Így kezeld az ingatlanra kapott  árajálatot
2022. február 25. írta: I Love Buda

Így kezeld az ingatlanra kapott árajálatot

Az ajánlott ár elfogadása előtt, ebben a két fontos pontban kell megegyeznetek

 

nevtelen_1840_788_keppont_1540_788_keppont_facebook-bejegyzes.jpg

Nem bíztál meg közvetítőt, egyedül értékesíted az ingatlanodat és eljutsz odáig, hogy az érdeklődő csillogó szemmel mond egy összeget, amiért szívesen megvásárolná azt.

Az eladók többsége nem folytat áralkut nap mint nap, tehát, nem igazán tudja, hogy mi a teendő ilyenkor. Persze, ha az ajánlat irányáron érkezik, egyösszegű kifizetéssel, akkor a vevő tenyerébe csap, és boldogan bólogat. 

Ez a forgatókönyv, olyan ritka, mint a focista tetoválás nélkül. Van ilyen, de kevesen találkoztunk vele. Én egyszer futottam bele ilyen vevőbe, aki annyira beleszeretett az adott lakásba, hogy a legnagyobb megdöbbenésemre. ugrálni kezdett örömében, hogy ő itt fog lakni, ezt akarja. A tulajdonos kerek szemekkel nézte. Az is igaz, hogy a vevő  innen már nehezen tudott volna egy forint engedményt is kicsikarni. Általánosságban nem így történnek a dolgok. 

 

Egy összeg, egy szám, még nem ajánlat!

 Tehát ott tartunk, hogy elhangzott egy összeg. Az összes megbízónak, mindig azt tanácsoltam és szerintem az a legjobb reakció, hogy megköszönöd és jelzed, hogy örülsz, hogy sikerült elnyerni az adott lakással, házzal az ő tetszését, természetesen átgondolod. Nagyon fontos, hogy egy összeg, amit a vevő ajánlott, még nem ajánlat. Ezenkívül, kettő fontos paraméterben meg kell egyeznetek ahhoz, hogy simán, gördülékenyen történjenek a dolgok. De az összegre sem kell válaszolnod. Akkor sem, ha arcátlanul alacsony. Lesz az még magasabb is. Ha nem, akkor pedig semmit sem vesztettél.

 

A három alappont, ami mindenképpen szükséges egy ajánlathoz

 

1. Vételár, amit ugye már hallottál

Azt javaslom, hogy ne onnan közelítsd meg a dolgot, hogy hány százalékot lehet alkudni manapság, mi a szokás, mert ilyen nincs. Ha egymásnak adják a kilincset az érdeklődők ( és itt nem turistákról beszélek, hanem olyanokról, akik tudják hova jöttek és van is rá pénzük) akkor nyilván kevésbé leszel motovált egy árcsökkentésre, mintha hónapok óta senki nem nyitja rád az ajtót. Felelőtlenség lenne, most alku ötleteket adni, nem is teszem. Illetve azért sem, mert a másik két fontos pontnak is lehet ármódosító hatása. 

 

2. Fizetési ütemezés

Azt ma már ritkán tapasztalom, hogy előny lenne, ha valaki nem hitelből, hanem saját zsebből vásárol ingatlant. A hitel átfutási ideje, nem vészes, tehát általában a tulajdonosok döntését kis mértékben befolyásolja. Persze, ha van valami élethelyzet, ami miatt az idő sürgeti őket, akkor jól jöhet, hogy nem kell a banki procedúrát megvárni. Egy eladónak fontos azzal is tisztában lennie, hogy mikor és milyen ütemben várhatja a vételárat. Ha neki sürgős fizetnivalója van, például az új otthonára kötött szerződés miatt, te pedig csak két hónap múlva akarod kifizetni a vételárat, mert például akkor jár le valamilyen lekötésed, vagy te is eladtál egy lakást és akkor kapsz csak pénzt, akkor ki kell kalkulálni, hogy egyáltalán vagytok e abban a helyzetben, hogy üzletet kössetek egymással, 

 

3.Végkifizetés időpontja, birtokbaadás

Itt is egy példát említenék meg: Kapsz egy készpéntes ajánlatot és mivel a vevőnél rendelkezésre áll a vételár, így akár a héten kifizetheti neked, mert sürgeti az idő és költözne. Ha van hova menned, akkor semmi gond, aláírod a szerződést, hívod a költöztető céget és a hétvégén már az új otthonod avató buliján szól az Itt lakom látod, ez az a ház, című remek sláger.. Amennyiben nincs így, mert éppen készül a házad,  vagy az új lakásod, egy újépítésű lakóparkban lesz, ami még nincs beköltözhető állapotban, vagy más ok miatt kell esetleg várnod, két három hónapot, akkor ebben is meg kell egyeznetek. Simán előfordulhat, hogy valahol bérelni kell albérletet, raktárat, a bútoroknak, Ezzel számolnod kell. Olyat is láttunk nem egyszer, hogy ez volt az értékesítés akadálya. Persze ezeket át lehet hidalni, de megfelelő rugalmasság, illetve a helyzet ismerete kell hozzá, ezért érdemes előre egyeztetni. Az elég bitang érzés, amikor fél éve hirdetett ingatlanra kapsz egy jó ajánlatot mivel nem egyeztettek erről és nem tudod elfogadni, mert nagyon gyorsan kapnál pénzt.

 

Tehát, amikor jelzi a vevőd, érdeklődőd, hogy ő bizony ennyit adna érte, akkor javaslom ennek a három pontnak az egyeztetését. Mivel nincs ingatlanosod, így nem lesz szándéknyilatkozat sem. Cseréljetek email címet és kérd meg rá, hogy írja le az ajánlatát, érintve ezeket a fontos paramétereket is. 

Én biztosan elküldeném neki a friss tulajdoni lapomat, ha van, akkor a társasházi alapító okiratot és az sz.m.sz-t is. Érdemes minden információt megadni, transzparensnek lenni, hogy ő is felelős döntést hozhasson, illetve arról is egyeztetni, hogy mit fogsz a lakásban hagyni és mit viszel el. Ha mindent írásban átbeszéltek, akkor minimális lesz a félreértés lehetősége. Azt gondolom, hogy ez egy olyan felelős döntés, ahol sok pénzről van szó, nem illik a vevőt presszionálni, hogy hárman állnak az ajtóban és vinnék a lakást.

Remélhetőleg olyan ajánlatot fogsz kapni, amit el is tudsz fogadni és semmi akadálya nem lesz egy jó hangulatú,mindenki elégedettségét szolgáló adásvételi szerződésnek.

Milovecz László 

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9817766334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása