Albérletkeresés? Ezt az 5 pontot kell figyelembe venned
2024. július 26. írta: I Love Buda

Albérletkeresés? Ezt az 5 pontot kell figyelembe venned

 

_3cba4828-65c6-4c80-8fe9-5f9e6ba3c50d.jpg

 

Albérletet keresel? Ne ess pánikba! Ez az öt tipp segít megtalálni az otthonod, ahol jól érzed majd magad

Megérkeztek a felvételi ponthatárok, ami óriási megkönnyebbülés azoknak, akiknek sikerült bejutni a megjelölt felsőoktatási intézménybe. A legtöbb leendő egyetemista, főiskolás következő kihívása, megoldani a lakhatását, megtalálni azt az albérletet, ahol ebben az időszakban élni fog. Miután a kollégiumi helyek száma finoman szólva is korlátozott, illetve kevés szülő van abban a helyzetben, hogy lakást vásároljon a gyereknek, marad az albérletvadászat.
Tökéletesen megértem azokat, akik kicsit aggódnak, hiszen ismeretlen terepre tévedtek, rengeteg pénzt veszíthetnek, illetve szeretnék a csemetét is a legjobb helyen tudni.
Éppen ezért leírtam az öt legfontosabb tippet, amit ha figyelembe vesztek, biztosan nem érhetnek kellemetlen meglepetések.


1. Helyszín, környék, ingatlanosul lokáció

Talán ez a legfontosabb. Napi egy két órát is megspórolhatsz, ha az iskolád közelében találsz egy remek kis lakást. Az idő pénz és ezt a bérbeadók is tudják, tehát biztosan egy picit mélyebben kell a zsebedbe nyúlni, ha egyetem, főiskola közvetlen közelében szeretnél lakni.
A jó hír az, hogy a nagyvárosokban (és ez fokozottan igaz Budapestre) általában nagyon jó a tömegközlekedés és a kicsit külvárosiasabb kerületekben azért lényegesen olcsóbban is bérelhettek ingatlant. Szóval van lehetőséged választani, spórolni és tömegközlekedni, vagy kicsit többet fizetni és átsétálni papucsban a tanszékre.

Lényeges még a környék biztonsága is. Amikor kicsit tovább tart a színház, mozi, buli és esetleg a havi keretből már nem futja taxira, ne kelljen remegő térdekkel hazafutni a buszmegállóból. Tehát ezzel a szemmel is érdemes feltérképezni a környéket.

Természetesen lehetnek egyéni preferenciáid, amiket nem tudok végigvenni, de azokat is vedd figyelembe a környék kiválasztásakor. Szeretsz edzőterembe járni, imádod a kávézókat, fontos a csend, kell a garázs…. Számtalan ilyen lehet, ne hagyd figyelmen kívül, hiszen ideális esetben évekig fogsz itt élni.


2. Költségvetés: Mennyi az annyi?

Érdemes leülni egy kockás papír vagy excel tábla elé és szembenézni a tényekkel. Mekkora a biztos havi bevételed, miből fogsz tudni gazdálkodni. Nem a legnagyobb ötlet ennek az összegnek a száz százalékát a lakhatásra fordítani, ezért azt javaslom, hogy csak egy részével számolj. Érdemes ennél a tételnél úgy gondolkodni, hogy nem csak a bérleti díjat kell majd kifizetned, hanem az ingatlan fenntartási költségeit is. Hülyén éreznéd magad egy fancy lakásban áram nélkül, mert azt kikapcsolták. Tehát a lakhatásra költött összegnek csak egy része az albérleti díj, erre jön még a közös költség, gáz, villany, víz számla, internet előfizetés, esetleg a parkolás-autóbeálló után fizetett összeg is, illetve ne felejtsük el, hogy a bérbeadódnál lesz még két havi kauciód, ami hiányozhat.

 Pro tipp: 

Ha egy lakóközösséget alakítatok ki a haverokkal, évfolyam társakkal és így  költöztök össze, sokkal jobban kijöhettek anyagilag! Mi is így kezdtük, életreszóló élményekkel gazdagodtunk. Azért azt jelezném, hogy ez akár a tanulás rovására is mehet, szóval ne a legvagányabb barátaid legyenek a lakótársaid.

 

 3. Méret a lényeg? 

Mekkora helyre privát szférára van szükséged?  Egy garzon elég, vagy nagyobb térre vágysz? Sokat vagy otthon, rengeteg ruhád cuccod van, esetleg kutyát, macskát vinnél magaddal,szeretsz főzni, kell a nagyobb konyha? Igazítsd az igényeidhez a keresés paramétereit. Ha pedig barátokkal költöztök, jó, ha van mindenkinek  privátszférája, ahol becsukja az ajtót és tanul, amkor ti is otthon vagytok.

 4. Felszereltség: Mik az elvárásaid? 

Milyen extrákat szeretnél? Mosógép, mosogatógép, klíma? Ha ezek fontosak neked, akkor ezt is vedd figyelembe a keresésnél. Persze ezek mind plusz költséget jelenhtenek, szóval ezt is kalkuláld bele a büdzsébe.

Lehet, hogy van kutyád, cicád, sünöd, esetleg díszhalaid. Mindenképpen közöld a tulajdonossal, hogy magaddal szeretnéd vinni őket. 

 5. Szerződés: Olvasd el, mielőtt aláírod! 

Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy bérleti szerződés nélkül nem költözünk albérletbe. Mit csinálsz, ha a tulajdonos egy hónap múlva azt gondolja, hogy kicsit emelne a bérleti díjon? Két dolgot tehetsz, fizetsz,vagy költözöl. Olyan kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz, amit nem tudsz kezelni. Ezektől csak egy korrekt albérleti szerződés védhet meg. Itt nincs kompromisszum, akármilyen kecsegtető is az ajánlat, engedd el, keress korrekt bérbeadót.

 +1 Bónusz tipp: Fotózz, dokumentálj

Azt javaslom, hogy készítsetek fényképeket a lakás helyiségeiről, hibáiról mikor beköltözöl. Sokkal könnyebb lesz a szerződés lejártakor visszakapnod a kauciót, ha meg tudod mutatni, hogy az adott hiba már akkor is megvolt, amikor te beköltöztél.

Remélem tudtam segíteni

Milovecz Laci budai ingatlanközvetítő 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5518455029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása