3 ok, amiért optimisták lehetünk az ingatlanpiacon
2020. június 04. írta: I Love Buda

3 ok, amiért optimisták lehetünk az ingatlanpiacon

Persze nem folytatódik az áremelkedés eddigi üteme, de összeomlásra sem kell számítanod

 

nevtelen_terv_7.png

 

Megállt a piacon az áremelkedés üteme. Visszaestek az ingatlanárak. Megindult a kereslet, újra megélénkül a piac. Ilyen és ezekhez hasonló mondatok olvashatóak minden olyan portálon, ahol ingatlanpiaccal foglalkozó cikkek bejegyzések látnak napvilágot.  Akik közvetlenül az ügyfelekkel találkoznak, tehát naponta érzékelik a változásokat, arról számolnak be, hogy az érdeklődésben enyhe élénkülés tapasztalható, hogy ezekből mikor lesz realizált tranzakció, az még a jövő zenéje. Továbbra is azt gondolom, hogy nincs okunk Dunának menni és ottveszni. Én is, mi is azt látjuk, hogy mozgalmas nyár elé nézhet a piac. Három oka is van erre.

 

1. Az elmaradt tranzakciók valamikor megvalósulnak

Az amúgy is kicsit döcögősebb január február után kezdet élénkülni a kereslet, ami azt jelezte, hogy továbbra is él az ingatlanvásárlási kedv a lakosságban, de kicsit még kivárnak, ahogy ez év elején lenni szokott. Ilyenkor mindig kicsit kevesebb a befejezett értékesítés, ám megjön a lendület a tavaszi időszakra. Nos ez a lendület most is érezhető volt, de olyan hirtelen állt meg minden. hogy mindenki csak kapkodta a fejét. Egyik pillanatról a másikra bezárkóztak az emberek. Egy egy bemutató leszervezésekor, két bevállalósabb fél is kellett, akiket vagy az idő szorít, vagy valami miatt meg kell oldani az adott ingatlanügyletet. Tényleg nehezen, de azért meg lehetett szervezni az értékesítést. Azt gondolom, hogy a lendületesen induló március vevői, ott vannak a piacon és lassan kezdenek érdeklődni, ami jól látszik a bejövő hívások megnövekedett számából. Azok az élethelyzetek, amik tavasz elején generálták volna az értékesítéseket, ingatlanvásárlásokat, ugyanúgy fennállnak, tehát egyszer realizálódniuk kell.

 

2. Még itthon vannak a szakemberek

Aki tavaly ilyenkor szeretett volna lakásfelújításba csapni, annak a komoly szervezettség mellett a szerencsével is jóba kellett lennie. Itt írtam arról, hogy a megpróbáltatásokat hogyan lehet kicsit csökkenteni, de aki belevágott az pár száz ősz hajszállal számolhatott nyugodtan. Olyan figurákból lettek kivitelezők, hogy ahogy a költő mondja: kubikus lenne az átkosban. Most viszont azoknak a szakembereknek akik Németországban, Angliában és a nálunk kicsit gazdagabb országokban keresték a boldogulást, még könnyebben lehet itthon szabad kapacitásuk, tehát könnyebb megbízható kivitelezőt találni. Mivel a lakásállományunk egy nagy része felújítandó állapotú, (az átlagos állapotnak de néha jó állapotúnak hirdetettek is) szükség is van a szakértő, dolgos kezekre.

 

3. Nem valószínű, hogy összeomlana az ingatlanpiac

A mostani helyzetet sokan hasonlítják össze a 2008-as válsággal, ami több szempntból sem állja meg a helyét. Itt  elég annyit említeni, hogy a lakosság nem devizában, hanem forintban adósodott el,  jelenleg pedig a hitelek  visszafizetését is felfüggeszthették, ebből következően semmi jelét nem érzékelhetjük a pániknak. 2008 után az emberek és a bankok is óvatosabbak voltak, de mára az óvatosság mellett úgy látszik, hogy sokkal átgondoltabban adósodunk el. Jelenleg úgy érzékelhető, hogy nem kell menekülőárakat kitalálni az adósságban fuldokló eladóknak, hanem egy olyan értékesítési stratégiában gondolkodhatnak, ami sokkal kényelmesebb átgondoltabb eladást biztosíthat számukra.

Ez a három tény, azt hiszem egyensúlyba állíthatja az ingatlanpiacot és szépen lassan visszacsalogathatja a vevőket is. Addig is minden jót Nektek!

Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr915739320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2020.06.05. 07:56:07

Az rendben, hogy zuhanás nincs a moratórium miatt, de mi lesz a vevõkkel?

5-10% GDP csökkenés, munkanélküliség, nem épp a hitelfelvételek idejét jelzi... Aki teheti, örül, amíg van munkája és (sokszor csökkentett) fizetése.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.06.05. 09:14:12

Szia, köszi a véleményed. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy nem a krízis állapot amire hosszútávon be kell rendezkedni, minden intézkedésnek az a célja, hogy ez a helyzet visszaálljon az un. rendes kerékvágásba. Ez nem csak Magyarországon van így, hanem mindenhol. Biztosan lesz több változó, én itt a jelenlegi helyzetre reagáltam.

bontottcsirke 2020.06.05. 09:27:40

@I Love Buda: Épp ez az , amit senki sem tud megbecsülni meddig húzódik. A régi termelési struktúrák át fognak rendeződni. A villanyautó került ki győztesen a csatából és Európában ehhez nem értettek, kvázi lesz egy csomó munkanélküli. Ez ugye dominóhatást fog produkálni, tehát begyűrűzik sok már szektorba. Októberben jön egy második hullám. Szóval inkább az árak tartós befagyására lehet számítani, aztán szépen, lassan jön egy lejtmenet és kerülnek be szépen a túlvásárolt ingatlanok a piacra. Nem a csok-mok-bok hitelesek, ők örök rabszolgák lesznek, hanem azoké, akik hitelre a másidikat-harmadikat-negyediket vették. Olyan túlkínálat nem lesz. mint 2008-ban (de még az is elképzelhető), mert ott a legjobb ingatlanok elkeltek. Olyan bőség és olcsóság sosem lesz. Inkább elindul majd egy bérlakás program és nem osztrák mintára, hanem azért mert hiába sok az ingatlan az országban, lepusztult szar állapotban van a jelentős része. A negyedét már tegnap bontani kellett volna. Viszont lesz egy szűk csoport, akinek annyi ingatlan lesz a kezében, hogy megszámolni is nehéz lesz.
süti beállítások módosítása