Terézváros kitiltja az Airbnb-t, de kinek jó ez?
2024. szeptember 21. írta: I Love Buda

Terézváros kitiltja az Airbnb-t, de kinek jó ez?

nevtelen_1.jpg

Terézváros, Budapest nyüzsgő, élettel teli kerülete, a közelmúltban azzal került a címlapokra, hogy betiltotta az Airbnb-t és más rövid távú lakáskiadási formákat. Ez a döntés vitát váltott ki a rövid távú bérbeadás lakhatási megfizethetőségre és a turizmusra gyakorolt ​​hatásáról. Ebben a blogbejegyzésben közelebbről megvizsgáljuk a tilalmat, annak következményeit.

Szavazás eredménye számokban, meglepő a különbég


Budapest VI. Kerületében 2700 olyan ingatlan van, amit a tulajdonosaik rövid távú bérbeadásra hasznosítanak. Ez szám a kerület lakásainak több mint 7%-át teszi ki, szóval számottevő mennyiségről beszélünk. A lakók két héten át, akár online módon is leadhatták szavazataikat és összesen 6083-an éltek is ezzel a lehetőséggel. Ez a szám kicsivel magasabb, mint a kerületi lakosok 20%-a. 3265-en voksoltak a tiltás mellett, ami a szavazók 54%-a.
Ennyit a számokról. Nem lesz több ebben a bejegyzésben ígérem.

Miért és kinek fontos a szabályozás?

A tilalmat a rövid távú lakáskiadás, lakhatási megfizethetőségre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatos aggodalmakra válaszul vezették be. Illetve megelégelték a környéken bulizó, hangoskodó turistákat. A képviselő-testület úgy véli, hogy a rövid távú bérbeadás felfelé hajtja a lakásárakat, és megnehezíti a lakosok számára a megfizethető lakhatáshoz jutást. A tilalom célja a kerületben tartózkodó turisták számának csökkentése is, ami túlzsúfoltsághoz és zajszennyezéshez vezetett.

Miért pont most voltak kíváncsiak a lakók véleményére?

Van egy olyan érzésem, hogy a kerület kihasználta az Európa idegenforgalmi központjaiban érzékelhető turista ellenességet. Egyre több nagyvárosban adnak hangot a helyiek az ellenérzéseiknek a hozzájuk látogató turistákkal szemben. Velencében belépődíjat vezetnek be a városba, máshol tüntetnek ellenük és vízipisztollyal lövöldözik őket a helyiek. Rengeteg videó látható a közösségi portálokon arról, hogy a elégedetlenek azzal, ahogy megváltozott az életük, ezért pedig a turistákat okolják, van isbenne némi igazság, legyünk őszinték.

Aki járt Velencében mondjuk 15 évvel ezelőtt, teljesen más várost látott, mint aki ma vetődik el arra. Velence szépsége, különlegessége, nehezen élvezhető egy zsúfolt vaporettóról, amikor egy kínai lány könyöke az oldaladban van és próbál szelfit készíteni a barátnőkkel. Ma semmit nem érzékelhetsz abból a hangulatból, ami pár éve szinte mindenkit rabul ejtett, helyette tömeg mindenfelé.

Jó ötlet a tiltás?

Persze ma már annyira olcsó és egyszerű utazni, hogy szerencsére egyre többen tudják megmutatni a gyerekeiknek a Milánói dómot, vagy szintén ebben a városban a San Siro-t, akár egy hosszú hétvégén is. Nem kell feltétlenül csilliárdokat költeni a szállásra. Budapest is egy remek hely, ahova szívesen érkeznek turisták és buliznak, operába mennek, legénybúcsút tartanak, vásárolnak, étterembe járnak, igen ennek minden zajával, szemetével együtt. Az emberek látni akarják a világot és erre ma annyi lehetőségük van, mint soha semmikor.


Kérdés, hogy mennyire jófej dolog az, ha egy kerület, egy városrész deklarálja azt, hogy ok, költsd el itt a pénzedet, de szállást keress magadnak máshol, hiszen nem látunk szívesen. Nekem ez a szavazás ezt jelenti nagyvonalakban. Értem én, hogy csendben szeretnének itt élni a kerületi polgárok, sőt azzal is tisztában vagyok, hogy ez a helyi politikusoknak komoly népszerűséget jelent. Szerintem igen igen olcsó népszerűséget.

Az igennel szavazók vajon használják majd ezt a szolgáltatást más városokban?

Csak halkan kérdezem, hogy azok akik a tiltás mellett tették le a voksukat, ők nem fognak soha sehol ilyen jellegű szolgáltatást igénybe venni? Ugye amit én másnak megtiltok, azt azért teszem, szerintem az a viselkedésforma a követendő, tehát én sem teszem. Szóval maradnak a szállodák, a lényegesen drágább panziók. Kedves Terézvárosiak , mit szólnátok hozzá? De lépjünk egyet hátrébb.


Szerintetek van olyan turista, aki úgy érkezik Budapestre, hogy mindenképpen a VI. Kerületben szeretne megszállni? Szerintem ők nincsenek túl sokan. Ők Budapestre jönnek és hasonló kategóriájú szállásokat keresnek, mint eddig, tehát az a 2700 szálláshely hiányozni fog. Ahol a szükség ott az üzlet, mondják a bölcsek, ennek okán ez a 2700 szálláshely meg fog nyitni a város másik kerületeiben. Ja, de ebből a VI. Kerület kimarad, ők hamar léptek, diktálták a tempót, hol érdekli az őket, hogy kicsit zajosabb lesz a többi belvárosi kerület éjszaka? Mossák kezeiket, a lakók a csendet, nyugalmat szeretik.

Mit lépnek a kerületek, illetve a vállalkozások?

Mi van akkor, ha ők is azt mondják, hogy mi is népszavazzunk és annak eredményeképpen tiltsuk be mi is.Kevesebb, sokkal kevesebb vendég érkezik majd hozzánk, ne legyenek kétségeink rengeteg vállalkozás szűnne meg ebben az esetben. Játszunk el a következő gondolattal. Megérkeznek a remek anyagi körülmények között élő amerikai turisták, este kilenc óra körül landolnak. Betaxiznának a városba,de nincs mivel,várni kell nem keveset, nagyon kevés a taxi, hiszen nem lehet fenntartani, mert eltűntek a turisták és nincs utas. Valahogy bekeverednek a csendes Oktogon környékére. Szívesen vacsoráznának valamit, de csak a meki van nyitva,olyat meg láttak otthon is, hiszen nincs sokkal kevesebb a turista, nincs aki az éttermekben kávézókban töltse az estét,így a környékbeli éttermek is lehúzták a rolót. Nem folytatom, azt szeretném láthatóvá tenni, hogy ez nem csak a Terézvárosiakat érintheti és nem csak a szállásadókat. Azokat a szállásadókat, akik működő vállalkozások után fizetnek adót a kerületben és ebben a helyzetben kevés esélyük volt megvédeni magukat, hiszen ők nem szavazhattak.


Azt ígértem, hogy nem lesz több szám, de mégis.3265 szavazó döntött úgy, hogy szűnjön meg 2700 vállalkozás. Ízlelgessük, lesz rá időnk a csendes terézvárosi lakásunkban.

 

Milovecz Laci

budaiingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr8918494868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása