Így csökkentsd az ingatlanod eladása után fizetendő adót
2022. május 09. írta: I Love Buda

Így csökkentsd az ingatlanod eladása után fizetendő adót

nevtelen_1540_788_keppont_1540_788_keppont_video_3.jpg

 

Jelenleg, ha saját tulajdonú lakóingatlant értékesítesz és a megszerzés és az értékesítés között nem telt el öt év, akkor adófizetési kötelezettséged származhat. Mivel te jó esetben jövedelemre tettél szert, ez képezi majd ennek a személyi jövedelem adóként kifizetett összegnek az alapját. Azért mondom, hogy jó esetben, mert ez azt jelenti, hogy sikerült magasabb áron értékesíteni, mint amennyiért vásároltad. 

A törvényalkotó viszont meghatározott módon, évente  csökkenti ennek a jövedelemként számító összegnek a mértékét, sőt az ötödik év után már nem is számít jövedelemnek, tehát az utolsó fillérig a zsebedben marad az érte kapott összeg.

 

Így számolják ki a jövedelemadót: 

A nulladik és az első évben a két ár különbözetének a 100%-a után kell szja-t fizetni.Tehát ha vettél valamilyen ingatlant 2022-ben  10 MFt-ért és annyira szerencsés vagy, hogy még ebben az évben, vagy 2023-ban sikerül vevőt találni rá 20 MFt-ért, akkor 10 MFt jövedelmed származott, aminek 15% 1,5 MFt- tehát elvileg ezt kell kifizetned az állam felé.

 

Így átláthatóbb lesz:

 

Példa: vételár: 10 000 000 Ft   Eladási ár: 20 000 000 Ft

Vásárlás ideje    Értékesítés ideje   Szja kedvezmény       Fizetendő összeg

2022                   2022-2023             nincs kedvezmény      1 500 000 Ft

                           2024                       90%                            1 350 000 Ft

                           2025                       60%                               900 000 Ft

                           2026                       30%                               450 000Ft

                           2027                       innentől kezdve nem kell jövedelemadót fizetni utána

Kedvezmények-könnyítések

 

Természetesen azzal is tisztában van a törvényalkotó, hogy a jövedelem megszerzése adott esetben pénzbe is kerülhet, tehát azt mondja, hogy jófej lesz veled és ezeket elszámolhatod, levonhatod az adó alapjából. 

Alapvetően három levonható  költségtípust határoz meg:

  1.  A megszerzés költségeit. Ide tartozik az ingatlan általad fizetett vételára, az illeték összege, illetve az ügyvéd-        közjegyző dj

   2. Az ingatlan értékét növelő beruházások: Nyílászárók, fűtéskorszerűsítés, komfortfokozat növelése, illetve az         ingatlan eladási árának 5%-át meghaladó állagmegóvásra fordított összegek Itt érdemes már előre                         gondolkodni a felújításkor, hogy Pista bácsi, aki mindenhez is ért végzi e el a munkát, vagy kiadod egy                    számlaképes vállalkozásnak 

    3. Az értékesítéssel kapcsolatos költségek: Hirdetések ára, fotós, videós, ingatlanközvetítő díja.

 

Így csökkentheted az szja mértékét, de akár el is kerülheted azt

 

Amikor év vége felé, október, november, december környékén találsz vevőt, próbáld vele megbeszélni, hogy az adásvételi szerződést toljátok el januárra, így egyből nyertél egy sávot, tehát csökkent az adód mértéke. A köztes időre tudtok egymással egy előszerződést kötni, ahol már átvehetsz foglalót is, viszont az előszerződés nem kerül be a földhivatalhoz, így természetesen a birtokbaadás is tolódhat.

Ma nem ritka, hogy bútorozva adnak el lakást, házat, amivel ismét csak lehet csökkenteni a fizetendő szja mértékét. Érdemes az ingóságot külön szerződésbe foglalni, hiszen azt nem kell a NAV felé bejelenteni. Ma, egy új építésű, vagy felújított, budai 100 nm körüli ingatlannál ez az összeg, akár 7-8 millió forint is lehet. 

 

Majdnem friss történet

Október végén egy hollandiai-magyar ügyfelemnek elég komoly összeget sikerült megspórolni úgy, hogy előszerződéssel eltoltuk az időpontot januárig, így ők a 90%-os sávból a 60-asba estek. Mivel a bútorokat szinte nem is használták, így sikerült a vevőknek azokat is eladni. Természetesen külön szerződésben. Tulajdonképpen az én jutalékomnál kicsivel több maradt a zsebükben pluszként, úgy, hogy kétszer jöttek haza. Egyszer mikor megbíztak, egyszer pedig a szerződésre. 

Előfordulhat persze, hogy az eladó szeretne alacsonyabb összeget megjeleníteni a szerződésben, a különbözetet mekis zacskóban vinné a szerződéskötésre Sőt az is elképzelhető, hogy  nem létező bútorokat adna el neked külön szerződésben. Ennek valószínűleg adócsökkentés lesz az oka. Ezt igazából nem javaslom, mert amikor esetleg utánanéznek annak, hogy mégis milyen szerencsés véletlennek köszönhetted, hogy jóval a piaci ár alatt jutottál otthonhoz, simán kinézhet, egy szabad szemmel is jól látható összegű bünti, persze a maradék illeték kifizetésével együtt.



Milovecz Laci 

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7317827383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2022.05.11. 16:53:27

Lehet talán az lenne a legcélravezetőbb megoldás, ha összefognánk és agyonvernénk az összes semmitérő korrupt tolvaj politikust szerte a világon, akik kitalálják a már adózott pénzedből vett/épített, szintén adózott ingatlan eladása utáni "mégegy adót"! (minden másra is vonatkozik amúgy, nem csak az ingatlanra)
süti beállítások módosítása