Milliók a szemétbe, így lesz pénzégetés az ingatlanfelújítás
2024. április 30. írta: I Love Buda

Milliók a szemétbe, így lesz pénzégetés az ingatlanfelújítás

penzegetes.jpg

 

Az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos pénzégetésnek számos módja van. Viszonylag egyszerűen szabadulhatsz meg szabad szemmel is jól látható összegektől. Ebben a cikkben a felújítással kapcsolatos lehetőségeket fogom bemutatni neked.

Biztosan fel akarod, fel tudod újítani?


Nagy dilemma egy ingatlan értékesítésekor, hogy felújítsam e, de mi van, ha a vevő más csempét szeretne? Ennek a gondolatmenetnek általában az a vége ésez a jobbik eset, hogy hagyjuk a felújítást adjuk el így, ahogy van.Arra célzok, hogy egy ingatlan értékesítésekor a részleges felújítással lehet a legtöbb pénzt kidobni az ablakon.

Ez onnan jutott eszembe, hogy pár nappal ezelőtt hívott valaki, hogy szeretné, ha a lakása értékesítésében közreműködnék. Az ingatlan felújítását pár hete fejezték be, még új lakás illata van. Találkoztunk az ingatlanban, ami a város egyik legjobb, legdrágább környékén található a Rózsadomb határán. Bőven 1 millió forint feletti négyzetméter árakkal, az igényesnél is igényesebb vásárlóközönséggel

Mikor beléptem a lakásba és körülnéztem, az jutott eszembe, hogy itt minden hibát elkövettek amit csak lehetett. Menjünk is végig ezeken.

Legyen reális elképzelésed, koncepciód és anyagi lehetőséged megvalósítani azt


Egy örökölt lakásról volt szó, aminek a felújítását és az értékesítését közösen finanszírozták. Nem volt egységes a koncepció, nem bíztak meg szakembert, mindenki hozta az ötleteit. Tulajdonképpen már ezen a ponton megnehezítették az életüket. Meghagyták a régi elrendezést, nem alakították át a mai elvárásoknak megfelelően, pedig ennél a lakástípusnál ez viszonylag egyszerű. Maradtak a felesleges, használhatatlan terek.

A legrosszabb, ha a pénzed is kevés, de a hozzáértésed még annál is kevesebb

Láthatólag nem állt rendelkezésükre az az összeg, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy valódi értéknövekedést tudjanak produkálni. Ki volt feszítve a költségvetés. Ennek az lett a következménye, hogy a felújítás helyett csak egy ráncfelvarrást tudtak megoldani, tehát maradtak az eredeti alumínium vezetékek, sőt a konvektor is, amit lefestettek fehérre. A spórolás leginkább a burkolatok megválasztásánál volt szembetűnő. Egyszerű, talán a legolcsóbb kategóriát választották, úgy, hogy sem az anyaghasználat, sem a színek, sem a stílus nem harmonizált egymással. Nyílászárók maradtak a régiek, természetesen azokat felújították, de nem cserélték őket újakra. A kedvencem a megmentett parketta, amit itt legalább felcsiszoltak, de a régi maradt. Képzeljetek el egy olyan lakást, ami nagyon tiszta, a falak szépen lefestve, természetesen fehérre, de valahogy mégis régi minden.

Vedd figyelembe a környéken élők igényeit, igazodj is hozzájuk

Tényleg rengeteg pénzt, több millió forintot elköltöttek rá. Nem valószínű, hogy megtérülne, hiszen ezek a hibák összeadódtak és egy olyan ingatlan lett belőle, amit a környékre költözők mindenképpen át fognak alakítani, fel fognak újítani még egyszer. Más, kicsivel kevésbé fancy környéken, akár még jó is lehetne, de nem itt. Szóval, talán a legnagyobb gond, hogy nem vették figyelembe a környék célközönségét, így sem az anyaghasználat sem a felújítás maga nem felel meg az ő átlagosnál kicsivel magasabb igényeiknek.

Idő, pénz, idegeskedés, az eredmény a mínusz felé mozog

A tulajdonos elmondása szerint, valahol kilenc millió forintot költöttek rá és megismerkedtek az építőiparban dolgozó szakemberek nem mindíg a legmagasabb szakmai hozzáértésével. Tehát a történet jelenleg ott tart, hogy van egy lakás, amire rengeteg pénzt elköltöttek, elégettek. Mielőtt engem megkerestek volna, kép nélkül hirdették, ingatlanos nélkül. Felújított állapotúnak aposztrofálták, ami vonzotta is az érdeklődőket, akik pár perc után csalódottan távoztak. Az első időszakban érzett optimizmus elpárolgott, átvette a helyét a kétségbeesés. Ennél csak akkor voltak csalódottabbak, amikor elmondtam a véleményemet és ezeket alá is támasztottam adatokkal.

Talán érdemes lehet bérbeadni, akkor kijön a matek? Nem biztos.

Felmerült persze a hasznosításnak más módja is, hiszen bérbe lehetne adni, ez is egy opció. A bérleti díj az én elképzelésem szerint nem biztos, hogy fedezni fogja azokat az amortizációs költségeket, amikkel érdemes számolni egy bérbeadáskor. A fal valószínűleg piszkosabb lesz, de természetesen a használat mindenhol látszani fog, de elképzelhető, hogy ez lesz a megoldás, még gondolkodnak, számlgatnak.

Nem elijeszteni szeretnélek, hiszen ngatlan felújításból, értékesítésből kimondottan szép haszonra tehetsz szert, de iez az az üzlet, ahol pillanatok alatt égethetsz el sűlyos milliókat.

 

Milovecz Laci

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr2518393883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása