Nem a méret a lényeg ! Szabadstrand nyílt a Rómain
2021. augusztus 04. írta: I Love Buda

Nem a méret a lényeg ! Szabadstrand nyílt a Rómain

1628010614631.jpeg

 

1973-ig szabadon lehetett fürödni a Dunában, a Római parton. Aztán ezt a lehetőséget egy rendelettel megszüntették. Lehet, hogy a víz minősége, vagy a fürdőzők biztonságának védelme volt az oka, de az is lehet, hogy csak úgy. Nem lenne meglepő. Akkoriban, mint ahogy most is, nagy élet volt a Rómain. Csónakházak, éttermek, fagyizó várták a vendégeket. Este élőzene.

48 év után újra itt a lehetőség

 

Eltelt 48 év, a parton szinte semmi sem változott. Lángos, hekk, palacsinta, élőzene, mint régen. Aztán, gondolom egy civil kezdeményezés hatására, elkezdték vizsgálni a fürdőzés lehetőségét. Akik nem ismerősek a környéken, azoknak mondom, hogy Szentendre déli csücskénél, évek óta működik legálisan egy szabadstrand, ott is kezd kiépülni az infrastruktúra. Éttermek, zuhany, öltözőfülke is, szóval minden adott egy jó strandoláshoz.  Hétvégén korán kell érkezned, hogy legyen hely a kockás plédnek. 

Tavaly próbaüzem, idén nyitás

 

De vissza a Rómaira. Szóval mindeközben a civilek, végig vitték az akaratukat és megszerezték az engedélyt egy szabadstrand kialakítására. Volt tavaly egy próbahétvége, amikor felépítették a vízimentő tornyát, lefestették a padokat, felszedték a szemetet, illetve rengeteget dolgozva, egy kulturált kis plázst hoztak létre. Nagyon jól sikerülhetett a próba, mert a lelkesedés nem hagyott alább. 

 

 

Nem a méret a lényeg!

 

Ennek eredményeképpen hétvégén fogadhatta az első fürdőzőket a szabad strand. Tudom, hogy nem a méret a lényeg, de én meglepődtem, hogy ennyire pici a használható vízfelület. Nem tudok jól saccolni, de szerintem a kijelölt szakasz 5-6 méternél nem lehet mélyebben bemenni a Dunába. Az a kiindulási pont, hogy nem lehet nagyobb a vízmélység 120cm-nél. Ebből következően a vízimentők nem lesznek különösebben leterhelve. A toronyból átlátható az egész szakasz, szerintem senki nem lesz veszélyben. Mondjuk, cápatámadástól sem kell tartani. Igazából nem a fürdőzésre hegyezték ki a szolgáltatásokat, inkább a lazulásra, pihenésre. Apróságoknak, gyerekeknek viszont pancsolásra keresve sem találsz jobb helyet. Leülsz az egyik nyugágyra, előveszed az egyik kedvenc nyári strandkönyvedet és jó neked. A szemed fénye biztonságban fröcsköli a barátját, tesóját, jobb esetben a napozókat. Kicsit olyan békebeli hangulata van az egésznek. Ha ilyesmire vágynál, itt a helyed.

Este, naplemente után pedig idesettenkedik a romantika. Csendes beszélgetések, világmegváltó gondolatok, egyre közelebb kerülnek egymáshoz a nyugágyak.

Az önkormányzat, illetve a Pénzügyőr sporttelep biztosít ivóvizet, pelenkázót, mosdót, napágyakat a plázs látogatóinak. A vízimentők 11óra és délután 7 óra között dolgoznak, de valószínűleg lesz éjszakai őrzés is.

Bringával, rollerrel, kenuval, kajakkal, tömegközlekedéssel és a legvégső esetben autóval, de látogass el ide, akár hűsölni, akár kedveseddel csillagot választani, akár a haverokkal, barátokkal megbeszélni a világ állását.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5316648056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.08.04. 16:01:58

Nemhogy kisgyereket nem engednék a Dunába, de gumicsizmában sem tenném be a lábamat.
Maga a partszakasz jó, és szép. De én csak a partot ajánlom, a vizet nem. Az óriás palacsinta finom, és nem drága :)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.04. 18:15:57

@AlexAston: Az óriás palacsintát nem kóstoltam, de érdekelne, hogy hol ajánlod?
Nekem a Dunához más a viszonyom. 10 percre lakom onnan, rendszeresen evezek, illetve edzek is a parton. Idén hetente kétszer, háromszor úsztam is benne, a nyáron nagyon bírom, de te tudod.

AlexAston 2021.08.05. 13:18:56

@I Love Buda: Party sörkert.
Rendesen megtömik, nem spórolnak a töltelékkel.
A mai büfé átlaghoz képest jobb minőség. Ár/érték arány kiváló szerintem.
Dél Pestről mentem már oda párszor biciklivel csak emiatt. Meg persze mozgás miatt... :)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2021.08.07. 16:27:09

Nagyon köszi, ha kicsit ovább tekersz, akkor a Pünki sarkán egy új remek fagyizót találsz. Legyen energia visszafelé :)
süti beállítások módosítása