Ezek az  albérleti szerződés legfontosabb pontjai, biztosan nem gondoltál mindegyikre
2023. augusztus 04. írta: I Love Buda

Ezek az albérleti szerződés legfontosabb pontjai, biztosan nem gondoltál mindegyikre

budai ingatlanközvetítő tapasztalatai alapján

nevtelen_terv_28.jpg 

Az ingatlan albérleti szerződés megkötése fontos lépés, mind a bérlő, mind a bérbeadó számára. Itt fogalmazzák meg azokat a szabályokat, amik keretet biztosítanak a zökkenőmentes együttműködéshez. Ebben a bejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy milyen kulcsfontosságú pontoknak kell szerepelnie egy ilyen szerződésben.

Csalók most is próbálkoznak, néha sikerrel

De mielőtt belevágnánk, egy nagyon fontos dologról tennék említést. A bérlő egy albérleti szerződés alkalmával foglalót is átadhat a tulajdonosnak. Ennek az összege lehet, egy-két havi bérleti díj is, ami a mai albérletárak mellett nem csekély összeg.

Ide kattintva arról láthatsz videót, hogy hogyan kaphatod vissza a kauciót, ha a tulajdonos szeretné megtartani, de te nem okoztál kárt az ingatlanban

Abban is ezer százalékig biztos vagyok, hogy tíz esetből kilencben, a bérlőnek halvány fogalma sincs arról, hogy ezt az összeget kinek is adja át. Gondolok itt arra, hogy érdemes az ingatlan tulajdoni viszonyait ellenőrizni, illetve nem árt tudni, hogy valóban a tulajjal tárgyalsz e. 

Pár hete történt az eset, amikor valaki ugyanazt a lakást adta ki több lelkes bérlőnek is. Legalább is ők azt hitték. A csalónak volt kulcsa a lakáshoz, jelezte, hogy ő hamarosan elutazik, tehát a szerződés sürgős lenne. Letöltött a netről egy bérleti szerződést, begyűjtötte a kauciókat, majd köd előtte, köd utána. Nyilván nem egy nagy ötlet, de pár embertől beszedett pár százezer forintot. Azt gondolom, hogy aki diák és ingatlant bérelne, megérzi a több százezer forintos mínuszt.

 

Ingatlan adatai: Ingatlan pontos címe, helyrajzi száma

A bérlő és a tulajdonos adatai: Amennyiben cég a bérlő, akkor természetesen a cég adatainak kell szerepelnie ebben a pontban

A bérlet időtartama: Határozott, vagy határozatlan időre szól e a bérleti szerződés, illetve a felmondási időnek is szerepelnie kell benne. Mindkét félnek van felmondási joga, általában 1-3 hónap az időtartama.

Bérleti díj és kaució:  A bérleti díj összege, fizetési módja, illetve időpontja a hónap melyik napján esedékes a kifizetése. A kaució egy biztosíték a bérlőtől a tulajdonosnak, arra az esetre, ha a bérlő nem fizetné ki a bérleti díjat, illetve kárt okozna az ingatlanban. Természetesen a kaució visszajár, ha a bérlő teljesíti a fizetési kötelezettségét és nem tesz kárt az ingatlanban.

Ingatlan használata: Ebben a pontban lehet rögzíteni azt, hogy az ingatlant üzleti, vagy lakás céljára használjátok, lehet e háziállatot tartani az ingatlanban, hányan lakhatnak benne. Milyen felújításokat végezhet a bérlő az ingatlanban, milyen bútorokat, berendezési tárgyakat használhat. Illetve minden olyan feltételt ami a használattal összefügg és megegyeztek benne.

Átadás átvételi jegyzőkönyv készítése: Ebben szerepel az ingatlan átadásának átvételének időpontja, módja. Itt érdemes rögzíteni a mérőóra állásokat, az ingatlan állapotát, Ez alapján lehet ellenőrizni, hogy a bérlő megfelelően használja az ingatlant, illetve amennyiben fényképekkel is rögzítitek az állapotot, könnyen ellenőrizhető, hogy adott sérülés mikor keletkezett. 

Egyéb rendelkezések: ebben a pontban rögzítitek amik nem tartoznak szorosan egyik előző pont témakörébe sem, de fontos lehet számotokra A szerződés módosításának feltételei.A szerződésben nem szabályozott kérdések rendezési módja

A szerződésből eredő viták rendezésének módja: A szerződés hatálya alatt előforduló vis maior esetekre vonatkozó szabályok

Aláírás helye és ideje

Az albérleti szerződés elkészítése nem egy bonyolult feladat, számos használható mintát találhattok különböző internetes felületeken. Természetesen, ha nem vagy biztos valamiben, akkor érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

 

Egy plusz nyilatkozat, ami sokat segíthet:

Kiürítési, vagy más néven kiköltözési nyilatkozat elkészítése: 

Ez az a bizonyos köznyelvben közjegyzői nyilatkozatként emlegetett okirat. Az ingatlan bérlője azt vállalja, hogy bármilyen okból megszűnik a bérleti jogviszony, akkor ő elhagyja az ingatlant és az ingóságait is elszállítja onnan. Ez egy közvetlenül végrehajtható közokirat, tehát nem kell bírósághoz fordulnia a tulajdonosnak, hanem közvetlen módon kérheti a hatóság közreműködését. 


Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5418186043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása