Sokkolt a rezsiszámlád? Itt lehet a megoldás! Ingatlanközvetítő segítségével
2022. október 14. írta: I Love Buda

Sokkolt a rezsiszámlád? Itt lehet a megoldás! Ingatlanközvetítő segítségével

 

nevtelen_1540_788_keppont_2.jpg

 

Az ingatlanpiaci trendforduló ma már kész tényként kezelhető. Az ingatlanközvetítők már régóta beszélnek róla. Az újépítésű, újszerű, energiatakarékos technológiával készült ingatlanok iránt nem csökkent, sőt picit talán nőtt is a kereslet. A kínálat másik  részét kitevő közepes, esetleg felújítandó állapotú házak, lakások piaca, finoman szólva is lefékezett, ha pedig nagyobb alapterületről van szó, akkor beállt mint a szög. Csökkent a kereslet, nő a kínálat, aminek az elemzők, illetve a józan ész szerint is, árcsökkenés lehet a vége. 

 

 Megjött a rezsiszámla

Lassan megérkeznek a gázszámlák, ezzel együtt a kétségbeesés is. Miből fogom kifizetni? Családi kupaktanács, kockás papír, az asztal felett pislákoló 60-as izzó, őrült matek. Tényleg sokkoló lehet, egy sokszorosára emelkedett összegről számlát kapni. Mindenkinek van a fejében egy elképzelés arról, hogy mekkora fenntartási költséget tud kifizetni, ezt a képet változtatta meg az új számla, de legalábbis bizonytalanná tette azt. 

Ahogy az már lenni szokott, a lakosság egy része pánikba esik, a másik része táplálja a pánikot. Emlékezzünk a covid oltással szervezetünkbe juttatott microchip legendájára. A közösségi médiában, szénbányák újra megnyitásáról vízionálnak. Erdők tarvágását emlegetik, felvásárolják a tüzifát, sőt szerintem vannak már, így készíts házilag atomerőművet tutorial videók is. 

 

Pánik helyett vizsgáld meg a lehetőségeidet 

Amikor megkaptad a brutális számládat, akkor sem kell egyből pánikba esni. Ingatlanközvetítőként is azt kell mondanom, hogy lehet, hogy nem az értékesítés lesz a számodra legjobb megoldás, sőt valószínűleg az erdőírtás sem javasolható. Keress meg egy energetikához értő szakembert, tájékozódj, hogy milyen lehetőségeid vannak. Azért is gondolom így, mert miután eladtad a házat a család feje fölül, akkor is kell valahol élnetek. Akár maradtok, akár költöztök, a szakember véleménye nagy segítség lesz az még értékesítéskor is, hiszen a pontos számokkal, kalkulációval lehet a legjobban érvelni egy alku során, nem is beszélve arról, hogy nagy segítség a leendő vevődnek is a döntésben, ha leteszel elé egy szakértői árkalkulációt. Lesz mire támaszkodnia, könnyebben dönt majd.

 

Ha az értékesítés a legjobb megoldás

 Ha osztottál, szoroztál és tényleg ez az egy lehetőséged van, akkor viszont érdemes gyorsan meglépned ezt, hiszen sokan lesztek hasonló helyzetben, tehát minél többen érzik majd úgy, hogy nincs más lehetőség, annál nagyobb lesz a konkurenciád nem csak az eladásnál, hanem a vásárlásnál is. A bejegyzés elején írtam, hogy a keresett típusoknál nőnek az árak, míg a kevésbé népszerűeknél csökkennek, tehát lassan, de biztosan nyílik az olló, így minél később zárod le az értékesítést, annál alacsonyabb áron teheted meg és egyre magasabb áron fogsz tudni vásárolni is.

 Tíz évvel ezelőtt, egy lakásban jártam, ahol egy hatvan plusszos bácsitól kérdeztem meg, hogy a fűtéskorszerűsítés után, miért hagyta meg a cserépkályhát. Jó lesz az, ha elzárják a gázcsapot, mondta ő. Hát igaza lett, nem gondoltam volna. Azt is látni lehet, hogy mint az életben szinte mindenhol, érdemes több lábon állni. A jó hír az, hogy ez a több lábon állás ma már megoldható, csak akarat és pénz kérdése. Ezért kell a szakértő, hogy javaslatokat tegyen le az asztalodra, hogy milyen kiegészítő rendszereket javasol. Klíma, napelem, fűtőpanel, mi a legoptimálisabb a számotokra.


Ezeket fontold meg, ha most vásárolnál

Ha ingatlant vásárolnál, családi házat, esetleg nagyobb alapterületű felújítandó lakást, akkor vedd figyelembe, hogy a felújítás során lehetőséged van az energiafelhasználás korszerűsítésére, tehát kis túlzással azt csinálsz, amit szeretnél.

 Létesíthetsz akár hibrid rendszereket, természetesen a matek számít itt is. Itt arra gondolok, hogy például a gázfűtés csökkentése érdekében segíthetsz, akár napelemmel, akár klímával, hőszivattyús rendszerrel, de rengeteg lehetőséged van. Öt perces keresés után, legalább tíz ilyet találtam. Persze ebből a szempontból laikus vagyok, így biztosan keresnék egy szakembert, akivel átbeszélném, hogy az ingatlanom hővesztesége, vezetékrendszere és sok általam ismeretlen tényező miatt, mi a legideálisabb a számomra. Azt gondolom, hogy a vásárlás előtt érdemes egy ilyen szakvéleményt is kérni, belekalkulálni a vételárba. Aztán, hogy ennek a költségeit mennyire tudod majd érvényesíteni az ártárgyaláskor, az már egy másik történet, de konkrét számok lesznek a kezedben.

Összegezve: Miután az első ijedtség elmúlt és átvette a helyét a logikus gondolkodás, valószínűleg találsz jobb megoldást, mint az erdőírtás.


Milovecz Laci 

Budai ingatlanok szakértője

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr217954338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2022.10.15. 09:36:47

Nem tudom, mi kell az ilyen durva árakhoz.
'89-ben épült, 2 szintes, 96nm-es sorházi lakás, nulla szigetelés, nyílászárók lettek cserélve talán 10 éve, és az éves gáz számla 1100m3, havi villany átlag 8-9e Ft. Mindezt úgy, hogy végig itthon voltunk egész télen, a hőmérséklet 22,5°C-ra állítva.
A TV 75", hifi több órát megy napközben, stb, home office miatt 2 laptop is napi pár órát üzemel.

Mi kell hozzá, hogy valaki ennyire elszálljon a rezsivel? Át kell gondolni a szokásokat szerintem, és mindig takarékosan élni, nem csak harácsolni.

Amikor olcsó volt az energia, akkor miért nem gondolt senki a jövőre, hogy egyszer, talán lehet majd gond? Sajnos mindig csak a tűzoltás megy...

KékFény6 2022.10.16. 00:53:53

@AlexAston: Az, hogy ne 30 éves, kétszintes, sorházi lakásban lakj... Egy 50-60 éve épült, nagy alapterületű, egyszintes, önálló családi háznak többszörös az energiaigénye. Ha még 3,5-4 m a belmagasság is, akkor meg pláne.

AlexAston 2022.10.16. 14:05:22

@KékFény6: de annak régen is az volt. 50-60 év alatt nem fért bele valamiféle felújítás?
Villany számla pedig nem ettől függ ugye. Aztán azon is meg a para.
süti beállítások módosítása