Fordulatos év után, milyen lesz a lakáspiac 2023-ban?
2023. január 02. írta: I Love Buda

Fordulatos év után, milyen lesz a lakáspiac 2023-ban?

teal_minimalist_hypnotherapy_and_yoga_blog_banner_1.jpg

 

A 2022-es év, ingatlan értékesítési szempontból kimondottan változatosra sikeredett. Az év elején nőtt a kereslet, emelkedtek a négyzetméter árak. Sokan próbáltak védekezni az emelkedő infláció ellen, befektetés célú ingatlanvásárlással. Még elérhetőek az államilag támogatott hitelformák is, szóval úgy nézett ki, hogy folytatódik a tendencia, amit a járvány sem volt képes lefékezni. 

Az ingatlanosok érzékelik a változást

Meggyőződésem, hogy azok az ingatlanközvetítők, akik aktívan dolgoznak, tehát ügyfelekkel is találkoznak, már hamarabb érzékelhetik a változásokat. Tavaly, az év elején vettem észre, hogy nehezebben születnek meg a döntések az ajánlattételre, egy egy ingatlan hosszabb időt tölt a piacon míg megtalálja az új tulajdonosát, bátrabban állnak a vevők az alkuhoz, alacsonyabb összegről indulnak, talán kicsit kedvezőbb lett az ő pozíciójuk. Szóval vannak jelek, amik megelőzik a már statisztikailag is érzékelhető tendenciákat. 

 

Azt mondhatom, hogy szerencsések voltunk, mert a tulajdonosok megbíztak bennem és az eladhatatlannak aposztrofált 100nm-nél nagyobb alapterületű korszerűtlen ingatlanok értékesítést is sikerült megoldanunk. Az utolsó négy, év végi értékesítése, ilyen kategóriájú ingatlan volt. 

Itt nyitnék egy zárójelet: Nekem kicsit sem logikus, hogy az energiaár megváltozása miatt lett sokkal nehezebb az értékesítésük, hiszen amennyiben valaki megvásárolt egy ilyen ingatlant, akár 2021-ben, a műszaki korszerűsítésüket el kellett végezni. Tehát a felújítás költsége nem lett huszonmilliókkal magasabb. De ezt történt.

A piacon is látható a korrekció

Május végétől, aztán minden fórumon olvasható volt, hogy komoly változások vannak-lesznek. Folyamatosan emelkedett a hirdetett ingatlanok száma, tovább nőtt az az idő, amennyit a piacon töltöttek, ameddig megtalálták az új tulajdonosukat, sőt egyes típusoknál már kínálati árcsökkenés is tapasztalható volt. Ezzel a tendenciával fordultunk rá az új évre. Annyit még érdemes megemlíteni, hogy az ingatlanközvetítők viszont, legalább is az én környezetemben a beszélgetéseink alapján, elég jó évet zártak. Gondolom a változó piaci környezetben nőtt az igény a munkájukra-munkánkra.

Meglepő bejelentés a kormánytól

A két ünnep között jelent meg a rendelet, amely szerint két évvel kitolják a Falusi Csok és a Babaváró hitel igénylésének határidejét, ami valószínűleg lendületben tartja a lakáspiacot, illetve szintén friss rendelet, hogy a az átlag fogyasztás felett sem emelkednek a gáz és áram árak májusig. 

 

Személyesen ezt tapasztalom

2023 még csak most kezdődött el és pontosan az előbb leírtak miatt nem kis felelőtlenség lenne jósolni, de természetesen vannak jelek, amiket nem lenne okos dolog figyelmen kívül hagyni. A két ünnep között, hárman is megkerestek, hogy megbíznának ingatlanértékesítéssel. Ez azért érdekes, mert alapesetben heti egy, maximum kettő ilyen megkeresés érkezik, ünnepek között még egyszer sem a tizenöt év alatt.

 

Ketten a megbízóim közül írták az újévi köszöntő emailem válaszára, hogy lépjük meg az árcsökkenést, sőt egyikőjük kért, hogy vegyem fel a kontaktust egy elutasított ajánlattevőnkkel. Ezek azok az előjelek, amikről pár sorral feljebb már írtam, amik még csak egyes közvetítők mikro világában vehetőek észre, csak később lehet belőle statisztikailag is értelmezhető tendencia.

 

A mi lakáspiacunkat nagyban befolyásolják az államilag támogatott hitelformák, támogatások és ahhoz sem kell nagy jóstehetség, hogy ahogy nőnek a kamatok a piaci alapú banki hiteleken, ez még inkább így lesz. Ebből következhet, hogy az újépítésű, korszerű műszaki megoldásokkal rendelkező ingatlanok és a már említett rosszabb műszaki állapotú társaik között tágabbra nyílhat az olló. Bár a már említett év végi rendelet lassíthatja ezt a folyamatot.

 

 Egy friss, konkrét példa:

 Bartók Béla úton található, 115 nm-es, brutálisan lepusztult lakás, alig több, mint          

560 000 Ft-os négyzetméter áron talált gazdára, 10 hónap piacon töltött idő után. Az a véleményem, hogy a tulajdonosok ezzel az árral is jól jártak, hiszen ez még nem befektetői ár, de már közelít ahhoz. Tehát amennyiben marad a tendencia, akár ez alatt is lehet kalkulálni és akkor már a felújításra vásárló és felújítás után értékesítő befektetők is láthatnak benne fantáziát. Szóval azt gondolom, hogy ezek sem lesznek eladhatatlanok, de ebben az esetben már a kőkemény matek számít majd.

Tart még a háború, ki tudja meddig. Azt sem lehet előre látni, hogy mekkora hatással lesz ez az országra, azon belül az ingatlanpiacra, illetve azt sem, hogy mennyit terhelnek ezekből a lakosságra. Kisebb nagyobb árkorrekciók biztosan lesznek, különböző szegmensekben, de az szerintem tisztán látható, hogy nem lesz armageddon az ingatlanpiacon, tehát aki vevőként kivár, mert erre spekulál, nem biztos, hogy jól fog járni.

Én ezt biztosan megtenném

Tulajdonosként viszont biztosan lefuttatnék egy piaci elemzést, ha már pár hónapja hirdetek. Elképzelhető lehet, hogy az én hirdetésem októberben még jó áron volt, de ma már szebbet, jobbat is lehet kapni az enyémnél milliókkal alacsonyabb áron.



Hát ennyit év elejére, nagyon boldog 2023-at kívánok Nektek! BUÉK!

 

Milovecz Laci

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr1718016380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2023.01.03. 11:20:42

" Nekem kicsit sem logikus, hogy az energiaár megváltozása miatt lett sokkal nehezebb az értékesítésük, hiszen amennyiben valaki megvásárolt egy ilyen ingatlant, akár 2021-ben, a műszaki korszerűsítésüket el kellett végezni. Tehát a felújítás költsége nem lett huszonmilliókkal magasabb. De ezt történt."

Ennek sok oka van, de az első: minden annyit ér, amennyiért megveszik.

Második: Aki lakást vesz, az sokszor szinte az összes pénzét elkölti, nincsenek milliók a kispárnában, hogy még azt is elköltse a javítgatásokra.

Harmadik: Az emberek többsége be akar költözni vagy ki akarja adni a megvásárolt ingatlant. Ha benne lakik, akkor hónapokig/fél évig is kényelmetlen lehet az élete a felújítások miatt, ha pedig kiadja, akkor megjelenik az elmaradt bérleti díj, ráadásul a bérleti díj is kisebb a magasabb rezsijű ingatlanokon.

Negyedik: nagyon nehéz manapság normális szakembert találni _bármilyen_ munkára, tele van a piac képzetlen amatőrökkel, akik megcsinálják jólvanazúgyra..

Te eladói/közvetítői fejjel gondolkodsz. Ha meg akarod érteni a vevőket, vegyél ingatlant, másképp fogod látni a helyzetet.

Ki tudja, hogy mennyi lesz jövőre az energiaköltség? Egy rosszabb Kádár-kockára akár milliós téli energiaszámla is rakódhat, míg egy panelra mondjuk 250e. Ha szigetelt, akkor 150e.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2023.01.03. 13:55:10

@Etniez: Szia, ezek szerint nem fogalmaztam egyértelműen. Én a felújítandó lakások árcsökkenésére gondoltam, amiknek a felújítása nem lett nagyságrendekkel drágább.
Azt gondolom, hogy igyekszem megérteni a vevőket, persze nem sikerül mindig, de rajta vagyok.

Kerma · www.kerma.hu 2023.05.01. 19:30:46

Jó cikk volt! Üdvözlettel, Kerma Design
süti beállítások módosítása