Agyaggödörből Feneketlen-tó és egy csinos art deco épület
2019. május 09. írta: I Love Buda

Agyaggödörből Feneketlen-tó és egy csinos art deco épület

img_4824.JPG

Egészen 1950-ig, az egész XI. kerületet Szent Imre városként tartották nyilván. Ma ez a kerület egyik városrésze és szerintem az egyik különlegessége.

Itt van mindjárt a misztikus hangzású Feneketlen-tó, ami csak túlzással mondható feneketlennek, hiszen a vízmélysége legfeljebb 4-5 méter. Az 1870-es években alakult ki, mikor is a helyi téglagyár munkásai egy agyaggödör mélyítése közben, elértek egy vízfolyást és a gödör, láss csodát, megtelt vízzel.

Azt nem tudom, hogy ők hogyan reagáltak, de az biztos, hogy ma megköszönhetjük nekik a szorgos munkájukat. Mind a környéken lakók, mind azok, akik csak pihenni, sétálni járnak ide, jó szívvel gondolhatnak rájuk, illetve azokra, akik kialakították a parkot, a játszóteret, egyáltalán, egy egyszerű agyaggödörből létrehozták ezt a remek helyet. Pár percre a tótól található, Ica mama hentesüzlete, olyan csodákkal, mint frissen sült csülök, illetve a helyben készült tatár beefsteak és a nagyon kedves kiszolgálás. Méltó párja a Széll Kálmán téri hentesnek, akiről itt írtam. Valaki egy hozzászólásban fel is hívta a figyelmemet erre az üzletre. Aztán itt van a Parkszínpad, a nyári esték eltöltésének egyik legjobb alternatívája. Sok-sok zöld, rekortán futópálya, vadkacsák, virágok és chill.

Tehát, tavasz van, napsütés, megeszel egy kisebb sült kolbászt, friss kenyeret, lesétálsz a partra és leülsz az első padra és élvezed azt a békét, csendet, ami a nagyvárosokban csak keveseknek adatik meg, de most akár a tiéd is lehet. Szemben a Szent Imre templom, a Gellért-hegy, minden rendben, jó helyen vagy.

Van azonban itt még valami, amire méltatlanul kevesebb figyelem fordul. A Fadrusz utca 4, leánykori nevén Szent Erzsébet udvar, a budapesti art deco épületek egyik különlegessége. Bolla Zoltán magyar art deco épületeket bemutató fantasztikus könyvében is említésre kerül, tehát nem csak nekem tetszik. Rumszauer György és Wimmer László tervei alapján épült. Rumszauer a Budapesti Építő Szövetkezet igazgatójaként is dolgozott, ezért viszonylag kevés megbízást vállalt el. Persze mindkettőjüknek számos megvalósult terve áll ma is a fővárosban, elég csak a Szalay és Honvéd utca sarkán álló legszebb belvárosi bauhaus épületek között számon tartott remekműre gondolni. De vissza a Fadrusz utcába.

Mikor a házban jártam, a belső terek nagyvonalú kialakítása mellett két dolog tetszett igazán. Az egyik, a műszakilag felújított, de a látványban az eredetire megszólalásig hasonlító lift, ahol még a kis párnázott ülőke is megmaradt, illetve a Harry Potter világát idéző belső udvar-kert. A liftet egy kis kallantyúval tudod kinyitni, belépsz, leülsz utazol. Az ajtó felett,  következő felirat áll.

Szállítható személyek száma 4 fő, beleértve a lift kezelőjét is. 

A kertről láthattok itt fotókat, nem hiszem, hogy meg kellene magyaráznom, hogy miért is tetszik annyira.

Van ebben a házban egy lakás, ami felújítás után is megőrizte ezt a hangulatot. A terek elrendezése, a bútorok elhelyezése, olyan elegáns és mégis barátságos hangulatot közvetít, ahova jó hazaérkezni. Ez a lakás került most az ingatlanpiacra és olyan új tulajdonosra vár, aki ezt értékelni is tudja. Itt megnézheted miről is van szó.

Ha nem költözöl ide, akkor is érdemes egy nyári délutánt eltölteni a környéken, akár gyerekkel, kutyával, pároddal, egyedül, mindegy, mert mindenképpen jól fogod érezni magad. 

 

 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7814762648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása