Csúcson az ingatlanárak, de nem vesszük észre
2022. április 22. írta: I Love Buda

Csúcson az ingatlanárak, de nem vesszük észre

 nevtelen_1540_788_keppont.jpg

Idén, tehát 2022-ben nem az első beszélgetésem  szól arról a megbízómmal, hogy szerinte emeljünk az irányáron, mert jelenleg mennek felfelé az ingatlanárak. Ő tudja, mert olvasta, elkótyavetyélni pedig nem akarja. Aki ismer, az tudja, hogy az optimizmust nagyra értékelem, de van olyan helyzet, amikor a realizmust többre. A konkrét esetben, negyedik hete vagyunk a piacon.   Realizáltunk öt megtekintést, ajánlatot nem kaptunk, de látszik, hogy jók vagyunk, el fog kelni a lakás időben, ami jelen helyzetben nagyon fontos. Nem részletezem miért, a tulajdonos lépéskényszerben van.

Mikor jelezte az áremelésre vonatkozó ötletét, én csak pislogtam, elővettem a tabletemet és próbáltam neki felvázolni nagyvonalakban, hogy szerintem miért nem ez az év ötlete részéről. A mondandóm lényege az volt, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy ez az a pillanat, amikor csúcson vannak az árak, mint annak, hogy még emelkedni fognak. Azt gondolom, hogy az ingatlanpiacra összeomlást, armageddont vízionálni túlzás, buborék sem pukkan, (mert, hogy nem az) de talán már az idén is érezhető lesz némi árkorrekció. 

Elmenekülsz a vevőd elől

 

Jelenleg több okot lehetne felsorolni az árcsökkenés, mint az árnövekedés mellett. Így egy áremeléssel szinte menekülük a vevők elől, akik pedig még jelen vannak a piacon. Nem csak az én megbízóm gondolt áremelésre. Bizonyítja a legnagyobb ingatlanos portál statisztikája, miszerint az év elején a hirdetési árakat 3,6%-al növelték a tulajdonosok. 

Azért a pénzért, amiért pár hónapja vehettek volna egy két szobás, felújított lakást, ma már csak egy másfeleset vásárolhatnak ugyanott, esetleg egy rosszabb állapotút, amit majd felújíttat. Körbekérdez, rokonoknál, ismerősöknél, kölcsönért, tényleg kisöpri a padlást is. Összehoznak még pár millió forintot, megkönnyebbülve elkezdik a keresgélést. A következőre lesznek figyelmesek: Azok a lakások vannak még mindig hirdetve, mint hetekkel ezelőtt, annyit emelkedtek az árak, hogy most sem tudják megvenni őket. Ok jön akkor kompromisszumos megoldéásként, rosszabb állapotú, felújítandó lakás, majd felújíttatjuk.  De miből? Kivel? Honnan lesz rá pénz? Pár hónapja a válasz egyszerű volt. Majd ad a bank. Ma már lehet, hogy nem ad, mert szigorodtak a hitelbírálatok, illetve a kamatemelés is árnyalja a helyzetet egy picit. Tehát a vevőnek elvileg van pénze, de nincs lakása, neked van lakásod, de nincs vevőd, mert amikor utolérne a piac, te árat emelsz. Így lehet egy remek piacon, akár egy évig is árulni egy ingatlant. Arról már ne is beszéljünk, ha közben elkezdenek csökkenni az árak.

 

Csok, állami támogatások, hitelek egy része,  kivezetésre kerülnek, erre már nem számíthatsz

 

2020 és 2021 volt az az év, amikor a legkevesebb használt ingatlan adásvétel valósult meg 2016 óta és ebben a két évben volt messze a legmagasabb a csok hitelt, a különböző államilag támogatott  hitelt felhasználók száma. Míg általában 11 és 12% körül volt minden évben, ez tavaly felugrott 19%-ra. Nekem ez azt jelzi, hogy aki tudta, megpróbálta kihasználni ezeket a lehetőségeket, mielőtt kivezetnék a piacról őket, ami 2022-ben lesz esedékes. 

 

 Erre biztosan nem figyeltél, pedig figyelmeztetés

Mi volt az egyik legfontosabb eladási ok 2021-ben?

 

Azt hiszem itt kellene villogni a képernyőn a kis piros felkiáltó jelnek. A DH rendszeresen megjelenő elemzése szerint, 2021-ben Budapesten az eladás okaként, az eladók 32% jelölte meg a befektetés értékesítését. Tehát ők, akik az átlagnál kicsit jobban érdeklődnek az ingatlanpiac iránt és a saját pénzüket mozgatják, úgy gondolják, hogy itt az ideje eladni. Azt láthattuk, hogy  nagyon kevés használt ingatlan értékesítés történt, aminek egy részét elvitte a jól beárazott piacképes, befektetői ingatlan. Gondolom ez a tendencia folytatódni fog, ők pénzzé teszik a befektetésüket, veled fognak versenyezni a piacon. Akkor még szóba sem került a háború, benzinár, infláció, fogyasztói áremelések kérdése, amiről látni érdemes, hogy világjelenségről beszélünk, tehát nem biztos, hogy erős ráhatásunk lesz. 

 

Ha utánanéznél, minden adatot megtalálsz az említett oldalakon. Természetesen ezt nem holnap fogod érezni, de viszonylag gyorsan lesznek látható következményei rád nézve is, ha ingatlant árulsz. Azt gondolom, hogy mielőtt árat emelnél érdemes átgondolni az itt leírtakat is.

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő








A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5517813853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása