Ezért emelkedik az ingatlanfelújítás ára
2022. április 01. írta: I Love Buda

Ezért emelkedik az ingatlanfelújítás ára

 

nevtelen_terv_12.jpg

 

Pár nappal ezelőtt összefutottam Zsoltival, a kivitelezőnkkel, aki a mi lakásunk felújítását  isvégezte a csapatával. Azóta is őt ajánlom mindenkinek, mert nagyon meg voltam elégedve a munkájával. A felújítás, nem hogy nem csúszott, hanem hamarabb végeztek, az ár annyi volt, amiben megállapodtunk, illetve egy dolgot elrontottak, másnap szóltam, ott voltak, javították. Az én szememben bizonyította a korrektségét és a rátermettségét is. Most kicsit megviseltnek tűnt, kérdeztem mi a baj? Azt hittem, hogy  most kerek a világ, annyi munkája van, amennyit szeretne, hol a probléma.

 

Árat kell emelnie és még így se biztos, hogy jól jár

 

Egy általam ajánlott ügyféltől jött, akivel nem tudott megállapodni.Elmesélte, hogy kb három héttel ezelőtt találkoztak és a felmérés után megállapodtak egy összegben, amiben a felújításhoz szükséges anyagok egy részének a megvásárlása is tartozott. A kivitelezők, illetve az üzletszerűen  ingatlan felújításával foglalkozók, kedvezményesen vásárolnak alapanyagot, tehát  logikusnak tűnik, hogy ők vásárolják meg.                                Egy 117 négyzetméteres ingatlan teljes körű felújításáról, átalakításáról  beszélünk. Csak a falak maradnak, illetve az sem mindegyik. Zsoltiék befejezték az előző munkájukat és jelezték, hogy a következő hét elején kezdenének is. A megbízó nagyon boldog volt, hiszen így elvileg a szeptemberi sulikezdésre készen is lehetnek mindennel.

 

Új ártárgyalás, nem érdemes dühöngened

 

Az öröm nem tartott sokáig, mert Zsolti jelezte, hogy újra kellene tárgyalni a felújítás anyagi részét, illetve a határidőket is át kellene gondolni. A megbeszélés nem volt indulatoktól mentes, sőt. A megbízó hangosan jelezte, hogy őt pont nem érdekli sem az Ukrán helyzet, sem a benzin árának emelkedése. Amennyiben megegyeztek, annyit fizet, de egy fillérrel sem többet. Miután kicsit megnyugodott, a vérnyomása visszaállt arra az értékre, amikor már nem kellett agyvérzéstől tartani, meghallgatta a másik oldal érveit is. Azt hiszem, hogy szerencséje volt, hogy Zsolt egy birkatürelmű, felkészült, sokat látott ember, mert ellenkező esetben mosolyogva kisétált volna az ajtón és talált volna két nap alatt munkát magának. Az viszont kétséges, hogy a lakás felújítására talált volna más kivitelezőt a tulajdonos.Szóval, a sulikezdésre való költözés nem valószínű, hgy összejött volna, de a karácsony sem biztos.A tulajdonos srác hívott fel, hogy elnézést kérjen tőlem is a viselkedéséért, de azt hitte, hogy át akarják verni, ám miután utánajárt mindennek, rájött, hogy semmi trükk és tényleg nem volt tartható az ajánlott ár.

 

Rengeteg dolog változott az elmúlt hetekben, ami érinti az árajánlatot.

 

 Folyamatosan emelkedik a benzin ára, így minden drágábban kerül a boltokba. Míg ez a parizer árán is komoly nyomot hagy, miért ne látszana az építőanyagokén is. Az átlagos építkezés  ára (anyagköltség, bérek, stb)  január óta 20%-al emelkedett és nem ez a vége. Sok helyen áttértek a rövidtávú árképzésre, mindenki igyekszik most bevásárolni a folyamatban lévő projektjeihez, mert ki tudja, hogy mi lesz hiánycikk az elkövetkező időben.Kevesebb, drágább faanyag érkezik, a gáz és villamosenergia ára mindent érint, sorolhatnám, de ettől hangos ma minden.

 

Ha nem látom, nem hiszem el, ilyen nincs, de mégis van

 

Kevés a szakember, aki van, nagyon meg kell fizetni, mert otthagyja akár a megkezdett munkát is. Nem ritka, hogy megjelenik a kilencvenes évek hőse típusú vállalkozó az építkezésen és az ott dolgozóknak kínál egy ötszázassal magasabb órabért, azzal a feltétellel, ha a dolgozó otthagyva csapot papot, csatlakozik az ő brigádjához és egy óra múlva felveszi a munkát a másik építkezésen.Dolgozó oszt, szoroz, megy és visz magával pár szerszámot is. 

 

Igazából azt akartam jelezni, hogy amennyiben egy-két hétnél több telik el egy ingatlan felújításra kapott árajánlat óta, nem biztos, hogy trükközik a kiviteleződ. Ne rajta verd el a port, mert nincs más választása, emelnie kell. Simán lehet, hogy indokolt. Ezért nem érdemes első indulatból elküldened őt messzire, lehet, hogy akkor jársz jobban, ha átbeszélitek, hogy mi volt az áremelkedés oka.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr117795435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2022.04.03. 13:37:03

Ezért jó egy szerződés, amiben az ár fix. Már ha aláírja persze a vállalkozó.
Bár ha csak munkadij van, anyagot a megbízó veszi, akkor pár hétre előre csak lehet tudni, mennyi az élőerő díja...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.04.03. 16:38:18

@AlexAston: Aki ismer, az tudja, hogy tartom a szavam, amikor valamire azt mondom, hogy x forint lesz, az kevesebb lehet, de több soha. Pontosan ezért nem írnék-íratnék alá senkivel ilyen szerződést. Ezért mondja azt a vállalkotó, hogy ez az ajánlat él még a héten, aztán már nem garantálhatja.
Nem tőle függ sajnos.
süti beállítások módosítása