kifolyólag most van lehetőség elérni őket és ellenállhatatlan ajánlattal felkelteni a figyelmüket.

 

Legyen elenállhatatlan az ajánlatod

Az ellenállhatatlan ajánlat alatt, olyan lakást, házat értek, ami nem túlárazott, a tulajdonosa konstruktív és remek marketing anyaggal rendelkezik. Bármi is hiányzik ebből a háromból, év végével a te ingatlanod még a piacon lesz, ők nem. Arról nincsenek hírek, hogy a következő évben milyen támogatásokkal akarja a kormány segíteni az ingatlan vásárlást, illetve azt sem tudjuk, hogy kik lehetnek a kedvezményezettek.

 

Ezért kell élned a lehetőséggel

Tehát összegezve, ha te ingatlant értékesítenél, olyan piacon kaptál egy lehetőséget, ahol az első hónapokban fele annyi lezárt tranzakciónak örülhettünk, mint a koronavírus járvány második hulláma alatt, 37 százalékkal kevesebb érdeklődővel és egyre több eladó meghirdetett ingatlannal számolva. Szerintem érdemes átgondolni, hogy miképpen használhatod ezt ki, illetve megfontolandó lehet egy szakember bevonása is az értékesítésbe.

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6418166660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása