Itt az öt legfontosabb pont, ha ingatlant bérelnél
2022. május 03. írta: I Love Buda

Itt az öt legfontosabb pont, ha ingatlant bérelnél

 

nevtelen_1540_788_keppont_1.jpg

 

Lassan felébred, felélénkül az albérleti piac is. A szomszédban kitört háború, az első pár hétben elég komolyan pörgette a piacnak ezt a szegmensét. Volt olyan nap, hogy hét orosz vagy ukrán nyelvű hívás érkezett, itt segített a fordító program, illetve aznap még három angol nyelvű megkeresés. Természetesen léptek a bérbeadók is, hogyan máshogy, mint áremeléssel. Valahol érthető, hogy megpróbálták kicsit rendbe tenni a mínuszos éveket. Aztán ez vagy sikerült, vagy nem. Ma is lehet válogatni a kiadó ingatlanok között, ráadásul van kereslet is, szóval egy egészséges összerendeződés látható.

Tehát, akár bérbeadó vagy, akár bérelni szeretnél, mindkét esetben lehetsz optimista, nézzük mik a legfontosabbak ma, egy több szemponból is újdonságokkal, ismeretlen helyzetekkel jellemezhető piacon.

 

1. Készülj fel a covid következő hullámára

 

Magamtól nekem sem jutna eszembe, hogy jöhet egy következő hullám, de ki tudja, ráadásul vannak tapasztalatok arra vonatkozólag, hogy hogyan tudod minél könnyebben átvészelni. Nem biztos, hogy lesz ilyen, de gondold csak végig. Bezárások, te otthon maradsz, de dolgoznod kell és nem egyedül élsz. Érdemes már a kereséskor úgy gondolkodni, hogy erre is felkészülj. Hogy tudtok kialakítani egy kis dolgozósarkot, esetleg szobát, ahol zavartalanul elvégezheted a feladataidat. Ha tulajdonos vagy, akkor itt tudsz egy kicsit segíteni, hogy már eleve alakítasz ki valami ilyesmit. Érdekességképpen, ha például rendszeresen edzel és a terem zárva, akkor egy társasház teteje erre akár jó megoldás is lehet, ha éppen nincsen sem zárt kert, vagy udvar. Ma már rengeteg olyan társasház van Budán, ahol napozóteraszt  alakítottak ki, akár tusolóval. Az egyik kedvencem a Pálos utcai tízemeletes, ott még remek panorámában is gyönyörködhetsz. Mégis csak jobb ilyen helyn letudni a napi edzést, mint a szobában izzadni.

 

2. Ismerjétek meg egymást

 

Minimum egy évig, gyakran még tovább kell együttműködnötök, tehát minimális szimpátiára, tiszteletre biztosan szükségetek lesz egymás iránt. Ma már nem egy ördögtől való dolog bemutatkozó levelet kérni a leendő bérlőtől. Írj egy ilyet, küldd el a tulajdonosnak emailben, hidd el értékelni fogja. Nálam ez nagyon jól működik, személyesebbé teszi az első találkozást, nem utolsó sorban pedig bemutathatod magad.  Bérlőként legyél körültekintő és ellenőrizd, hogy valóban a tulajdonossal egyeztél e meg. Amennyiben van ügyfélkapu hozzáférésed, akkor lekéred a tulajdoni lapot, ahol láthatóak is a tulajdonos neve, illetve az ingatlan adatai is. Amennyiben nincs ilyened, szerintem bármelyik ingatlanirodában segítenek, ha kedvesen kéred. 

3. Ne fizess ingatlanosnak bérleti díjat

 

A bérelt ingatlanba kéthavi kaució és tárgyhavi bérleti díj kifizetése után költözhet be a bérlő. Ma ez a gyakorlat. Azt nem javaslom, hogy ezt az összeget az ingatlanosnak fizesd ki, tedd letétbe nála. Nem az ő kompetenciája. Ráadásul, ha ezt kéri, akkor nem biztos, hogy az a terve, hogy eljuttatssa a tulajdonoshoz. Egy, ötszázezer forint bérleti díjjal rendelkező ingatlannál, ez másfél millió forint, is lehet, aminek az elvesztése nagyon  tud fájni.


4. Szép dolog a bizalom, de a szerződés biztosabb

 

Mikor a tulajdonos lila joggingban kacsintgatva jelzi feléd, hogy mi lenne, ha megbíznátok egymásban és nem írnátok szerződést, mert amire ő kezet ad, az olyan biztos, mint a legalaposabb szerződés, akkor fordíts hátat és ne nézz vissza. Vele később is csak baj lesz, felejtsd el.  Szinte mindenki köt bérleti szerződést, amiben papírra vetik a megállapodásuk fontosabb elemeit. Érdemes átbeszélnetek, hogy a tulajdonos mikor, milyen körülmények között jöhet megnézni az ingatlan állagát, (állnak e még a falak, nem él e esetleg egy nagyobb baráti kör az egyszobás garzonban) illetve az esetleges meghibásodásokat hogyan, ki javítja meg, teszi rendbe. Ki gondozza a kertet, az autóbeállót hogyan tudod használni. Számtalan részletkérdés, amit jobb ilyenkor tisztázni. Ilyen mintaszerződéseket találtok egy rövidebb keresés után a neten, de amennyiben ingatlanossal dolgoztok, neki is biztosan lesz ilyen. Természetesen ügyvéd, közjegyző is megoldás lehet, sőt. A bérleti szerződést ki szokták egészíteni, egy közjegyző által ellenjegyzett kiköltözési nyilatkozattal, ami segít a tulajdonosnak abban, ha a bérlő esetleg fizetés nélkül szeretne az ingatlanban maradni.

 

5. Fizess többet

 

Hidd el vannak emlékeim arról, amikor az első albérletembe költöztem és semmi sem számított, csak, hogy olcsóbb legyen, ki tudjam fizetni. Olyan helyeken laktam, mint a Havanna lakótelep, vagy a Dankó utca, szóval tényleg csak azt tudtam megfizetni, ami olcsó volt. Ma azt gondolom, hogy jobban jártam volna, ha összekapom magam és nem az albérleti díjon próbálok meg spórolni, hiszen azért a pár ezer forintért, rengeteg kompromisszumot kötöttem. Ha sikerül egy olyan lakást, házat találnod, ami minden szempontból megfelel, de csak egy picivel drágább, mint amire gondolsz, vagy nem tudsz alkudni, akkor is béreld ki. Egészen más egy otthonos környezetbe megérkezni egy húzósabb nap után, illetve jobban ki fogod pihenni magad, ez pedig kihat a munkádra, teljesítményedre is, ami remélhetőleg előbb utóbb anyagilag is látszani fog. Ma már biztosan úgy gondolkodnék, hogy nem ezen spórolok. 

Ha ezt az öt pontot figyelembe veszitek, akkor minden esély meg van arra, hogy mindkettőtök megkapja, amit szeretne. Bérlő a kényelmes lakhatást, bérbeadó pedig havi egy sms-t arról, hogy a bankszámlájára utalás érkezett. Igazi win-win helyzet és végül is ez a cél.

 

Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő




A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr10017822613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy73 2022.10.30. 21:52:52

A járvány alatt csak tovább emelkedtek az árak, és már annyira elszálltak, hogy már éppen itt az ideje, hogy megálljon a növekedés. A mostani helyzet azért sokban különbözik a legutóbbi válságtól. Most például nagy az infláció és a forint is sokat gyengült. Így lehet, hogy az ingatlanárak nominálisan nem csökkennek annyit, csak ugyanaz az összeg sokkal kevesebbet ér ma, mint tegnap vagy mondjuk tavaly, és holnap vagy mondjuk jövőre valószínűleg még sokkal kevesebbet fog érni.
Egyébként ilyenkor talán az ingatlanosok is jobban megdolgoznak a pénzükért, mert elég nagy sápot húznak le az ügyfelekrol, főleg úgy, ha könnyen és gyorsan el tudják adni az ingatlant.

Andy73 2022.10.30. 21:59:24

@Andy73: most látom, hogy rossz helyre írtam az előző kommentet, mert azt a legutóbbi cikkhez szántam.
Sokat változott a helyzet május óta. Most nem a Covid a mumus, hanem inkább az energia árak, meg általában az infláció, a piac pedig aligha élénkül.

Lorrh 2022.12.02. 18:15:16

"ötszázezer forint bérleti díjjal rendelkező ingatlannál, ez másfél millió forint, is lehet"
Sőt!
Ha tíz millió a bérleti díj, akkor meg harminc millió! Na az aztán a sok pénz!
Ezer trilliós bérleti díjnál meg háromezer trillió!!!!
süti beállítások módosítása