Év eleji dilemmák az ingatlanpiacon, jó ötlet kivárni?
2024. január 12. írta: I Love Buda

Év eleji dilemmák az ingatlanpiacon, jó ötlet kivárni?

nevtelen_terv_2_2.jpg


Az év első hónapja ingatlanértékesítői szempontból a csendesebb időszakok közé tartozik. Sokan mennek el síelni, hideg is van, illetve a kollégák egy része is ilyenkor szabadságolja magát.

A kérdés az, hogy valóban érdemes-e kivárni, esetleg inaktiválni a hirdetéseket, bízva abban, hogy magához tér a piac és emelkednek az árak?


Biztosan jó ötlet kivárni tavaszig?

Az nem vitatható, hogy az ingatlanpiacon is megfigyelhetőek ciklusok, vannak erős és kevésbé erős időszakok is. Legalább is látszólag. Nem szabad elfelejteni, hogy az ingatlan értékesítése nem egyik pillanatról a másikra valósul meg. (Itt most nem venném komolyan a tik-tokon megjelenő két hét alatt eladtam, de másik ingatlanosnak nem sikerült egy év alatt sem, témájú videókat.)
Amennyiben egy átlagos, három hónapos értékesítési idővel számolunk, azonnal láthatjuk, hogy azokat a lakásokat, házakat, amiket adott esetben márciusban, áprilisban értékesítettek, a tulajdonosaik december, január, február hónapjaiban tették ki a piacra. Tudom, hogy nagy dilemma, mert minden tulajdonos abban reménykedik, hogy emelkedni fognak az ingatlanok árai és ő sokkal jobban jár egy későbbi eladással, amikor érvényesülnek a már megemelkedett ingatlanárak.
A rossz hír, hogy erre semmi biztosíték nincs. Ha így lenne, akkor az lenne a logikus, hogy januárban ott toporogna rengeteg vevő az eladó ingatlanok ajtajában, hiszen ők meg nem szeretnének magasabb áron vásárolni. Gyanítom nem így lesz

Emelkedni vagy csökkenni fognak az árak? Merre mozdul a piac?

Tényleg heti rendszerességgel kérdezik tőlem, hogy szerintem merre fognak elmozdulni az ingatlanárak. A legőszintébben mondom, hogy fogalmam sincsen. Nem azért, mert nem kísérem figyelemmel azt a piacot, ahol dolgozom, hanem pontosan azért, mert rengeteg információ érkezik és simán tudnék érvelni mindkét elképzelés mellett. Az én válaszom ilyenkor az, ha valóban szeretné eladni az adott ingatlant, akkor a jelenlegi piaci körülményeket kell alapul vennie. 2008-ban se szólt senki, hogy holnaptól válság van srácok! Tudom, hogy sokan nyilvánulnak meg mindenféle felületeken és jósolják meg az ingatlanok árának emelkedését, vagy csökkenését, illetve mi várható a piacon.

Évek óta ezt tapasztalom az év elején

Mivel hosszú évekre visszamenőleg statisztikát vezetek a saját értékesítéseimről, az adatbázisom, ilyenkor a segítségemre van.
Természetesen nem az egész ingatlanpiacot átfogó elemzés, de igazából legyünk őszinték senkit nem érdekel jobban a magyar ingatlanpiac helyzete, mint a saját eladó ingatlana.
Nem untatnék senkit a részletekkel, de 2010 óta, minden évben januárban indult az élet, tehát volt megvalósult tranzakcióm, sőt most szembesültem azzal, hogy a kedvenc eladásomat is ebben a hónapban abszolváltam. Január 9.-én szerződtünk a Rákosi villában található lakásra, aminek a tulajdonosa is ismert ember volt és az egész folyamat nagyon szokatlanra és érdekesre sikeredett.
De a lényeg, januárban sem áll meg az élet, tehát nyugodtan számíthatunk komoly érdeklődésre.
Az is elképzelhető, hogy a megváltozott támogatási rendszereknek köszönhetően többen döntenek az ingatlanvásárlás mellet.

Látom, hogy a konkurens hirdetések eltűntek, ők kivárnak, én mit tegyek?

Tegyük fel, hogy mégis csökken az érdeklődés és te, mint eladó úgy döntesz, több eladóval együtt, hogy kivárjátok a tavaszi időszakot, lesz-e áremelkedés és csak akkor léptek ki a piacra. Amennyiben ez így történne és én próbálnék meg értékesíteni egy ingatlant, ezt igazi áldásnak gondolnám.
A konkurenciám egy része már nincs jelen a piacon, tehát nekem sokkal egyszerűbb az életem, hiszen kevesebb a konkurens, az érdeklődők száma pedig nem függ attól, hogy mennyi ingatlan van éppen a piacon.

Nem baj, ha hideg van, sőt

A cikk elején említettem, hogy a hideg idő miatt is kevesebb érdeklődővel kell
számolnunk. Igen ám, de aki hóban, sárban, útra kel lakást, vagy házat nézni, biztosan nem azért teszi, mert nem lenne jobb otthon a meleg lakásban. Ő valószínűleg erős motivációval rendelkezik. Az is látszik a statisztikáimból, hogy ilyenkor kevesebb bemutató is elég egy ingatlan értékesítéséhez, csúnyán fogalmazva, minőségi érdeklődők érkeznek.

Nem azt szeretném érzékeltetni, hogy semmi dolgod nincs ilyenkor. Biztosan lehet javítani a hirdetés fotóin, esetleg újakat készíteni, aktualizálni. Ilyenkor minden lakás, ház tartja a karácsonyi formáját, az új képeken ezt is megjelenítheted. Hívhatsz fotóst, ha neked nem megy. Érdemes átfogalmazni a hirdetést, részletesebbé vonzóbbá, figyelemfelkeltőbbé tenni azt.

Amikor segített a tél

Visszautalnék a Rákosi villa értékesítésére, hogy ez mekkora segítség lehet.
Az történt, hogy leesett a hó a két ünnep között, én pedig újra fotóztam kilátást, a kertet, mindent, már friss hótakaró alatt. Bejött. Mondjuk az nagy a szerencse volt, hogy amikor a vevők érkeztek, akkor is havazott és gyönyörű volt, de szerencse is kell az értékesítéshez.

Érdemes lehet árelemzést, konkurenciaelemzést készíteni, egy kattintás és látod a környék négyzetméter árait. Arra szeretnék kilyukadni, hogy ebben az időszakban van idő arra, hogy az internetes megjelenésedben minőségi javulást érj el és ezzel is kitűnhetsz a konkurenseid közül.

Természetesen, ha úgy gondolod, hogy szakember segítségét vennéd igénybe az értékesítéshez és engem bízol meg vele, azt megköszönöm, szívesen veszem. Itt fel tudod venni velem a kapcsolatot….

Sok sikert
Milovecz László budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7018301429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása