Így változik az ingatlanpiac, téged is érinthet
2022. szeptember 18. írta: I Love Buda

Így változik az ingatlanpiac, téged is érinthet

Ingatlanközvetítő tapasztalatai lapaján

nevtelen_terv_17.jpg

 

Az ingatlanpiacot is érintette, sőt folyamatosan befolyásolják a gazdasági körülmények változásai. A bizonytalanság nem tesz jót ennek a szegmensnek sem és jelenleg egy ami biztos, hogy semmi sem biztos.

Jelenleg ez a helyzet

A szakértők, ingatlanközvetítők szerint a vevők kivárnak, az ingatlanárak viszont még nem csökkennek. Felületes szemlélő azt mondaná, hogy semmi probléma, legfeljebb az értékesítési idő fog megnövekedni egy kicsit. 

Miért adnám oda ár alatt, hiszen más is ennyiért hirdeti, az enyém is van olyan jó. Tipikus eladói attitűd, ami komoly anyagi veszteséget generálhat. A figyelmesebb magánhirdetők nem abból indulnak ki, hogy a szomszéd lakás milyen irdatlan összegért talált gazdára. (pedig az enyém jobb) Inkább a nagyobb ingatlan hirdető oldalak kínálatát hasonlítják össze amikor az irányáron gondolkodnak. Ez csak hellyel közzel működik átlagos piaci körülmények között is, most azonban nagyon félre vihet.

Nyári csend után lesz élénkülés?

Az nem meglepő, hogy a nyáron kevesebb tranzakció, kevesebb érdeklődő jellemzi a piacot. így van ez szinte minden évben. Szeptember elejére, közepére, aztán helyreáll a világ rendje, csörögnek a telefonok, eltűnnek a jobb ajánlatok a piacról, megvalósulnak azok a tranzakciók, amik a nyáron elmaradtak. 

Így indul az ősz

Nos ez az ősz kicsit máshogy indult. Az a legmeglepőbb, hogy valóban megérkeztek az érdeklődők, viszont a kínálat nemhogy csökkent volna, hanem egyes ingatlan típusoknál egyre nagyobb a választék. Ebből arra lehet következtetni, hogy a bizonytalanság megtette a hatását. Nehezebben valósulnak meg tranzakciók, körültekintőbbek a vevők, illetve vannak olyan ingatlantípusok amiktől a tulajdonosaik megszabadulnának.  Nem nehéz kitalálni, hogy azokról beszélünk, amiknek a rezsiköltsége nagyságrendekkel fog emelkedni. Ezek általában közepes, felújítandó állapotú, nagyobb alapterületű ingatlanok, jellemzően kevésbé korszerű fűtési rendszerrel, rossz műszaki állapotban.

Egyértelmű jeleket láthatsz, ne menj el mellettük

Április környékén egy bejegyzésben, amit itt olvashatsz, írtam, hogy valószínűleg elértük a csúcsot, nem emelkednek tovább az ingatlanárak. Jelenleg kicsit nehezíti a helyzetet, hogy a nagyobb kínálattal, tehát konkurenciával  is számolnia kell a tulajdonosnak, akik közül egyre több a motivált eladó, hiszen nem szeretne úgy belefutni a fűtési szezonba, hogy elképzelhető az, hogy képtelen lesz kifizetni az ingatlan fenntartási költségeit.  A másik érdekes jel, hogy egyre magasabb lett az ingatlanközvetítők által hirdetett ingatlanok aránya. Ez ugye azt is jelenti, hogy az eladók szeretnének kicsit biztosra menni, akkor pedig jól jön egy szakértő.

Ez volt a 2008-as válság tanulsága

Amennyiben a 2008-as helyzetre gondolok, (már akkor is ingatlanközvetítő voltam, persze jóval kevesebb tapasztalattal, de tele lelkesedéssel) akkor azokat az ingatlanokat lehetett eladni, amik a kategóriájuk legjobbjai voltak. Most is errefelé haladunk, nem lesz elég feladni egy pár szavas hirdetést és várni a vevőket, akik alku nélkül remegő térdekkel rohannak a bankba a pénzért. Lehet, hogy árat kell csökkenteni, lehet, hogy korszerűsíteni kell műszaki paramétereket, lehet, hogy másképpen kell megelőzni a konkurenciát. Egy valamit nem tehetsz, ha el akarod adni, mégpedig nem érdemes várni a csodát, mert valaki biztosan lépni fog a hasonló karakterű ingatlanok tulajdonosai közül, te pedig csak kullogsz utána, majd sokkal később, sokkal rosszabb áron adod el valakinek.

 

Milovecz Laci

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr517934283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása