Így add el a lakásodat, koronavírus járvány idején
2020. április 12. írta: I Love Buda

Így add el a lakásodat, koronavírus járvány idején

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján

 
nekik_segithet_a_koronavirus_az_ingatlanpiacon_3.png

 Nem kellett jóstehetség ahhoz, hogy megjósoljuk, kik lesznek a járvány első nyertesei a lakáspiacon. itt írtam róla. Sokan, sokfélét prognosztizáltak, jósoltak, a lakáspiac jövőjét illetőleg. Miután a korlátozó rendelkezéseket lassan három hete vezették be, némi tapasztalatra már szert tettünk, amiből talán a jövőre is következtethetünk.

Nézzük mi történt azóta, mit láthattak azok, akik közvetlenül az ügyfelekkel kerültek kapcsolatba? Szinte mindenki abban bízott, hogy a lakásturisták száma a nulla felé konvergál, mert csak az fog lakást nézni, akinek tényleg  fontos a lakásvásárlás, illetve valamilyen ok miatt sürgősen meg kell találnia az új otthonát.

Ez nem jött be

 

Két példa, mindkettő az elmúlt két hét története:

Idősebb női hang. Két napja érkeztem Torontóból, karanténban vagyok, meg szeretnék nézni egy lakást a Hársliget lakóparkban. Jelzem, hogy nem én vagyok az embere, nem javaslom egyébként, hogy elhagyja a karantént, mindenki biztonsága ezt kívánja. Ő fogta magát és leszáguldott a lakóparkba, beszélt a biztonsági őrrel, aki természetesen segített neki, a tulajdonos elérhetőségével, aki miután tőlem már tudta a történetet nem mutatta meg a lakást neki és jelezte, hogy engem keressen, ha valóban érdekli az ingatlan.

Másik történet, szintén idősebb női hang, ő egy telket nézne velem, amin egy nem lakható ház áll. Elmondom a telefonban, hogy fogom mutatni valakinek másnap, ő csatlakozhat hozzánk háromnegyed órával később, de a kerítésen át kell másznia, vagy nézzük meg egy másik időpontban. Az érkező néni 70 pluszos, szembesül vele, hogy igazat beszéltem, nem tud bemenni, de beszélgessünk Elmeséli, hogy gondolkodik azon, hogy eladja a lakását, és majd valahol valamit szeretne vásárolni, tehát az igazi nézegető, abból a korosztályból, akik abszolút veszélyezettetek. Ebből is látszik, hogy nagyon optimista volt az az elképzelés, hogy mindenki átgondolja a fontossági sorrendeket, illetve felnőtt módon fog viselkedni.

A mi tapasztalataink

 

Ingatlan vásárlási szándékkal telefonon 35-40%-al kevesebb megkeresést kapunk, ez első látásra erős csökkenést jelez, de ne felejtsük el, hogy minden kollégám és én is, visszavettük azoknak a lakásoknak a hirdetését, ahol a tulajdonosokkal úgy állapodtunk meg, hogy a járvány idején nem viszünk érdeklődőt, ami 10 ből 4 lakást biztosan érint. Jobbára azokat a megbízásokat, ahol nem túl erős a motiváció az eladásra, illetve a tulajdonosaik veszélyeztetett korcsoportba tartoznak. Akiknek nincs más választásuk, csak az eladás, nekik lehet alternatívákat ajánlani, csökkenteni a bemutatók számát, akár virtuális bemutatással is. Természetesen voltak megvalósult tranzakciók, amiknek a száma érdekes módon nem csökkent nagy mértékben, ha a tavalyi hasonló időszak számait vesszük alapul, akkor is csak minimálisan. Igaz, hogy ezeknek a tranzakcióknak a létrejötte még az előző hónapok munkájának eredménye. Érdekesebb lesznek, a következő egy -két hónap számai, de addigra az sem biztos, hogy tart a járvány. Jelenleg nem lehetetlen sem ügyvédet, sem energetikust találni, tehát ez sem áll az adásvételi szerződések útjába.

Ezt javasoltam az ügyfeleimnek 

 

Szóval a tapasztalataink alapján, nem kellene pánikszerűen árcsökkenésekben gondolkodni annak, akinek nem égetően sürgős az értékesítés, a 2008-as válsággal összehasonlítani pedig olyan, mintha egy földrengést egy laza nyári naplementével. Sem az ok, sem a kimenetel, semmi sem ugyanaz. Természetesen érdemes körültekintőbbnek lenni az érdeklődők fogadásakor, betartani a javasolt egészségügyi szabályokat, az is igaz, hogy most, a piaci ár felett kínált ingatlanokra minimálisnál is kevesebb érdeklődésre számíthatnak, aminek leírtam itt a következményeit. Tehát  érdemes átgondolni az értékesítési stratégiát, akár érdemes egy jó ingatlanossal konzultálni, aki akár egy jól elkészített bemutató videóval, egy átgondolt stratégiával, illetve a kapcsolatrendszerével zökkenőmentesen megoldhatja ezt a dolgot.

 Jó egészséget Nektek!

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7315607770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása