Az örökölt ingatlan értékesítésének 4 legfontosabb pontja
2022. július 01. írta: I Love Buda

Az örökölt ingatlan értékesítésének 4 legfontosabb pontja

 

orokolt_ingatlan.jpg


Egy öröklés mindig nagyon nehéz lelki teher. Ha többen vagytok, akik tulajdonrészt örököltek, sok dologban kell megegyeznetek. Az itt következő négy pont segíthet abban, hogy legalább az örökölt ingatlan értékesítése egyszerűbb legyen. Az utolsó fejezetben egy személyes történet alapján megtudhatod, hogy hogyan lehet viszonylag gyorsan 1,5 millió forintot elbukni egy öröklés kapcsán. Mi gy jártunk.


Legyen egyetértés a tulajdonosok között

Onnan indulunk, hogy megtörtént a hagyatéki eljárás, tudjátok ki/kik a tulajdonosok. Javaslom, hogy beszéljetek át minden fontos tényezőt, osszátok ki a feladatokat. Az a tapasztalat, hogy az örökölt tulajdon arányában  érdemes meghatározni a szavazati arányokat. Tehát aki örökölte az ingatlan 2/3 részét, valószínűleg magasabb szavazati joggal bír majd, mint aki az 1/78-ad felett rendelkezhet. Hozzatok közös döntést, az értékesítés formájáról, eladás, bérbeadás. Arról, hogy mennyi idő alatt szeretnétek eladni, illetve mi az az összeg, amivel elégedettek vagytok.


Legyetek tisztába azzal, hogy mit is árultok

Az örökölt ingatlanok általában használt,nem túl jó állapotúak. Egy idős néni bácsi már valószínűleg nem tudja rendben tartani a 3-4 szobás lakását, felújítani pedig még kevésbé.

Mindig a lerobbant, örökölt ingatlan a legnehezebb eladás, hiszen az nem fordulhat elő, hogy aki érdeklődik iránta, esetleg megvásárolná, annyira beleszeret a sárga falakba, lepusztult fürdőszobába, hogy kivenné a zsebéből a fogkeféjét, márpedig ő innen ki sem akar lépni. Nagyon fontos, hogy nem azt árulod ami van, hanem amit ki lehet alakítani belőle. Ennek a kiderítésére érdemes megbíznod akár egy belsőépítészt, de egy hozzáértő ingatlanos is jó segítség lehet. Igen, ez pénzbe kerül, de megéri, fizetsz pár tízezret, de nyerhetsz milliókat

 

Amennyiben te remek értékesítő vagy és  ingatlanos nélkül próbálkoztok, ezek a legfontosabbak


Lokáció lokáció …..Nem a kerületi átlagárra árazom be, mert a lakás felújítandó, nem átlagos állapotú Csak a négy fal marad, valószínűleg mindent felújít, átalakít az új tulajdonos. Az sem számít, ha a parketta még az eredeti és remek állapotban van, illetve nem értéknövelő a nagyi komódja sem, hiába hagynátok a lakásban.

  Árazásnál vedd figyelembe azokat a tényezőket, amik csökkenthetik, vagy növelhetik az értékét. Legyél reális.Ha az Alkotás útra néz a lakásod, senkit nem fog érdekelni, hogy látszik a Budai vár, hiszen van  köztetek hat közlekedési sáv és a villamos, bűzzel, zajjal. A zaj, árcsökkentő, tényező, ez biztos és az autók kipufogó bűze sem az az illat, amit az otthonodba szívesen éreznél.  Az nem véletlen, hogy nincs ilyen illatú légfrissítő. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, ami téged zavar, annak más sem fog örülni, viszont ami neked előnyt jelent, azért a tulajdonságért egy kicsivel magasabb összeget is kérhetsz. Ja, és a végén ne kerekítsd az árat felfelé, arra gondolva, hogy majd a vevők  alkudni fognak. 

Legyen rendben minden papír, szerezz meg minden információt

 Ha lehetőséged van rá fizesd ki az összes elmaradást, legyen minden teljesen tiszta. Járj utána a társasházi alapító okiratnak, szmsz-nek, beszélj a közös képviselővel, tudj meg mindent a házról. Milyen anyagi helyzetben vannak, van e tartalékuk, milyen felújításokat kell esetleg elvégezni, szóval tájékozódj. Azt sem szabad elfelejteni, hogy kellékszavatossággal tartozol, tehát mint eladó számonkérhető leszel.


Valós történet, velünk esett meg

 A jogi részébe nem szeretnék belemenni, de örökléskor lesz egy értékbecslés, amiben egy kevésbé hozzáértő megbecsüli az adott ingatlan értékét. Itt a kevésbé hozzáértő alatt, egy random embert értek, aki nálunk ki sem jött a lakásba, az irodájából állapította meg azt, hogy a mi örökölt lakásunk mennyit ér annak a városnak az ingatlanpiacán.. Soha nem látta, még fotón sem. Telefonált és megkérdezte, hogy lehet  23 MFt az érték? Miután ez az örökös, akit hívott soha nem lakott abban a városban, nem volt tisztában az árakkal, így rábólintott, persze.

Miután minden tisztázódott, három hónap elteltével ezt a lakást 33 Mft-ért sikerült értékesíteni, tehát a 10MFt különbséggel, mi jövedelemhez jutottunk. Gyanítom, hogy a kis iparváros ingatlanpiaca nem vett repülőrajtot az elmúlt rövid időszakban, tehát az a következtetésem, hogy aki az értékét megállapította, nem végzett túl jó munkát, viszont az örökösöknek 1,5 MFt szja befizetési kötelezettséget szerzett. Mondjuk szívünk szerint,  ebből az összegből inkább egy nyaralást fizettünk volna.

Ebből adódik a konklúzió, miszerint tényleg az első perctől oda kell figyelnetek mindenre, mert nagyon könnyen nagyon sok pénzt veszíthettek.


Milovexz Laci 

Budai ingatlanközvetítő

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3017872573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2022.07.02. 17:16:58

Ha több örökös van, mindig van egy, aki elégedetlen az árral...

AlexAston 2022.07.02. 19:51:04

Jó 2 éve volt egy hasonló esetem. Ott be lett mondva a piaci átlagár feletti érték, és kész.
Így nulla lett a jövedelem szerzés eladás után.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.07.03. 08:52:56

@DFK: Mondjuk én találkoztam konkrét esetekkel. ahol nem volt gond ezzel.

I Love Buda · https://budai-ingatlankozvetito.business.site/ 2022.07.03. 08:54:36

@AlexAston: Ennyi, de nálunk ez ennél kicsit bonyolultabb volt. Így elfogadtam, hogy valamennyivel kevesebb lesz az összeg.
süti beállítások módosítása