Mutass nekem egy biztos pontot, és kimozdítom sarkaiból a világot.
2018. szeptember 28. írta: I Love Buda

Mutass nekem egy biztos pontot, és kimozdítom sarkaiból a világot.

Aki legyőzte a street foodot

 

Egy városrészhez hozzátartoznak szerintem a fix viszonyítási pontok, amik kiállják az idők próbáját, nem változnak. Karaktert adnak a környéknek, dacolnak a divattal.

moszkva.jpg

Budapestre költözésem óta, az egyik kedvenc helyem a volt Moszkva, ma Széll Kálmán tér. Az itt szerveződő spontán  szombati bulikat, remekül bemutatja a Moszkva tér című film.  Itt ránézhetsz. Igazi kulturális katyvasz ez a tér. Az elit suliból jövő, sok nyelvet beszélő cserediák, a Budai nyugdíjas fogorvos bácsi, a bóbiskoló hajléktalan, a munkába igyekvő akárki. Színes, igazi állandóan pulzáló forgatag.

letoltes.jpg

 

De mi is a viszonyítási pont, ami azt érezteti velünk, hogy az idő mégsem rohan vagy ha igen, akkor is maradnak nyomok a múltból? Kedves barátom, én a Margit körút és a Dékán utca sarkán álló hentesre gondoltam. Amikor először, vagy harminc éve jártam itt, már akkor is itt végezte a magyar disznóállomány egy része. A dekoráció -majdnem írtam design- nem változott sokat azóta sem, mert a Fradi órához, illetve poszterhez, Ebedli, Nyilasi képeihez, a legkifinomultabb ízléssel rendelkező belsőépítész sem tudott volna hozzátenni semmit. Ez így kerek, így egész. Azt hiszem minden kelet-európai lélekkel megáldott ember hősei ők, akik felvették a harcot a törökkel, Norbival, akinek pár méterrel arrébb volt étterme, illetve hősiesen állja a sarat a nyugati hódítók támadásaival -KFC, Meki- szemben is a mai napig.  Ha jól emlékszem, a Valami Amerika című filmben mondta valaki valakinek, hogy ha Budapestre jön, akkor egyen a  hentesnél kolbászt bicskával, mert az  remek dolog. Ha itt jársz a közelben, nyugodtan ugorj be, próbáld ki, egyél kolbászt bicskával, mert tényleg isteni. A kenyér friss, a sült kolbász meleg, a cserkó paprika erős mint a veszedelem,  de jó lesz hidd el.

nevjegy_jo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7414269417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külön.remek 2018.09.29. 13:49:10

Van egy hasonló a Budafoki úton is a Karinthy út kereszteződéséhez közel... Kolbász, hurka, pecsenye, sőt még csirke is van sütve...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2018.09.29. 14:30:04

@külön.remek: Tudom, az is nagyon rendben van, de itt is nagyon jól főznek, a hentes srác szokott csinálni tatárt is.
streetkitchen.hu/szakertunk/ica-mama-husboltja/

élhetetlen 2018.09.29. 16:23:21

@külön.remek: Pár évig a Vásárhelyi utcában dolgoztam (régen, 15 éve), sokszor megfordultunk Ica mamánál. Én a sült császárszalonna szeletekre buktam, azt rendszeresen hoztam haza is, mert hidegen is imádtam. Na, most a vicc, akkor még fogtuk, és haraptuk a kolbászt. Pár éve arra jártam, bementem, vettem valamit, és nézem, hogy a mellettem levő pultnál valaki késsel, villával eszi a kolbászt. Hozta magával? Annyira nem számítottam rá, hogy nem vettem észre az orrom elé készített evőeszközöket. Volt pár kedvenc helyem, a Múzeum körúton az ELTE-vel majdnem szemben egy hentes… Amit viszont még most sem tudok, hogy hol szereztek a hentesek olyan jó kenyeret, amilyet boltban én még sose kaptam.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2018.09.30. 14:10:13

A kenyér az ő titkuk marad szerintem, olyan mint az Unicum recept, titkos. Ezt t tudom elképzelni, mert tényleg rejtély számomra.

Clodovicus S. Carolus 2018.09.30. 23:01:00

Óriási szerencse, hogy vidéken is ehetünk sült kolbászt és véres/májas hurkát, friss, ropogós kenyérrel! Pl itt a piacon is frankó! Azt hihetnénk, hogy ez már csak Budán van, "merugye" az ország csak a Főből áll.
Érdekesebb lett volna számomra a téma, ha szembeállítja az isteni sültkolbászt mai divatos moslékkal, amit "sztrítfúd" néven nyomnak le a Zemberek torkán, ha már gasztro a rovat. Mert azt hiszem, ez az új hullám, ahogy jött, úgy tova is lódul, de a lacipecsenye és társai örökre megmaradnak.

Világít a torony 2018.10.01. 13:45:13

A sztrítfúd gagyi. Egynémely hentesnél isteni főtt/sűlt cuccokat lehet fogyasztani. Az a valami :)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2018.10.01. 18:33:26

@ClownPepito: Budán élek, Budán dolgozom, igazából a hely tetszik, nem csak a kaja.
Azt tudom, hogy Várpalotán van a piacon egy sütöde, ahol olyan rántott máj van ami verhetetlen. Annyit még hozzátennék, hogy ingatlanközvetítő vagyok, Budán dolgozom, fogalmam sincs a dolog gasztro oldaláról. tTvolról sem hívnám a street food dolgokat mosléknak, sőt. Amennyiben Pesten jársz nézd meg őket
:www.facebook.com/rapazbar/ a kért tulaj srác nagyon komoly helyeken dolgoztak, a második alkalommal tudták a nevemet és azt sem felejtették el, hogy milyen kávét szeretek.

Kellemes tesztelést!
süti beállítások módosítása