Adó vagy illeték, mit kell fizetned ingatlantranzakciónál?
2019. május 13. írta: I Love Buda

Adó vagy illeték, mit kell fizetned ingatlantranzakciónál?

 

ado_illetek_1.png

Aki nem foglalkozik üzletszerűen az ingatlanértékesítés valamelyik szegmensével, élete során 2-3 ingatlantranzakcióban vesz részt. Nem várható el, hogy tisztában legyen minden szabályozással, rendelkezéssel.

Erre van az ügyvád, az ingatlanközvetítő, adott esetben a közjegyző. Ők el fogják mondani azokat a kedvezményeket is, amik vonatkozhatnak úgy az eladóra, mint a vevőre. Mire azonban eljut az értékesítés ebbe a fázisba, addigra már kész tényekről beszélhetünk, tehát ár, fizetési ütemezés kiköltözési idő egyeztetve. A felkészületlen eladót érheti olyan meglepi, aminek nagyon nem örül. Milyen kellemetlen meglepetés, amikor megegyeztek a vételárban és kiderül, hogy adófizetési kötelezettség terheli az eladót. Nem lesz őszinte a mosolya,a z biztos. Vagy feláll az asztaltól szerződéskor, vagy lenyeli a békát, vagy megpróbál ott helyben magasabb összeget kérni a vevőtől. Egyik sem komfortos helyzet. Természetesen ez fordítva is igaz, ha a vevő kiköltekezik és az illeték kifizetésére csak akkor marad pénze, ha a festést esetleg későbbre tolja. 

Szóval érdemes felkészülni ezekre az eshetőségekre is. Itt találhattok  egy rövid videóbejegyzést, az alapokról.

 

Milovecz László

budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7414823236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása