Így nem lesz rémálom a home office
2020. december 07. írta: I Love Buda

Így nem lesz rémálom a home office

 

 nevtelen_terv_15.png

Március óta kicsit összemosódtak az otthon és a munkahely fogalmai. A munkahely beköltözött a lakásunkba, ennek minden előnyével, illetve hátrányával. Rengeteg vicces helyzetet teremtenek a videókonferenciák. Olyan oldalukról ismerhetjük meg a kollégákat, amit eddig nem láthattunk. Találkozunk a kutyáikkal, macskáikkal, tengerimalaccal, gyerekeikkel. Vicces videók tömkelege készült, megörökítve hősünket alsógatyában és ingben nyakkendőben, de azt is nehéz elfelejteni, mikor a feleség hiányos ruhában suhan át a színen, miközben a férj videó meetinget tart. Te is szeretsz otthon, otthonosan viselkedni, lazán pacskerban tipegni a lakásban, a kinyúlt melegítőben, míg a hivatalos énedet inkább az irodában veszed elő. Azért valahogy mégis meg kell teremteni a munkához szükséges hangulatot.

Otthon? Iroda? mindkettő

Lehet, hogy nincs dolgozószobád, csak egy íróasztal a sarokban, de akkor is ez lett a munkahelyed. Próbáld úgy elhelyezni, hogy minél több természetes fény jusson erre a területre. Minden olyan eszköznek a kezed ügyében kell lennie, ami a munkahelyeden is ott van. Tollak, jegyzettömbök, számítógép, irattárolók, minden. Itt is inspiráló lehet egy kép a családról, egy utazásról. Gondold végig, hogy mit szeretnél elvégezni aznap és fókuszálj rá, ne tologasd a feladatokat. Tervezheted úgy a napodat, hogy akármikor elmehetsz közben futni, edzeni, részt vehetsz egy online jóga órán, beiratkozhatsz egy online  nyelvtanfolyamra, a te döntésed, de ezek legyenek a másodlagos dolgok, a prioritás a munka. Több időd lett, mert megnyerted azt az időt, amit a munkahelyedre való utazással töltenél egyébként.

Videómeeting, így készülj fel rá

A videókonferenciák a mindennapok részei lettek. Bármikor  kezdeményezhetnek egy ilyet a kollégáid, esetleg az ügyfeleid beszélnének meg veled valamit. Érdemes ezért arra is figyelni, hogy legyen egy állandó háttered a videókonferenciákhoz. Lehet egy könyvespolc, egy remek fotó, bármi, amit szívesen mutatsz meg  nem annyira személyes, hogy zavarba hozzon bárkit is. Itt érdemes megemlíteni a fényeket, a világítást. Nem tűnik komoly befektetésnek egy olvasó, vagy asztali lámpa beszerzése, viszont nagy segítség lehet. Tudom, hogy triviális, de felkelés után, érdemes elvégezni a reggeli rutint, a fésülködéssel, esetleg sminkeléssel együtt. 

Mitől jó dolog a home office?

Volt valaha olyan, hogy a kutyádat leültethetted magad mellé, vagy a macskád hátát simogathattad munka közben? Ha nem, akkor most itt az alkalom. A kedvenc füstölőidet, illatgyertyáidat nem merted használni, mert a többieket zavarta volna. Itthon senki sem szól rád. Zenét nem csak a fülhallgatódon keresztül hallgathatod, hanem az otthoni hangafalakat is használhatod. Akkor nyitsz ablakot, és akkor csukod is be, amikor szeretnéd. Nem az asztal előtt töltött idő a mérvadó, hanem, hogy sikerült e befejezni az aznapra betervezett feladatokat. Meglepő, de a tavaszi korlátozásokkor kiderült, nemhogy kevesebbet, hanem inkább többet és hatékonyabban dolgoznak akik az otthoni irodába kényszerültek.

Állj ellent a kísértésnek!

Persze ez a fajta munkavégzés az átlagosnál kicsivel nagyobb tudatosságot igényel, hiszen senki nem fog ellenőrizni téged és bőven van ami elcsábítson, elvonja a figyelmed a munkáról. Az étkezésre szánt időt is tervezni kell. Nem hagyhatod, hogy a hűtő felől érkező sugallatok legyőzzenek. Én is dolgoztam, dolgozom otthonról, tudom, hogy mekkora mágnes egy szelet gyümölcstorta tejszínhabbal. Mondjuk én vesztettem, megettem, Azt is mondhatjuk, hogy így iktattam ki a zavaró tényezőt, de akkor jött egy üzenet, hogy a sorozatomnak, új része lett elérhető, az egyik mozicsatornán. Hát ennyi süti után nem állhatok neki egyből dolgozni, még jó, hogy megnézem. Jól jönne egy kávé, ó és jött két email, megnézem, a kedvenc közösségi oldalaim is pörögnek. Mindjárt itthon vannak a többiek, már nem állok neki semmi új feladatnak, majd holnap. Igen, nekem is volt ilyen. Azóta úgy készítek kaját, mintha az irodában lennék és csak azt eszem, nem járok rá a hűtőre. Mindenhonnan letilthatod az üzenet értesítőket és csak akkor nézel rá, amikor te akarsz. Legyünk őszinték, az üzenetek 80%-a arra sem érdemes, hogy rápillants, a többi sem sürgős, nem maradsz le semmiről.

Szóval egy tudatos, fegyelmezett embernek, a home office igazi főnyeremény, mi pedig, akik nem vagyunk ilyenek  próbáljunk meg felnőni a feladathoz.

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr6816318854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása