Nekik volt szükségük ingatlanosra, neked is jól jött volna?
2021. január 07. írta: I Love Buda

Nekik volt szükségük ingatlanosra, neked is jól jött volna?

Én is nagyon meglepődtem az eredményen

 

surfer_in_action_facebook_post.png

Ingatlanosok ne hívjanak, meghirdetni én is tudom, aztán eladom jutalék fizetés nélkül. Ok, te simán megoldod. 

Akkor kik az ingatlanosok ügyfelei?

Engem mint ingatlanost, inkább az érdekel, hogy ki az, aki örömmel fogadja, ha leveszem a válláról ezt a terhet. Kik is voltak az én megbízóim? Kik gondolták úgy, hogy szükségük van erre a szolgáltatásra?

Az elmúlt 12 év, azért már elég jó támpont lehet, egy természetesen nem reprezentatív felmérés elkészítéséhez. Csak a megbízóimat, tehát az ingatlantulajdonosokat, eladókat vettem figyelembe, hiszen rengeteg érdeklődővel találkoztam és róluk nem rendelkezem ilyen jellegű információval. A megbízásaimat ellenben, vissza tudom nézni, akár évekre visszamenőleg is, arról nem is beszélve, hogy a megbízóim közül, sokukkal  ma is kimondottan jó a viszonyom. Ajánlanak ismerőseiknek, barátaiknak, amiért nagy köszönet. A 2020-as évem, üzleti szempontból, azért lehetett kiemelkedő, mert a megszokottnál is több, ilyen megkeresés érkezett. Nekem a hideghívással sincs semmi bajom, szívesen keresek így új ügyfeleket, de erre most egyszerűen nem volt időm.

Megfizethetetlen szabadidő

Nem gondoltam bele, ezért engem is meglepett, hogy korukat tekintve, a 25 és 45 év közötti korosztály volt a legjellemzőbb. Közülük szinte mindenki középvezető, vagy annál magasabb beosztásban dolgozott, de volt két vállalkozó, illetve egy celeb is. (azért merem ezt a kifejezést használni, mert miután sokat beszélgettünk a világ dolgairól, ő is így jellemezte magát és kicsit sem érezte pejoratívnak ezt a kifejezést). Ami érdekes volt, hogy két olyan pár is akadt, akiknél a feleség kisbabával volt otthon, de mégsem akartak ők foglalkozni az értékesítéssel, hanem, ahogy egyikük mondta, ezt az időt ő minden percben ki fogja élvezni a Prütyivel. Megértem és irigylem. Azért lepődtem meg ezen, mert ők azok, akik nem csak a számítógépet kezelik remekül, de otthon vannak akár a különböző elemzésekben is, illetve az sem okoz nekik nagy aggodalmat, ha fotókat kell készíteni, hirdetési szöveget kell írni. Adott esetben akár egy piaci elemzést is simán összedobnak. A munkájuk közben gyakran tárgyalnak, így tárgyalástechnikai ismereteknek sincsenek hiányában, sőt gyakran hoznak döntéseket is. Tehát ők azok, akiknek minden ismeretük, tudásuk megvan ahhoz, hogy egy ingatlan értékesítését megoldják. Viszont ők azok is, akik megtanulták és nagyon tudják értékelni az idejüket. Vigyáznak is rá, eszük ágában sincs csak úgy odadobni.

Mi megoldjuk, ha nem, akkor jöhet az ingatlanos

Azt gondoltam volna, hogy a 45 és 60 közötti korosztály képviselteti magát a legnagyobb számban, de a második helyre szorultak. Ennek akár az is lehet az oka, hogy ebben a korban, talán ritkább az olyan élethelyzetváltozás, ami ingatlan eladással jár. Kicsit vegyesebb volt a kép, de az elemzéseim után az is kiderült, hogy ennek az az oka, hogy voltak olyan megkereséseim, amik olyan lakás értékesítésére vonatkoztak, amik örökségként kerültek akár több család birtokába.  Mondjuk csak három ilyen volt tavaly, de ennek a háromnak volt összesen 11 tulajdonosa. Ezek a megbízások, mindig akkor jutottak el hozzám, amikor  már egy ideje az örökösök közül valaki egy-két hónapja próbálkozott vele. Érdekes volt, hogy egy pasaréti lakásnál, a három örökös közül kettő, öt percre lakott a szóban forgó ingatlantól, de nem ők, hanem a harmadik rokon utazott át a városon Lőrincről,  beengedni az érdeklődőt a lakásba, ami egyébként üres és nagyon felújítandó volt. Kis gondolkodás után nyilvánvaló itt is, hogy akik stabilabb anyagi körülmények között éltek és sokat dolgoznak, nem veszik el az időt a családtól, hanem rábízzák egy rokonra. (Mindegyik esetben az volt a történet, hogy az időmilliomos rokon jelentkezett erre a feladatra, a család pedig hagyta őt érvényesülni.)  Amikor őneki nem sikerül megoldani a helyzetet, akkor keresnek meg minket. Azért látszott logikusnak, hogy ez a korosztály lesz aki a legtöbb megbízást adja, mert én arra gondoltam, hogy ők nem kezelik olyan biztonsággal, mondhatni készség szinten a számítógépet, viszont mivel még bőven aktívak a munkájukban, nem is akarnak ezzel időt vesztegetni. Az élet ebből a szempontból nem igazolt engem.

A nagyinak segíteni kell

Voltak természetesen megbízóim az idősebb, hatvan plusszos korosztályból is. Azt hiszem, ők inkább a biztonságot keresték, velük is nagyon könnyű dolgozni, ha megfelelően, rendszeresen beszélget velük az értékesítő és elmondja, hogy mi történik éppen, milyen munkát végzett. Egyszóval tájékoztat. Nagyon egyszerű időpontot egyeztetni, de náluk teljesen más az oka az ingatlanos megbízásának. Kicsit félnek beengedni a lakásba idegeneket. Védtelennek kiszolgáltatottnak érzik magukat. Nem látják át az értékesítés folyamatát sem, tehát nagyon kell nekik a támasz, a segítség.

Természetesen miután átnéztem az elmúlt évek megbízásait, arányaiban szinte ugyan ez lett az eredmény. Tehát az én ügyfeleim, megbízóim, elsősorban azok az átlagosnál sokkal aktívabb, jobb beosztásban dolgozó, mondhatni sikeresebb eladók, akik nagyon fontosnak tartják, hogy a kevés szabadidejüket tartalmasabban tudják eltölteni. Az is látszik, hogy a család nagyon fontos a számukra, hiszen nem hajlandók a velük töltött időt feláldozni. Nagy becsben tartják azt. Ebből az aspektusból visszagondolva, talán egyszer sem volt olyan az évek alatt, hogy elfelejtették volna, hogy érdeklődővel érkezem. Tehát nem csak a saját, hanem mások idejét is maximálisan tiszteletben tartják. De láthatjátok, hogy mások is megkeresnek, más más okokból.

Most, amikor ezeket a sorokat írom, eszembe jutottak azok, akikkel ilyen módon találkoztam és igazán jó emlékeim vannak róluk. Szóval nem csak korrektek, de jó fejek is. 

Köszi a bizalmat Nektek!

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr4116375792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása