Ingatlan bérleti szerződés tippek, kerüld el a buktatókat!
2024. augusztus 03. írta: I Love Buda

Ingatlan bérleti szerződés tippek, kerüld el a buktatókat!

nevtelen_terv_4_2.jpg

 

Ez a cikk átfogó útmutatót nyújt a [téma] témában. Tippek, trükkök, gyakorlati tanácsok és gyakran ismételt kérdések segítenek eligazodni a témában, hogy sikeres lehess. Olvasd el most!

Bérleti szerződés:
Az albérlet keresés egy izgalmas időszak, tele új lehetőségekkel, de bőven lehetnek buktatók is. Mielőtt kezet ráznál a főbérlőddel és beköltöznél az új otthonodba, előtte van egy fontos lépés, amit nem szabad kihagynod:
Gondolom kitaláltad, a bérleti szerződés aláírására gondolok. Ez a dokumentum sokkal több, mint egy egyszerű papír, ez egy olyan megállapodás, amely megvéd a későbbi konfliktusoktól és félreértésektől.

Miért fontos a bérleti szerződés?
A bérleti szerződés a bérlő és a bérbeadó közötti megállapodás írásos formája. Ez a dokumentum rögzíti a felek jogait és kötelezettségeit, így biztosítva mindkét fél számára a jogi védelmet. A szerződés hiányában könnyen kialakulhatnak viták a bérleti díjról, a kaucióról, a felmondási időről vagy akár a lakás állapotáról.
Az 5 legfontosabb pont, amit a bérleti szerződésnek tartalmaznia kell abszolút evidenciák, nem agysebészet.

A felek adatai:
A bérlő és a bérbeadó teljes neve, lakcíme és elérhetőségei.
A bérlemény adatai:
A bérlemény pontos címe, mérete, felszereltsége és állapota.
A bérleti díj és a fizetési feltételek:
A havi bérleti díj összege, a fizetés módja és határideje, valamint a bérleti díj esetleges emelésének feltételei.
A kaució:
A kaució összege, a megfizetésének módja és határideje, valamint a kaució visszafizetésének feltételei.                A szerződés időtartama és felmondás:
A bérleti szerződés időtartama, a felmondási idő és a felmondás feltételei.

Ezek azok az alapok, amelyek nélkül egyszerűen nem lehet megkötni az ingatlan bérleti szerződést.

Ne dőlj be a csalóknak
Annyit azért hozzátennék, érdemes az ingatlan tulajdoni lapját megszerezni, (akinek van ügyfélkapu hozzáférése percek alatt megoldja) hogy ellenőrizhessétek, valóban a tulajdonossal tárgyaltok, illetve vele fogtok bérleti szerződést kötni, az ő kezébe adjátok-e a megszokott két havi kaució illetve a tárgyhavi bérleti díj összegét. Ez összesen, szinte biztosan félmillió forintnál magasabb összeg lesz.

Nem akarok senkit ijesztegetni, de minden évben olvashattok cikkeket arról, hogy csalók olyan lakást adtak bérbe többeknek és tették zsebre az említett összegeket, ami nem az ő tulajdonukat képezte, de volt hozzá kulcsuk.
A bérleti szerződés legfontosabb pontjai mellett érdemes azt személyre szabnotok. Itt arra gondolok, azokat a nem általános kritériumokat is lehet rögzíteni, amiben megegyeztek egymással.

Nem általános feltételek lehetnek:
A közös költség mértéke és fizetésének módja
A lakás karbantartásával és javításával kapcsolatos felelősség
A háziállatok tartásának szabályai
Az albérletbe adás engedélyezése vagy tiltása
Vendégek fogadása
Garázs, autóbeálló használata……. Rengeteg ilyen lehet, tőletek függ, hogy mit tartotok fontosnak rögzíteni.


A szerződés aláírása előtt alaposan olvasd át, és ha szükséges, kérj jogi segítséget, legalább két példányban készítsétek el, legyen mindkettőtöknek aláírt példánya.
A bérleti szerződés nem csak egy jogi dokumentum, hanem a békés együttélés alapja. Gondoskodj róla, hogy a szerződésed minden fontos pontot tartalmazzon, és élvezd az új otthonod nyújtotta biztonságot és kényelmet!

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7218459569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása