Így lesz az ajánlatból üzlet, a 3  legfontosabb sarokpont
2023. november 24. írta: I Love Buda

Így lesz az ajánlatból üzlet, a 3 legfontosabb sarokpont

 

_eccc99c1-6615-4755-9599-c2e34b478886.jpg

 

A mai, kicsit nehezebb piacon is simán eljuthatsz odáig, hogy kapsz egy ajánlatot az eladó ingatlanodra. Nem abba akarok most belemenni, hogy hogyan próbálj minél jobb pozíciót kiharcolni magadnak, tehát hogyan alkudj, hanem abba, hogy milyen sarokpontokban kell megegyeznetek, hogy az ajánlatból tényleg üzlet legyen, mosolyogva csapjatok egymás tenyerébe az ügyvédnél.

Jobb esetben elhangzik egy összeg a vevő részéről. Rosszabb esetben, a feszültség oldónak szánt, mennyit enged a feléből kérdést fogod hallani

Bármelyik verzió is legyen, lesz még mit egyeztetni.

Persze, ha azt mondja a vevőd, hogy ő egy összegben kifizetné a teljes vételárat, te döntöd el, hogy mikor költözöl, meddig maradsz a lakásban, akkor nincs miről beszélni, csak mihamarabb szerződést kötni. Nehogy meggondolja magát. Erre a forgatókönyvre jelenleg elég kevés esélyed van, tehát valószínűleg át kell beszélnetek az alábbi részleteket.

 

A vételár

Ezt ugye már hallottad. Maga az alku folyamata, illetve az ártárgyalás technikái megérnének egy külön blogbejegyzést is. Annyi jó tanácsot tudnék itt adni, hogy érdemes rugalmasnak lenned és nem ragaszkodni egy olyan árhoz, aminek a közelében sem kaptál ajánlatot, pedig már hónapok óta folyamatosan pörögnek a hirdetéseid. Van egy elképzelésed, ha a közelében jár a vevőd érdemes leülni vele és közelíteni az álláspontokat.

Nem hiszem, hogy olyan helyzetbe kerülnél, mint az egyik ügyfelem, akivel lakást néztünk és annyira betalált nála az általam ajánlott ingatlan, hogy az örömét nem is rejtegette. Nyakamba ugrott és megpróbált suttogni, hogy megveszem, megveszem. A tulajdonos srác kilépett a szobából, majd miután elégedetten konstatálta az eseményeket, mosolyogva behúzta a féket és egy forintot sem engedett az irányárból. Ha ilyet látsz, te is lehetsz kőkemény.

 

Fizetési ütemezés

Akár árbefolyásoló hatása is lehet. Amennyiben te egy ingatlant lefoglalóztál és szorít az idő, akkor elképzelhető, hogy egy alacsonyabb összegű, de jobb fizetési ütemezésű ajánlattal jobban járhatsz.

Illetve az is gyakran előfordul, hogy az eladónak nem számít, hogy mikor érkezik meg hozzá a vételár, kivárná az legmagasabb megkapható vételárat.

Sőt olyat is láttam, hogy a vevő kifizette volna a teljes összeget, de csak olyan időtávban tudott gondolkodni, ami az eladónak már nem felelt

meg. Hiába volt meg a szándék, sőt kis csúszással a pénz is, nem lett belőle üzlet.

 

Végkifizetés időpontja, birtokbaadás

Nem ritka, hogy az eladók abban az ingatlanban élnek, amit szeretnének eladni. Kinőtték, vagy pont fordítva, kirepültek a gyerekek és nincs értelme egy nagyobb lakást fenntartani. Nem ritka ez, hiszen a családok többségének egy ingatlana van, tehát fontos megtalálni azt, ahova költözni fognak.Hiába áll rendelkezésre a vételár, ők hamar szeretnének költözni, az eladó viszont még nincs abban a helyzetben, hogy átadhassa az ingatlant, mert amit ő megvásárol, azt csak hetek, esetleg hónapok múlva tudja birtokba venni.

Persze itt is lehetsz rugalmas. Elképzelhető, hogy olyan jó az ajánlat, hogy megéri egy albiba költözni, hogy át tudjátok adni a lakást, sőt amennyiben befektető veszi meg, akár vissza is bérelheted tőle.

Ez is tervezés és rugalmasság kérdése, mint minden ártárgyalás és alkufolyamat.

emélem tudtam pár ötletet adni és segítettem. Én azt hiszem, hogy ebben az esetben is a legfontosabb kifejezés a kompromisszumkészség, mindkét oldalról. Amennyiben az is meg van a szándék mellett, akkor olyan nagy baj már nem lehet.

 

Sok sikert!

 

Milovecz Laci

Buda kedvenc ingatlanosa

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1918265767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása