Három tanácsadó, aki keresztbe tesz a lakásod eladásának
2019. november 12. írta: I Love Buda

Három tanácsadó, aki keresztbe tesz a lakásod eladásának

Csak ez egyik karakter ingatlanos

 

1960s-angry-woman-hand-held-out-as-stop-vintage-images.jpg

 

Előző bejegyzésemben megemlítettem, azokat a karaktereket, akik megnehezítik a vevők döntését, gyakran lebeszélve őket egy jobb vételről is. 

Természetesen a másik oldalon, tehát az eladók oldalán is állhat legalább háromféle tanácsadó, aki keresztbe tehet az üzletnek.

Nézzük kik ők:

A szomszéd:

Aki nemrég adta el, vagy hallott olyanról, aki állt már olyan ember mellett, aki a házban eladta, a sokkal rosszabb lakását, milliókkal drágábban. Sajátos módja van az ingatlanok irányármeghatározásának Budapesten. A több adat mellett, az egyik legfontosabb, a szomszéd véleménye, nagyobb lakóközösségű házakban a lépcsőházi legenda is támpontot adhat. Nem ritka eset, amikor egy ingatlanos komolyan véve a munkáját, konkurencia elemzésével, összehasonlító piaci elemzéssel érkezik a helyszínre, hogy alá tudja támasztani az ő irányár javaslatát, ám az ő érveit, simán lesöpri az asztalról, hogy a feletettünk kettővel lakó X Y-ék egy millióval többet kaptak érte, a miénk meg most lett kifestve, tehát mi, XY-ék, plusz két milliót szeretnénk kézbe, erre tegye rá a jutalékát. Nyilván egy értékesítő ilyenkor sok sikert kívánva, sarkon fordul, távozik. Az előbbi párbeszéd konkrét esetet mutat be és nézzük is a tényeket. XY-ék lakása a II. emeleten volt, tehát a szóban forgó a földszinten. Az emeleti lakás részleges panorámával bírt, a földszinti, az udvarra nézett, ami viszonylag szűk volt, ezáltal a lakás sötét, mint egy negró cukorka. Ez kb másfél éve volt, azóta is kint van az ingatlan a piacon, 4,5 millióval alacsonyabb áron, de mivel a piac lényegesen gyengébb mint a találkozásunkkor volt, ennél csak az alacsonyabb ár lehet jó. Ők így kullognak a piac után, míg a kényszer annyira erős lesz, hogy gyorsan kell kipattanni belőle, bármilyen áron. Nos így lehet bukni, viszonylag kis lakásnál, 5-7 Mft-ot. Nekik menniük kell, mert olyan élethelyzetbe kerültek, ami ezt megköveteli. A szomorú az, hogy XY-ék lakásárát, csak mesélték nekik.

Az ajánlattevő, akinek a sajátját még el kell adnia

Gyakori az a helyzet, amikor a tulajdonos hirdetésére jelentkezik valaki, aki csak vasárnap egy óra körül tudja megnézni, de pont ilyet keres. Lakás kitakarít, ebéd hamarabb elfogyaszt, érdeklődő érkezik. Körbejár,  pár kérdés és tíz perc ott tartózkodás után ajánlatot tesz szóban, jellemzően pici alkuval, de csak az árat mondja. Minden szép lesz, eladtuk a lakást, nemsokára költözhetünk. A szerződésre még kicsit várni kell, a vevő nem foglalózna, mert ugye, mi van, ha elüti őt a villamos, de higgye el mindenki ő komoly. Annyi van még, hogy neki is el kell adni a sajátját, de már mondták többen, hogy megvennék, tehát pár nap az egész. Ettől a perctől kezdve, az ajánlati ár, ami egy kiejtett mondatban hangzott csak el, (tehát elszállt) lesz a betonkemény alap, amennyiért már van vevőnk. Két dolog is történhet ilyenkor, az elsőnél a tulajdonos úgy gondolja, hogy ez már biztos pénz, de keressünk többet és emelt áron tovább hirdeti a lakását, míg a másik esetben hátra dől és megnyugodva kibont egy üveg bort  és lazít. A helyzet mindkét esetben ugyanaz semmi nincs a kezébe, csak egy számot hallott, amire már az sem emlékszik, aki kiejtette a száján. Telnek múlnak a hetek, a tulajdonos felhívja a vevőjét és a következő beszélgetés hangzik el: Á igen, melyik lakás? Igen, én ajánlottam? nem emlékszem, de mégsem adom el a lakásomat, mert nem kapom meg azt a pénzt, amit akarok érte.  Persze ez simán eljátszódik úgy is, hogy csak az ajánlat jön és a vevő elérhetetlen lesz, de a lényeg az, hogy nem szabad, komolyan venni az ajánlatokat, amik csak szóban hangzanak el.

Szakértő ingatlanos

Az emberek hiszékenysége néha a Sanghaji Park Hotel magassásgát súrolja. ( itt említettem meg az épületet, 1984-ig Ázsia legmagasabb épülete volt és magyar építész tervezte)  A magánhirdetésre nem jelentkezik magánszemély, csak ingatlanosok, eltelik 3-4 hét és a helyzet nem változik. Miután el kell adni a lakást valami okból, az idő is sürget, kell a közvetítői segítség. Szakértői segítség érkezik a XVIII. kerületből, a Rózsadombon álló ingatlanba. Tulajdonos felvázolja a helyzetét, sürgős lenne az eladás ezért megbízna pár közvetítő céget. Pestlőrinci szakértő bólogat, igen igen, ez a lakás többet is ér ennél,  pont van neki egy vevője, pont ilyet keresne, de ő csak kizárólagos megbízással dolgozik, viszont az ő jutalékát rá tehetik az árra, ami a tulajdonosnak még jobb is, mert így a közvetítői jutalék 4% + áfa helyett, csak 3,8% +áfa. Tulajdonos nem kockáztat semmit, hiszen a vevő az ajtóban, pénze a zsebében, de az irodavezető miatt kell a kizárólagosság, ami 3 hónapra szólna, tehát nem nagy idő. Végre bekopogtatott a szerencse, nem volt hiábavaló a várakozás, itt van ez a rendes ember, aki nagyon kedves is és az én érdekeimet nézi, hasonló gondolatok fogalmazódnak meg a tulajdonosunk fejében, talán már csomagol is. Aláírják a szerződést, ami öt oldal tele apróbetűvel, de nincs idő elolvasni, mert a piac pörög, az ingatlanos meg siet. El telt egy hét,  a szakértő nem jelentkezik a megbeszélt időben. Miután az eladó hívja őt ötödik hívásra fel is veszi, kiderül, hogy  a vevő pont tegnap talált egy számára megfelelőt, de természetesen mi Pestszentlőrincről is fogjuk tudni értékesíteni az ingatlant, csak kicsit lejjebb kellene vinni az árat. 

Milovecz László

Budai ingatlanközvetítő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilovebuda.blog.hu/api/trackback/id/tr3915302626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása