Túl olcsó az ingatlan, ezeknek kell utánanézned
2022. április 08. írta: I Love Buda

Túl olcsó az ingatlan, ezeknek kell utánanézned

Nem biztos, hogy baj van vele, de érdemes informálódni mielőtt ajánlatot teszel.

nevtelen_terv_13.jpg

 

Az ingatlanhirdetések böngészgetése közben, feltűnik a kategória átlagáránál is kicsivel olcsóbb ajánlat. Elolvasod másodszorra is, nem elírás, tényleg annyi. Ezt kerested, elégedetten dörzsölheted a tenyered. De megszólal a vészcsengő is a fejedben, mi lehet a probléma? 

Telefont ragadsz. Jobb esetben eléred a hirdetőt, aki, ha még szerencsésebb vagy rendelkezik is bizonyos információkkal, sőt lehet, hogy maga a tulajdonos. Alaposan kifaggatod, de mindegy is, hogy mit mond, látni akarod, tehát időpontot egyeztettek, lehetőleg még aznapra. Megérkezel, a ház előtt kisebb tömeg vár. Ők is olvasták a hirdetést. Sanda szemmel méregetik egymást, illetve páran ismerősként beszélgetnek. Az egésznek kicsit open house hangulata kezd lenni. 

Mindenek előtt ne engedj a nyomásnak. Lehet, hogy soknak tűnik az érdeklődő, de ők sem fogna felelőtlenül dönteni, a vészcsengő az ő fejükben is jelzett, tehát szeretnének körültekintőek lenni.

 

Mi lehet a baj?

 Nem biztos az sem, hogy valami gond van a lakással. Elképzelhető, hogy valamilyen élethelyzet miatt kell túladni rajta. Például a tulajdonos külföldön kapott munkát, bedőlt egy hitele, számtalan variáció lehet.

 Ha van lehetőséged, vigyél magaddal valakit, aki a lakás műszaki tartalmát át tudja nézni. Vizesedés, vezetékek, stb. Illetve, ha van ügyvéd ismerősöd, kérd meg, hogy legyen elérhető, segítsen neked ebben a fél órában. Neki át tudod küldeni a lakás dokumentumait. Ezzel már kicsit nagyobb biztonságban vagy, magabiztosabban tehetsz ajánlatot. Alapvetően kétféle probléma merülhet fel, ezeket kell minél alaposabban ellenőrizned.

 

Ha a probléma műszaki jellegű

Ezért van veled a hozzáértő szakember, hogy ezeket kiszűrje. A magyar kreativitás határtalan, hidd el. Leírtam, láttam olyat, hogy a nedvesedő fal elé gipszkarton falat építettek, hogy eltakarja a foltokat. Aztán egy lepukkant lakás frissen festett plafonja is gyanakvásra adhat okot. De tényleg számtalan ilyen lehet. Nagyon fontos, hogy a tulajdonosokat köti a kellékszavatosság, amiről már írtam, tehát nem biztos, hogy érdemes nekik sumákolni, de gondolom inkább otthont vásárolnál mint problémát.

 

Ha a gond az ingatlan jogállását érinti

A nem műszaki jellegű értékcsökkentő tényezők legnagyobb része nagyon gyorsan kideríthető az ingatlan dokumentumainak átvizsgálása után. Alapvetően a tulajdoni lap, a társasházi alapító okirat, illetve a szervezeti és működési szabályzat lesz a segítségedre. Előfordulhat, hogy az egész ház egy osztatlan közös tulajdon, nincsenek albetétek, megesik, hogy valamilyen mobil tornyot telepítettek, vagy fognak a tetőre, de itt is számtalan ok lehet. 

 

A közös képviselő lesz a te embered. 

Érdemes felkeresned őt. Amennyiben a társasházban éppen fogadóórája van, akkor személyesen tudsz tájékozódni a lakóközösségről, illetve a ház dolgairól. Az ingatlan megvásárlása esetén érintheti a pénztárcádat egy csomó dolog. Például a lakóközösség egy komolyabb felújításba kezd. Homlokzat, lépcsőház, tető, bármi lehet. Elképzelhető, hogy célbefizetést szavaztak meg, ami akár milliós tétel is lehet. Megvetted a lakást, jön a csekk, hogy egy szabad szemmel is jól látható összeggel be kellene szállni a felújításba. Ha tudsz erről a tényről, akkor úgy alakítod ki az alku stratégiát, hogy ez beleférjen,  egyébként  ez nem tervezett kiadás lesz.

 

Biztosan jó jel

Az biztos, hogy a befektetők megjelenése mindenképpen jó jel, érdemes figyelni rájuk, hogy mit kérdeznek, mit mond a tulajdonos. Azt tapasztaltam, hogy mivel ők viszonylag alacsony ajánlatokkal próbálkoznak először, a saját részre vásárlóknak, otthont keresőknek még mindig megéri kicsit föléjük licitálni, gyakran akkor is, ha az a meghirdetett irányár volt.

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2517801055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása