Durva számok a tavalyi ingatlanpiacon, ez következhet belőle
2023. január 13. írta: I Love Buda

Durva számok a tavalyi ingatlanpiacon, ez következhet belőle

budai_ingatlanost_keresel_facebook-bejegyzes_fekvo_1540_788_keppont.jpg

Pár héttel ezelőtti bejegyzésemben már pedzegettem, hogy nyílik az ingatlanpiac kereslet-kínálat ollója. Ez azt jelenti, hogy egyre kevesebb érdeklődő jut, az egyre nagyobb számban meghirdetett ingatlanra. Ezt egyrészt saját tapasztalatra, másrészt pedig elemzésekre alapoztam. 

Magam is meglepődtem az adatokon

Aztán megérkezett a legnagyobb ingatlanos portál összesítése, ami még engem is meglepett. Tavaly éves szinten, az eladó használt lakások iránti érdeklődés 53 százalékkal csökkent. Ezt úgy sikerült összehozni, hogy ez a szám az év elején 30 százalék körül mozgott, majd fokozatosan lett egyre kevesebb és kevesebb érdeklődő, vásárló a piacon.

Kinek van a legnagyobb ráhatása az ingatlanárakra?

Ha azt kérdezném tőled, hogy az ingatlanárak emelkedésére kinek, vagy minek van a legnagyobb ráhatása? Vajon mit válaszolnál?

Nem a hiéna ingatlanosnak, a pénzéhes bankoknak, a telhetetlen beruházóknak, időjárásnak, globális felmelegedésnek, háborúnak és folytathatnám a végtelenségig.

Hát nem. Az ingatlanok áremelkedését a vevők idézik elő. Ők azok, akik minden pénzt megadtak még egy- két évvel ezelőtt is egy saját lakásért. Természetesen különböző kedvezményekkel, támogatásokkal lehet növelni az ő étvágyukat, de végső soron ők azok, akik így vagy úgy, de finanszírozni fogják a tranzakciót. 

Ennyien biztosan menekülő áron adták el az ingatlant

Ismét egy adalék: 2022-ben több mint 390 olyan ingatlant hirdettek meg eladásra a tulajdonosok, amit egy nap alatt sikerült is értékesíteniük. Szintén a legnagyobb  ingatlanos portál  adata. Azt csendben jegyzem meg, hogy egy nap alatt eladott ingatlanból a legritkább esetben lehet kihozni a legmagasabb árat, tehát élek a gyanúval, hogy ezekben az esetekben jól jött volna egy ingatlanközvetítő. 

De nem is ez a lényeg, hanem inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy ezen a csökkenő intenzitású piacon is vannak olyan vevők, akik képesek gyorsan reagálni és döntéseket hozni. Az ő helyzetük szerintem könnyebb lesz az elkövetkezendő évben. 

A másik fontos információja ennek az adatnak, hogy ennyien már biztosan menekülő áron adtak túl az ingatlanukon. Akkor még nem beszéltünk, a szintén egy-két héten belül értékesített ingatlanokról, ami szintén kimondottan rövid értékesítési idő.

Ha igazak az adatok, (márpedig miért ne lennének azok) akkor a vevők elbizonytalanodása, kivárása nem kedvez a jövőben az ingatlanárak emelkedésének. Megint csak nem jósolnék, mert ahogy eddig is, úgy ezután is lehet mesterségesen növelni a vevők lelkesedését. Novemberben rengeteg pesszimista jóslatot lehetett olvasni, aztán év végén jött a bejelentés a kedvezmények időtartamának meghosszabbításáról és azok akik temették a piacot és armageddont jósoltak, másnap már az ingatlanpiac szárnyalását jövendölték. Azt gondolom, hogy a tendencia már megfordult, ha el akarsz adni egy ingatlant, akkor szerintem ma biztosan többet hozhatsz ki belőle, mint holnap, összeomlástól azonban nem kell tartanod.

Ezeket érdemes figyelembe venned

Tény, hogy a tőkeerős vevők mgasabb összegeket tudnak alkudni, nagyobb a választék, a tulajdonosok is sokkal engedékenyebbek. A helyzet azonban az, hogy most is van érdeklődő a piacon, ahogy a számok is mutatják, tehát még mindig nincs eladhatatlan ingatlan. Fontos viszont megemlíteni, a túlárazott, rosszul hirdetett házak, lakások, irodák, sokkal nehezebben fognak vevőre találni mint eddig. Ők fognak beragadni, akár több hónapra, esetleg évre is.

Nekünk ingatlanközvetítőknek, kicst megnőhet a szerepünk az értékesítésben, hiszen olyan vevői ügyfélkörrel rendelkezünk, amire az ingatlantulajdonos nagyon nehezen fog szert tenni. Ezzel természetesen nőni fog, a már sokat emlegetett hozzáadott érték is.

 

Sok sikert mindenkinek!

Milovecz Laci 

A Budai oldal ingatlanosa

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr518025548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása