Befékezett az ingatlanpiac, de nem mindenkinek
2023. március 22. írta: I Love Buda

Befékezett az ingatlanpiac, de nem mindenkinek

 

nevtelen_1540_788_keppont_6.jpg

A legnagyobb ingatlanos oldal adatai alapján, tovább növekedett az eladó ingatlanok száma, nem is akármilyen mértékben. Több mint 30%-kal több lakás, ház, üzlet, iroda került a piacra. természetesen éves szintről beszélünk. 

Az ingatlanpiac alakulásának másik fontos eleme, az érdeklődők, vásárlók száma, illetve aktivitása. Az előbb említett oldal adatai ebben a szegmensben sem adnak okot optimizmusra az eladóknak. A  használt ingatlanok iránti érdeklődés éves szinten, 48%-os csökkenést mutat. 

Ez a változás már látható

Ezt a két számot összevetve, nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kijelenthessük, az eladók helyzete lesz egy kicsit nehezebb, ha ez a tendencia folytatódik. Természetesen ez a  változás  országos szinten nem egyforma mértékű, de mindenhol ez a folyamat látható.  A vevők a nagyobb kínálat és a csökkenő érdeklődés miatt, jobb alkupozícióba kerültek és tapasztalataim alapján ezt ők tudják is. Olyan összegek hangzanak el, alku indításakor, amivel pár évvel ezelőtt meg sem mertek próbálkozni az érdeklődők, ezzel feladva a leckét a tulajdonosnak. Ilyenkor azért eléggé észnél kell lenni, hiszen elkótyavetyélni ugye nem fogjuk, de itt a vevő, akire vártunk és nehogy elijesszük őt. Súlyos milliók múlhatnak egy ilyen tárgyaláson. 

Ne legyenek illúzióink, azok a folyamatok, amik eddig is hatással voltak a használt ingatlanok piacára, továbbra is befolyásolni fogják azt. Nem lehet tudni előre, hogy milyen mértékű lesz a változás, hiszen azt ezt befolyásoló tényezőkről sem tudjuk, hogy meddig és milyen mértékben lesznek jelen az életünkben. Az a mondás, hogy év végére egyszámjegyű lesz az infláció, a hitelkamatok is változhatnak, illetve a háborúnak is vége lehet. Legyünk optimisták, de még inkább realisták és a jelenlegi állapotot vegyük alapul a döntéseinkben.

 

Friss történet tanulságokkal

Pár nappal ezelőtt, egy megbízásomra érkezett egy ajánlat. Százmillió forint körüli irányárra, négy hónap után kilencmilliós alkuval. A folyamat végén sikerült elérni, hogy az ajánlat ötmillió forinttal magasabb összegről szóljon, tehát 4millióval voltunk irányár alatt.. A tulajdonos srác megkérdezte, hogy ő most akkor ennyiért odaadja e, vagy engedjük el a vevőt, megállapodjunk? Ezt a lakást, ő tíz éve vásárolta, felújította, majd kicsit lelakta, nem nagyon, tényleg vigyázott rá.  Az előbb említett ajánlattal, kicsivel több mint negyven millió forint hasznot realizálhatott. Igazából csak annyi volt a kérdésem, hogy megéri e kockáztatni úgy, hogy ebből a nyereségből, valamilyen meglepő, de semmiképpen sem reális ok miatt, egy esetleg kettő millió forinttal több lesz, de nagyobb esély van arra, illetve a piacon töltött idő tapasztalatai is azt mutatják, hogy ennél csak gyengébb ajánlat érkezhet. Annyit kell még az ő esetéhez hozzátenni, hogy ezzel az ajánlattal olyan helyzetbe került, hogy a kinézett ház megvásárlásához, nem kellett hitelt felvennie. Nem gondolkodott tovább, elfogadta. 

Azért érdekes, mert az ő kezén napi szinten mennek át komoly összegek, mégsem látta egyből a reálisan a helyzetét. 

Ebből az esetből én azt tanultam meg, hogy érdemes egyet hátralépni, kilépni a saját világomból és úgy elemezni a helyzetet. Amíg ez nem történt meg, addig azt látta, hogy ő ezért többet is kaphat, (vagy nem) de elemezve a helyzetet, az jött ki, hogy minden szempontból úgy alakultak a dolgok, ahogy az neki a legkedvezőbb. Azt gondolom, hogy ez a matek az eladó lakások nagyobb részére igaz lehet. Amennyiben Te tíz évvel ezelőtt vásároltál és nem költöttél rá egy fillért sem, akkor is komoly összegű nyereséget realizálhatsz, az időközben bekövetkező áremelkedések okán. Az a rossz hírem, hogy az értékesítésre a legjobb időpontot már lekésted, ezzel nincs mit tenni. Az viszont csak rajtad múlik, hogy mekkora nyereséggel vagy elégedett. Loholsz e az általad elképzelt álomkép után, vagy maradsz a realitásoknál.

Ezért érdemes vevőknek is körültekintőnek lenni

Természetesen ez a vevők felé is ugyanúgy igaz. Amikor olvasod, hogy az idő neked dolgozhat és megtaláltad az otthonodat, akkor nem biztos, hogy az a legjobb döntés, ha a piaci folyamatokra hivatkozva, egy arcátlan alkuval próbálkozol. Azt tapasztalom, hogy vannak, akik hónapokig keresnek új otthont. Ők általában határozott elképzelésekkel rendelkeznek. Megtaláltad a kis kompromisszumokkal elfogadhatót, (tökéletes nincs, ezt biztosan már Te is tudod) bepróbálkozol, de jön valaki, akinek szintén ez a megfelelő megoldás, ráígér az ajánlatodra, kipattint az alkuból, te pedig újabb hónapokat töltesz időpontot egyeztetve, esetleg néha csalódva, mérgelődve, ahelyett, hogy az új lakás teraszán kávézgatnál vasárnap reggel, valami jó könyvvel a kezedben.

Ez az oka, hogy nem sikerült eladnod

Azt érdemes figyelembe venni, hogy hiába növekszik az eladó ingatlanok száma a piacon, az a tapasztalat, hogy az igazán jó ajánlatok meg fogják találni a gazdájukat, mégpedig viszonylag rövid idő alatt. Amennyiben Te hónapok óta árulgatod az ingatlanodat és nem jönnek az érdeklődők, annak jelenleg is csak egy oka lehet, mégpedig, hogy vannak nála jobbak a hasonló karakterű eladó lakások, házak között.

 

Milovecz Laci

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1618077680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása