Drágulnak az albérletek, mit tehetsz, ha ingatlant bérelnél
2024. április 21. írta: I Love Buda

Drágulnak az albérletek, mit tehetsz, ha ingatlant bérelnél

 

_9942d750-1229-4842-b709-4817a86e35af.jpg

 

Amennyiben inkább videós tartalmakból tájékozódnál, katt ide

Nem szeretnék sokkolni, sem elkeseríteni senkit, de a KSH adatai alapján nincs és nem is lesz könnyű dolga annak, aki ingatlant szeretne bérelni. Az egész országban emelkedtek a bérleti díjak és szakértők előrejelzései alapján ez a tendencia nem áll meg. Míg a vidéki városokban 0,8%,, Budapesten 1,8%-kal emelkedtek átlagosan a bérleti díjak és az elemzők szerint ez még nem a plafonsőt az emelkedés üteme is gyorsult, legalábbis a fővárosban.


Jelenleg az átlagos albérleti díj Budapesten 280 000 Ft. Természetesen a kisebb 30-40 négyzetméter körüli ingatlanok ennél azért alacsonyabb összegért is bérelhetőek.A vidéki nagyvárosok is követik ezt a tendenciát Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Veszprém a sorrend,lassan mindegyik eléri a 200 000 Ft/hó átlagot, ami a havonta fizetendő albérleti díj összegét érinti.

Nézzük milyen lehetőségeitek vannak

Mielőtt belefognál az ingatlan keresésébe, javaslom, hogy üljetek le és készítsetek egy költségvetést. Itt érdemes a legrosszabbra számítani és olyan lehetőséget keresni, amit akkor is ki tudsz fizetni egy-két hónapig, ha minden kötél szakad. Azért az elég rossz érzés, hogy megcsúszol a fizetéssel és menned kell. Járd körbe a lehetőségeidet és a tulajdonos előtt se hallgass el semmit. Ha van kutyád, cicád, akkor ezt jelezd felé. Neki is joga van tudni, hogy milyen állat él a lakásában, illetve ez simán lehet adott esetben egy szerződés megszegése is, akkor pedig buktad a kauciót és költöznöd kell.

Támogatás az államtól, illetve a munkahelyedről

A kormány az Ifjúsági Garancia Plusz és a Lakhatási Támogatással próbál egy kicsit segíteni a rászorulóknak, járd körbe a lehetőségeidet. Akár a munkahelyedtől is igényelhetsz valamilyen lakhatási hozzájárulást, egy kérdést mindenesetre megér.

Lokáció, lokáció, lokáció

A belváros, az egyetemek, főiskolák környékén mindig egy picit mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak aki szeretne ott ingatlant bérelni. Lássuk be nem rossz dolog pár perc alatt beérni akár a munkahelyedre, akár valamelyik előadásra, de ezért fizetni kell nincs mese. Komoly összeget spórolhatsz, ha ezt a kényelmet el tudod engedni és kicsit távolabb bérelsz ingatlant. Ezt támasztja alá az is, hogy például Budapesten az V. kerületben a legmagasabbak az albérleti díjak, itt 380 000 Ft/hónapra jön ki az átlagos bérleti díj, míg a XVIII. kerületben 200 000 Ft. Tömegközlekedéssel az V. kerület központjába a XVIII. kerületből egy óra alatt érhettek be.
Akár 40% is lehet a különbség havonta, ami éves szinten már komolyabb megtakarítást jelenthet.
Érdemes úgy keresgélni, hogy tömegközlekedéssel egy vagy két átszállással megközelíthető legyen akár a suli, akár a munkahelyed.

Alakítsatok kisebb lakóközösséget

Sokan kezdtük úgy az önálló életünket, hogy nem volt saját lakásunk, sőt saját albérletünk sem, így a bérelt lakáson osztozni kellett barátokkal, évfolyam társakkal, kollégákkal. Remek időszak volt, nem sajnálom, hogy így történt. Jó szívvel ajánlom Neked is, hogy amennyiben anyagilag megterhelő a saját albi, próbálkozzatok egy ilyen lehetőséggel. Nekünk sikerült a legendás Havanna lakótelepen, egy három szobás lakást bérelni, lett saját szobám. Persze a végén kiderült, hogy miért volt olyan kedvező ára a lakásnak. Javaslom, hogy ti azért jobban ismerkedjetek meg a környékkel, mielőtt oda költöztök. 

Ne felejtsétek el a legfontosabbat

A végére pedig nem győzőm elégszer hangsúlyozni, hogy legyen albérleti szerződésetek, legalább egy éves időtartamra. Ha emelkednek a bérleti díjak továbbra is, akkor eszébe juthat a bérbeadónak, hogy emeljen a bérleti díjon, így viszont a szerződés kötni fogja őt azokhoz a megállapodásokhoz, amiket papírra vetettetek.

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3018386613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása