Kipukkant az ingatlanlufi?
2019. július 15. írta: I Love Buda

Kipukkant az ingatlanlufi?

Átmeneti, a kereslet csökkenése? Mi történt az ingatlanpiaccal?

 

nevtelen_terv.png

 

Amióta bejelentették a csok bővítésének lehetőségeit, hozzáértő és kevésbé kompetens szakértők és okoskodók elemzései, prognózisai, ötletelései árasztották el a különböző internetes felületeket. Szinte mindenki azt jósolta, hogy komoly áremelkedés várható, miért is lenne ez másképpen? Az a helyzet, hogy minden ebbe az irányba mutatott, hiszen elérhető piaci hitelek is  bekerültek a bankok kínálatába, az állami segítség mellett.

Kicsivel több, mint két hét telt el, de a robbanásszerű ingatlanvásárlási őrület elmaradt, sőt semmi jele annak, hogy erre kellene felkészülni. Nem állnak a vevők pozitív hitelbírálatokat és foglalót lobogtatva az eladó lakások előtt. Egy piaci ár körül hirdetett lakás értékesítési ideje sem csökkent 3-4 napra. Ez nem lenne jelzésértékű, de az elmúlt évek első nyári hónapjaiban tapasztalható kereslet visszaesésnél is gyengébb június után, semmi  nem ad okot komoly optimizmusra. Mind a több irodával rendelkező hálózatok, mind a kisebb irodák,  a kereslet visszaeséséről számolnak be, sőt a szélsőségesen gondolkodó, pár héttel ezelőtt még pénzesőt váró kollégák, már már katasztrófa eljövetelét jósolják.

Mi lehet a visszaesés oka?

1. Nem ékszerdoboz a kicsi, sötét szuterén.

Az ingatlant lakáscélra  vásárolni szándékozók, valószínűleg nem tudják, nem akarják finanszírozni az elszállt árakat. Nem akarnak egy romot megvásárolni 1 000 000 Ft-os négyzetméter áron, még akkor sem, ha a tulajdonos szerint ez egy ékszerdoboz, arról nem is beszélve, hogy a jó szakembert, aki felújítja az ékszerdobozt nehezebb megtalálni, mint a Hétszünyű Koponyányi Monyókot.

2. Más biztonságos befektetési formák megjelenése

 Lett más, versenyképes befektetés. Azok, akik pár éve azért vásároltak lakást, hogy a kiadással egy stabil passzív jövedelemhez juthassanak, el tudtak érni 5, esetleg 6% hozamot is. Ma, ehhez akkora szerencse kell lassan, mint meglátni és lefotózni a yetit. A versenytárs  befektetések közül, az egyik a június 3.-ától jegyezhető lakossági állampapír MÁP+, de lehet gondolkodni kriptovalutában is és hozzáértőknek biztosan van még más ajánlatuk is.

 3.Eddig lehetett fújni a lufit

Az ingatlanosok és a tulajdonosok által mesterségesen felfújt lufi, kipukkant.  Ebben a témakörben azt hiszem otthon vagyok, bővebben fogom kifejteni. Itt írtam arról, hogyan  alakulnak ki az irányárak.Nagyon sok olyan lakás van a piacon, ami tulajdonképpen nem eladó. Mit értek ez alatt? Nos, ma már aránylag alacsony áron, sőt ingyen is meg lehet hirdetni ingatlanokat, tehát nem kevesen arra gondoltak, hogy megfogták az isten lábát és a lakásukból, ami az egyetlen vagyonuk, kihozzák a legtöbbet és új életet kezdenek vidéki környezetben, mert ott még becsületesek az emberek. ( nem vicc, legalább öt helyről hallottam) Ha jó áron eladom a budai 40 négyzetmétert, Kisbélafalván veszek 250 nm-et és marad pénzem, dolgozni sem kell. Komolyan, ez a koncepció. Ráadásul a hirdetés megjelenése után folyamatosan csörög a telefon x, y,z, az x,y,z ingatlanirodától, aki azt ígéri, hogy a tulajdonos által elképzelt piaci árnál kicsivel magasabb áron is eladja. De a tulajdonos, aki értékesítői vénával megáldottnak gondolja magát, a harmadik érdeklődő hívás után, alulárazottnak érzi az otthonát, így árat emel. És ez így megy, ment, nagyjából eddig.  Tele van a piac ilyenekkel, ahol nincs szándék, ok  költözni, csak valami halvány elképzelés olyan új otthonról, ami kétszer nagyobb mint a mostani, de annak az árából kell megvenni, természetesen új élt is társul hozzá. Az ingatlanosnak meg ott pihen a portfóliójában eldugva, talán már nem is emlékszik rá, hiszen senkinek nem tudta ajánlani az ára miatt.

Mi a következtetés?

Természetesen semmi ok pánikba esni, mert a piac jól megvan, köszöni szépen. Csak éppen az eszeveszetten felülárazott lakás nem kell már senkinek. Megint csak azt tudom javasolni azoknak, akik tényleg el akarják adni, hogy keressenek meg egy szakértőt, örülnék, ha minket, aki segít nekik megkapni a lehető legjobb árat.

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

  

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr5414948270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2019.07.16. 19:30:06

Igy van.

Akit pedig a realis, valos eladasi arak erdekelnek, az a NAV-tol le tud kerni egy adatahalmazt, varosra vagy keruletre a valos ingatlan utcakkal, negyzetmeterekkel es eladasi arakkal.

zuulululu 2019.07.16. 20:12:28

Pukk. Jogosan. Irreális a kínálati ár.

Brix 2019.07.16. 20:18:15

Ma már elszakadtak az árak az általános kereseti viszonyoktól, bèrbeadással elèrhető hozam is csökken, a vètelárra vetítve, azaz: árcsökkenès várható...

Sir Galahad 2019.07.16. 20:23:52

Szerintem meg itt a nyár dereka, sokan mennek nyaralni, így kevesebben foglalkoznak ingatlan vásárlásával.

torró 2019.07.16. 20:33:22

@Sir Galahad:
Ebben bizony lehet valami. De az ami az ingatlan piacon történt az tiszta krimi!

zuulululu 2019.07.16. 20:58:23

@VT Man: "NAV-tol le tud kerni egy adatahalmazt, varosra vagy keruletre a valos ingatlan utcakkal, negyzetmeterekkel es eladasi arakkal."

Erről tudsz több infót adni? Hogyan kell igényelni, hol, stb?

haXXor 2019.07.16. 21:08:34

OMG. Kemeny cikk. Eloszor is, pont ma volt hir az indexen is, hogy mekkora erdeklodes van most az uj epitesu lakasokra (es mekkora az arnovekedes). Masodszor, amekkora bernovekedes van jelenleg, boven van meg mozgaster. Fokent azert is mert a berlemeny arak joval tobbe kerulnek mint az ugyanazon/hasonlo ingatlan hitele. Harmadszor, mi a tokomert keverted ide a befektetesi celbol vasarolt lakasokat a szocialis okokbol vasarolt lakasok koze? Marmint, mas befektetesi forma, ami stabilan ennyit hoz, nem nagyon van. A szuper allampapir jo cucc de aki picit is mozog a befektetesek piacan, az nem fog tisztan 4-5%os hozamra ramozdulni (ergo mar elbol magasabb hozamban gondolkodik), aki pedig lakni szeretne, magasrol szarja le, hogy 6 vagy 2 szazalek a hozam. A jovorol pedig annyit, hogy a jelenlegi hitelezesi kondiciok mellett, a hamarosan beszukulo uj epitesu lakasok piacaval (ugye tudjuk, hogy mennyi lakast adnak at jovore?! Szakember vagy, szoval biztos tudod...) es a folyamatosan emelkedo berekkel szinte kizart, hogy a vegere ertunk volna az arnovekedesnek. Az ingatlan piac egy lassan reagalo piac ahol ciklikussag van (ha te ingatlanos vagy, azert illene ismerned a negy fazisat) es a jelenlegi helyzet meg nem ert a csucsra, sem ido, sem kereslet alapjan. Ilyen, hogy kipukkad a lufi meg netto okorseg. Nincs ilyen... Ketezerhetben sem pukkadt ki semmilyen lufi, egyszeruen a sok magas kockazatu hitel (nem fizetese) miatt leallt a hitelezes. De ma mar mas a helyzet, nincs nagy kockazat ezen jelzaloghitelek mogott mert reszben az allam felugyeli, meg forint alapu, meg hosszu futamido...blablabla.
Az meg, hogy mi felularazott... Hat a nyockeres putri 800ks negyzetmeter aron az, de azt meg a piac eddig is bearazta (bar amilyen potencial van most a nyolckerben, mar ezt is ovatosan irom...). Ja es arcsokkenes nem lesz. Mar csak az inflacio miatt is hulyeseg erre szamitani. Brutalis valsga kell ahhoz, ahol a berezest is magaval kell rantania szoooval.... Nem kell tullihegni ezt, inflalodas van, arak mennek felfele a berlemenyek meg meg dragabbak lesznek. De a berek is emelkednek, szoval mukodik a gazdasag.

Sir Galahad 2019.07.16. 21:22:44

@torró: Akik vásárolni akarnak, azoknak igen, akik eladni, azoknak nem.

zuu69 2019.07.16. 21:24:55

A cikk sokkal életszerűbb lenne, ha a "tulajdonos-t" ingatlanos keselyűre változtatnánk.

A kialakult helyzet biztosan nem az egyes tulajdonosok éhségével kezdődött, az csak következménye a gusztustalan ingatlanos cégek ámokfutásának.

Tisztelet a kivételnek.

bontottcsirke 2019.07.16. 21:38:43

@haXXor: dehogynem pukkant. És most is ki fog, főleg ha nem tudják majd ezeket a hiteleket fizetni. Ugyanis ma azok kapnak,akiket 2006-ban elhajtott a biztonsági őr

zuulululu 2019.07.16. 22:35:02

@haXXor: de, kurva nagy lufi van. Ma nem 5-10M hiteleket vesznek fel, hanem 20-50M. A törlesztő sem 50e/hó hanem >200e. Előzőt még osszedobta a család, utóbbit nem fogja. Aztán ha jön egy kis fasza válság, és kirugjak a fél hiteles társaságot, akkor lesz pislogás.
Ja, a 3 gyerekes 10M CSOK-os tömeg is hot biztos hogy >50% nem fog összejönni a 3 gyerek, de még lehet alul is tippelem. Na ott lesznek még érdekes dolgok ("mentsük meg a CSOK-karosultakat" tüntetés, stb).

Ez ennyi volt.

univerzális laikus 2019.07.16. 22:43:32

A cikk írója nyilván profi. Mi is lehetne mikor egy névtelen ingatlaniroda alkalmazottja.
Az index meg kirak bármilyen szenzációhajhász fost.
haXXor kolléga képben van a többiek a vágyaikról írnak.........

Cnere 2019.07.16. 23:15:32

Sokan akarnak olcsón lakást venni, nagyjából eddig terjed a tyúkeszük. Ha jönne egy válság, akkor meg tele lenne a gatya és kisebb méretű lenne az arc azonnal. Lakást venni? Ja, ha először a munkahely megmaradna.
Egy Budapesti lakással a bérlő vagy tulajdonos hozzáférést kap egy dinamikusan növekvő munkaerő piachoz.
Amelyik lakást megveszi valaki, azt nem árulták drágán, ez is a piac örök törvénye. Ha nem veszi senki, akkor drágán adják. Ilyen egyszerű dolog ez.

VT Man 2019.07.16. 23:29:57

@zuulululu:
IG01 nyomtatvanyt kell bekuldeni, a dija 7500 Ft-tol kezdodik, de 10 ezerert mar 100 teteles listat kerhetsz le.

www.origo.hu/gazdasag/20150423-ingatlan-ertek-adatbazis-nav-adohatosag.html

VT Man 2019.07.16. 23:32:43

"Így használjuk az adatbázist
Az IG01 jelű NAV formanyomtatványon egyszerűen, akár elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is érdeklődhetünk. A 7500 forintos alapdíjon kívül a részletes lekérdezés ingatlanonként 110 forintba, az „alaplekérdezés” (amely a helyszíni szemlén felvett adatokat nem tartalmazza) ingatlanonként 25 forintba került. Az adóhatóság az adatokat a díj teljes megfizetésétől számított 8 napon belül, elektronikusan vagy papíralapon (100-nál több ingatlan esetén kizárólag elektronikusan) bocsátja rendelkezésre. Szűrni időszak, érték, irányítószám vagy helyrajzi szám alapján lehet, emellett megadhatunk meghatározott ingatlantípusokat és –altípusokat, például garázson belül teremgarázs, csónakgarázs, stb.@

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 05:41:50

@univerzális laikus: Ha valaki,aki adott szakmában eltölt 11 évet és csak a sikeres tranzakciója után kapott jövedelemből el tudja tartani magát és a családját profi, nos akkor én bátran hívhatom magam profinak, szerénységet félretéve. Az irodánk névtelensége a te számodra abból fakad, hogy nem volt Budán ingatlan ügyed, mert amennyiben lett volna ismernél minket.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 06:00:34

@messi24: Nyilván van egy ilyen célja is a blognak, hogy reklám legyen.Leírom a tapasztalataimat, elképzeléseimet erről a piacról 11 éve élek benne és nagyon szeretem csinálni, ezt osztom meg.
Örülök, hogy több mint 200 00-en olvastátok, hogy az Indexes szerkesztők jónak találják a bejegyzéseket és publikálják. Az meg külön remek, hogy megkeresnek emberek, hogy adjam el a lakásukat, mert olvasták az írásaimat. Nekem meg tök mindegy, hogy panellakás, vagy egy kastély, megpróbálom megoldani.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 06:09:24

@VT Man: Egy probléma van ezzel, hogy adott esetben a NAV által kiadott listán szereplő árak, simán lehetnek akár több mint egy éves tranzakció eredménye, hiszen te a következő évi adóbevallásodban fogod jelezni, hogy eladtad a lakásodat. Amennyiben ez teszem azt 2019 év elején tetted, úgy a 2020-ban elkészült adóbevallásodban számolsz be róla. Nem tudom, hogy a NAV ezeket mennyi idő alatt dolgozza fel, de simán lehet, hogy te olyan árösszesítést kapsz, hogy két évvel ezelőtt mennyit kaphattál volna a lakásodért. ezen a piacon ma, egy felesleges információ szerintem, ha csak nincs időgéped.

univerzális laikus 2019.07.17. 06:23:42

@I Love Buda: Én nem a CSALÁDAPÁT kritizáltam hanem a cikkírót. Érveid alapján fordulhatnánk egy számítógépes bolt eladójához a techvilág jövőjét és terveit illetően, avagy egy autógyári dolgozóhoz az autózás jövőjéről. Kérlek írd fel a naptáradba hogy pontosan egy év múlva válaszolj nekem !

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 07:00:16

Családapai minőségemben nem válaszolnék neked, így nem nyilvánulnék meg. Semmi prognózist nem olvashattál, viszont a tapasztalataimat, illetve az abból levont következtetéseket igen. Te a profizmusomat vontad kétségbe, arra válaszoltam, de nyilván ez nem jutott el, mint ahogy az sem, hogy az irodánk milyen pozíciót foglal el a Budán dolgozó ingatlanirodák között, pedig egy profi trolltól ez elvárható lenne.
Ha nem baj nem írnám fel a naptáramba, sőt itt le is zárnám.
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Profi

orient 2019.07.17. 07:58:43

@haXXor: Teljesen egyetértek. 2 hétből nem kéne messzemenő következtetéseket levonni nyár közepén, főleg nem egy ingatlanos szakértőnek.

"Lufiról" beszél állandóan mindenki már 5 éve folyamatosan. A tény pedig az, hogy Bukarestben, Pozsonyban is magasabbak az ingatlanárak még. (Varsóról, Prágáról ne is beszéljünk, Bécs pedig külön galaxis...)

Maradjunk annyiban, hogy aki 2 éve már örült annak milyen jó eladást csinált a "lufi" kellős közepén, már nagyon bánja, hogy féláron adta el a lakását az idei árfolyamhoz képest. Szerintem az áremelkedés idén megáll, vagy jelentősen lassul, de lufi kipukkadásáról beszélni eléggé butaság.

orient 2019.07.17. 08:03:54

@zuulululu: @messi24: Bukarestben magasabb a m2 ár mint Budapesten. Nézzetek szét a világban fizetésekhez képest mennyibe kerül egy lakás bárhol a világban. Budapest még így is jelentősen le van maradva a világ ingatlanpiacáhz képest. Ez számít, nem pedig az hogy ti személy szerint mit gondoltok lufinak. Ingatlan a világ nagy részén luxuscikknek számít. Magyarországon meg átlag józsi is a belvárosban akar lakást venni, csak mert ez így volt az elmúlt 40 évben. El kell szomorítsalak de a 700ezer forintos belvárosi m2 árak nagyon alacsonyak még mindig. Délamerikai banánköztársaságokban kapsz ennyiért lakást jelenleg, nem egy európai fővárosban. Az, hogy neked személy szerint ez sok az egyéni probléma, de nem ez határozza meg az ingatlanárakat.

VT Man 2019.07.17. 08:37:45

@I Love Buda:
Úgy tudom, hogy körülbelül fél év a késleltetés, nem az adóbevallásból jönnek az adatok. De a fél-egy éves adatok hasznlhatóak, maximum ráteszel +5-10%-ot.

"A NAV a hozzá bejelentett adatok alapján részletes nyilvántartást vezet az ország egyes pontjain elérhető ingatlanárakról. Az adatbázis úgy jön létre, hogy az adózók az ingatlan-átruházásokról bejelentést tesznek a földhivatalok, és végső soron a NAV felé. Ebben a bejelentésben megjelölik az ingatlanok pontos elhelyezkedését, méretét és az illetékkiszabás alapjául szánt forgalmi értéket. Ezen bejelentések alapján a NAV lényegében utcáról utcára nyilvántartja, hogy hol milyen ingatlanárak érhetők el."

VT Man 2019.07.17. 08:39:25

@orient:
A "lufi" addig tart, amíg alacsonyak a kamatok.

Aztán majd jön a sírás, amikor a havi 200 ezres törlesztõ megugrik 300 ezerre...

orient 2019.07.17. 08:45:40

@VT Man:
1. A legtöbb felvett lakáshitel hosszú távú kamatperiódussal lett felvéve az elmúlt egy évben már (10 év) magyarul bele van kalkulálva kamatemelkedés. Ha pedig emelik a kamatokat akkor sem lesz rá hatással 10 éven belül.
2. 10 év múlva azért reméljük nem 250-300 ezer forint lesz havi átlag fizetés hanem min. 400-500 ezer (ha emelkedne a kamat).
3. Aki meg korábban vett fel hitelt mondjuk 1-5 éves kamatperiódussal, azok még 2-3 évvel ezelőtt jóval olcsóbban is vettek lakást és a törlesztőjük sem 200ezer hanem 80-100ezer...

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 08:46:19

@VT Man: Ez akkor még releváns is lehet, remek ötlet, főleg gondolom vidéki ingatlanoknál. Kösz.

2019.07.17. 08:50:11

Több rossz következtetés is van. Ami most új csok-szerű elem, az a babaváró tízmilla, amit egyrészt még kb senki nem kapott meg, mert nagyjából három-négy hét az átfutási ideje, és még csak 17 napja igényelhető, ráadásul ez egy szabadfelhasználású hitel, a többség nem lakásra fogja költeni (ami nem okos ötlet, de ez más téma). Az ingatlanlufi nem pukkant ki, az árak növekedése nem állt meg, sőt, nálunk a legdinamikusabb a térségben a növekedés, és még egy darabig nem is lesz pukkanás. Ezt ingatlanosként azért illene látni.

2019.07.17. 09:05:22

@messi24: te se vagy annyira képben. Az, hogy jön értesítő az árcsökkenésről, az nem azt jelenti, hogy mennek le az árak, hanem például azt, hogy az irreális árak csökkennek, de ettől még a tendencia lehet növekvő. Meg ezt írod: "könnyen lehúzható külföldi befektető jön" - hát ez hahaha, szegény befektetők, akiket lehúztak, talán épp fordítva. Az meg, hogy a lakások minősége milyen, érdemben nem fogja befolyásolni a komplett piacot, abból legfeljebb garanciális problémák lesznek. A Csok egyébként sokkal biztonságosabb, mint a devizahitelek voltak, és ha gebasz is lesz egy részükből, az még 8-9 év legalább, mikorra kiderül, hogy az előírt gyerek nem lett meg, szóval ennek a jelenben semmi hatása nincsen. Nem pukkad itt még semmi egy jó darabig.

Brix 2019.07.17. 09:23:11

@orient: www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp
Az ingatlan árakat a jövedelemhez èrdemes viszonyítani , a lista alapján már Budapest nem igazán èrtèkarányos 63-ik helyèvel. Jövedelemarányosan már egy kicsit jobb a helyzet Varsóban, Pozsonyban ès Bècsben is ( igaz nem sokkal..12-13 a price to income ratio). Az USA - ban pl már 2-3 èv átlagjövedelemből házat lehet venni, de Nèmetorszagban is sokkal jobb a helyzet...(6-9 ratio) A magyar helyzetet több speciális tènyező együttállása okozza: mestersègesen növelt inflació- negatív banki reálkamatokkal , állami pènztámogatasok ès a külföldi tőke megjelenèse...A tanácsom az, hogy NE vegyen most csak az, akinek tènyleg nagyon kell , lakhatás szempontjából. Befektetni már nem èri meg! Nekem is van több ingatlanom, de ezen a szinten már nem nyúlnèk a piacba...Árbuborèk van , ami ki fog pukkani...

orient 2019.07.17. 09:41:23

@Brix: Köszi a linket, végre nem csak vagdalkozik valaki, hivatalos érvet is mögé tesz, értékelem.

Pár dolog azért nem biztos, hogy 100% ebben a listában. MO jelenleg a bérek dinamikusan növekednek, nem tudom ez a chart mennyire követi ezt le, mivel a KSH statisztika is min.3-4 hónapos csúszásban van és az a legfrissebb. Valüszínüleg hivatalos 2018-as adatokkal dolgoznak bérekkel és friss ingatlanárakkal, azért az elég csalóka lehet. Ausztriában vagy sok nyugati országban a bérek jelentősen nem változtak az elmúlt 1-2 évben itt meg ugye most 10% feletti bérnövekedés van évente. Azért sem hiszek a chartnak teljesen mivel Róma is eléggé elől van, pedig jelenleg az olasz főváros ez egyik legjobb befektetési cél jelenleg (6 éve esnek az árak folyamatosan).

USA statisztikának konkrétan nem hiszek mert éltem az usában hosszú ideig és sok ismerősöm van aki ideköltözött onnan. Persze kapsz lakást pár éves keresetből valahol valami eldugott helyen ahol munka sincs és keresetek is alacsonyak. Itt is kapsz jászberényben házat olcsón és ha országos átlagbérhez nézed akkor pár év alatt az is megvan. Más kérdés ki akar Jászberényben lakni mondjuk...almát - almával kell hasonlítani.

Bécs belső kerületeiben ami ugye felkapott azért nem ritka a milliós ár EUróban. Egy "átlag" kerületben már kapsz mondjuk 300 ezer euróért is lakást, de az megint kb. 100millió forint ugye. Most akkor ezt hasonlítsd össze egy Budapesti belső kerülettel vs. átlag kerülettel. Átlag fizetés Bécsben a legendákkal ellentétben valahol 1500-1800 eur netto körül van. Ehhez képest a magyar bérek már nincsenek annyira lemaradva az ingatlanárakhoz képest. Vegyük figyelembe azt is, hogy az osztrák az fehér gazdaság, átlagbér az annyi amennyit mondanak, míg magyarországon a fél ország adócsaló és minimálbéren dolgozik. Valós bérek jelentősen a statisztikák felett vannak...

Egy dologban egyetértek. Befektetésnek már lehet nem érdemes lakást venni ebben a pillanatban. Árbuborék azonban nincs még amíg egy belső kerületben lazán veszel egy lakást 150ezer euróért. Árak nem fognak annyit emelkedni mint eddig, sőt valószínüleg megállnak itt most, de összeomlani nem fog.

igazi hős 2019.07.17. 09:46:33

@VT Man: "Szűrni időszak, érték, irányítószám vagy helyrajzi szám alapján lehet" Helyrajzi szám??? Azaz 7525 forintért megtudhatom, hogy mennyiért vették meg a szomszéd házat? Biztos, hogy ez se a régi, se az új tulajdonost nem zavarja? Ha a Googlenek lenne ilyen adatszolgáltatása, akkor úgy rúgnák seggbe, hogy a Holdig repül, a NAV-nak meg szabad ilyen üzleti szolgáltatást nyújtania?

Brix 2019.07.17. 09:58:18

@orient: A " 10%- os " bèrnövekedès is csak olyan, mint a 10 % - os ingatlanar- növekedès...Átlagos, azaz ez egy statisztikusok által mestersègesen előállított szám....A medián kereset sokkal többet mond a jövedelmi viszonyokról ami elèggè az átlag alatt lehet...Szerintem, a jövedelem- emelkedès nálunk is lassulni fog ...Az elmúlt 2- 3 èvben a gyenge forint miatt ( euro elszámolású vállalatok) többet tudtak munkabèrre fordítani ( relatív mèrtèkben..) Szerintem , az inflációs várakozások fűtöttèk már az ingatlanpiacot, ès a kapzsiság...Ami nem tűnik szerves emelkedèsnek,( 20-30-40%) az előbb -utóbb korrekcióra kerül...Budapesten ehhez jönnek mèg a külföldi, ázsiai befektetők, akiknek minden olcsó...Valójában egèsz Európát extrèm mèrtèkben megdrágították a mestersègesen alacsonyan tartott kamatokkal...Nem vèletlen kènyszerült most Berlin 680 lakást államosítani, mert lázadás van az emberi között, hogy nem tudják kifizetni a bèrleti díjakat...Pedig, Nèmetorszag - szerintem - nem is olyan drága hely...Ha választani kellene, akkor mèg mindig ott èrdemes ingatlanba fektetni, mert bevándorlók milliói èrkeznek , èves szinten...Ott valódi keresleti piac van....

igazi hős 2019.07.17. 10:00:42

@VT Man: "havi 200 ezres törlesztõ megugrik 300 ezerre" Az 5 éven túli hiteleket nyugodtan lehetne előre kalkulált óvatos inflációval számolni, akkor egyenletesebb lenne a terhelés. Hiszen a 20 éves hitel utolsó 200 ezres törleszője jelenértéken kb. a 1/2-2/3-a az első havi 200 ezernek. (Matolcsy láthatóan a bokrosi úton megy, "nincs az az adósság, amit én ne tudnék elinflálni", szóval egy darabig ne várjunk 3% alatti inflációt.)

orient 2019.07.17. 10:06:08

@Brix: a 30-40% növekedés abból jött hogy válság alatt Budapesten lazán vettél egy lakást mondjuk 30-40 ezer euróért ami mondjuk annyira nevettségesen alacsony volt, hogy pl. Németországban egy lepukkant WC helyiség sem jött volna ki ennyi pénzből. Volt honnan növekedni maradjunk annyiban.
Berlin egyébként jó példa mert ott valóban elszálltak az árak durván. Menekültek és bevándorlók pedig MO-on is vannak csak arányaiban kevesebben, de ajánlom nézz körül BP belvárosában. Kb. mint Bécs 10 éve és nem a turistákról beszélek. Hírek ide vagy oda az ország fogad be külföldi munkavállalókat minden kontinensről itt is.

Brix 2019.07.17. 10:25:33

@orient: Ebben egyetèrtünk: ha növekedni a fog a külső bevándorlás , akkor az valóban " alátámasztja ' az árakat...Èn is azt látom, hogy egyre több a letelepedő külföldi...

orient 2019.07.17. 10:36:03

@Brix: Én mag abban értek egyett, hogy a jelenlegi albérletárak (és ingatlanárak) annyira magasak, hogy nem éri meg már venni. Akkor talán, ha a kamatok ilyen alacsonyan maradnak és pár éven belül az átlag bér mondjuk felmegy 400ezerig (1300). Az egy akkora bérdinamika lenne felfelé megint amihez képest a jelenlegi árak megint alacsonyak lennének, de ezt nehéz előre megmondani, hogy van-e még ekkora potenciál a béremelkedésekben. Szerintem ingatlanárak nagyjából megállnak most itt egy ideig, ha nem történik valami óriási változás.

Tsteinar 2019.07.17. 10:57:18

Gyakorlatilag soronként lehetne cáfolni ezt a posztot. Kriptovalutát említeni államkötvény mellett, mint alternativ befektetési formát, nem túl okos. Pár éve nem 5%-ot, hanem 8-9et lehetett elérni bérbe adással, plusz az éves áremelkedés. De vidéken, még mindig ki lehet fogni olcsóbb téglát vagy panelt főiskola/egyetem közelében.
Lufi kipukkadása akkor lenne, ha elkezdene csökkeni az ár, amiről egyenlőre szó sincs. Egy nyári visszaesés van, illetve kivárás a csok miatt. Nem deviza hitel van, hanem 5 éves fix kamatperiódus, ami sokkal tervezhetőbb és biztosabb. Amíg munkaerőhiány van, nem lesz gond hogy miből fizetik a részletet. Van egy folyamatos jelentős béremelkedés az elmúlt 1-2 évben, legalább is Budapesten mindenképpen. Külföldi befektetőknek Bpest még mindig olcsóbb, mint Pozsony és sokkal olcsóbb mint Bécs. Ha nem is nagy számban, de van egy réteg aki költözik vissza külföldről és van vásárló ereje.
Fogadnék a szakértő ingatlanossal, hogy a következő 1 évben, hogy lassabb mértékben, de tovább fognank nőni az árak. És én azt javaslom, aki el akarj adni az ingatlanát semmiképpen se adja ki ingatlanosnak.

Tsteinar 2019.07.17. 11:07:11

@orient: +1 azok az ingatlanok, amiket bérbeadás/airbnb stb céljából tucat számra vettek, kikoptak a piacról. Meg fog állni, ez az évenkénti rohamos növekedés, szépen beáll 2-4%ra.

haXXor 2019.07.17. 11:09:02

@zuulululu: @messi24: Először is köszi a válaszokat. Én elfogadom, ha más máshogy látja szóval no para. Viszont az ingatlanárak alakulása még mindig ciklikusan kell, hogy működjön amit külső gazdasági tényezők befolyásolnak. Ilyenek a hitelezés illetve a lakosság vagyoni állapota. Jelenleg nincs egyik oldalon sem probléma, sőt még inkább nyomni fogja fel az árakat mert a hitelezés soha ennyire nem volt rendben a világon/itthon mint most, illetve a bérnövekedés, az alacsony munkanélküliség és a jövőre jelentősen(!) beszűkülő ingatlanpiac egyszerűen ezt kell, hogy eredményezze. Amellett a 'szuperállampapír' esetében is látszik, brutális vagyon van kint a lakosságnál... Engedjük el azt a tézist, hogy alanyi/szociális alapon jár a lakás mindenkinek. Kapitalizmus van és nem jár. Lesznek olyanok akik ezeket már nem tudják megfizetni de ez teljesen normális (még ha szomorú is leírni). Az átlagbérhez képest még mindig kevés idő kell egy fővárosi lakáshoz, plusz az állam rengeteg pénzzel tolja ezt a szektort (amit amúgy szándékosan bele sem vettem már az előző írásba sem) szóval ez erről az oldalról is erős támasz. A hitelezés olcsóbb mint a bérlés és van bőven szabad ingatlan, szóval ez is árfelhajtó tényező (talán az egyik legerősebb).

De tovább megyek: a tőzsde és a gazdaság között mindig is erős kapcsolat volt, lényegében a tőzsde amolyan indikátora minden gazdaságnak (sőt akár előre is képes jelezni egy közelgő recessziót). A tőzsde ahogy az ingatlanárak alakulása, ciklikus. Ez így normális, így volt eddig is és így lesz ezután is. A válság óta egy nagyon erős bikapiac van ami gyakorlatilag már most túl hosszú ideje tart ki (ezért is szeretik latolgatni, hogy mikor jön a következő válság mert már jönnie kellett volna...). Mivel ez összefügg a gazdasággal ami pedig az ingatlanárakkal így az ingatlanpiac is lereagálja ezt általában (bár jóval lassabban). Viszont mivel nincs gazdasági válság (még ha látszanak is a problémák: túl magas bérek, túl kicsi bővülési lehetőség, munkaerőhiány...stb) így az ingatlanárakban se játsszon most senki sem arra, hogy ez már a tető. Láthatóan nincs túlkínálat, ami az új építésű lakások népszerűségén is látszik (amik ugye drágábbak mint a használtak -> kevesebben engedhetik meg maguknak -> használt piac még jobban pörög), sőt szinte hatalmas igény van az újabb lakásokra. De írhatnám Győr esetét ahol a fizetésekhez mért lakásárak még a pestinél is durvábbak, és bizony viszik azokat is. Persze, egyszer elérünk a tetejére majd és jön a recesszió de az sem az lesz, hogy 'olcsóbb' lesz egy lakás mert közben van egy olyan dolgunk is ám, hogy infláció. A recesszió nem feltétlen jelent még stagnálást sem (tehát növekedhet az ingatlan ára recesszióban is) de ezt önmagában úgy sem lehet vizsgálni. Szóval aki venne és közel van ahhoz, hogy megteheti, szerintem most vegyen.

SZS 2019.07.17. 11:11:58

A fizetőképes (hitelképes) kereslet először csökkenő mértékben nő (lassul a növekedése), majd ténylegesen csökkenni is kezd. Eljön majd az a pont, ahol a kínálat ezzel pariban lesz, és az ingatlanpiac stagnálásáról beszélhetünk. A következő lépcsőben pedig akár el is kezdhetnek csökkenni az árak, amikor a most még csak tervezési fázisban lévő beruházásokból már nem tudják - relatíve - rövid idő alatt eladni a lakásokat. Nagyobb áresést majd egy újabb gazdasági válság hoz, amikor bedőlnek a hitelek a munkahelyek elvesztése miatt. Mivel most munkaerő hiány van (legalábbis több húzó ágazatban), nem olyan nagy lesz a válság hatása, mint az előzőnek, de azért mégis csak érezhető lesz az ingatlanpiacon is, legyen szó akár befektetési célú vásárlásról (nehezebb lesz az elvárt áron bérbe adni), vagy vásárlásról.

haXXor 2019.07.17. 11:12:16

@orient: Miért nem éri meg? Tézis: 35nm, 8ker, 20 milllió. Ehhez, ha egyedül veszed meg kell kb 4 millió önerő (amit pesti fizetésből ILLIK azért összeszedni pár év alatt). Ehhez a hitel akkor 16 millió, ami 20 évre most gyors fejszámolással olyan havi 100k törlesztő. Ugyanezen lakás bérelve 120-130k. Matek az egész.
A kamatok pedig nem fognak ilyen alacsonyak maradni mert már most is irreálisan alacsonyak. Erre játszani, így ahogy leírtad nem okos dolog mert fixen bukó ha feltétlen kell a saját ingatlan (no offenz, magánvélemény ez csak)

orient 2019.07.17. 11:23:55

@Tsteinar: MO-n mindenki szívbajt kap az ingatlanáraktól mert az emberek nincsenek hozzászokva a kapitalizmushoz. Ez nem a kádár rendszer ahol állambácsi ingyen meg olcsón osztogat már ingatlanokat. Volt ismerősöm vett egy lakást 15mil-ért ami később felment és eladta 30 milióért 3 éve belvárosban, mert "úgyis összeomlik a piac, jön a korrekció, lufi van...etc.". Mondtam neki várjon vele mert még messze a vége. Emberek korábban sosem láttak egyben 30-40 mil forintot és mindenki összehugyozta magát a pénzektől. A példában említett lakás most jeleneg ér valahol 60 milót. Amíg emberek 200-300ezerből élnek addig ezek csillagászati árak, de:
1. van egy réteg már aki ezt megengedheti magának, mert jóval átlag felett keres
2. van befektetői réteg aki már nem saját részre vesz, hanem szimplán AIRBNB, kiadásra játszik és még így is megéri mert említett ingatlan lazán kiadható.
3. külföldi befektetők

Ez a három tényező egy átlag magyar polgárnak 5-10 éve még imseretlen volt. El kell kezdeni hozzászokni, ha valaha is európai felzárkozásról álmodunk. Nem marika néniknek való a 110 ezer FT-os nyugdíjból az andrássy út és környéke ahogy azt sokan gondolják. Bécsben sem, Berlinben sem. Ezek kőkemény befektetői környezetek vagy magas jövedelmű embereknek való kerületek ahogy európában mindenhol. Ennek ellenére 6.-7. kerület még tele van marika nénikkel, el kéne felejteni..

orient 2019.07.17. 11:29:47

@haXXor: Én inkább befektetésről beszélek, talán nem annyira éri már meg. Magánszemélyként még talán. Befektetőként is talán ha közép hosszútávon számolsz vele akkor még megérheti mert albérletárak hosszűtávon még fognak felmenni, ha bérek emelkednek 5-10 éven belül is.

DarthVader 2019.07.17. 11:35:14

A jegybanki alapkamat ma 0,9 %, inflációs cél 3%, infláció 3,4%. A KSH és az MNB szerint. Majd ha kiderülnek a valós inflációs adatok, amiknek közük sincs a 3,4%-hoz, a világ pénzbősége csökken, a forint árfolyama megindul fölfelé, és a jegybank felemeli a kamatot - márpedig előbb-utóbb fel fogja - akkor előfordul, hogy a hitelkamat is legalább a kétszeresére nő. Akkor lesz majd lencsiszemek meresztése, hogy hát hogy a petsába lehet, hogy a törlesztőrészlet megugrik 30-40%-kal, pedig forintalapú hitelről van szó.

"A ... jegybank ... alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitelhez és jelzáloghitelhez vezet.
........ komolyabb hitelbírálat nélkül, az ingatlanárak növekedésére támaszkodva nyakló nélkül kezdenek jelzálogkölcsönöket nyújtani magánszemélyeknek. Ennek az oka a megnövekedett verseny a hitelpiacon, és a több tíz éve növekvő gazdasági pályán lévő országba vetett hit.
A felvett hitelek felhasználása kétirányú volt: egyrészt nagy mennyiségű új lakásépítést generált, másrészt a hitelek egy része tartós fogyasztási cikkek vételezését segítette elő. Ez jelentősen hozzájárult a ..... gazdaság GDP-jének növekedéséhez.
A bankok közötti hitelezési verseny következményeként egyre kockázatosabb, egyre megbízhatatlanabb adósoknak adtak hiteleket (subprime hitelek), illetve finanszíroztak kockázatos beruházásokat. Az ingatlanok értéknövekedése elősegítette azt is, hogy olyan adósoknak is hiteleztek az ingatlan értékének növekedése folytán, akik egyébként normál fogyasztási hitel felvételére alkalmatlanok voltak.
......
A rendszer addig működik, amíg újabb pénzeket képes a hitelpiacról felszívni, de ....... tetőzött az ingatlanok értéke, amely lehetetlenné tette a hitelfelvételt, ezek után mivel nem volt újabb vásárló az egyre újabb és újabb ingatlanokra, rohamosan kipukkadt a lufi, és a lakások értéke nagy zuhanásnak indult. Ez pedig magával rántotta az erre felépült értékpapírokat is és ezzel az értékpapírokat jegyző befektetési bankokat. Előállt tehát az a helyzet, hogy a bankok gyakorlatilag elveszették tőkéjüket és a normál befektetésüket sem voltak képesek hitelek nélkül finanszírozni, illetve a piacról eltűnt a vásárlóerő, mivel a vásárlók végletesen eladósodtak és a további fogyasztást nem fedezte az ingatlanuk árnövekedése."

Hát, ismerős sorok ezek.

Billy Hill 2019.07.17. 11:43:10

@orient: Marika néninek, ha lenne esze (vagy ha engednék a leendő örökösei kibontakozni...), akkor a 60-70 milliós lakását eladná, venne valahol nem világörökségi részen 40 millióért egy másikat, és a felszabadult 20-30 millióból úgy élne, mint egy észak-amerikai vagy nyugat-európai nyugdíjas: folyami krúzolások, Maldív szigetek, Cancun stb, évente többször. De ő inkább félreteszi az unokáknak, foltozott ruhában jár, és eszi a csirkelábat. (Bocs az általánosításért, de sok ilyen idős ember van. Aki élete végén élhetne változatosabban, de nem teszi / teheti...)

2019.07.17. 11:47:52

@DarthVader:
Az infláció egyébként éppen azért nem mutat reális képet, mert a lakhatás nincsen benne, azért nincs, mert nálunk elenyésző része bérel lakást a lakosságnak, annak is kis töredéke fehéren. De ettől még a megélhetés költsége növekszik az egyre drágább ingatlanokkal, és évek alatt ez át fog gyűrűzni más ágazatokba, ami már meg fog látszódni az infláción.

A másik, hogy már most bőven infláció alattiak a piaci hozamok, míg a lakossági állampapírok felette vannak. Ez egy fajta kozmetikázás, amit ideig-óráig lehet tartani, mert a DKJ-t amúgy is meg kell vennie a bankoknak, de a hosszú lejáratú piaci állampapírok hozamai bizony emelkedni fognak, amint rosszabbá válik a nemzetközi piaci helyzet.

Brix 2019.07.17. 11:48:32

Az okosabbak akkor vesznek, olcsón ,kèszpènzèrt, amikor pangás van, pl 2010-2014 között tènyleg jó üzleteket lehetett kötni, a kiszolgáltatott emberektől vásárolva... Amikor bekapcsolódnak a vèteli versenybe a " palimadarak" , óriási tőkáttètelt , hitelt bevállalva vásárolnak, akkor már jobb ha nem fektet be az ember...A másik oldalon: pesti proli árulja a 40 nm- es , lepukkant lakását 40 millióèrt, várja hogy odaèrjen a piac, de 5-6 hónap után már senki sem kèrdezi meg a lakást, mert" lejáratta" magát a piacon...Ilyenkor mondják az ingatlanosok , hogy jobb ha kiveszi nèhány hónapra a piacról...Vannak irreálisan vágyakban gondolkodó, őrült eladók, akik csak játszadoznak , de nem igazán akarnak eladni...

2019.07.17. 11:50:21

@orient:
Nagyjából egyetértek, viszont nem csak a belvárosi kerületekben emelkedtek az ingatlanárak, hanem pl. olyan vidéki városokban is, ahol a béka segge alatt van a gazdaság, és egyedül az egyetem tartja fent az ingatlan árakat. Egészen más lenne a helyzet nem is különösen magas, de 3-4%-os jegybanki alapkamat mellett.

2019.07.17. 11:58:07

Egyébként a mi környékünkön, egyik legolcsóbb kerületben, 1 éve ugyanazokat a lakásokat hirdetik, közben kicsit tovább emelve a hirdetési árakon. 30-36 négyzetméteres kis lakások 50-es években épült házakban, 2013 körül 5-6 millió volt egy ilyen, mi 7.6-ért vettünk egyet 2015-ben, most 19.9 millióért hirdetik a legolcsóbbat, de nyilván ennyiért senki nem veszi meg, ezért úgy tűnik beállt a piac.

Ja, és a kis lakások mindig minden piaci helyzetben jóval drágábbak négyzetméterárban, mint a nagyobbak. Válságban azért, mert sokan akarnak kisebbe költözni, fellendüléskor meg azért, mert jól kiadható.

Brix 2019.07.17. 12:00:35

@Zabalint: Kettős kamatrendszer van, hiszen vannak a prèmium államkötvènnyek ès vannak az egyèb fix hozam -a jegybanki alapkamathoz kötve+ max 1-1,5 %, azaz: ez emberek negatív reálhozamot realizálnak a pènzügyi befektetèseiken..Ez is egy olyan tènyező, ami hozzájárult az ingatlanpiaci árrobbanáshoz....Valójában brutál infláció van, az állam így akarja mestersègesen felerősíteni a gazdaság mèrőszámait: nagyobb infláció, nagyobb GDP, nagyobb adóbevètel, nagyobb bèrnövekedès , nagyobb vagyonnövekedès a gazdagoknak...Miközben ki akarják" nőni", azaz : elinflálni az államadósságot vagy a kifizetett nyugdíjakat...A mestersèges ingatlan inflációnak óriási kárai vannak társadalmi szinten, hiszen tovább növeli a társadalmi egyenlőtlensègeket( Cantillon- elv) A Budapesti nagypolgárság most mesès vagyonra tett szert, vidèken arányaiban jóval kisebb változások voltak...

orient 2019.07.17. 12:03:23

@Billy Hill: A legrosszabb, hogy nem csak magával cseszik ki marika néni hanem mindenkivel. Családja várja az örökséget. Házban nincs 2000Ft-ja havonta a felújítási alapra mondjuk. Értem én, hogy 2000 Ft óriási összeg marika néninek, de akkor mi a szarért nem adja el a lakását 40 millióért és költözik 2 kerülettel odébb fele annyiért? Ragaszkodom a belvárosi lakásomhoz, de omoljon rám az egész, mert arra már nincs pénzem, hogy fizessem a felújítását.

orient 2019.07.17. 12:05:28

@Zabalint: Ezt nem tudom ott nem követem az árakat annyira, gondolom igazad van.

2019.07.17. 12:39:50

@orient:
Kivétel nélkül az összes megyei jogú varosban növekedtek az ingatlanárak, holott ezek közül sok olyan város van, ahol nem javult, hanem tovább romlott a helyi gazdasági helyzet, és tovább gyorsult az elvándorlás.

2019.07.17. 12:41:21

Vajjon s mikor leszön jó Budában lakásom! (Bornemisza Péter (1535-1586))

chrisred 2019.07.17. 12:57:14

@haXXor: Az átlagbér növekedés (mármint a bejelentetté) jelentős része a minimálbér emeléséből ered, az pedig nem nagyon jelentkezik a lakáshitel piacon, inkább a fogyasztási hitelek növekedését eredményezi.

orient 2019.07.17. 13:09:47

@Zabalint: Azzal tisztában vagyok, hogy az árak mindehol emelkedtek. Hogy fizetésekhez képest ott ez, hogy jelentkezik már annyira nem vagyok képben.

Ezt azért viszont kétségbevonnám:
"ahol nem javult, hanem tovább romlott a helyi gazdasági helyzet, és tovább gyorsult az elvándorlás."

Elvándorlás lehet, de hogy gazdasági helyzet nem rosszab az biztos. Nem hiszem ma Szegeden, vagy Debrecenben kevesebbet keresne valaki mint 3-5 éve.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 13:12:08

@Tsteinar: Tulajdonképpen jól megfogtad a dolog lényegét, hiszen az egész blog arról szólt, hogy a nem túl tájékozott, ámde hangosan véleményt formálóknak legyen némi ellenpólusa.
1. Ha írod, hogy nem túl okos( kriptovaluta) az nem cáfolat.
2. Nem járunk jobban,akkor sem, ha kifejted a véleményedet, hiszen szerinted pár éve lehetséges volt egy 30 Millió forintért megvásárolt lakást 250 000ft-ért kiadni, ami nyilván nem lehet 9%, mert akkor még nem adóztál, nem költöttél rá semmit.
Pontosan ez a lényege az írásnak, hogy ne a mendemondákra alapozva hozzon esetleg téves döntést, hanem keressen egy szakértőt. Azt egyébként bármelyik közvetítő kolléga elmondta volna egy pénzét befektetni szándékozónak, hogy 9% hozammal ne számoljon, ellentétben veled, aki szerint ez akkor realitás volt.

2019.07.17. 13:37:18

@orient:
Szegeden, Debrecenben nem is romlott a helyzet, sőt javult, de pl. Pécsen igen.

Némi fizetésemelkedés persze lehetett, már csak a minimalbér és garantált bérminimum emelkedése miatt, csak mindez kevés ha a potenciálisan lakásvásárló fiatalok elköltöznek.

Tsteinar 2019.07.17. 14:32:51

@I Love Buda:
1, Az állampapir alapvetően ad egy nem túl magas, ámde garantált hozamot, tipikusan háztartásoknak vagy pár milliós megtakarítással rendelkezőknek akiknek pár éve még jobb volt hitelre lakást venni és kiadni. Ellenben a kriptovaluta, aminek az árfolyama össze vissza ugrál és egy sokkal mélyebb tudást és kockázetviselési hajlandóságot igényel, tipikusan nem lakosságnak.
2. Úgy 3 éve bőven 20M alatt lehetett venni mondjuk az Örsön 3 szobás panelt a metró mellett, ugyanez a lakás 9,3M volt 2013-ban. Saját mendemonda alapján.

Tatai Katalin 2019.07.17. 14:44:46

@zuulululu: lesz itt még árverés dömping, sirás-rivás, utcára kerülés,figyeljétek csak meg, akkora válság esz, hogy a 2oo8-as csak a bevezető volt

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2019.07.17. 14:50:16

@Tsteinar:
1. Nem azt mondtam, hogy mindenkinek jó, az utóbbi hónapokban volt két olyan régebben ingatlanokat felújító befektetőm, aki elkezdett ezirányba mozogni.
2. Ez a mondat értelmezhetetlen nekem.

WildBear 2019.07.17. 15:48:43

A házunkban lakó nyugdíjasnak is pont ez az elképzelése; eladja az 50nm-es lakását 30 millióért, annak a feléből vesz vidéken egy családi házat, a maradékból meg él amíg meg nem hal. :-)

Az utcánkban lévő összefusizott, ócska házat is 50M-ért hirdetik.

VT Man 2019.07.17. 18:25:48

@igazi hős:
"Helyrajzi szám??? Azaz 7525 forintért megtudhatom, hogy mennyiért vették meg a szomszéd házat? Biztos, hogy ez se a régi, se az új tulajdonost nem zavarja?"

Egy minimum 25 HRSZ-bol allo tartomanyt kell megadj, nem fogjak neked megmondani a hazszamot.

Amugy pedig egy ilyen magyaros baromkodas, angliaban peldaul fent van, hogy melyik hazat mennyiert adtak el, es mikor. Pedig ott demokracia van.
Lasd: www.rightmove.co.uk/house-prices.html

hopp11 2019.07.18. 00:38:21

@Zabalint:
" ...sok olyan város van, ahol nem javult, hanem tovább romlott a helyi gazdasági helyzet..."
Kivétel nélkül mjnden megyei jogú városban javult a gazdasági helyzet. Persze az a kirobbanó gazdasági fejlòdés, ami Mo.-ot jellemzi az utóbbi években, nem egyenlő mértékű országszerte. Pécs pl. országos átlaghoz képest nem javult,, sőt, de korábbi önmagához képest valamicskét azért mégis. Néhány tizedszázalékkal csökkent a munkanélküliség, ami amúgy sem volt magas. Salgótarján jellemzően az egyetlen megyeszékhely, amelyròl szokás mondani, hogy hanyatlik ( minden tekintetben), ehhez képest a szocialista (gyurcsányi) időki 18 %-ról tavaly 10 % körülire csökkent a munkanélküliség, a legutóbb
látott adatok szerint pedig 8-9 %. A megyei adatok szerint az utóbbi években is az említett két megye volt az, ahol az egy fòre jutó gdp az országos átlaghoz képest csökkent. Persze itt is nòtt a gazdaság, csak az országos szinthez képest csökkent. A legrosszabb éveikben is inkább stagnáltak. De múltkor megnéztem abszolút értékben a megtermelt gdp-t 10-15 évre visszamenòleg az egyes megyékben. Kiderült, hogy az a Nógrád megye, amely az országos átlagértékhez képest jelentòsen rontott, abszolút értékben hatalmasat nòtt ennyi idò alatt.
Tehát önmagukhoz képest még azok is fejlődnek egy 10 éves idòszak alatt, amely településekròl/térségekròl nem is gondolnád. És ehhez jön, hogy évente 10-15 %-kal nònek a jövedelmek.
Igazából minden megyei jogú városban jelentős ingatlan áremelkedés ment végbe az utóbbi években, csak Bp-en mindez 1-2 évvel hamarabb kezdődött. Így logikus, hogy Bp-en hamarabb áll le. Aztán vannak olyan megyeszékhelyek, amelyeket felkapott a média és a többiekhez képest szintén hamarabb és nagyobb növekedést realizáltak, ott is szerintem ideje a korábbi leállásnak. Ilyenek pl. Debrecen, Szeged, Veszprém, Pécs, Nyíregyháza, Zalaegerszeg.
Hogy az eredeti cikkhez kapcsolódjak, pl.Veszprémben, Szegeden egy éve még 250-300 ezer körüli panel átlagos négyzetméterárak voltak a kínálati piacon, mostanra a belengetett kormányzati pénzosztás hírére 400 ezer ft fölé mentek az átlagárak. Debrecenben mindez már 450-500 ezer körül van. De a hirdetések közt ma már nem ritka a 650-700 ezres panel négyzetméter Debrecenben. Mindehhez annyit, hogy az említett városokban az átlagjövedelem kb a miskolcival megegyezò. Miközben a miskolci panel kínálati átlagárak - szintén nagy emelkedéssel - jelenleg 260 ezer ft körül vannak. Csak ugye, a miskolci ingatlanárak növekedése az említett megyeszékhelyekhez képest is kb 1-2 évvel késòbb kezdòdött.
Tehát a megyeszékhelyek ingatlanárainak növekedése reális volt az elmúlt években, a kínálati árak mára azonban biz. helyeken nagyon elszaladtak, messze túl vannak a reális szinten. Ugyanakkor van olyan hely, ahol a növekedés késòbb kezdődött, ott még van reális esély a növekedésre. Pl. Miskolcon szerintem a 300 ezres panel négyzetméter simán elérhető belátható idòn belül. Miközben Debrecenben az 500 ezer körüli átlagár csökkenni fog, ahogy Veszprémben, Szegeden is a 400 ezer fölötti ár. Ahogy Nyíregyházàn is belátható idòn belül csökkenni fog a mostanra 300 ezresre hízott kínálati panel átlagár. ( az itt felsoroltak közül Nyíregyházán a legalacsonyabb az átlagjövedelem)
Érdekesség, hogy pl. Nyíregyházán az elmúlt évben stagnált az albérleti ár, miközben szinte mindenhol nőtt kisebb-nagyobb mértékben. Ha valaki megnézi az internetes piactereket, azt láthatja, hogy Nyíregyházán - a város méretéhez képest - nagyon sok lakást hirdetnek és nagyon sok az albérleti hirdetés is. Ahogy Pécs esetében ugyanezt látni. Úgy tùnik, hogy ezekben a városokban kialakult egy hiedelem, miszerint az ingatlaniparból bárki jól megélhet. Csak lakást kell venni és kiadni. Mostanra a piac kezdi éreztetni a valóságot. Legutóbb olvastam, hogy Nyíregyháza azon kevés város között van, ahol a legutóbbi kormányzati pénzosztási hullám ellenére csökkent júliusban az ingatlanokra vonatkozó keresés a legnagyobb netes ingatlanportálon.

hopp11 2019.07.18. 00:55:55

@messi24:
A jövedelmek növekedését nem a medián kérdései alapján határozzák meg. A Ksh valós adatok alapján számolja ki. A cégek béradatai alapján, az adóhatóság adatai alapján. Biztos lehetsz benne, hogy Balassagyarmaton sem 85 ezer az átlagjövedelem. A ksh szerint a Nógrád megyei átlagjövedelem nettó 160-170 ezer között van. Ha jól rémlik, 169 ezer, de indjárt megnézem neked.
Ha Balassagyarmaton megveszik az emberek a lakást 12,9 millióért, akkor az nem sok, csak ezek szerint eddig volt az ár érthetetlenül alacsony. Ha nem veszik meg, akkor egy idò után úgyis csökkenni fognak a kínálati árak.

hopp11 2019.07.18. 01:11:00

177866 ft. Ennyi Nógrád megye egy főre eső nettó jövedelme 2019 első negyedévében. 169 ezerre emlékeztem, de az valószínűleg a 2018 végi adat volt.
Ráadásul ebben a kis falvak is benne vannak, a nagyobb városok átlagértéke ennél magasabb. Valószínűleg Balassagyarmat értéke is jobb a megyei 178 ezernél.
süti beállítások módosítása