Így keress új otthont és nem maradsz le a legjobbaról
2021. november 22. írta: I Love Buda

Így keress új otthont és nem maradsz le a legjobbaról

Ha előre tervezel, pénzt, energiát és idegeskedést is spórolsz.

blue_we_care_for_your_health_facebook_post.png

 

Naponta találkozom ingatlant kereső ügyfelekkel és  rövid beszélgetés után szokott kiderülni, hogy legtöbbjüknek nincs átgondolt, pontosan megfogalmazott elképzelése arról, hogy milyen otthont keresne, hova költözne szívesen.

Pedig mennyi időt, energiát és pénzt takarítanátok meg, ha kicsit terveznétek!

Ennek a meghatározásában segít ez a bejegyzés és mire végig olvasod és átgondolod az itt feltett kérdéseket tisztább lesz a kép.

Ismerd meg a pénzügyeidet

Szeretnél e hitelt felvenni? Ha igen, akkor milyen hitelre lehetsz jogosult, milyen kedvezményekre számíthatsz?

.Milyen árkategóriában keresgélhetsz?

Mennyi pénz áll a rendelkezésedre foglaló, előleg kifizetésére? Marad e pénz az esetleges javításokra?

Gondold át a jelenlegi életmódodat!

Mik azok az alapvető szükségletek, amik a jelenlegi lakóhelyeken rendelkezésedre állnak és nem akarsz lemondani róluk. Arra gondolok, hogy közel van a suli, ovi. Nem szeretsz bevásárlóközpontba járni, ezért kell a közelbe pékség, kisebb közért. Napi max egy-másfél órád lehet edzeni, jógázni, tehát kell egy ilyen lehetőség a közelben. Fontos a tömegközlekedés, mert a munkahelyeden lehetetlen a parkolás és nem autóval jársz .Esetleg valamilyen speciális kihívásnak meg kell e felelni? Például kerekesszékkel közlekedsz, vagy a szüleid barátaid közelébe szeretnél lenni. 

Milyen stílusú otthont szeretnél?

Családiházban, vagy társasházban szeretnél lakni? Ha társasházban élnél, akkor milyen stílusú otthont lehet az ideális. Kis vagy nagy létszámú lakóközösség? Régi nagybelmagasságú polgári ház, esetleg újszerű minimalista stílus, vagy megoldás lehet a panel is? Mennyire van szükséged sok-sok napfényre, vagy inkább zavar a nyári hőség? Mi az a zajterhelés, ami még tolerálható?

Mekkora lakást szeretnél és miért?

Ezt azt hiszem meg kell magyaráznom. Szóval elég sok olyan lakás van, amiben rengeteg felesleges tér van. Simán lehet, hogy egy 70-80nm nagyságú lakásban, kevesebb a hasznos tér, mint egy modern jól átgondolt 60 négyzetméteresben. Itt ,egymilliós négyzetméter árnál, már sok pénzt spórolhatsz. Valóban kell e a hatalmas hálószoba, vagy elég a 9-10 nm is, hiszen oda csak aludni jársz. Ha nagy vendégjárás van nálad, akkor szükséges lehet egy második fürdő, esetleg vendégszoba. Tényleg szeretsz e kertészkedni, vagy csak elmerengsz néha a meleg szobában arról, hogy de jó lenne, de még nem csináltál ilyet? Melyik a kedvenc helyiséged a jelenlegi lakásban, hol töltesz sok időt?

Minősíts, pontozz, jegyzetelj!

Nem utolsó sorban bízz az értékítéletedben. Tapasztalataim alapján az történik, hogy sokan végig gondolják ugyan, hogy mit szeretnének, de nem vesznek lakást anélkül, hogy legalább x ajánlatot megnéznének. Ők feltérképezik a piacot, mondják. Persze nem ritkán az a vége a történetnek, hogy feltérképez, tovább keresgél, pedig már megtalálta a tökéletest, de még nem látott eleget. Aztán felhív, hogy szeretné megnézni még egyszer mégis azt a lakást, amit velem látott. Hát azt már eladtam, sajnálom. Ha szerencséje van, akkor akad egy b terv, ha nem, akkor csak egy sokkal több kompromisszumot igénylő ingatlanba fog beköltözni. 

Tehát, ha készítesz egy listát, hogy az előbbiek alapján mik a legfontosabbak, akkor a hirdetéseket is fogod tudni rangsorolni. Gondolom érdemes a legtöbb kritériumnak megfelelőt legelsőnek megnézned, azután a többit. Azt javaslom, hogy amennyiben az első megtetszik és valóban olyan, mint amilyennek képzelted, akkor ne gondolkodj sokat, ne nézd meg a tizediket is, mert jó eséllyel lemaradhatsz róla. Ezért írtam azt, hogy bízz a saját értékítéletedben.

Remélem tudtam ötleteket adni.

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1416761506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása