Így találsz megbízható albérlőt
2023. március 11. írta: I Love Buda

Így találsz megbízható albérlőt

Az albérleti szerződés az egyik, de nem a legfontosabb eleme

 

nevtelen_terv_20.png

 

 A jelenlegi gazdasági helyzetben is az egyik, ha nem a legbiztosabb befektetés az ingatlan bérbeadása. Szerencsére sokan választják ezt a formáját a család jövedelmének növelésére. Az adórendszer ebből a szempontból nagyon jól szabályozott, nincsenek kifizethetetlen adóterhek, akkor sem, ha minden legálisan működik. Budai ingatklanközvetítőként csak javasolni tudom, ezt a befektetési formát, de mindenképpen fontos lehet egy albérleti szerződés és persze sok mindn más is.

Rosszul választasz bérlőt

Ha nagyon egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor nálunk a bérleti díj maximalizálása van a fókuszban, tehát azt a bérlőt választjuk aki a legmagasabb bérleti díjat ígéri (nem véletlenül használtam ezt a kifejezést) míg a szerencsésebb történelmi fejlődésű  országokban kicsit máshol van a fókusz. Nem mondom persze, hogy elugranak a pénz elől, de azzal is tisztában vannak, hogy a bérleti díj, csak az egyik eleme a bérlő kiválasztásának. Fontos, hogy  meg is kapják azt, illetve nem kell elkölteni a bérlő okozta károk helyreállítására.

 

Egy ügyfelem nagyon rosszul járt, így történt

Egy elég közeli ismerősöm panaszkodott, hogy a tőlem több mint 10 éve befektetésként vásárolt lakáson mekkorát bukott. Talált ugyan bérlőket, sőt az átlagnál magasabb bérleti díjat kért és egy két hónapig kapott is tőlük, amiből nem adózott, mert ugye az az övé, nincs hozzá senkinek semmi köze. A közepesnél kicsivel rosszabb állapotú lakásra egy fillért nem költött, így nem a legigényesebb bérlőket találta meg. Majd a lakás bérlői nehéz helyzetbe kerültek, legalább is ezt próbálták elhitetni vele, szóval elmaradtak a havi bérleti díjak. Ő néha odament a lakáshoz, aztán vagy beengedték, vagy nem, de volt, hogy megfenyegették. Nem nyújtom tovább, sokáig éltek a nem fizető bérlők, egyre többen, tök ingyen a lakásban, leharcolva, lelakva azt. A végén annak is örült a tulaj, hogy nem kellett fizetnie nekik azért, hogy kicuccoljanak onnan. Nem viccelek ez is szóba került. Vastag mínusz lett a vége. Persze az albérleti szerződés sokat segített volna.

Itt egy rövid videót láthatsz arról, hogy vita nélkül hogyan tarthatod meg a kauciót, ha az albérlőd kárt okozatt.

Amikor egy-két évig valakivel együtt kell működni, akkor az általa ígért összegnél sokkal többet számít a személyisége. Egy-két tízezer forintról beszélünk, ami éves szinten sem egy számottevő összeg. Ő azt látta,  hogy valaki többet hajlandó fizetni a lakásáért, mint a többiek és annyira elvakította a havi pár ezer forint, hogy beengedte őket, pedig többen is költöztek, mint ahogy azt megbeszélték, illetve már az első perctől kezdve voltak variálások a részükről. Összekacsintottak, hogy nem szerződünk, mert amire mi kezet rázunk az atombiztos. Hát így. 

Az természetes, hogy amikor nem fizeted meg az adódat, tehát a közösbe nem teszed bele azt, ami jár, akkor nehezen várhatod el, hogy majd az állam megvéd és kilakoltatja a lakáshasználóidat.

 

Én így csinálnám budai ingatlanközvetítőként

Megpróbálnám a legvonzóbb árut a piacra helyezni, eljutni odáig, hogy én válogathassak a bérlők közül. Nem elsősorban a bérleti díjról szól, bár az is nagyon sokat számít, hanem arról, hogy megtisztelem a bérlőimet azzal, hogy olyan milliőt teremtek, ahol ők is jól érezhetik magukat.  Az mindig elszomorító, amikor a nagyi zsíros piszkos bútorait kell kerülgetnie annak, aki egy kisebb vagyont fizet érte. Szerinted mennyivel többen hívnak fel egy ízlésesen berendezett lakás miatt, mint egy nagyibarlang miatt. Igen, ez pénzedbe kerül, de melyik üzlet van ingyen? Ráadásul egyszer kell megvenned és miután vigyáznak rá, nem kell rendszeresen újat vásárolnod akkor sem, amikor elköltöznek.

Ha olyan árud van, amiért az emberek sorba állnak, akkor te döntheted el, hogy kinek és milyen feltételekkel adod bérbe az adott ingatlant. Hozhat állatot, dohányozhat? Te döntheted el, hiszen válogathatsz. 

Persze nem azt mondom, hogy kezdj el eszement feltételeket szabni, de az ésszerűség korlátain belül jó lehetsz, ráadásul ezeket szerződésbe is foglalhatod. Ezt megfejelheted ez kiürítési nyilatkozattal, tehát amiben megegyeztetek azt be is tartathatod. 

Azt hiszem, hogy ez a hozzáállás, ami hosszútávon biztosítja a befektetésedből származó jövedelmet.

 

Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5218066184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása