Így találod meg az ingatlanos által hirdetett ingatlant
2021. február 05. írta: I Love Buda

Így találod meg az ingatlanos által hirdetett ingatlant

Kiszámolta

blue_simple_photo_kids_facebook_post.png

Kiszámolta

 A minap egy pénzügyi blogot üzemeltető srác, úgy gondolta, hogy miután nem találja meg álmai otthonát, aminek persze az ingatlanos az oka, kiéli a frusztrációját és majd ő megmutatja.

Hogy találd meg az ingatlant?

címmel írt egy bejegyzést. Ez  semmi újdonságot nem tartalmaz, tehát aki szeretne kicsit bíbelődni ilyesmivel, eddig is, ezeket a lehetőségeket kihasználva, megkereshette a számára érdekes ingatlant. Az elgondolkodtató volt számomra, hogy miért tartunk ott, hogy valaki büszkén hirdeti, hogy neki sikerül mások munkáját semmibe venni, őket becsapni. Erre büszke.

Javaslatokat is tett  az ingatlanszakma reformjára

De pár hetes ingatlankeresés után ,természetesen vannak javaslatai a szakma megreformálására. Szerinte maximalizálni kellene az ingatlanos jutalékot, szabályozni kellene a kapcsolatfelvétel lehetőségét, illetve a hirdetések tartalmát is. Mindenesetre furcsa hozzáállás egy pénzzel foglalkozó bloggertől, hogy nem nagyon érti a piac önszabályozó mechanizmusait, de nem baj. 

Persze a cikkből kiderül, hogy az eladókkal is baj van, mert sokat kérnek az ingatlanukért. Tehát egy háromszereplős történetben, van két hülye, az ingatlanos, meg az eladó és egy jobb sorsra érdemes házvadász, a pénzügyi tanácsadó.
Természetesen, vitatja  az ingatlanos szakma létjogosultságát is. Az sem zavarja, hogy ebben a szakmában mindenki sikerdíjból él, tehát akkor él meg, ha egy szolgáltatást sikeresen abszolvált, ennyi. Azért ez elég erős érv szerintem. Egyes felmérések szerint, tíz kezdő ingatlanos közül, nyolc, három hónap után, más pályát keres magának. Később egy kommentemre válaszolva, bemutatja azt az üzleti modellt, amit kitalált és működöképesnek gondol (hívjuk ingatlan managementnek) ami már elvileg létezik, de nagyon kevesen veszik igénybe, mert ez valóban nem ingatlanközvetítés. Létezik egy portál most is, olyan startup, hogy csak na. Már kb 4 éve léteznek és ott tartanak, hogy a szegényes kínálatukat, ami áll pár ingatlanból, egy nagy iroda kínálatával kellett kiegészíteniük. Ez mutatja az üzleti modell létjogosultságát. Mondom, négy éve. Ja, ő velük nem találkozott ezek szerint, lefoglalta a házvadászat.

Így kellene hirdetnünk

Zagyvál sok mindenről, drónról is például. Elöljáróban, nekem van drónom, tehát nem azért mondom, hogy nem egyszerű, mert sajnálnám rá a pénzt. Szóval, amikor arról beszél, hogy szeretne drónnal fotózott képeket látni egy ingatlanhirdetésben, akkor az is nyilvánvaló, hogy ezt sem gondolta át. 2021-ben a dróntörvény miatt, neked repülési engedélyt kell kérned illetékes hatóságtól, amit akkor kapsz meg, ha van drónpilóta jogsid. Bocs, ez még nem képezi, az amúgy kiváló ingatlanos képzés tananyagát. Tehát ingatlanos megkeres egy ilyennel és felszereléssel rendelkező kollégát, 30 nappal a megbízás megkötése előtt megkérik az engedélyt és imádkoznak, hogy ne legyen szél, se eső. Elkészül a videó, illetve a képek és a drónpilóta is kifizetve: Olyan 80-100 E ft körül. Majd, ahogy a bejegyzésében írta, a feleségével azt játszák, hogy ki találja meg hamarabb az adott hirdetésben szereplő ingatlant. Aztán másnap, gondolom kézenfogva, elsétálnak és megtekintik a házat. 

Három problémám van ezzel: 

Aki ingatlant hirdet, az fizet a felületért és dolgozik vele, tehát energiája és pénze van benne, jó esetben ebből tartja el a családját. Tehát ne szépítsük, aki semmibe veszi, az őt meglopja, ez van. Elég nehéz ez a munka egy kezdőnek. Nem elég az a bizonytalanság, hogy sikerül e pénzt keresnie, hiszen esetleg a családi tartalék nagyobb részét tette bele a hirdetésbe, jó fotók megvásárlásába, stb, de figyelni arra is, hogy valaki az ő munkáját használva megkárosítja őt. Tényleg nehéz.

 A másik ennek a következménye: 

Azt kifogásolja, hogy nincs utca, házszám, esetleg emelet, ajtó megadva. Érdemes lenne megérteni, hogy a megbízások, az értékesítésre váró ingatlanok, a portfólió, az ingatlanos kolléga vagyona. Abból él, hogy ezeket kezeli, értékesíti, kiadja stb. Persze, hogy nem szeretné, ha mindezt semmibe vevő, mindent okosba megoldók, nélküle, őt kihagyva kezdjenek a tulajdonossal tárgyalni. Beletette a munkáját, természetesen szeretné látni az eredményét forintosítva is. Neki is könnyebb lenne, ha minden infót leírhatna, de nem teheti, miattuk. Itt értünk körbe, hiszen valaki olyan szeretne plusz információt, aki deklarálja is, hogy visszaélne vele.

 Így a megbízót, tulajdonost is semmibe veszik 

 Bármilyen hihetetlen, azért ad valaki megbízást  egy értékesítőnek, hogy ezt a gondot letudja. Nem akar vele törődni, nem ért hozzá stb. Ez őket nem érdekli. Tehát  nem csak az ingatlanost veszik semmibe, hanem azt is, aki őt megbízta. Lehet, hogy olyan élethelyzetben van a tulajdonos, pld beteg, esetleg más problémája van.  Talán az is lehet, hogy  bízik az ingatlanos szakértelmében, de nem szeretne senkivel egyedül a lakásában találkozni. Biztonságot nyújt neki egy szakértő abban, hogy ez a nagyon nagyon sok pénzről szóló történet nyugodt mederben csorogjon végig

Végkövetkeztetés 

Ezt az egész történetet egy kicsit szélesebb kontextusba helyezve, arra gondolok, hogy mennyivel könnyebb, vidámabb lenne az életünk, ha tisztelnénk egymást, egymás munkáját, akkor is, amikor esetleg rövidtávon, első látásra szabad szemmel is jól kétható összeget  nyerhetünk az ügyön Szóval, ha én pénzügyi tanácsadó lennék…… de nem vagyok, ezért nem okoskodok.



Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8116417452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása