Hogyan kaphatod meg a legmagasabb árat a lakásodért?
2019. január 24. írta: I Love Buda

Hogyan kaphatod meg a legmagasabb árat a lakásodért?

Biztosan nem gondoltál mindenre!

 

 shutterstock_420491851-770x433.jpg

 

Megszületett a döntés

 Mikor eldöntöttük, hogy eladjuk a lakásunkat, függetlenül attól, hogy szeretünk-e ott lakni vagy nem, áruként kell tekintenünk rá, olyan portékaként, ami az esetek nagyobb részében a család legértékesebb vagyontárgya. Ebből következik, hogy csak jó áron vagyunk hajlandóak megválni tőle, arról nem is beszélve, hogy utána is lakni kell valahol, tehát lehetőség szerint a legtöbb pénzre van szükségünk ebből a tranzakcióból. Viszont el kell adni, tehát a mezsgye, ahol az árak meghatározásánál tipegünk, elég szűk lehet.

El kell helyeznünk a piacon, mégpedig jó pozícióban.

Első lépésként meg kell határoznunk az irányárat. A leendő vevőnket a legkevésbé sem érdekli, hogy nekünk mekkora összegre van szükségünk, ő jól akar vásárolni, lehetőleg a piaci ár alatt, hiszen jelenleg viszonylag magasak az ingatlanárak Budapesten. Nem segítenek az eladóknak a különböző ingatlanértékesítés híreibe beleokoskodó szereplők sem, szomszéd néni, legokosabb rokon stb. Természetesen ők sokkal jobb áron tudnák eladni, illetve a földszinti Erzsikéék ennél rosszabbat adtak el, drágábban. Ők is voltak ingatlanosok egy  hónapig, de túl becsületesek hozzá, ezért abbahagyták. Szóval próbáljuk meghatározni az irányárat. A legfontosabb pont az ár, illetve az értékesítési stratégia  meghatározásánál az idő (ami pénz). Egészen más az irányár akkor, ha egy hét múlva kell a pénz vagy akkor, ha ráérünk megvárni azt, aki pont ezt keresi és kifizeti érte a piaci ár feletti összeget is.

Az ár meghatározása

A legegyszerűbb az lenne, ha azt mondanánk, hogy nézzük meg a hasonló méretű, állapotú ingatlanokat a környéken és már képben is vagyunk. Majdnem jó az elképzelés, de vannak olyan tényezők, amelyek akár magasabb vételár megszerzését is lehetővé teszik, nem is beszélve arról, hogy beárazhatjuk a lakásunkat akár úgy is, hogy nem vesszük figyelembe az esetleges árcsökkentő tényezőket. Mindkét esetben a zsebünkön fogjuk érezni, az át nem gondolt döntésünk súlyát. Nem biztos, hogy segít a hirdetőportálok négyzetméter kalkulátora, mert belekalkulálja a négyzetméterár számításába az eszeveszett áron hirdetett ingatlanokat is. Jelenleg is van olyan ingatlan, ami több mint az átlagos négyzetméterár duplájáért van a piacon, de ugye az átlagolásban benne van. Ne álljunk be a csodavárók sorába, ha találunk olyan ingatlant, mint a sajátunk, 70 millió forintért, akkor úgy határozzuk meg a pozíciónkat, hogy azzal is versenyképes legyen, hiába van mellette ugyanolyan 90 millió jó magyar forintért is. Itt a legjobb ár-érték arányt kell elérnünk, mert ha van egy jobb, akkor a vevő azt fogja választani. Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a mi lakásunk a második, vagy a 47. a piacon. Talán érzékelhető, hogy nagyon fontos minél több szempont szerint, hasonló lakások árai alapján meghatározni a sajátunkat és azok környékére beállítani a miénket.

Információ, amit csak ingatlanostól kaphat

Az adott kerület, terület szakértőiként régóta dolgozó közvetítők tudják, hogy az értékesítendő ingatlantípust milyen áron, mennyiért értékesítettek. Ez az egyik olyan paraméter, ami számíthat Önnek, ha tudni akarja, hogy mikor és milyen összeggel kalkulálhat. Bizalommal fordulhatunk a többségükhöz, de figyeljünk oda a megbízási szerződés megkötésekor. Itt írtam róla.  Arra ne apelláljunk, hogy az érdeklődőnk nem lesz tisztában a piaci viszonyokkal. Ő az, aki megnéz 5-6, esetleg több lakást. Mindenképpen fog valamit venni, mégpedig a számára legjobbat. Önnek az a dolga, hogy a saját lakását a legjobbá tegye az érdeklődők számára. Itt térnék ki még egyszer arra, hogy mennyire fontos lehet egy jó ingatlanos kontakt. Ő az, aki megtalálhatja azt a vevőt, akinek a hátrányként említett paraméterek nem zavaróak akkor, ha a számára előnyös tulajdonságok is bemutatásra kerültek. Egy példa: Önnek van egy lakása ami a Margit körútra néz és zajos. Villamos, autók stb. Amennyiben ez a magasföldszinten van, ezek a hátrányok jobban érezhetőek. Ön ezt  tudja, ezért a kerületi nm árnál alacsonyabban hirdeti, amivel sok érdeklődőt generált. Megmutatta Ön hétvégén, hétközben, vasárnap a rántott csirke mellől felpattanva, de senki nem vette meg. Akik megnézték, mind jól akartak járni, de annyira erős volt a zajterhelés, hogy nem kötöttek kompromisszumot. Kiadta egy ingatlanközvetítőnek, aki eladta egy fogorvosnak, aki rendelőt fog nyitni benne. Itt az történt, hogy az ingatlanos szakértő volt, tudta, hogy ki az, akit ez a hátrány nem érdekel, viszont az előnyeit ki tudja használni, hiszen remek rendelőt nyithat a nagyon jól megközelíthető helyen.

Milovecz László

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr7014587056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása