Egy villa, ahol tapintható a XX. század történelme
2018. december 14. írta: I Love Buda

Egy villa, ahol tapintható a XX. század történelme

A díva építette, a diktátor elvette, a színészóriás megvette

 

17.JPG

Nagyon tetszik nekem, amikor a történelem, egy-egy épület, villa, ház, lakás nyomán, szinte kézzelfoghatóvá válik. Ez történt a Lóránt utca egyik villalakásának felvétele közben. 

Íme a történelem egy nagyon pici szelete, ami a három tulajdonos személye miatt, akár a XX. század lenyomata is lehetne.

A primadonna

Miközben ezt a házat fotóztam, a kinti medencénél, egy melegítőbe öltözött bácsi nézett gyanakodva. Kicsit sompolygott, kerülgetett, egyre közelebb kerülve hozzám, majd elhangzott a kérdés:                      Maga mit csinál itt? Mondtam, fotóznék, és segítene, ha nem állna a képbe és úgy beszélnénk meg, hogy hogyan tovább. Kicsit megnyugodott, mert látta, hogy tőlem nem kell tartania a ház lakóinak. Kérdeztem, hogy mióta lakik itt, erre ő, a nagyon-nagyon régóta választ adta. Kérésemre, hogy meséljen nekem a házról, megeredt a nyelve. Tudja maga ki az a Muráti Lili? Ááá nem tudja. Tudja, hogy ide őt hintó hozta előadások után? El tudja képzelni, kik fordultak meg itt akkor, hogy milyen előadásokra készültek a kertben? Á nem tudja. Legyintett és otthagyott.

kara_dy-katalin-mura_ti-lili-mezey-ma_ria-e_s-tolnay-kla_ri-768x570.jpg

Muráti Lili Karády Katalin, Mezey Mária és Tolnay Klári társaságában a kertben.

 Látva a hatalmas kertet, fantasztikus ősfákkal, medencével, nem volt nehéz elképzelni Muráti művésznőt nyáron a medence szélén, szerepet tanulni, gyöngyöző pezsgővel a kezében vagy hosszú elegáns szipkájából, kékes füstöt eregetve sétálgatni, ahogy hallgatja Vaszary János színigazgató férjének szavait, akihez azzal a feltétellel ment feleségül, hogy egy házban, de külön lakásban fognak élni. Imádta a szabadságot, önállóságot.  Később el kellett hagynia az országot Ausztrián át, étlen-szomjan, mert nyilasnak bélyegezték.  Madridba menekült,  ahol pár hónap alatt  annyira sikerült megtanulnia spanyolul, hogy az egyik rádióállomás hírolvasója lett.

A diktátor

A következő lakó személyéből kikövetkeztethető a vádak igazságtartalma és az is, hogy a művésznő miért gondolhatta úgy, hogy az akkori független magyar bíróság nem fogja őt, a legjobb ügyvédek segítségével sem a vádak alól felmenteni, mert sem nem független, sem nem igazságos. 

01_1.jpg

 1947-től aztán egészen más témájú beszélgetések zajlottak a fák között a kertben, talán életek pecsételődtek meg, sorsok dőltek el.  A következő lakó szintén ismert ember volt, de abban is biztos vagyok, hogy őt nem hozták a vállukon pezsgőspalackokkal hadonászó, lelkes férfiak, sőt. Pedig volt ám mozi is a házban, ami az ötvenes években nem volt szokványos, a feleségének egy kerámia műhelyt is rendeztek be itt, illetve egy majdnem 80 nm-es bunker is épült, amit az egyik földszinti lakásból lehetett megközelíteni. Ha most olyan hirdetési szöveget olvasnék, hogy egy villaház saját mozival, medencével kerámia műhellyel eladó, minimum egy celeb tulajdonost sejtenék mögötte és ha a parkoló fényképei, az itt álló veterán, de felújított GAZ-t is mutatnánk, akkor a top százra szűkíteném a kört. Én pedig kulcsot kaptam Rákosi Mátyás otthonához, mert ő volt az új lakó. Oké hogy kicsivel több, mint ötven év késéssel, de akkor is.  Nekünk magyaroknak maradt a kevésbé vonzó külsejű, még kevésbé elegáns új lakó, aki  1947-ben beköltözött. Sem őt sem a feleségét nem szeretném elképzelni a medence partján, sem a házban, ezért nekem ez a villa csak Muráti Villa marad, marad úgy is egy szomorú korszak az új lakó nevével fémjelezve. 

A bonviván 

 

darvas_ivanlead.jpg

Azóta szerencsére minden megváltozott. Új lakók költöztek a villa legnagyobb lakásába, a sors furcsa fintora okozta, vagy valami vicces kedvű nagy rendező, de ismét színművész költözött ide. Nem is akárki, hanem a kommunista rendszer által 32 hónap börtönbüntetésre ítélt Darvas Iván családja élt itt. A villát felújították, a lakást szintén modernizálták, szerencsére a kert még mindig gyönyörű, buja növényzettel tarkított. Ki ne akarna egy ilyen múlttal rendelkező lakásban élni? Most az a szerencse ért minket, hogy a villa legimpozánsabb lakása, hatalmas terasszal, érdekes múlttal eladó lett. Itt tájékozódhatsz róla.

Milovecz László

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5514483604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása