Nem kell csökkentened az ingatlan árát, keress célcsoportot!
2023. május 19. írta: I Love Buda

Nem kell csökkentened az ingatlan árát, keress célcsoportot!

 

 

 

nevtelen_prezentacio_169.jpg

 

Az utóbbi 10 év legrosszabb évkezdését tapasztalhatták az ingatlanértékesítők.Csökken a megvalósult tranzakciók száma, a vevők viszont egyre nagyobb kínálatból válogathatnak. Csökkent emellett az érdeklődők aktivitása is.

A hirdetési árak lehet, hogy nem csökkennek, de a tranzakciók alacsonyabb vételáron valósulnak meg


Ezek voltak az elmúlt pár hét legfontosabb hírei a használt lakások értékesítésével foglalkozók számára. Néhány kollégám válságot, piaci összeomlást prognosztizál. A legnagyobb ingatlan hirdető oldal szerint, egyelőre ott tartunk, hogy az eladók az alkufolyamat során, sokkal rugalmasabbak. Az eddigi átlag 2-5%-hoz képest ma már a 10% feletti engedmény sem ritka. Ezt olyan aspektusból is érdemes nézni, hogy vannak olyan ingatlantípusok, ahol max pár százezer forintot enged a tulajdonos, mert még mindig van kereslet az ő ingatlanára és az ő alkujuk is alakítja az átlagot, tehát simán lehet, hogy már ennél is magasabb alkukról beszélhetünk. Ha pedig ez így van, akkor tetszik nem tetszik, de ez már az árak mérséklődését jelenti, ha nem is látszik az irányárakban. Csendben jegyzem meg, hogy a budapesti piacon, a legtöbb esetben, leghalványabb köze sem volt az irányáraknak a vételárhoz.

Van megoldás az árcsökkentésen kívül is

Az eladók helyében, nem biztos, hogy csak az árcsökkenésben lehet gondolkodni. Van más lehetőség is.
Itt a jó alkalom arra, hogy átgondold, hogy árat kell e csökkenteni, vagy csak a hirdetési stratégiádat kellene megváltoztatni.

Már pedzegettem egy előző bejegyzésemben, hogy minden ingatlannak van egy célcsoportja, akik közül valószínűsíthető, hogy kikerül a leendő új tulajdonos. Jó ötlet lehet ilyen aspektusból is megvizsgálni a helyzetet. Van esetleg a te ingatlanodnak olyan tulajdonsága, ami a célcsoportod szemében vonzóbbá teszi a többi hasonló karakterű versenytársainál, kiemeli e közülük.

Tehát, árcsökkentés helyett, vedd sorra őket, előfordulhat, hogy emelhetsz is az áron. Természetesen a lehetséges áremelések az lesz a feltétele majd, hogy sikerüljön jól kommunikálni, bemutatni ezt a tulajdonságot, de már rengeteg bejegyzést írtam a remek ingatlanhirdetés elkészítéséről ide is, illetve a már említett legnagyobb ingatlan hirdető portál, tudástár rovatába. Nézz utána, ha érdekes számodra.

Célcsoport keresés, milliókat hozhat

Ki a célcsoportod, kikkel versenyzel értük, mi teszi vonzóbbá a lakásodat az ő szemükben?

A célcsoport meghatározásánál nem kell mély fókuszcsoport elemzésekben gondolkodni, elég lesz a józan ész. Nem biztos, hogy az alapterület számít, hiszen az elosztás nagyban meghatározza, hogy milyen család, vagy egyedülálló új tulajdonos fogja ott kényelmesen érezni magát. 

Tényleg milliókat hozott a tulajdonosnak, így csináltuk 

Egy példával szerintem tudom érzékeltetni.

Tavaly télen kerestek meg egy felújított, 110 nm-es lakás értékesítésével kapcsolatban, ami egy három emeletes épület, legfelső szintjén helyezkedett el. Ez a lakás, állt egy hatalmas amerikai konyhás nappaliból, fürdőből, wc-ből és egy franciaágynál picivel nagyobb hálóból. Első ránézésre, harmadik emelet lift nélkül, hodály nappali, nem éppen a legkeresettebb ingatlantípus.
Ez így van, de nem éltük meg tragédiaként, hogy a magas emelet miatt, az idősebb, nehezen mozgó korosztály nem jöhet szóba vevőként és ugyanígy elveszítettük a gyermekes családokat is. Nekünk csak egy vevőre van szükségünk, mégpedig arra, akinek ezek az átlagtól eltérő tulajdonságok, amik másnak árcsökkentő tényezőként vannak a fejükben, különlegessé, vonzóbbá és igen, akár magasabb áron megvásárolandóvá teszik. Nem kellett sokat gondolkodnunk, hiszen egy trendi, fiatalos lakás Budának ezen a részén, kimondottan ritka. Ráadásul egy fiatal, jó anyagi körülmények között élő, nagy baráti körrel rendelkező új tulajdonost nem fog zavarni a magas emelt, illetve a nagy alapterületű nappali, ahova a barátokat meg tudja hívni, meccset nézni, kártyázni, kimondottan vonzó tulajdonság. Innentől kezdve már csak az volt a feladat, hogy elérjük ezt a kört. Nem kellett csalódnunk, valóban egy harmincas, multinál dolgozó, középvezető hölgy személyében üdvözölhettük az új tulajdonost, Azt még hozzátenném, hogy a vételár picit magasabb volt, mint a hasonló méretű és állapotú ingatlanok a környéken.

Tehát igazából azt akartam jelezni, hogy mielőtt árcsökkentésben gondolkodnál, mert mást sem hallasz a piacról, érdemes ilyen szemmel is megvizsgálni az értékesíteni kívánt ingatlant,

Persze amennyiben rám bíznád az értékesítését, megköszönöm, megtiszteltetésnek veszem.


Milovecz Laci
budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2218127864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2023.05.22. 08:33:47

Persze, hogy nem kell csökkentened, pár éven belül biztosan eladod, csak addig minden más sokkal többe fog kerülni...
Persze elhiszem, hogy Budán nem olyan rossz a helyzet, hiszen a helyet meg kell fizetni, és az egész fővárosra van még kereslet a betelepülők, részben a külföldiek miatt is. Csak az ország nem csak Buda, és nemcsak a főváros.

kewcheg 2023.05.22. 09:53:57

Ilyen körülmények között a multinál dolgozó vezető hölgy alkalmasságát a multinál való vezetésre erősen megkérdőjelezném...
Jelige: " kell a jó?- nem, kell a rossz? - kell...:))

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.05.22. 14:27:10

@kewcheg: Mindenféle bántás nélkül, ha jól dekódolom a szavaidat, pont a lényeg nem ment át neked.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.05.22. 14:31:32

@Andy73: a utolsó értékesítésem a elmúlt hét végén a pesti oldal egyik legelmaradottabb része volt.
Igazad van, simán lehet, hogy vidéken ez másképpen néz ki, de ahhoz tartom magam, hogy csak arról írok, amiről magabiztos tudással rendelkezem. A vidéki ingatlanpiaccal kevés kontaktom volt, ami volt az is csak a Balatonnál, pár értékesítés, de az is speciális környék.

kewcheg 2023.05.22. 18:10:02

@I Love Buda: szerintem átjött.A multis hölgy picit drágábban, mint a többi hasonló - de lehet, hogy földszinten, elsőn, vagy másodikon lévő, ezt nem tudjuk - lakás helyett megvette ezt a harmadikon lévőt, mert ő volt a célközönség.Erre mondtam, hogy nem a legélesebb kés a fiókban. Három ugyanolyan használtautó, ugyanannyiért áll a neppernél, egyben nincs légkondi. A nepper a klímátlan kocsira csak egy gondnokság alatt állót tud rábeszélni olyan szöveggel, hogy a légkondi sokat fogyaszt.Itt is van célközönség....csak nem szép visszaélni a retarddal...:)

Andy73 2023.05.23. 09:39:23

@I Love Buda: Igen, alapvetően tetszik a blog. Csak arra utaltam, hogy ugyan ki lehet tartani az árat, de nem biztos, hogy érdemes a magas infláció miatt. Ha később adod el, akkor ugyanaz a pénz már nem fog annyit érni.
Egyébként te is írod, hogy "A hirdetési árak lehet, hogy nem csökkennek, de a tranzakciók alacsonyabb vételáron valósulnak meg".
Szerintem egyébként éppen ideje volt a trendfordulónak, vagyis az árnövekedés megállásának, sőt, immár csökkenésének a legtöbb régióban és szegmensben, mert nagyon elszálltak az árak, különösen a magyar bérekhez képest.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.05.23. 20:00:42

@kewcheg:
Akkor mégsem ment át 100%-ig, de ez inkább azért lehet, mert nem dolgozol nap mint nap a budai régióban, ahol a 100 nm körüli 1+1-es lakás felújított állapotban ritkaság.
Keress rá és meglátod.
szóval az volt a lényeg, hogy ennek a ritkaságnak az átlagtól különböző a célközönsége.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.05.23. 20:05:16

@Andy73: Örülök, hogy tetszik. Igazából az volt a fontos, de lehet, hogy nem ment át, hogy nem csak egy lehetőség van( mármint az árcsökkentés, hanem lehet gondolkodni más megoldásokban is. Igazából ötleteket szeetnék adni az arra fogékonyaknak.
Azt gondolom, hogy az ingatlanáraknak semmi köze a fizetésekhez, sokkal inkábba hietelek, támogatások befolyásolják őket, (azokat persze a fizetések és itt van igazad) éppen ezért lehet mesterségesen gerjeszteni az áremelkedéseket.

Andy73 2023.05.24. 08:54:43

@I Love Buda: Igen, sok cikk van arról, hogy a bérből-fizetésből élőknek egyre kevésbé megfizethető egy lakás, még hitellel is. Ezt nem tartom jónak, mert a bérleti díjak is magasak a magyar bérekhez képest, így sokan kerülnek nehéz helyzetbe, és a fiatalok közül sokan ezért is mennek külföldre - mert az ottani, sokkal magasabb fizetésekből könnyebben kifizetik a magasabb bérleti díjakat is.
Úgy látom, az ingatlanok egyre nagyobb hányadát veszik befektetésnek, bérbeadás céljából. Azt teljesen természetesnek (és az öngondoskodás egyik formájának) tartom, ha valaki vesz egy vagy két ilyen ingatlant, hogy el tudja indítani a saját gyerekeit az életben, addig pedig plusz bevétele legyen. Az azonban egyáltalán nem szimpatikus, ha valaki azért halmozza az ingatlanokat, hogy csak ebből éljen, és közben drasztikusan emeli a bérleti díjakat is - az okokat, ill. a következményeket lásd fenn.
Pesze kapitalizmus van, ahol a pénz dönt, és az etikai szempontok nem mindenkit izgatnak.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.05.24. 09:33:46

@Andy73: Lassan a politika ingoványos talajára tévedünk :)
az jutott eszembe, olvasva a soraidat, hogy elkezdtem nézni a Godfather of Harlem című sorozatot. Még az elején tartok, viszont volt benne egy szál, ami az olasz maffia és a címszereplő közötti összefonódásról szólt,hogy hogynem bérház, bérlakás üzemeltetés, majd az ott lakók felhasználása politikai célokra..... Nagyon érdekes, hiszen elvileg ennek nálunk sincs semmi akadálya.
süti beállítások módosítása