Itt a bevált módszer négy pontban, ha albérletet keresel
2023. február 27. írta: I Love Buda

Itt a bevált módszer négy pontban, ha albérletet keresel

Budai ingatlanközvetítő tanácsai, így csináld! Mindenképpen legyen albérleti szerződésed

 

_b7bc09f8-8760-4498-bb0d-5e54edacf4aa.jpg

 

Ha inkább videón néznéd/hallgatnád   katt ide

Az elmúlt napokban arról szóltak a hírek, hogy csökkenni látszanak az albérletek árai. Nagy kérdés, hogy ez a tendencia mennyire lesz tartós, valóban lesz e hosszútávú árcsökkenés. Szakértők szerint régen tapasztalt magas számban jelentek meg a piacon az albérletet keresők, a legjobb ajánlatok akár napok alatt elkelnek, bérlőre találnak. Ezt támasztja alá az is, hogy engem személy szerint ketten is hívtak, hogy segítsek nekik kiadó lakást keresni. Budai ingatlanközvetítőként, természetesen kézséggel állok a rendelkezésedre is.

Arra gondoltam, hogy abban tudok többeknek segíteni, hogy összeszedem azokat a sarokpontokat, amiket mindenképpen figyelembe vennék. Tehát ezt a négy pontot vedd figyelembe és nem lesz gond.

 

Mekkora összeget szánsz a lakhatásodra?

Természetesen nem csak az albérletidíjat fogod kifizetni, hanem az esetek nagyobb részében a rezsiköltség is téged terhel, illetve a közös költség is a te zsebedből tűnik el. Én ebbe a kategóriába számolom a parkoló díját is. Amennyiben nem akarsz az utcán parkolni, akkor garázs, zárt autóbeálló, is pénzbe kerül. Ez esetenként, akár havi 20-25 000 Ft is lehet. Kérj a tulajdonostól számlákat, ahol látszik az elmúlt időszak fogyasztása, érdeklődd meg, hogy hányan laktak ott adott időben. Ne a fizetendő összeget nézd, hanem az elfogyasztott mennyiséget. Jó hír, ha korszerűsítették a fűtést, esetleg szigetelték a házat, akkor valószínű, hogy alacsonyabb összeggel kell számolnod.

 

Hol szeretnél lakni?

Minden ingatlanos el fogja mondani, hogy a legfontosabb az ingatlan lokációja. Ez azért közhely, mert igaz. Nagyon sok dologtól függ, hogy melyik lehet az a környék, ahol jól érzed majd magad. Itt egyébként segíthet valaki, aki jól ismeri a várost

 Egy egyszerű példa: Fiatal egyetemista lányoknál, a nyolcadik kerület gyakran kizáró ok, ami érthető, hiszen vannak olyan környékek, ahol éjszaka egyedül nem szívesen sétálnak. Viszont a kerület körúton belüli része a Palotanegyed, az egyik legszebb belvárosi környezet, ahova szerintem bárki szívesen költözne. 

Pár példa, hogy mit vegyél figyelembe a környezet kiválasztásakor: 

Munkahely, iskola elérhetősége, mennyi idő alatt jutsz be. Budapesten, akár napi két óra is eltelhet azzal, hogy oda-vissza megtedd ezt a távolságot. Ha azt nézed, hogy napi egy óra, akkor is elment minden hónapban egy egész napod az utazgatással.

Biztonság, zaj. Amikor megnézed az adott ingatlant, nyisd ki az ablakot és úgy beszélgess a bérbeadóval. Ha nem hallod mit mond, illetve ömlik be a kipufogógáz, csak akkor vedd ki, ha valóban nem tudsz ezek nélkül élni.

Sport, hobbi, szabadidő: Én nagyon szeretem a Dunát, rengeteget járok le a partra, evezni, bringázni és úszni is, szóval nekem fontos, hogy közel legyen. Te mit szeretnél csinálni amikor nem dolgozol? Szükséges e gyalog távolságra edzőterem, könyvtár, mozi, színház, kávézó, bevásárlási lehetőség, bringaút, étterem….te tudod.

 

Hol érzed otthon magad?

Tudod hol akarsz lakni, tudod, hogy mennyi pénzed van, már csak a lakást, házat kell megtalálnod. Szükséges e lift, esetleg tériszonyod van és kinézel a negyediken, akkor szédülni kezdesz. Mennyire fontos a lakáshoz tartozó tároló? 

Hányan költöztök, kell esetleg mindenkinek saját szoba, mennyire fontos a nappali. Szükséges e bútor, gépesítés, vagy van mindened? Melyik helyiségnek mekkora számodra az ideális mérete? Imádsz a konyhában varázsolni, vagy a pizzafutár főz? A szobáknak külön nyílónak kell lenniük, vagy nem gond, ha átsétál valaki az egyiken? Hova néznek az ablakok? Van e háziállatod, hörcsög, macska, nyúl, kígyó, (találkoztam ilyennel) negyven kilós, vagy kisebb szobakutya, illetve hozhatod e őket? Itt jegyzem meg, hogy nem érdemes letagadnod, egyrészt mert nem fair dolog hazudni a tulajdonosnak, másrészt, mert lebuksz és azt mondja, hogy mehetsz isten hírével, a kaució meg nála marad.



Ne akarj okosba bérelni

Lehet, hogy azt gondolod, hogy inkább lealkudod azt a pénzt, amit a tulajdonos adóként befizetne, de nem jó ötlet. Egyrészt az emberek szeretnek jól aludni, tehát inkább adóznak, ha nem elviselhetetlen az adó mértéke, márpedig ebben az esetben nem az. Az albérleti szerződés ráadásul téged is véd, illetve egy becsületes bérbeadónál elkezded ezt feszegetni és ott áll melletted, a másik albérlet kereső, akinek nincsenek sumákolós elképzelései, szerinted kit választ a tulajdonos? Kevés az esély, hogy te leszel a befutó, hiszen azt is át fogja gondolni, hogy veled kell majd együttműködnie addig amíg ott laksz, tehát a problémamentesebb albérlő lesz a kiválasztott.


Amennyiben ezt a négy pontot alaposan átgondolod és figyelembe is veszed, azt hiszem olyan nagy baj nem történhet, sok sikert!

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1418059660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása