Így keress ingatlant, hogy a számodra legjobbat találd meg
2022. január 06. írta: I Love Buda

Így keress ingatlant, hogy a számodra legjobbat találd meg

Érzelmi, vagy logikus döntés?

 

nevtelen_terv_5.jpg

Elsőre triviálisnak tűnhet, de az elhatározás, tervezés és elköteleződés nélkül, nehezebb lesz sikeresnek lenned itt is.

A legtöbbeknek valamilyen élethelyzet változása indukálja az új otthon iránt vágyat. Bővült a család, szemünkfényét felvették az egyetemre, sikerült összegyűjteni azt az összeget, amiből tovább léphetünk és még számtalan oka lehet az otthon keresésnek. Csendben megjegyzem, nem tartozik ezek közé az ingatlan videók és enteriőr fotók nézegetése utáni álmodozás.

De szorítkozzunk itt azokra, akik valóban elköteleződtek egy új ingatlan megvásárlására. Mi a teendő?

Készíts tervet: Álmodozhatsz, de maradj realista.

 

Hova költöznél? 

Gyakran hallod biztosan, hogy adott ingatlan legfontosabb tulajdonsága a lokáció. Továbblépnék, nem a jelenlegi, hanem a környék  öt hat évvel későbbre várható jellemzői lesznek fontosak.( ezt hívják starbucs hatásnak, nagyon érdekes dolog, ha van kedved nézz utána) Ne menjünk messzebb, igazán jó példa a Budapest IX. kerülete, ahol a rehabilitáció folyamán az ingatlanárak is meredeken kúsztak felfelé, ráadásul az akkor még veszélyesnek tartott környéket szépen lassan birtokukba vették azok, akik meg akarták és tudták fizetni az új építésű ingatlanokat. A környék évek alatt barátságos, fiatalos környezetté változott.Most arról nem beszélnék, hogy amit akkor 30Millió forintért vásároltál, most mennyiért tudnád eladni, hanem egyre több kávézó, játszótér, étterem nyílt, emelve ezzel a környék színvonalát is, ami persze maga után húzza az árnövekedést is. Az az igazi, amikor eltöltöttél pár remek évet egy környéken és úgy léphetsz tovább, hogy anyagilag sem jársz rosszul. Ezért nem tartom feltétlenül jó ötletnek, ha csak "befektetői szemmel" próbálsz meg ingatlant keresni. (Persze, ha nem vagy befektető) Végig élvezed a környék újjáépítését, a sarat, a port, a zajt, lehetetlen parkolást. Élsz így jó pár évet, majd tényleg nyereséggel szálsz ki a lakásodból, de milyen áron? Míg felépült a környék, te bőven megfizetted ezt a nyereséget. 

Érdemes személyesen is körülnézned az adott környéken. Budán van több olyan utca, ami fotókon nagyon jól néz ki sok-sok zöld, barátságos, csendes, igazi kertvárosi hangulat. Egy baj van, olyan meredek, mint egy síugrósánc. Télen, néha igazi kihívás hazajutni. Lépsz kettőt, csúszol vissza és így tovább. Nem ritka az olyan társasház sem, ami a telek tetején, vagy éppen ellenkezőleg, a legalján helyezkedik el, tehát a lakás lehet, hogy a földszinten van, de te mindenképpen lépcsőzni fogsz. Arról nem is beszélve, hogy találhatsz eladó táblát is valamelyik ingatlanon, tehát ezért is érdemes egy nagyobb sétát tenni.

Mekkora összegből gazdálkodhatsz.

Ez az a rész, ahol nem álmodozhatsz, hanem csak a matek számít. Először is, mekkora összeg áll rendelkezésedre, mekkora a liquid tőkéd? Honnan tudsz még picit hozzátenni? Szülők, nagyi, barátok stb. Akarsz  elköteleződni, magyarul vennél e fel banki, esetleg munkáltatói hitelt, mennyit, milyen törlesztőrészletet tudnál bevállalni? Milyen kedvezményekre lehetsz jogosult? Csok, első lakás vásárlás, stb. Ülj le egy független hitelszakértővel és rágjátok át a lehetőségeidet. Így már tisztán láthatsz. Ha valóban nyugodtan akarsz tervezni, akkor ebből az összegből vegyél el kb 10%-ot, mintha nem is lenne. Ez legyen az az összeg, amiből a váratlan dolgokat, fizetnivalókat tudod finanszírozni. Ha beköltöztél és nem volt ilyen, akkor emlékezetes lakásavató bulit rendezhetsz belőle.

Mekkora, milyen elosztású legyen az új otthonod?

Hogy élsz?  Hányan költöznétek? Kell e mindenkinek külön szoba, esetlg később kell ilyet kialakítani, van e lehetőség rá? Gyakran alszik nálatok valamelyik nagyi, sokat vagy otthon? Kell a plusz dolgozószoba? A gyerekszoba, a te szobád mellett legyen e, vagy a lakás-ház egy távolabbi csücskében? Itt az a javaslatom, hogy mindent vegyél számításba, ami egy szuper otthon összes jellemzője.

Az az érzés, amikor ezzel végeztél és kinyitod valamelyik ingatlanos hirdetési oldalt, rákeresel az ilyen adottságú ingatlanra és sok ilyet találsz, a te költségvetésednek megfelelő összegért, nos az érzés megfizethetetlen, de hidd el olyan ritka, mint a tetoválás nélküli focista. 

Kezdődik az igények és lehetőségek szinkronizálása:

Egyszer azt hallottam egy igazi marketing gurutól, hogy ne az adott kategória legrosszabb megoldását keressük, hanem az alatta levő kategória legjobbja lehet a jó megoldás Tudom, hogy az az általános, hogy gyakran problémáznak azon, hogy a vevők érzelmi döntést hoznak és, hogy ez mekkora gond. Szerintem viszont az lenne gáz, ha nem így lenne. Te ott jól akarod magad érezni, ezért szerintem, ha az előbbi pontokat végiggondoltad, akkor ne félj az emócióktól, jó barátaid lesznek. Ha arányokban gondolkodnék, akkor azt mondanám, hogy 70-30% az érzelmi hatások javára. Érdemes itt megkeresni egy hozzáértő ingatlanost, sőt családi házaknál műszakilag is képzett szakemberre is szükséged lehet. Lehet, hogy fizetsz neki xezer forintot a szakvéleményéért, de sokkal drágább lesz, ha neked kell valamit kijavítanod. Egy ilyen vélemény után ez természetesen az alkualap egy részét is képezheti.

Mikor pedig megjött az az érzés, hogy itt akarok élni, akkor ne habozz, tegyél ajánlatot bátran, a hogyanról itt írtam.



Milovecz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3316805178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blaubner 2022.01.07. 09:04:16

szerintem az egy nagy döntési pont még, hogy költözhető vagy felújítandó lakást akarunk venni, mert ez utóbbi új piaci lehetőségeket nyit meg.

AlexAston 2022.01.11. 18:02:49

Hova tűnt a tegnapi bejegyzés?

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.01.11. 18:16:16

@AlexAston: Tegnap nem írtam bejegyzést, nem tudom mire gondolsz.
süti beállítások módosítása