Öt ökölszabály, albérlőknek, bérbeadóknak
2020. július 03. írta: I Love Buda

Öt ökölszabály, albérlőknek, bérbeadóknak

Ezeket betartva, évekig jó partnerei lehettek egymásnak, albérleti szerződés is fontos lesz

_0227a3d6-ce99-46b1-954d-2a0f707cbdc6.jpg

Nemsokára itt a pillanat, megérkeznek az albérletet keresők

Budai ingatlanközvetítőként tapasztalom, hogy az ügyesebb, szerencsésebb bérbeadók megtalálhatják a számításukat.Hamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárok. Hatalmas bulik, szívekről leeső kövek zaja veri fel az utcát, megkönnyebbült, srácok lányok tervezik a világmegváltást, mi pedig irigyeljük őket.

inkább videót néznél a témáról?   Katt ide

A budapesti egyetemekre felvételt nyert vidékieknek is lakni kell valahol és nem biztos, hogy a kollégium lesz a megoldás. Egy szó mint száz, elindul az össznépi albérlet vadászat. Az elmúlt évekhez képest jobb pozícióból vághatnak neki az újdonsült diákok. Nagyobb a választék, illetve a bérbeadók is hajlékonyabbak, tehát mindenki optimistán tekinthet a jövő elé. Azért,hogy az optimizmus ne forduljon csalódásba, illetve a bérlő és a bérbeadó közötti jó viszony meg is maradjon, érdemes pár dolgot tisztázni. Amennyiben szeretnéd megspórolni az ingatlanközvetítő díját, akkor pár tanácsot olvashatsz itt. De nagyon fontos, hofgy az albérleti szerződést ne felejtsétek el.

1. Ne okosba!

Ismerve a magyar néplelket, bizonyára lesznek olyanok, akik szívesen kiadják a lakásukat, de mivel az ő kézfogásuk olyan mintha kőbe vésnénk (albérleti szerződés helyett is) a megegyezést, ne is írjunk szerződést, a politikusok, meg az állam egyébként is csak lop, minek is gazdagítanánk őket. A tapasztalatlan, megszeppent, a tulaj lehengerlő modorának ellenállni képtelen diák, kicsit vagányabbnak érezve magát, belemegy, fizet. Ne legyenek illúzióitok, akit nem tudtok rávenni egy szabályos albérleti szerződés megkötésére, az nem jófej. A lakáskiadás adózása, ma abszolút elfogadható, korrekt, így a bérbeadók nagyobbik része nem is próbálkozik. Ezek az albérleti szerződések nem csak a bérbeadót, de a bérlőt is védik, tehát, ha mindent betartatok, akkor nem kell félni attól, hogy egy egyszer csak egy hideg téli estén a kis motyótokkal a hajléktalan szálló kapuján kopogtattok, abban reménykedve, hogy a kauciót majd visszakapjátok és minden jóra fordul, csak azért mert a turisták visszatértek a bulinegyedbe és a tulaj mostantól angol srácok életét próbálja keseríteni. 

2. Ne a lepattanóra hajts!

Természetesen a szerződés, illetve a közjegyzői ellenjegyzés a bérbeadónak is fontos, tehát a leendő bérlőnek nem illik meglepődni, ha ragaszkodnak hozzá. Hogy mennyire nem, arra egy nagyon kedves ismerősöm hozott példát Írországból. Ő egy olyan cégnél dolgozik, akik albérletek közvetítésével foglalkoznak, így első kézből jön az info. Amikor ott kikerül egy kiadó lakás a piacra, akkor csak emailen jelentkezhetsz, nincs telefonszám sem, de csatolnod kell egy igazolást a munkahelyedről, de szinte mindenkinek van az előző főbérlőjétől is ajánlása. Persze ott is tudják, hogy adott esetben, ez egy akár évekig elhúzódó kapcsolat, tehát fontos minden apróság. Sértődékenyeknek, sumákoknak a lepattanó jut. Itthon ez nem elterjedt dolog, de amikor te ilyen papírokkal állsz a bérbeadó előtt, kedvesen mosolyogva, egy lépéssel a többi bérlőjelölt elé kerültél. 

3. Érd el, hogy sokan akarják, ami a tiéd!

Hogy jön ez most ide? Minden arról szól, hogy egyre több albi van a piacon, így hasznosítják a rövidtávú kiadásra szánt lakásokat, mivel a turista áradatra még várni kell, ezért a bérlők vannak jobb pozícióban. Elvileg lehet, hogy így van, viszont te tulajdonosként is sokat tehetsz magadért. Nekik jószívvel  azt szoktuk javasolni, hogy amikor kiteszik a piacra a lakásukat és albérlőt keresnek, akkor járhatnak a legjobban, ha sikerül elérniük, hogy ők válogathassanak a bérlők közül. Nem olyan lehetetlen ez most sem, csak arra kell figyelned, hogy a tiéd legyen a legjobb az adott lakástípusok között. Lehet az ár, a berendezés, akár lehet a gépesítés, bármi, amivel kiemelkedsz a többi közül. De hidd el megéri.

 4. A lakásod most a bérlő otthona, kezeld is úgy!

Ne akard kifacsarni a bérlőidet. Fel kell fognod, hogy a bérleti díj fejében, ő használja a lakásodat, mégpedig otthonként. Azt tedd csak, amit te is szívesen fogadnál az otthonodban. Ne mászkálj oda bejelentkezés nélkül, ne használd leharcolt bútorok lerakatának, neki az a bérleti időre az otthona. Nincs annál szánalmasabb, mint amikor a nagymama bútoraival berendezett lakást aposztrofálnak bútorozottként, a negyven éves mosógéppel pedig gépesített lett.Úgy kezeld őt, amint azt te is szeretnéd hasonló esetben és jól kijöttök majd egymással. 

5. Ne legyél áldozat!

Pár éve futottam bele egy történetbe, amit elolvashatsz itt, de az volt a lényege, hogy a tulajdonos nemhogy kirakni nem tudta a bérlőjét, de ott tartottak, hogy ő fizette a számláit is.Mondanom sem kell, hogy albérleti szerződés, nem volt, sem számlát nem állított ki a bérbeadó, így viszont nehéz lett volna elmagyarázni egy feljelentéskor, hogy a lakó, hogy került a lakásba. Nem tudom mi lett a történet vége, de nem lehetett happy end, az biztos.

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr4015978588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.07.05. 01:10:32

5. pont: Ha nem volt szerződés, akkor a bérbeadó elég balf@sz módon járt el. Szerződés híján a bérlő jogcím nélküli önkényes lakásfoglaló - kivágni, aztán próbálkozhat magyarázkodni, minden papír nélkül.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.07.05. 07:05:49

@Sir Galahad: Az ő helyzetében százszor meggondoltad volna ezt a lépést.

Sir Galahad 2020.07.05. 08:22:10

@I Love Buda: Közben elolvastam a sztorit. Annyival egészíteném ki az előbbi hozzászólást, hogy a tulaj még hülye is, de nagyon. 0. szabály: bűnözőnek nem adunk ki lakást.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.07.05. 08:34:30

@Sir Galahad: Ezért írtam,hogy nincsenek csodák, inkább az elején tartson tovább a keresgélés, mint később ilyen történet legyen.

Dee_ 2020.07.05. 09:37:36

Még egy pont: olyan közjegyzőt kell találni, aki ért a dologhoz, nem csak besöpri a pénzt az aláírásáért. Ismerősömnek 3 hónapig tartott kitenni a közjegyzői ellenjegyzett szerződéses bérlőjét, mert "várnunk kell 30 napot, míg válaszolnak a kézbesítésre" (a fizetési meghagyás), "még várnunk kell, mert ez nem volt elég", "még nincs ideje szólni a rendőrségnek". És kiderült, nem volt még dolga ilyen nem fizető esettel és nem tudta a szabályait.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.07.05. 12:17:42

@Dee_: Hú, azért ez nem hangzik jól, köszi, hogy leírtad

ZöldszemM 2020.09.13. 20:51:36

Érdekes, de azért nem minden úgy van ahogy írja a szerző.

ZöldszemM 2020.09.13. 20:59:41

A másik megjegyzésem , hogy egy ingatlanos azért csak tudhatja a z albérlet és a bérlet közti különbséget.
Amiről írogat az sima bérlet. Ott bérlők és bérbeadók vannak. Az un. albérlet ma már nem divat.

Az a szociálizmus torz mellékterméke volt !!

Volt viszont a szociálizmus előtt albérlet. A bérlő.... a tulaj hozzájárulásával kiadta az általa bérelt lakás egy részét.
Nevezték ezt szoba bérletnek vagy hónapos szobának is.
Ma már általában egész lakásokat bérelnek. Így úgy berendezve.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2020.09.13. 21:38:06

@ZöldszemM: Hát ezen meg filózhatunk, de azt gondolom, hogy amikor azt mondom, hogy albérlet, viszonylag kevesen gondolnak az általad leírt formára. De tényleg kösz a hozzászólást. Van egy könyv,amit nagyon szeretek, ajánlom figyelmedbe, hátha élvezettel olvasod. Talán az volt a címe, hogy Valaki kopog és Török Sádor írta. Akkor olvastam, mikor Bp-re költöztem, nagyon bejött.
süti beállítások módosítása