Három ökölszabály, ha lakást akarsz eladni
2019. október 07. írta: I Love Buda

Három ökölszabály, ha lakást akarsz eladni

Miért nem hívnak és állnak sorba a vevők az ajtóm előtt?

 

 

bigstock-portrait-of-a-scared-man-looki-79354264.jpg

A te lakásod valóban eladó, te tényleg költöznél. Ezt fontos kihangsúlyozni, mert akkor ez a blogbejegyzés neked szól. Nem tartozol azok közé, akik meghallván az idők és a média szavát, kiteszik a legnagyobb értéküket a piacra, (nem írom, hogy el akarják adni, mert nem akarják) hogy annak az árából kettő jobbat vásároljanak. Tehát beárazzák valami eszméletlen módon, majd miután megkeresi őket az ingatlanos szakma kevésbé felkészült része, azt gondolják, hogy többet is lehet kapni érte, tehát elkezdenek a dollárjelek villogni a szemük előtt és az 50 nm-es lakásból, már úgy szeretne kipattanni, hogy két 60nm-es is kijöjjön belőle. Így mennek felfelé az árak, hiszen a többi optimista tulajdonos is emel, a vevő meg megvonja a vállát és nem vásárol. Te pedig csak nézel és azt látod, hogy hiába jók a hitelek, hiába lennél hitelképes, mehetnél nagyobb, kertesebb, szebb, zöldebb otthonba, valahogy mégsem tudod, hogy hol vesztetted el a fonalat.

Nos, ott tartottunk, hogy nem keresnek a vevők, hiába hirdetsz,  de két három hét után már az ingatlanosok is elfelejtettek, mit tehetnél?  Természetesen az első javaslatom, hogy keress meg egy jó ingatlanost. 

Ha azt gondolod, hogy végig tudod majd az egészet menedzselni, akkor elég, ha ezt a három dolgot megfogadod és meg is találhatod a komoly érdeklődődet.

Készítsd fel a lakásod eladásra 

Akár egy tisztasági festés, nagyobb takarítás, ablakok lemosása, sokat dobhat rajta. Mindenki érzelmi döntést hoz és jól van ez így, te is arra játszol. Úgy várd a vevőket, hogy megteremtsd azt a miliőt, ahol ő jól érzi magát. Árulod a portékádat. Te ott veszel gyümölcsöt, ahol látod a barna foltos almát, vagy ott ahol ahol tisztán csillog a gyümölcsön a héj? Láttál már úgy autót, bármilyen  kereskedésben, hogy nem volt lemosva, kitakarítva? Egy régebbi megbízóm, akárhányszor mentünk, vagy pogácsát, vagy almás pitét sütött, de olyan illat volt, hogy nem akartunk kimenni. Mindig csilli villi rend volt. Negyedik megtekintésre ment el az ingatlan, a válság idején, ami akkor nagyon nagy szó volt. Semmivel sem voltak jobbak a paraméterei mint a versenytársainak, de ezt vették meg.

Hirdess jól, jó helyeken

Ha marketinges vagy, alá tudod támasztani, hogy a hirdetések minősége nagyon sokat számít. Fotók, tematikus leírás, alaprajz a minimum. Mindenhol, ahol csak tudod adj hírt róla. Tényleg kevés, a feldobtam egy alaprajzot írtam két sort hozzáállás. Aki így hirdet, gondolom megerősít, hogy maximum egy-két hétig csörög a telefonja és a vonal végén ingatlanosok jelentkeznek. Olyan hihetetlen információ dömping van ezen a piacon is, hogy így egyszerűen elvérzel. Ráadásul ma, nem csak az az egy hirdetőportál van, amit a legtöbben használnak. Hidd el, nem csak ott keresnek az emberek ingatlant. Engedd el a fantáziádat bátran. 

A harmadik pedig az irányár

Senki nem fog Merci áráért Suzukit venni, azt az elején leírtam. A komoly eladási szándék nélkül brutális áron hirdetők irányárát nem veheted alapul, mert ők csak ingyen hirdetgetnek. Pontosan ezért fog félre vinni a hirdetőportálokon kiszámolt átlagos nm ár is, hiszen beleszámolták azt az ingatlant is, aminek akár háromszor annyi a nm ára, mint az átlag. Ráadásul fogalmuk sincs, hogy milyen áron keltek el az adott lakások, pedig az lényegesen fontosabb, minta hirdetési ára. Láttunk már Bem rakparton 3 millió feletti nm árat, utcára néző ingatlanban, közepes állapotúnak is csak jóindulattal mondható házban. Tehát légy realista.

Ha betartod ezt a három alapszabályt, az biztos, hogy előnyben leszel a többi hirdetővel szemben és nagyobb eséllyel találod meg a vevődet.

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr9815207906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.10.08. 13:25:25

Megtudtuk a nagy semmit...

232323 2019.10.08. 14:22:05

minosegi munka egy parazitatol.

Nerevaryne 2019.10.08. 15:21:12

Oké, realista maradok az ingatlan beárazásánál. Ami... mit jelent? Ha a honlapon nem jó az átlagár akkor hol jó? Ja, keressek egy jó ingatlanost, vágom.

athenee 2019.10.08. 16:08:55

Javaslom az ingatlanos szerzőnek ellátogatni külföldre, ahol valódi minőségi munkát végeznek az ingatlanosok, van ún. added-value, nemcsak a kolonc a nyakamon, mikor venni vagy eladni akarok. Akkor majd megérti, hogy miért nem megy az értelmesebbje ingatlanoshoz Magyarországon, hanem inkább űzi őket vasvillával, mikor felütik a fejüket a hirdetésem körül. Minőségi ingatlanos? :D És mégis mit segít? Téblábol a lakásomban, a tehermentesítést és hitelezést mindenki magának intézi, a földhivatalba én meg az ügyvédem rohangálunk, de ahhoz van esze, hogy állandóan buzeráljon, hogy legyen rácécézve minden vevő-eladó kommunikációra, nehogy megegyezzünk a jussa nélkül. Örülhetek, ha nem mond vmi ökörséget, ami elijeszti a vevőmet. Hess pics@ba!

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 16:48:41

@athenee:
Mivel kimondottan szeretem és érdekel a szakmám, amikor külföldön vagyok benézek egy egy iroda kínálatába, ha máshogy nem is, de a kirakati fotókat megnézem. Jelzem nincs szégyenkezni valónk.
Nem mondanám az ügyfeleimre, hogy ők nem az ahogy te fogalmaztál nem az értelmesebbje közé tartoznának, volt pár olyan ügyfelem, akinek a bizalmára büszke vagyok és a státuszukból ítélve nem buták, sőt.
Aztán itt vagy te, akinek ,ha jól értem ingatlanos adta el a lakását, másképpen honnan is tudnád, hogy mit tehet és mit nem, illetve miért kellene neki a levelezésetekből másolat. Tehát megoldotta a problémádat, te pedig ekézed, természetesen név és gerinc nélkül, hiszen úgy nem kell érte semmilyen felelősséget vállalni.

Szzzz 2019.10.08. 17:21:48

"kedves eladó, lassul a piac, szóval gáz van, minél olcsóbban kéne elnyomni a kéródat. Gondolhatod, hogy én beérem azzal, ha holnap csak egy milla jutalékot kaptok, mintha fél év után se kapnám meg az 1,2 millát, szóval ha rajam múlna, és már most engednék 20%-ot a szaros lakásod árából, akar a halál azzal szarakodni, hogy érdeklődőknek mutogatom hiába..."

btw, elég sok ingatlant adtunk vettünk az elmúlt tíz évben, volt, hogy a kinéztt kérónál az ingatlanos azzal nyitott, hogy az irányár csak irányár, a minimálár amúgy ennyi, indítsunk mindjárt onnan.

Egyébként meg soha le se szartuk, hogy mennyire retkes a konyha, vagy mennyire friss a festés, az ígéeretesebb daraboknál mindig az volt az érdekes, hogy a ház maga milyen. (a szempontrendszer alapkövei meg nyilván a környék, alaprajz, tájolás, esetlegesen a kényesebb műszaki szerkezeti dolgok) A lakásnál nyilván mindenki azzal kezd, hogy kifest. Egy prolikkal fertőzőtt szemétdomb társasházzal viszont nem tudsz mit kezdeni.
Biztos létezik pár fogyatékos, aki a barackszínűre festett halószobafalra felrakott a live love & laugh feliratba szeret bele, de a hatalmas többség, aki lakást vásárol, azért mégsem teljesen fogalmatlan kretén, akit egy két lakberendezési trükkel majd jól meg lehet etetni...

Fülig José 2019.10.08. 17:59:04

a kedvencem a bugris vevő, akinek valami aprópénz lett a zsebében de a Burj Dubajra is alkudozna. ellibeg a nepperhez, az meg jön hozzám, hogy hozza a tuti vevőt. na azt a fejet láttad volna, mikor mondtam: a kégli fillérre annyiba kerül, amennyit láttak a hirdetésben.
mire a tag: nade az ingatlanos...?
hát öreg, te hoztad, te is fizeted...
kiakadt.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 18:13:21

Most lelepleződtem!
Annak mindig örülök, ha kimondottan hozzáértő olvasók megtisztelnek a figyelmükkel. Esetedben nem ez történt. A sok ingatlant adtunk el kitétel, akkor kerül szóba, amikor ő maga egyet sem, de hallotta valakitől.
Nem ismerjük egymást, tehát nem várom el, hogy azt gondold, hogy amikor megosztom a tapasztalataimat, akkor a jó szándék vezérel. De mivel nem ismerjük egymást, azt feltételezni, hogy más volt az indíték, csak a te szűklátókörűséged eredménye, ehhez pedig nincs közöm. A többi megjegyzésed pedig irreleváns, mert, ha valahol laksz, vagy örökölsz egy lakást, ott a környék eleve adott. Olyan meg barátom, hogy prolikkal fertőzött szemétdomb, olyan nincs, emberek élnek mindenhol. Olyan viszont van, hogy emberek, akikre az égegyadta világon senki sem kíváncsi a virtuális térben próbálnak valakik lenni, mert egyébként nem jött össze.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 18:15:02

@Fülig José: Azért azt tudjuk mindketten, hogy ez mennyire nem igaz.

Fülig José 2019.10.08. 18:18:37

@I Love Buda: gondolod, hogy a paraszt helyett, (aki ingatlanossal kerestet kérót, mert maga lusta/hülye hozzá) én fogom állni a cehhet?
el vagy te tévedve...

zuulululu 2019.10.08. 18:21:20

@Fülig José:
@Szzzz:

ugy latszik itt paran beragadtak az "evszazad bizniszebe"
:DD

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 18:24:20

@Nerevaryne:
Nézd, az a helyzet, hogy ő fogja tudni, hogy mennyiért keltek el az ő környékükön, hasonló ingatlanok. Ez, illetve a vevőkörük, meg egy pár dolog miatt van, hogy gyakran ő a megoldás.
Azért írtam, amit írtam, mert arra is fel akartam hívni a figyelmet, hogy a kettő gyakran köszönőviszonyban sincs egymással.
Nyilván, ha panelod, vagy 40, 50, 60 nm-es lakásod van, akkor a leírtakat használva megoldhatod te is az értékesítést. Adtam hozzá ötletet, ez volt a cél. A másik fontos ok az volt, hogy egyértelműen látszik, hogy nyár eleje óta, inkább csökkennek az árak, gondoltam szólok, hogy érdemes lépni annak, aki esetleg tényleg nem csak árulgatni szeretne.

Fülig José 2019.10.08. 18:43:34

@I Love Buda: ahogy mondom: ember belibbent az irodába, gondolom szerződött, a nepper meg felhívott a szokasos béna dumával, de este hozta a tagot. amikor rátértünk a lényegre a paraszt azon rinyált, hogy most neki extra 5%-ot kell kiégetni a kupecnek. mondtam: bizony.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 19:05:16

Azért jók ezek a kommentek, mert egészen meglepő infókat kapok. Azért nem vagyok 100% -ig biztos abban, hogy ez a dolog megtörtént, mert a sztori több sebtől vérzik.
Hogy mutatta meg az ingatlanos, ha nem volt a megbízásai között?
Nem mondta neked, hogy jutalékért dolgozik.

Nem baj, ha ezt így nem hiszem el?

GiaMarie 2019.10.08. 19:28:33

Azt kell mondjam, itt az ingatlanosok egyáltalán nem dolgoznak meg a pénzükért. Buda(pest) lehet, hogy más. Két ingatlant is sikerült vennem mélyen áron alul az ingatlanos hibájából. A tulajdonos beadta a jó nevű irodához - egyiket ráadásul kizárólagos szerződéssel. Eleve nem volt rossz az ár, amit megadott, csak éppen az volt a gond, hogy az irodától 40 km-re volt az ingatlan és a 10 millió alatti ligában. Ehhez hozzátartozik, hogy 4-5 éve. Dunakanyar ;) Ugye ez "aprópénz" jutalék szempontból. Hívogattam az ingatlanost, sajnos sosem ért rá eljönni megmutatni, mindig volt kifogás. Végül magam nyomoztam ki, hol a cím. Most jön a csattanó! Sejtettem, ez nem csak velem történik meg, ekkor már két éve árulták az ingatlant, és beblöfföltem, hogy hát, nem látom a tomboló tömegeket, mert nézze meg, így meg úgy meg amúgy nem jó ez az ingatlan. De nyugalom, ez a szerencsenapod, barátom, engedsz 20%-ot, és megszabadítalak tőle. Itt a madár, mire vársz, mindketten tudjuk, hogy egy éve a kutya sem hívott fel, nem hogy nézte meg. Összegezve: örök hála az OC-nek és a DH-nak is, összességében nagyjából 30-40%-kal a reális piaci ár alatt jutottam ingatlanhoz a lusta, semmirekellő képzetlen ügynökeik miatt :)

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 19:52:22

Ehhez nincs mit hozzáfűzni, illetve annyit, hogy a kizárólagos szerződésről, mint a választható lehető legrosszabb formáról a youtube-on több vlogbejegyzésben is beszéltem, hogy mennyire butaság ilyen módon szerződni ingatlanossal, amit írtál nekem egy jó visszaigazolás.
Egyébként kisebb városban valószínűleg a helyi kis irodák, akiknek jó a személyes kapcsolatuk az ott élőkkel adják el a lakások többségét.
Ott nagyon fontos az ismeretség.

GiaMarie 2019.10.08. 20:03:30

@I Love Buda: Csak az egyik volt kizárólagos. Itt vidéken nagyon is jellemző, hogy az ingatlanos csak azokkal az ingatlanokkal szeretne foglalkozni, amik tökéletesek ÉS áron alul mennek. Tagadhatatlan az, amit fentebb írt valaki: hiába az eladó bízza meg, az eladó ELLEN dolgozik általában, mivel neki jobban megéri ma eladni, és felmarkolni egy millát, mint fél év múlva eladni, megmutatni még tízszer, dolgozni vele, és kap érte 1,2 millát. Ahol tényleg szükség lenne a munkájukra, és ahol tényleg arányos tudna lenni a horror szolgáltatási díjuk, ott tesznek rá az eladóra. Szintén saját tapasztalat: nagymamám házát kellett eladnom, 300 km-re van az otthonomtól, viszont nem egy zerge***ta zsákfalu, 20-20 km-re mindkét irányban van nagyobb város ingatlanirodával. Szintén 10 milla alatti liga. Kétszer mentem le potyára, hogy most jön az ingatlanos, lefotózza, szerződünk, hű, de csudi jó lesz, felültetett mindkétszer!!! 300 km-ről mentem, és még megkértek, mikor bementem patáliázni az irodába, miután felültetett a munkatársuk, hogy ne emeljem fel a hangom, mert az nem alkalmazott, hanem munkatárs, hiába üvöltözök. Végül úgy adtam el, hogy a megfelelő fúrumokon (postás, boltos, helyi pletykafészek) elhintettem, hogy kap 100.000 Ft-ot az, akire hivatkozik a vevő -ez az ingatlanos jutalékának ötöde volt - és simán eladtam két hónap alatt. Még a kisvárosban, ahol lakom is jellemző az, hogy az ingatlanos ki sem fárad a címre a vevőjelölttel, csak aláíratja vele a cím kikérőt, mert nehogymár vasárnap rohangásszon! Aztán tartja a markát a milláért. Hát, tőlem tuti egy forintot nem lát, arra mérget vehet mind. Nagyon kevés a kivétel, nem ér meg több milliót kifizetni rá, hogy hátha.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 20:10:26

Ezt a szakmát is mint mindent ezerféleképpen lehet csinálni, ezzel nem mondok újat biztosan. Kicsivel több mint 10 éve csinálom, nagyon bírom és még legalább ugyanennyit dolgoznék benne. Hosszútávon akkor jövök ki a legjobban, ha ajánlanak. Ajánlani azok fognak, akik elégedettek. Ennyire egyszerű. Sokkal könnyebben, lazábban tudom végezni a dolgomat, mintha foggal körömmel ragaszkodnék az utolsó fillérig a jutalékomhoz. Nagyon megéri jófejnek lenni az ügyfelekhez.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 20:12:14

@GiaMarie: Ja még annyit, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, az emberek általában jófejek, becsületesek.

GiaMarie 2019.10.08. 20:44:45

@I Love Buda: Elég sok ingatlan ügyletben volt részem, kettő olyan ingatlanossal találkoztam, aki korrekt volt és/vagy megdolgozott a vacsoráért. Nem mondom, hogy nem létezik, de ha 10-ből 8 egy lehúzós parazita, és milliós összegekről beszélünk, akkor nem játszik részemről, hogy adjunk neki egy esélyt...ez nem az az összeg, mint az 5000 Ft-os csodakence MLM-ből, hogy legfeljebb tanulópénz volt. Itt kell megjegyeznem kisvárosi illetőségűként, hogy döbbenetes átfedés van az MLM ügynökök és ingatlan ügynökök között, a két szakma teljességgel átjárható.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2019.10.08. 21:27:40

Arrol miert nincs szo, ami tenyleg a feladatotok lenne?

- van-e a lakasnak kulon kizarolagos kemenye, vagy gyujtokemenybe van kotve?
- mikoriak a gepeszeti vezetekek?
- tarsashazi alapito okirat rendben van a lakasra nezve?
- elhelyezheto esetleg klima kulteri egyseg valahol? Ha mar van, az legalis, vagy fusiban lett odarakva, tehat barmikor levetethetik?

Es meg van kb 50 ilyen kerdesem, amikor a vevojelolt elhiv magaval, mint INGATLANTANACSADOt.
A ti penzetek szazadreszeert kerdezek olyanokat, amik VALOBAN befolyasoljak az ingatlan erteket.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 22:33:50

Az én feladatom az értékesítés, erről írtam. Ezeket a kérdéseket, illetve a többi 50-et neked teszik fel, ha nekem tennék, az lenne a problémád. Azt megjegyzem, hogy amikor megbízást kötök és értékesítek egy ingatlant a tőlem telhető legnagyobb körültekintéssel járok-járunk el. Nem ismersz, nem tudhatod, hogy miképpen dolgozom-dolgozunk, de gond nélkül elmondod, hogy mi az én feladatom. Mert te jobban tudod.
Nekem kicsit ilyen mekkmester érzetem van attól, amit írtál, értesz a joghoz, lásd alapító okirat, gépészethez, kéményhez, sőt a klímához is, nem is beszélve az ingatlanértékesítésről. Mindezt, a mi pénzünk töredékéért, holott fogalmad sincs, hogy mennyi. Ilyen jótékony mekkmester, bár, ha a nick neved veszem alapul, akkor amit felépítesz, másnapra leomlik.
A blognak egyébként nem az volt a témája, amit te számon kérsz, nem is értem honnan jutott eszedbe. Írhatsz róla te is bejegyzést, ha fontosnak tartod.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.08. 22:39:14

@GiaMarie:
Akkor ne adj nekik esélyt. Nem tudom az átfedéseket, soha nem voltam mlm-es. Amit tudok, hogy ők is jutalékért dolgoznak és valószínű, hogy ott is úgy van, mint az egyéb jutalékos fizetésű szakmákban, hogy aki ügyes, korrekt, szorgalmas, azt ajánlják, tehát jól él, aki nem azt nem. Én mindenkit, aki jutalékból tartja el a családját kimondottan tisztelek, hiszen ők azt a pénzt kapják, amit az eredményeik és ez a fontos, az eredményeik alapján megérdemelnek.

Szzzz 2019.10.09. 01:04:21

@I Love Buda:

ez zavarosan hangzik, deén nagyjából bármilyen hülyeséget el tudok képzelni.
Még mielőtt megindult volna ez a nagy pörgés, akartam eladni.
Az első két-három hét pangás után elég világos volt, hogy sajnos túl sokat képzeltem a , jött a dilemma, hogy vigyem le az árat, vagy inkább elhalasztom az eredeti tervet. Utóbbi mellett döntöttem, és végül most idén újra meghirdettem, most pillanatok alatt elment.
Az egészből a lényeg, hogy anno főleg ingatlanosok kerestek, nem is kevesen. Ezek közül kettő is volt, aki úgy hívott fel, hogy "vevőt hozna, itt van nála egy tag, tutikurvaisten hogy megvenné, mert pontosan pont ilyet keres, dumáljuk meg, és már jönnek is"
Meg volt egy olyan, aki telefonba egy érdeklődő volt aki pont a környéken szeretne venni egy házat. Eljött, végignézegette, aztán a háztűznéző után elárulta, hogy hát ő igazából nem is teljesen magának venne, hanem ő megbízásból venne ásnak, illetve hát nem is ő venne, hanem más, ő csak keres, és hogy igazából ő erre tudna egy vevőt, és hogy ő igazából - tádá - egy ingatlanos.
Valódi érdeklődőből pedig volt mondjuk három: kijöttek megnézték, és már a fjeülön látszott, hogy nem tartják valami jó vételnek. Úgyhogy viszonylag hamar jött feedback, hogy rossz az elképzelésem a prtékát illetően.
De tanulságos volt látni, hogy mennyire nem volt munkájuk az igatlanosoknak akkoriban...
Most idén meg egymás sarkára taposva jöttek az érdkelődők, úgy elvitték mint a picsa: közben összvissz egy ingatlanos keresett, ő azt mondta, hogy ismeri a környéket, tudja melyik ház, így látatlanba szerinte ő többért is el tudná nyomni, mint amit én kérek érte.
tanulságos dolgok ezek

Burgermeister 2019.10.09. 03:39:08

4. okolszabály kimaradt, ingatlanossal nem bizniszelünk

Örömhernyó 2019.10.09. 06:10:13

Magyarországon, ahol az ingatlan adás-vételi szerződést ügyvéd jegyzi ellen, eleve a díjában benne van az, hogy benyújtja a földhivatalhoz, a földhivatali kikéréseket a polgár is elvégzi, az ingatlanközvetítő felelőssége nulla, szolgáltatása nulla, szerintem csak egy zavaró tényező a rendszerben, lehúznak ahol tudnak.
Az ingatlan állapotát, a tarsasház viszonyait úgyis fel kell mérni a vásárlónak ha ezt másra hagyjuk, aki nem felel a nyújtott információért, és ezért még fizetünk is, akkor a balekok mi vagyunk.
Én külföldön élve ingatlanközvetítőn keresztül akartam bérelni lakást, aki ráadásul az itteni élettársam ismerőse. Odakocsikázott a csilivili házban lévő előző bérlő által lelakott lakáshoz (macska karmolások a falon és a kanapékon), ami 45 percre van a munkahelyemtől, elég messze, parkolás gond, mert csak egy kocsigarázshely jár a lakással. 24 fabatka lett volna a bérleti díj. 3 kis szoba, 1 nappali, 2 fürdőszoba.
Mondtam, hogy várjunk ezzel...
Pár hét múlva egy ismerősön keresztül hozzájutottunk egy szintén 3 szobás, de csak 1 fürdőszobás, két nappalis házhoz (kétszintes). Béreljük 18 fabatkáért. És ez 15 percre van mindkettőnk munkahelyétől. Ez ugyan régebbi épület és nem volt bútorozva se. De ami fontos, hogy közel van a munkahelyhez. Ezt ingatlanoson keresztül nem hirdették.

Én azt szoktam mondani, hogy ingatlanoson keresztül bérelni vagy venni olyan, mint házasságközvetítőn keresztül nősülni. Van, akinek csak így megy. Én inkább felkutatom a nekem tetsző partnert személyesen.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 07:27:24

@Örömhernyó: Tehát, ha jól értem külföldről, vagy itthonról megkértél egy ingatlanost, hogy nézzen neked albérletet. Lehet, hogy én forgok rossz körökben, de ilyen felkérést, megbízást egyetlen ismerős kollégám sem vállalna el. Abszolút életszerűtlen, de biztosan így volt.
Te most azt mondod, hogy az a balek, aki egy díjmentes szolgáltatást elfogad, (a vevő-bérlő ugye nem fizet, jutalékot) Te nem mint tulajdonos írtál, tehát ezen az oldalon álltál és odadobtad az idődet a semmiért. Mivel bérlésről írtál, ahol az ingatlanos egy havi bérleti díjat kap és jelen helyzetben nem nagyon tudsz alkudni, ettől az ingyen szolgáltatástól fosztod meg magad, és más a balek.
A te időd nem drága, ezzel semmi baj, arra használod amire akarod.
Van akinek menne máshogy is, de inkább azt az időt moziban, munkával, étteremben, barátaival tölti, te pedig böngészgeted a hirdetéseket.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 07:39:55

@Burgermeister:
Jobb ez így, hogy kimondtad, ma is tettél valamit egy szebb, élhetőbb világért. Köszönjük

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 07:47:01

@Szzzz: Valószínűleg ez volt a jó taktika, bejött és jól is jártál. Amikor nincs lépéskényszer, valaki használja az eszét és konzekvens így cselekszik. Most, hogy melyik ingatlanos mit mondott, arra nem reagálnék, te jól döntöttél.
Egyébként, a bejegyzés lényege pontosan az, amit írtál, csak most szerintem az ellenkező irányba indult el a folyamat, ezért szóltam.

asdf 2019.10.09. 09:42:38

@I Love Buda: "Mivel kimondottan szeretem és érdekel a szakmám, amikor külföldön vagyok benézek egy egy iroda kínálatába, ha máshogy nem is, de a kirakati fotókat megnézem. Jelzem nincs szégyenkezni valónk."

Nektek lehet, hogy nem (megnéztem pár ingaltan képét, jobb mint az átlag, de azért dupla képek (csak egy lépéssel odébbról készült), ferde képek, értelmetlen sorrend voltak bőven, az értékesítők portréit viszont azonnal cserélném), de azért hirdetési oldalon, ingatlanoshoz tartozó hirdetésben is hegyekben látok okádnivaló képeket (a mobillal csinált katasztrofális panorámakép a teteje), de fotóstopikban is felbukkannak jövendőbeli ingatlanosok (vagy "ingatlanosok") érdeklődni, hogy mit vegyenek, 30-40 ezret szánnak fényképezőgépre, aztán csodálkoznak, hogy az egy nagylátószögű objektív felére sem elég. Én külföldön nem egyszer láttam olyat, hogy amikor az eladó ingatlan ház, nem pedig lakás, az ingatlanos drónnal csinált róla távlati képet a házról, vagy a házról és a hozzá tartozó kertről, esetleges kocsibeállóról, ettől meg a mi ingatlanosaink még nagyon messze vannak (de én drón nélküli, de értékelhető képekkel is beérném).

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 09:52:37

Neked értelmetlen a sorrend, nekem valamiért úgy logikus.
Lehet, hogy a hirdetési oldalon leszednéd a fotót, ezt a commal beszéld meg. Az én képeim között nem láttál telefonnal készült képeket, ellenben a yotube csatornámon pár hete feltűnt az első drónnal készült videós hirdetés is, lesz még több is, biztosan.

www.youtube.com/watch?v=WxDrc2U-2MQ&t=43s

Az én képeim mérete viszonylag nagy, de a hirdetőoldalak ezeket
lekicsinyítik, ami minőségromlással jár, ez van.

Örömhernyó 2019.10.09. 09:59:47

@I Love Buda: Külföldön élek, a párom ismerőse itteni ingatlanos (a párom sem magyar) és arról regéltem, hogy még itt, számomra idegenként is jobb üzletet kötöttem ingatlanos nélkül. Egy olyan környéken, ahol az ingatlanos hirdetések az általam fizetett áron mondjuk egy egyszobás kis lakást kínálnak, én 3 hálót, 2 nappalit kaptam, mert nem ragadtam le az ingatlanosok kínálatánál. De leginkább nincs kiadó lakás, mert annyira kellemes belváros közeli, mégis egy hatalmas park mellett lévő terület.
Magyarországon végképp kerülném az ingatlanos közbenjárását, de még külföldön is sikerült ezt megúszni, egy olyan helyen, ahol tökidegen vagyok, nincs kapcsolati tőkém.
Itt Ázsiában közjegyző előtt kötöttem a több évre szóló bérleti szerződést, ennek díja kb. 15000 forintnyi helyi fabatka volt. (Ezt ingatlanos közvetítése esetén is fizetnem kellett volna, mert itt ez a szabály). Ennyibe került az egész buli. Plusz a deposit, ami ugye majd visszajár majd.

Pár órámba került az egész ügyintézés ingatlanos nélkül, belefért. Ingatlanossal nyilván én nem fizetek díjat bérlőként, de ne legyenek kétségeink, a bérbeadó az ingatlanos díját vastagon belekalkulálja a bérleti díjba.

Amúgy kiadok lakást Magyarországon, amíg nem tartózkodom ott. Ahhoz se kell ingatlanos.

Volt egy blogposzt sok évvel ezelőtt, az nagyon találó volt, máig elmosolyodok rajta:

check.blog.hu/2008/05/21/ingatlanos

Idéznem: "Rettenetes lehet úgy dolgozni, hogy pontosan tudom, nincsen rám szükség és csak ilyen-olyan módon, kis hazugságokkal, titkolózással tudok valamilyen eredményre jutni, de bejáratott módszerei, szakmai fogásai egyáltalán nincsenek a munkámnak. Az ingatlanos tulajdonképpen egy here!"

De nem csak az ingatlanos, az összes ilyen "unimportant middleman" ilyen. Ezek a "szakmák" majd remélhetőleg kihalnak. Régen az apróhirdetés miatt teljesen felesleges volt az ingatlanos szakma, aztán megjelentek és talán az internet térnyerésével újra eltűnnek majd. Persze addig lehet a hirdetéseiket kerülgetni a hirdetési oldalakon.

Persze szabad piacgazdaság van, mindenki úgy ügyeskedik, ahogy akar. Ha van rá igény, akkor hajrá.

igazi hős 2019.10.09. 10:28:49

Te biztos ingatlanos vagy? És ilyen hisztisen reagálsz a vevőkre és eladókra is? Sok sikert.
Tényleg minek engedélyezi a kommentelést az, aki nem bírja? Le kell tiltani és akkor nem kell ilyen @Burgermeister: féle véleményeket olvasnod. Mindenkinek jobb.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 10:54:35

@igazi hős: köszi a jókívánságot, mármint a sok sikert. Azért engedem a kommenteket, mert nem gondolom, hogy csak az én véleményem számít, érdekel másé is. Persze az enyémet megvédem, ha tudom. Szerintem nem volt hisztis a válasz, mivel nem érintett meg érzelmileg nem volt miért hisztizni. Nyilván tudom, hogy a kommentek nagyobb része azoktól származik, akik máshol nem tudják a véleményüket kifejezésre juttatni, ezért frusztráltak, aminek trágárság a vége. Ezt tudom, tehát ezzel nem lehet felidegesíteni. Az ügyfeleimtől szerencsére elég sok ajánlást kapok, tehát olyan rosszul nem viselkedhetek velük szerintem.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.09. 14:23:43

@Örömhernyó: A kommented első részében némi önfényezés után, képet kaphattunk az ázsiai állapotokról, ami természetesen jóval kedvezőbb, mint az itthoni, tehát az lesz a követendő példa. Természetesen te sokkal jobb lakást találtál, mint az összes ingatlanos kínálatában fellelhető volt, mert te sokkal ügyesebb vagy, mint az összes léhűtő, akiknek a munkájára semmi szükség. Ebből arra következtetek hogy orvos, vagy hasonlóan fontos hivatást gyakorló olvasó vagy. Lehet, hogy az önbizalmam nagyobb a kelleténél, vagy az ügyfél visszajelzések jók, ki tudja, de nekem a feleslegesség érzése nincsen meg.
Tudod miért? Ezt a posztot olvasta majd 20 000 ember. Amikor egyikük is átgondolja amit írtam és megfogadja a tanácsomat, majd elolvassa a többi bejegyzést és azok segítségével esetleg eladja a lakását, akkor valami tök jó dolgot tettem. Eddig kb 200 000 olvasója volt a blognak, abban a hitben ringatom magam, hogy egynek azért csak segítettem, ( jó most hazudok, mert ketten konkrétan megköszönték)ami jó esetben is 1-2 millió forint a zsebükbe, ez így nekem jó. Ráadásul ez megéri, az önmaguk feleslegességét, okoskodó, irreleváns kommentekkel elfedni kívánó olvasókra is időt szánni.

Örömhernyó 2019.10.11. 04:03:08

@I Love Buda: Az ázsiai ingatlanhelyzet jóval brutálisabb, mint a magyarországi.
Nem jobb lakást találtam, mintha ingatlanoson keresztül kerestem volna, hanem nekem valóban megfelelőt egy olyan helyen, ahol horror árak vannak, de leginkább lehetetlen lakást találni.

"Természetesen te sokkal jobb lakást találtál, mint az összes ingatlanos kínálatában fellelhető volt, mert te sokkal ügyesebb vagy, mint az összes léhűtő, akiknek a munkájára semmi szükség. Ebből arra következtetek hogy orvos, vagy hasonlóan fontos hivatást gyakorló olvasó vagy."

Nem tudom mi bajod az orvosokkal, az legalább egy tanulást, komoly képzést igénylő valós szakma, amire igény is van.

Nyilván tudott volna az ingatlanos jó lakást ajánlani, ami neki jó, nekem nem. Mert ő hozott anyagból dolgozik, azt kell neki eladni, értékesíteni, abból próbál valamit összhozni, ami az igényeimnek megfelel. Neki a munkahelyemtől 45 percre lévő lakást kell megpróbálni kiadni.
Olyan ez, mintha elmennék vakbélgyulladással egy orvoshoz, de annak nőgyógyászati eszközei és szakvizsgája van vannak. Nyilván próbál majd valamit segíteni, de nem tud a saját korlátain túllépni.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.11. 06:30:41

Az orvosokat kimondottan tisztelem, a családban is van, azt próbáltam érzékeltetni, hogy a legfontosabb hivatás, amit el tudok képzelni.
Pontosan azt akartam érzékeltetni, hogy az, ahogy minősítesz több szakmát is, azt feltételezi, hogy minimum ennyire fontos és felelősségteljes foglalkozást űzöl.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.10.11. 06:36:12

Még annyit a valós szakmáról:
Amikor jutalékból élsz 10 éve, azt a pénzt kapod, amiért úgy dolgoztál meg, hogy egy adott versenyben a többi résztvevőnél jobban teljesítettél, hiszen te adtad el az adott ingatlant, senki nem fizeti az ebédidődet, a kollégákkal beszélgetéssel eltöltött órákat, a kávézást, stb, több köszönőlevelet kapsz minden évben, akkor nem valós szakmáról beszélni egy kívülállónak, az nem vall átgondolt véleményre,
süti beállítások módosítása